mnie na Wielkanocnym stole zawsze oprócz ciast muszą znaleźć się jakieś ciasteczka. Najczęściej przygotowuję kruche dowolnie przekładane. Jak lubicie ciasteczka to polecam Wam ten przepis. Przygotowuje się je bardzo szybko, a są bardzo pyszne i bardzo kruche. Co prawda są też słodkie, no ale cóż ciasteczka muszą takie być. Ja je uwielbiam z filiżanką aromatycznej i gorzkiej kawy(...)przygotowania użyłam składników, które otrzymałam od HELIO w ramach świątecznej współpracy . Dodam, że wszystkie produkty są bardzo wysokiej jakości. Zapraszam:) Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka cukru pudru 25 dag masła lub margaryny 2 żółtka 1 łyżka cukru waniliowego pół małej łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy 10 dag polewy mlecznej
IzabelawkuchniTakie placki można przygotować na obiad, kolację czy przekąskę. Z wierzchu chrupiące, a w środku puszyste ciasto, ketchup, ulubione aromatyczne zioła prowansalskie, i do tego mnóstwo sera żółtego. Zróbcie, a nie pożałujecie. Do przygotowania tych placków użyłam ketchupu łagodnego , który otrzymałam od JAMAR w ramach współpracy . Ten produkt w pełni spełnij moje oczekiwania. Jest odpowiednio gęsty(...)bardzo smaczny. Bardzo go polecam. A teraz zapraszam na pyszne placki:) Składniki: Ciasto: 5 dag świeżych drożdży 2 płaskie łyżeczki cukru 3 kopiaste szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka soli około 300 ml ciepłej wody 6 łyżek oleju Dodatkowo: mąka pszenna do osypania stolnicy zioła prowansalskie według uznania ketchup łagodny od JAMAR około 30 dag sera żółtego 1 łyżeczka masła
Izabelawkuchnisięgnięcia po właśnie te produkty. Składniki: Rozczyn: pół szklanki ciepłego mleka 2 i pół dag świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki razowej żytniej Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki razowej żytniej 1 łyżeczka soli 1 jajko tak około pół szklanki ciepłego mleka Sos: 2 łyżki ketchupu łagodnego od JAMAR 4 łyżki jogurtu(...)posypania stolnicy Wykonanie: 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąkami, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył. 2. Ciasto: Obie mąki i sól wsypujemy do miski, wbijamy jajko, dodajemy rozczyn i w razie potrzeby wlewając stopniowo ciepłe mleko zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około
Izabelawkuchnipysznym musem z serka waniliowego i truskawek, całość udekorowałam czekoladą. Podałam na podwieczorek, ale można podać również na lekki i słodki obiad. Jak kto lubi. Polecam. Spróbujcie. Zapraszam:) Składniki: Ciasto na pierogi: 2 szklanki mąki tortowej pół łyżeczki soli około 1 szklanka ciepłej wody Mus truskawkowy: 30 dag świeżych truskawek 30 dag serka homogenizowanego waniliowego Dodatkowo: około 20 dag świeżych(...)truskawek 5 dag mlecznej czekolady sól do gotowania mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie: 1. Ciasto: Z podanych składników stopniowo dolewając ciepłą wodę zagniatamy ciasto, ciasto odstawiamy na pół godziny żeby odpoczęło. Po tym czasie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką stolnicy i za pomocą szklanki wykrawamy krążki. 2. Formowanie pierogów: Truskawki myjemy, bardzo dokładnie osuszamy, usuwamy szypułki
Izabelawkuchniniż upieczone, a pochwałom nie było końca. Polecam i zapraszam :) Składniki: Rozczyn: 1 łyżeczka cukru pół szklanki ciepłego mleka 1 łyżka mąki pszennej 2 i pół dag świeżych drożdży Ciasto: 2 pełne szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka soli około pół szklanki ciepłej wody Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie: 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, mlekiem i mąką. Przykrywamy(...)ściereczką i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce żeby rozczyn ,,ruszył''. 2. Ciasto: Do mąki dodajemy rozczyn i sól, następnie zagniatamy ciasto w razie potrzeby dolewając ciepłej wody. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 3. Formowanie chlebków: Po tym czasie z ciasta odkrawamy niewielkie kawałki i wałkujemy podłużne placki
