mojego MENU: TŁUSTY CZWARTEK . A dzisiaj proponuję pączki inne, delikatniejsze i lekkie jak puch. Rozpływają się w ustach. Są to pączki hiszpańskie, nazywane również wiedeńskimi. Są zrobione z ciasta zaparzanego, takiego jak na ptysie. Zrobiłam w dwóch wersjach: wypasione z bitą śmietaną i bez niej, ale wszystkie obsypałam orzeszkami arachidowymi. Które pączki wybierzecie? Przyznam się, że wybór trudny(...)masłem i solą. Do gotującej wody wsypałam mąkę. Zmniejszyłam ogień. Teraz energicznie mieszałam, żeby mąka dobrze połączyła się z wodą. Trzeba dobrze wymieszać, żeby nie było grudek. Powstałe ciasto stało się lśniące i zaczęło odchodzić od ścianek i dna garnka. To znak, że już jest dobrze wymieszane. Ciasto zostawiłam do wystudzenia. Przełożyłam do misy miksera i wymieszałam. Do zimnego ciasta
Kuchnia u KrysiEkspresowe wilgotne kakaowe ciasto ucierane z nutką pomarańczy 🍊 Ciasto można według uznania wzbogacić owocami, bakaliami czy orzechami. Idealne do popołudniowej kawy czy herbaty ! SKŁADNIKI: 300 g miękkiego masła 250 g cukru Szczypta soli 5 jajek 300 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki soku pomarańczowego PRZYGOTOWANIE: 1.Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. 2. Blachę natłuszczamy i wykładamy(...)następnie dodajemy partiami do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy. 6. Na koniec dolewamy 2 łyżki soku z pomarańczy (można pominąć i zastąpić np. kilkoma kroplami aromatu waniliowego) i kakao. 7. Ciasto przelewamy na blachę i wyrównujemy powierzchnię. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 35-40 min do suchego patyczka. 8. Upieczone ciasto studzimy, następnie delikatnie przekrajamy na pół i każdą
Marcepanowa kuchniaPrzepyszne, wysokie i podzielne ciasto! Z pyszną jabłkowo-orzechową wkładką. Trochę takie w stylu ciast s. Anastazji:) Przepis wypatrzyłam kiedyś na blogu u Beti i czekałam na moment, aż go wykonam:) Pyszny, mięciutki biszkopt orzechowy. Fantastyczna, wilgotna jabłkowo-orzechowa wkładka i masa o smaku cappuccino. Masa obarczona jest ryzykiem niepowodzenia, bowiem jak czytałam w komentarzach, niektórym wychodziła dosyć rzadka. Również(...)blaszce umieszczamy ponownie jeden z blatów biszkoptu orzechowego. Wykładamy na niego połowę masy cappuccino. Następnie dajemy wkładkę jabłkowo-orzechową. Rozprowadzamy resztę masy. Na wierzch dajemy drugi blat orzechowy. Ciasto dekorujemy polewą czekoladową. Polewa: około 80 g masła 160g kwaśnej śmietany 18% 1/2 szkl. drobnego cukru 4 łyżki kakao 1 łyżka żelatyny Żelatynę zalewamy około 1/4 szklanki zimnej, przegotowanej wody. Odstawiamy
Smaki Na Talerzustrychu lub rozejrzeć się np na allegro. To foremka w kształcie serduszka, lub płatka śniegu, na długiej rączce. Rozetki w smaku przypominają mi nieco faworki. Smaży się je z ciasta podobnego do naleśnikowego (nieco gęstszego). A jeszcze gorące oprósza cukrem pudrem. Są kruche i delikatne w smaku. Znikają równie szybko jak szybko się je robi Rozetki smażone skandynawskie ciasteczka- składniki(...)łyżeczka octu (dzięki niemu nie będą aż tak bardzo chłonęły tłuszczu) -olej do smażenia -cukier puder do oprószenia Rozetki-wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą dokładnie mikserem na gładkie ciasto i odstawiamy na godzinę. Olej rozgrzewamy do temperatury około 170°C. Foremki zanurzamy w gorącym oleju na moment by lekko się rozgrzały (jeśli rozgrzeją się zbyt mocno ciasto będzie się
