ciasto - 163312 przepisów (strona:3195/10888)

Kajzerki orkiszowe 194

pszennej - mąkę orkiszową. Sposób wypieku i charakterystyczny kształt został opracowany przez wiedeńskich piekarzy na cześć cesarza Franciszka Józefa. Swoje charakterystyczne bruzdy uzyskuje poprzez pięciokrotne składanie uformowanej na placuszek porcji ciasta. Można również zapleść ciasto z uformowanego wałeczka. Tak powstały moje kajzerki. W piekarniach na masową skalę używa się pięcioramiennego stalowego stempla tzw. wiatraczka. Bułeczki są tak pyszne, że właściwie oprócz(...)dodatkowo: 1 żółtko+2 łyżki mleka 2 łyżki nasion maku Wykonanie: drożdże rozetrzeć z dwoma łyżkami mleka, aż staną się płynne. Mleko delikatnie podgrzać w rondelku. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie robota i zagnieść hakiem gładkie, sprężyste ciasto. Przykryć misę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość ciasto podzielić na 12 kawałków, najlepiej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wegańskie cytrynowe ciasteczka z migdałami 256

banana, olej, mleko i cukier. Cytrynę wyszoruj, potraktuj wrzątkiem, skórkę zetrzyj na drobnych oczkach tarki, a sok wyciśnij i dodaj do do masy bananowej. Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie. Powstałe ciasto jest gęste, ale lekko klejące, dlatego teraz umieść je w lodówce (nie w zamrażalniku!) na godzinkę. Schłodzone ciasto jest już idealnej konsystencji do formowania. Nabieraj porcję ciasta małą łyżeczką(...)formuj kulki. Jeżeli mimo schłodzenia ciasto będzie się jeszcze za bardzo lepić to oprósz dłonie mąką. Ciasteczka układaj w odstępach 2 cm na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a w każdą kulkę ciasta wciśnij migdała. Ciacha piecz 20-25 minut w temp. 180 c na środkowej półce piekarnika. Smacznego!   Artykuł Wegańskie cytrynowe ciasteczka z migdałami pochodzi z serwisu

greenscarf
Tort szparagowo ogórkowy 258

kojarzy nam się wiosna.  Torcik możemy jeść i na ciepło i na zimno. Bardzo dobry na wynos, na piknik. Jak odkroimy kawałek to nie oderwiemy się od niego. \ ciasto na około 12 naleśników ciasto na naleśniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 2/3 szklanki wody gazowanej 2 łyżki jogurtu greckiego 1/2 łyżeczki soli 2 jajka 1/4 szklanki oliwy(...)odrobiną soli i cukru i wrzucam szparagi na 10 minut. Nie gotuję ich. Szparagi wyjmuję z garnka i odcedzam. Do pojemnika wysokiego przekładam składniki na naleśniki i miksuję ciasto blenderem. Wstawiam na 30 minut do lodówki. Na patelnię wylewam odrobinę oleju, następnie ciasto i układam na nim około pięć plastrów szparagów. Polewam je odrobiną ciasta. Naleśniki smażę aż się zrumienią

wesoła kuchnia
Lemonki – cytrynowe ciasteczka 180

Przepis na te ciasteczka wypatrzyłam lata temu, jednak na wydrukowaniu receptury się skończyło. Ja mam w domu prawdziwych łasuchów, na weekend ciasto zawsze być musi, a do końca nie byłam pewna w jakich kategoriach ten wypiek traktować. W końcu postanowiłam oprócz dużego ciasta upiec i te ciasteczka. Teraz śmiało mogę potwierdzić, że użycie tej nazwy wcale nie jest na wyrost(...)szklanki mąki oraz 1/2 szklanki cukru pudru. Dodajemy zimne masło, pokrojone w kostkę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, zagniatając dłońmi. Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x28cm) wykładamy wyrobione ciasto. W kilku miejscach nakłuwamy je widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez około 20-25 minut, na złoty kolor. Studzimy w formie. Do miski wbijamy jajka. Roztrzepujemy

Smaki Na Talerzu
Owsiana tarta z rabarbarem i kruszonką 198

sprzedaży nie ma już swojego pierwotnego smaku. Staram się zaradzić szukając ekologicznych dostawców, bo na założenie własnego ogródka chyba nie mam się co porywać ;) Tymczasem zapraszam na przepyszne kruche ciasto owsiane z kwaskowatym rzewieniem i kruszonką.  Składniki na formę o śr ok 25 cm Czas przygotowania: 60 min Ciasto 360 g mąki pszennej pełnoziarnistej 1 łyżeczka sody oczyszczonej(...)odstawiamy 2. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, formę na tartę, najlepiej z wyjmowanym dnem wykładamy papierem do pieczenia, dno i boki 3. W misce łączymy ze sobą sypkie składniki ciasta, postępujemy jak przy kruchym cieście, czyli pracujemy szybko, dodajemy masło i rozcieramy je na okruchy, łącząc z sypkimi składnikami, powstanie nam gruba kruszonka 4. Wykładamy kruszonkę do przygotowanej formy, dociskamy