Izabelawkuchniciasto jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu, wystarczy mieć maliny i kilka minut wolnego czasu, potem już tylko pieczenie i zjadanie. Ciasto jest idealne na podwieczorek, jest takie nie za słodkie i lekko kwaśne. Zapraszam :) Składniki: 3 jajka pół szklanki cukru pół szklanki oleju pół szklanki mąki krupczatki 1 szklanka mąki tortowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia(...)olej i chwilę miksujemy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i miksujemy do dokładnego połączenia się składników. 2. Maliny lekko płuczemy i dokładnie osuszamy. 3. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 21 cm x 25 cm, następnie układamy na nim maliny i pieczemy około 30 - 35 minut w temperaturze 180 do zrumienienia. Ciasto sprawdzamy suchym
Izabelawkuchnizamrożenia i wystarczy. A jak jest u Was? Lubicie? Zbieracie? Jeśli tak to polecam Wam pyszne pierożki do przygotowania, mogą być na przekąskę czy nawet na obiad. Zapraszam :) Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 4 dag świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli około pół szklanki ciepłego mleka 1 jajko 5 dag masła lub margaryny 2 łyżki oleju Nadzienie(...)duża cebula sól do smaku 1 łyżka masła pieprz czarny mielony do smaku kminek mielony według uznania Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy masło do posmarowania blaszek Wykonanie: 1. Ciasto: Drożdże rozcieramy z cukrem, jajkiem i olejem. Do mąki dodajemy masło i sól, rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, dodajemy roztarte drożdże i zagniatamy ciasto dolewając w razie potrzeby
IzabelawkuchniDzisiaj mam dla Was pyszne półfrancuskie ciastka z pysznym nadzieniem...mniam. Może znajdzie się ktoś chętny to poczęstuję. Ser i maliny to bardzo pyszne połączenie. Kwaśne maliny i ciasto bez cukru sprawiają, że rożki nie są zbyt słodkie, dlatego warto obficie oprószyć je cukrem pudrem i zrobić bardziej słodki serek do nadzienia. Takie rożki polecam na podwieczorek. Zapraszam :) Składniki: Ciasto(...)duże jajko 1 budyń waniliowy cukier do smaku 1 cukier waniliowy 1 szklanka świeżych malin Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy cukier puder do posypania ciastek Wykonanie: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na co najmniej 60 minut. 2. Nadzienie: Ser biały, cukier waniliowy, budyń w proszku, jajko i cukier do smaku
Izabelawkuchnipodwieczorek lub deser polecam takie oto placuszki z malinami czekoladą. Czekolada, którą starłam do ciasta nadaje im czekoladowego smaku, a maliny świeża lekkiej kwaskowatości. Słodkie z kwaśnym to dobre połączenie. Dodam, że placuszki wychodzą bardzo puszyste i możemy je przygotować dosłownie w pół godziny. Zapraszam:) Składniki: Ciasto: 2 jajka 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy pół szklanki mąki krupczatki półtorej(...)pieczenia 6 kostek mlecznej czekolady Dodatkowo: 1 szklanka świeżych malin olej do smażenia Wykonanie: 1. Wszystkie składniki oprócz czekolady dajemy do miski i miksujemy na gładkie bez grudek ciasto, następnie dodajemy czekoladę startą na tarce o dużych oczkach i dokładnie mieszamy. 2. Maliny płuczemy i dokładnie osuszamy. Następnie przekładamy je do ciasta i delikatnie mieszamy żeby się nie rozpadły
Izabelawkuchniśrodowy wieczór polecam przepis na pyszne ciasteczka ze śliwkami. Ich przygotowanie zajmuje kilka minut, a pieczenie kwadrans. Są szybkie i smaczne. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 200g śliwek węgierek, 1 łyżka cukru waniliowego, 1 łyżeczka cynamonu. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto francuskie rozwijam. Z ciasta wykrawam ciastka z kształcie łódeczek. Kawałki ciasta układam na blaszce włożonej papierem do pieczenia(...)śliwek usuwam pestki. Owoce kroję na mniejsze kawałki. Śliwki układam na kawałkach ciasta na blaszce. Owoce posypuję cukrem waniliowym oraz cynamonem. 