ArbuziakiWytrawne podłużne ciastka napełnione wyrazistą pastą na bazie jajek, tuńczyka i świeżego szczypiorku. Idealnie sprawdzą się jako przystawka oraz imprezowa przekąska. Składniki: Ciasto: 130ml wody 1/2 szklanki mąki pszennej 70g masła extra szczypta soli 2 jajka Farsz: 5 jajek 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 1 pęczek szczypiorku 4 łyżki majonezu 50g żółtego sera świeżo zmielony kolorowy pieprz(...)sól morska 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: 1. Ciasto Masło rozpuścić w gotującej wodzie, dodać sól, mąkę i dokładnie wymieszać żeby ciasto odchodziło od ścianek, pozostawić do wystudzenia. Następnie dodawać stopniowo jajka i ciągle miksować aż powstanie gładkie ciasto. Gotowe ciasto przełożyć do szprycy lub worka cukierniczego i uformować eklerki. Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Szalona Kuchnia EwelinyFaworki piwoszki przygotowane są z ciasta na bazie piwa. Ciasto podczas pieczenia ładnie rośnie, listkuje się, jest delikatne i smaczne. Nie wciąga tłuszczu przez co faworki są suche w środku i wręcz przepyszne. SKŁADNIKI : 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanka piwa 4 żółtka 3 łyżki cukru 1 łyżka masła cukier puder do posypania olej do smażenia PRZYGOTOWANIE : Żółtka(...)należy dobrze utrzeć z cukrem, następnie dodajemy miękkie masło i dalej ucieramy, wlewamy piwo i wsypujemy mąkę. Ciasto jest dość gęste więc należy je zagnieść na stolnicy i dobrze wyrobić aby było elastyczne i gładkie. Posypujemy je mąką, nakrywamy woreczkiem i odkładamy na 20 minut aby odpoczęło. Na stolnicy ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1-2 mm. Radełkiem wycinamy
Kulinarne Fantazje MarioliPrzepis na te faworki dostałam od mojej babci :) Dziś robiłam je z moim synem. Sam ugniatał ciasto, wycinał i formował faworki. Wyszło mu to całkiem nieźle jak na 5-latka. Zresztą on uwielbia spędzać czas z mamusią w kuchni :) SKŁADNIKI: 20 dkg mąki 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka oleju 3 żółtka Szczypta soli 3-4 łyżki śmietany 1 łyżka(...)spirytusu Tłuszcz do smażenia Cukier puder do posypywania Mąkę zmieszać ze śmietaną, zrobić zagłębienie, dodać żółtka, sól, cukier puder, olej. Wszystkie składniki wymieszać razem, następnie wyrobić ciasto na jednolitą masę. Ciasto ma mieć gęstość ciasta kluskowego. Ciasto wałkować partiami dosyć cienko, starając się jak najmniej podsypywać mąką. Krajać radełkiem lub nożem na paski szerokości 3 cm, długości 10 cm. Każdy
Fiołkowe TalerzeKuchnia lubelska obfituje w pierogi. Dziś spróbowałam specjału z tamtych stron pierogów z kaszą gryczaną i białym serem.Do niektórych dodałam posiekanej mięty mmmm.... wyszły cudowne. Ciasto pierogowe: 2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania 1 jajko ok. 3/4 szklanki wody 1 łyżka masła 1 łyżeczka soli FARSZ: 300 g kaszy gryczanej 250 g twarogu 1 cebula 3 łyżki(...)słoniny WYKONANIE: Mąkę przesiej na stolnicę, zrób w niej wgłębienie, dodaj masło, sól oraz jajko. Stopniowo dolewaj ciepłą wodę, tak aby składniki się połączyły. Wyrabiaj miękkie i elastyczne ciasto przez około 10 minut. Przykryj ściereczką i odstaw na około 15 minut. Przygotuj farsz. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Kaszę
Fiołkowe Talerzegłownie na gryce, ale oczywiście nie pomijając ulubionych potraw. Dzisiaj padło na jedne z moich ulubionych-pierogi z serem i cebulką. Nie mieszałam różnych rodzajów mąk, z samej gryczanej ciasto wyszło mi dobre. Żeby nie przekroczyć kalorii 😜 dałam najpierw mniej do całości, aby potem podbierać sobie do sklejania, bo po tej mące ciasto będzie dość klejące i bez mąki(...)oleju kokosowym czy samym gotowanym i pieczonym. Smalec to tłuszcze zwierzęce, które też są potrzebne w zbilansowanym i zdrowym odżywianiu. A tak dla żartu 😅 Składniki na 1-2 porcje: ciasto: -150 g mąki gryczanej -50 g mąki ziemniaczanej -woda przegotowana letnia -szczypta soli -1 łyżka oleju farsz: -180 g twarogu chudego podanie: +1 łyżka smalcu (u mnie z gęsi