Słodki Kompromis
Ekspresowe ciasto idealne dla MAMY! 157

miały siłę - bo my MAMY musimy ją mieć ... i abyście zawsze miały dla kogo żyć! Jeśli na ten post trafią "dzieci" z pewnością zdążycie jeszcze to ciasto przygotować dla swojej kochanej mamy. Robi się je ekspresowo a gwarantuje posmakuje każdej mamie. Może nie jest wystawnym tortem ale jeśli zrobicie go z sercem Wasze mamy będą zachwycone(...)popołudnie z kawałkiem ciasta i filiżanką herbaty będzie wyjątkowe! Składniki; 3/4 szkl. cukru 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 10 dag masła 4 jajka kilka kropel olejku śmietankowego około szklanka jagód ( mogą być mrożone) Przygotowanie; Masło należy rozpuścić i odstawić do przestygnięcia. Jajka ubijamy z cukrem na puch ( około 7 min mikserem) następnie dodajemy mąkę

Radość kipiąca uśmiechem.
DWUSMAKOWE DROŻDŻÓWKI NA KRUPCZATCE 169

pyszne. Można je nadziewać czym się chce, ale według mnie budyń z dżemem wiśniowym stanowi doskonały duet, a dopełnieniem do drożdżówek najlepiej ciepłe mleko lub kakao.     SKŁADNIKI Ciasto: 25 g drożdży 150 ml ciepłego mleka 3 łyżki cukru ok. 300 g mąki (150 g mąki tortowej, 150 g mąki krupczatki) 1 jajko 1/4 szkl. oleju szczypta soli Nadzienie(...)cukru, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.  Do miski wsypujemy obie mąki, sól, cukier, dodajemy zaczyn, rozbełtane jajko, mieszamy, na końcu dodajemy olej, wyrabiamy gładkie ciasto.  Rozwałkowujemy, wycinamy szklanką kółka, układamy na blasze wyłożonej pergaminem, smarujemy rozkłóconym białkiem.  Z reszty ciasta robimy wałeczki, układamy na każdym kółku.  Odstawiamy na 20 minut w ciepłe

słodki bratek
Pasztet w kruchym cieście 201

Swego czasu na blogu pojawił się wpis na pasztet z jajkiem. Idąc tym tropem, na święta przygotowałam całkiem podobną wersję, tyle tylko że otuloną kruchym ciastem. Bałam się, że krojenie to będzie jedna wielka męka, ale przy plastrach na półmisek (chciałam takie centymetrowe) dość nie było takiego problemu. By pasztet miał charakter bardziej świąteczny, w masę mięsną włożyłam jajka gotowane(...)twardo, ale w ciągu roku możecie je pominąć lub zastąpić, np. suszonymi pomidorami. Możliwości jest wiele! Składniki na kruche ciasto:   30 dag mąki 3 żółtka szczypta soli 15 dag masła  2 łyżki śmietany Składniki na pasztet: 750g gotowanego mięsa z kurczaka 2 gotowane marchewki 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 jajka 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz Dodatkowo

Kuchnia w czekoladzie
Francuskie ciasteczka z truskawkami i serkiem Almette 169

Ekspresowy smakołyk z ciasta francuskiego. Francuskie ciasteczka z truskawkami i serkiem Almette. .easingslider-844 { width: 100%; }.easingslider-844 .easingslider-image { max-height: 1067px; max-width: 1600px; }.easingslider-844 .easingslider-fade-in, .easingslider-fade-out { -webkit-animation-duration: 400ms; -moz-animation-duration: 400ms; animation-duration: 400ms; } window.EasingSlider844 = {"width":1600,"height":1067,"singleItem":true,"items":1,"itemsDesktop":false,"itemsDesktopSmall":false,"itemsTablet":false(...)false,"itemsMobile":false,"responsive":true,"lazyLoad":true,"autoPlay":4000,"slideSpeed":400,"navigation":true,"navigationText":["",""],"pagination":true,"autoHeight":false,"mouseDrag":false,"touchDrag":false,"addClassActive":true,"transitionStyle":"fade"}; Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego 1 jajko pół opakowania serka śmietankowego ALMETTE lub tego typu. 3 łyżki cukru garść truskawek Truskawki kroimy w grubsze plasterki. Serek śmietankowy miksujemy z cukrem i żółtkiem. Rozwijamy schłodzone