3. Ciastka piekę 10 minut bez termoobiegu i około 5 minut z termoobiegiem w temperaturze 170 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasicebulą i majerankiem. Zachęcam do zrobienia :) Składniki farszu: 3 duże cebule 1,5 czubatej łyżeczki majeranku sól pieprz olej 1 kg pieczarek 100 g zielonej soczewicy (polecam Skworcu ) Składniki ciasta na naleśniki: 250 g mąki 2 jajka 2 łyżki oleju 350 ml mleka Pozostałe składniki: 2 jajka + sól + pieprz około szklanki bułki tartej olej do smażenia krokietów Wykonanie(...)pieczarek. Soczewicę gotujemy do miękkości, w osolonej wodzie. Trwa to około 30 minut. Łączymy pieczarki z soczewicą. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Wykonanie krokietów: Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego miksujemy chwilę mikserem. Ciasto będzie dość rzadkie i łatwo usmażymy cieniutkie naleśnik. Na gorącą patelnię wylewamy chochelkę ciasta, rozprowadzamy je równomiernie, przechylając patelnię w ręku. Smażymy do momentu
Smak mojego domukuchni słoweńskiej i chorwackiej. Struklji to tradycyjne pierogi z serem, tylko w nieco odmiennej formie - bo zrolowane. Doskonały przepis dla pierogowych smakoszy, bo farsz zawijamy w jeden płat ciasta, odpada zatem mozolne lepienie pierożków. Kiedy zobaczyłam te pierogi, wiedziałam, że muszę zrobić je jak najszybciej. Ciasto robi się błyskawicznie, szybko się zwija, wymagają jedynie trochę dłuższego gotowania(...)twarogu 1 żółtko 2 łyżki cukru/ksylitolu dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej 2 łyzki masła cukier/ksylitol Wykonanie: mąkę wymieszać z ciepłą wodą i olejem, następnie zagnieść gladkie, sprężyste ciasto jak napierogi. Zawinąć w folie i odstawic na 30 minut, by odpoczęło twaróg (użyłam gęstego, gładkiego sera z wiaderka)wymieszać z żółtkiem i cukrem ciasto rozwałkować bardzo cienko na kształt dużego prostokąta
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Corn dogi to popularne w Stanach Zjednoczonych parówki w cieście kukurydzianym. Są smażone w gorącym oleju i najczęściej podawane na długim patyku, choć bez niego także. Idealnie nadają się na przekąskę czy szybki obiad. Możecie je podać z zestawem surówek lub ulubionym sosem. Taki fast food nie jest zdrowy, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na taką pyyyyszną(...)kiełbaskę. Polecam! 7 parówek (u mnie z szynki Henryka Kani ) Ciasto: 80g mąki pszennej 80g mąki kukurydzianej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 1 szczypta pieprzu (solidna) 1 jajko około 160 ml mleka Ponadto: mąka pszenna do obtoczenia parówek olej do głębokiego smażenia Obie mąki, proszek do pieczenia, sól, cukier oraz pieprz połączyć
Di gotujepopularne ciasto na zimno przełożone herbatnikami, masą kajmakową, budyniem i śmietaną. Łatwe do przygotownia i bardzo smaczne. Ciasto 3 BIT wbrew pozorom nie jest zbyt mocno słodkie w smaku, ponieważ krem budyniowy idealnie komponuje się z pozostałymi warstwami. Najlepiej smakuje w dniu przygotowania 😃 Składniki na formę o wymiarach 20 cm x 30 cm: około 350 g herbatników(...)herbatniki. Następnie ułożyć ostatnią warstwę herbatników. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywną masę. Pod koniec ubijania wsypać cukier puder i wlać roztopioną, ostudzoną żelatynę. Wymieszać. Ubitą śmietanę wyłożyć na wierzch ciasta. Na sam koniec zetrzeć gorzką czekoladę. Ciasto wstawić do lodówki. Kroić po schłodzeniu (można już kroić po 2 godzinach od przygotowania). Przepis STĄD
Ugotowaćprzyrządzić ten japoński specjał, np. w tempurze. Poznaj kilka wskazówek, dzięki którym przygotowanie tego dania będzie dużo łatwiejsze. Tempura to nic innego jak obtoczenie kawałków warzyw czy ryby w cieście i smażenie ich na głębokim tłuszczu. Taka forma przyrządzania przywędrowała do Japonii z Portugalii, bardzo szybko zdobywając uznanie wśród mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni. Tempura – trudniejsza niż się wydaje, ale... Przygotowanie(...)dzięki którym uda się przyrządzić smaczne danie – niczym jak sushi w Warszawie serwowane w najlepszych lokalnych „suszarniach”. Woda do tempury powinna być bardzo zimna – im niższa temperatura, tym lepiej. Ciasto powinno przyjąć konsystencję gęstszą niż ciasto naleśnikowe (coś w rodzaju konsystencji ciasta na racuchy). Olej roślinny należy rozgrzać do temperatury ok. 180oC – ciasto wrzucone na dobrze rozgrzany tłuszcz powinno się
Tradycyjna Kuchnia