Rusty Fork
W ALT CAFE kawa i zabawa podczas Festwialu Kawy 154

świeżaki kofeinowe z powodzeniem mogą w tym czasie w ofercie festiwalowej znaleźć coś dla siebie.  Oprócz kosztowania szlachetnie czarnego trunku , klienci apetycznie się też zasłodzą różnorodną ofertą ciast i deserów . Dieto - zgiń, przepadnij! :) Ku pamięci recytuję podstawowe zasady festiwalowe : bez rezerwacji , bez rejestracji, bez limitów odwiedzin kofeinowych miejsc, bez limitów wypitej kawy i zjedzonego ciasta kawusia singielka(...)subiektywnym komentarzem zapraszam poniżej: ___________________________ ~ ___________________________   ALT CAFE GDYNIA ~ ul.Legionów 112F/1 (osiedle Altus), Gdynia Jak sami o sobie piszą: Miejsce tętniące życiem, pozytywną energią, pachnące aromatyczną kawą i ciastem domowej roboty. Każdy znajdzie tutaj swój kawałek podłogi lub trawki [źródło: altcafe ] .  Można się tu zjawić zarówno na śniadanie , jak i na lunch . Dostępne odrębne menu przyjazne dla maluchów

Grunt to przepis!
Drożdżowe bułeczki z młodą kapustą i pieczarkami 215

młodej kapusty i pieczarek. Zapewniam, że każdemu będą smakować.  SKŁADNIKI: Farsz: 1 główka młodej kapusty, 250g pieczarek, 1 cebula, ½ papryki czerwonej, 1 łyżeczka kminku, sól, pieprz, oliwa, Ciasto: 200 ml ciepłego mleka, 2,5 szklanki mąki, 30g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 1 jajko, 2 łyżki margaryny, ½ łyżeczki soli, Dodatkowo: 1 jajko, 1 łyżka siemienia lnianego MAKAR . PRZYGOTOWANIE: 1. Kapustę(...)mleku rozpuszczam drożdże razem z cukrem oraz łyżeczką mąki. Odstawiam na 10 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję rozczyn, jajko, sól oraz rozpuszczoną margarynę. Wyrabiam ciasto. Oprószam mąką i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. 3. Ciasto wykładam na stolnicę i lekko rozwałkowuję. Kroję na kawałki. Na każdy kawałek ciasta nakładam porcję farszu. Brzegi ciasta zlepiam formując kulę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto z kaszy manny 443

Skoro mój narzeczony stwierdził, że jest to najlepsze ciasto jakie do tej pory zrobiłam to chyba coś jest na rzeczy, jako, że on zawsze ma coś do powiedzenia co można by było zrobić lepiej. Ciasto jest bez dodatku mąki, co jest bardzo ciekawe. Jest to ciasto z pochodzenia z Neapolu a nazywa się Migliaccio, które je się najczęściej podczas karnawału(...)skórkę z limonki i ekstrakt waniliowy. Następnie dodajemy stopniowo masę z kaszy manny i mieszamy aż obie masy dokładnie się połączą. Blaszkę smarujemy masłem i wykładamy na to nasze ciasto, pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut aż się zarumieni na wierzchu. Ja swoje ciasto dodatkowo po ostudzeniu polałam czekoladowym ganache na które przepis znajduje się tutaj - - - >  Ganache

Delusional Trine
Dietetyczny, wegański, bezglutenowy "sernik" jaglany z borówkami 2.0, Lychee w dziczy 283

Inna, szybsza wersja tego sernika . Pyszny!!! Składniki na wegańskie kruche ciasto: 0,5 szklanki mąki jaglanej (ewentualnie pszennej, tylko wtedy ciasto nie będzie bezglutenowe) + kilka łyżek 0,5 szklanki (razem) mąki kukurydzianej i ziemniaczanej (2-3 łyżki mąki ziemniaczanej, reszta kukurydzianej) 2 łyżki  ksylitolu  (ewentualnie cukru) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki zimnej wody(...)krem kokosowy i borówki. Wszystko dokładnie zblenduj na gładką masę. Natłuść formę olejem (okrągła 28 cm średnicy lub kwadratowa o boku 20 cm) i wylep ją kruchym ciastem; możesz to zrobić rękami, nie musisz używać wałka. Piecz ciasto przez 25-35 minut w 170°C. Następnie przełóż do formy masę jaglaną i wyrównaj. Wyłącz dolne grzanie w piekarniku

Qlinarnie i Qlinarnie
paluchy drożdżowe 332

czarnuszka wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy z cukrem, dwoma łyżkami mąki oraz z ok. 100 ml letniego mleka i odstawiamy do podrośnięcia. Do podrośniętego zaczynu dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Gotowe przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość odrywamy po kawałeczku i formujemy paluchy o długości ok. 20 cm. Układamy je w odstępach na blaszce wyłożonej

Domowy Smak Jedzenia
KLASYCZNA BABKA MARMURKOWA - KOLEJNA ODSŁONA 228

Cały czas ucierając, wsypać mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać ubite na sztywno białka i otartą skórkę z cytryny. Delikatnie wymieszać całość łyżką. Przełożyć  3/4 ciasta do innej miseczki, a do pozostałej części  ciasta dodać 1 łyżka kakao i kilka kropli olejku rumowego. Do wysmarowanej i wysypanej bułka foremki  wylać jasne ciasto przez środek(...)wylać ciemne ciasto (można delikatnie ciasta przemieszać widelcem utworzy się wtedy marmurek). Piec w temperaturze 180 stopni około 45-50 minut, do suchego patyczka

Walijskie Pichcenie