Zdrowie i pysznie na talerzudużej misce wymieszaj mąkę, sól i rozmarzyn. Gdy drożdże wyrosną, dodaj je do miski z mąką. Następnie dodaj wodę, oliwę i całość dokładnie zagniataj, tak aby powstało elastyczne ciasto. Powinno to zająć ok. 10 minut. Ciasto powinno lekko lepić się do rąk. Gdy będzie już gotowe, odstaw je na ok. 40 minut w ciepłe miejsce, tak aby wyrosło. Wyrośnięte ciasto(...)przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dłonie natłuść delikatnie oliwą i ugniataj ciasto, tak aby powstał z niego placek w dowolnym kształcie o grubości ok. 1 cm. Następnie w cieście zrób lekkie wgniecienia, posyp je suszonym rozmarynem i posmaruj oliwą. Odstaw na kolejne 10 minut, a następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piecz ok. 25 minut. Foccacia
365 dni dookoła kuchnicukierni! :) Kto ma ochotę? Składniki na rozczyn: 100 ml ciepłego mleka 50 g drożdży (temperatura pokojowa) 1 łyżka mąki pszennej, typ 500 1 czubata łyżeczka cukru brązowego Składniki na ciasto: 400 g mąki pszennej, typ 500 180 g masła (temperatura pokojowa) 5 łyżeczek brązowego cukru 3 jajka szczypta soli Dodatkowo: dżem porzeczkowy lub krem czekoladowy cukier puder Wykonanie: Rozczyn(...)ciepłego mleka pokruszyć drożdże, dodać cukier i mąkę. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Ciasto: Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól i cukier. Wlać rozczyn i wymieszać łyżką. Dodać jajka i urabiać ok 5 minut. Po tym czasie dodać masło, najlepiej kawałkami. Urabiać ok 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i zacznie
TrufelkowoŻółta miksujemy z cukrem na puszystą masę. Do ubitych żółtek dodajemy lekko przestudzone mleko, mieszamy. Wlewamy do mąki, dodajemy sól, mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy je do ciasta, delikatnie mieszamy. Pieczemy partiami w nagrzanej gofrownicy na złoty kolor. Podajemy zbitą śmietaną oraz prażonymi jabłkami. dodatkowo: 3 jabłka 2 łyżki miodu 2 garście rodzynek bita śmietana wykonanie: Jabłka obieramy
Domowy Smak Jedzeniazachciało się ciasta. Takiego z brzoskwiniami. I wierci mi dziurę w brzuchu. Popatrzyliśmy po składnikach i okazało się, że tylko brzoskwiń nam brakuje. Polecieliśmy do sklepu (a to generalnie jest cała wyprawa, nie takie tam hop siup), nakupiliśmy masę niepotrzebnych rzecz, ja parę fajnych nowych piw kupiłem (których jestem wielkim smakoszem). Siedzimy tak w domu, minęła już co najmniej godzina(...)Rzekłem więc: "Słuchaj, a kupiliśmy właściwie te brzoskwinie?". Ten przeciągły, świszczący oddech, to powolne wydobywające się z jej ust: "o kuurwaaaaa" powiedziało mi wszystko. Dzisiaj ciasta nie będzie. No nic, zrobiliśmy je następnym razem, kilka dni później. Do tego ciasta można użyć dowolnych owoców. My akurat chcieliśmy zrobić z brzoskwiń, takich w puszce, w syropie. Właściwie
Marder&Marder Manufactureczasu do czasu lubię przygotować na podwieczorek pyszne placuszki. Tym razem przygotowałam je na serku mascarpone, który zalegał mi w lodówce ( uważam, że nic się nie może zmarnować ). Do ciasta dosypałam pokruszone cukierki i wyszły mi ( nie chwaląc się ) bardzo, bardzo pyszne i delikatne w smaku placuszki. Dodam, że cukierki są mocno wyczuwalne w smaku. Z powodzeniem można je usmażyć(...)drugie słodkie śniadanie. Zapraszam :) Składniki: Ciasto: 12,5 dag serka mascarpone 3 łyżki cukru 2 jajka 100 ml zimnego mleka 1 łyżka cukru waniliowego półtorej szklanki mąki tortowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 10 dag kolorowych cukierków typu lentylki olej do smażenia Wykonanie: 1. Do miski wbijamy jajka, wsypujemy oba cukru i miksujemy na puszystą masę, dodajemy serek
Izabelawkuchnipierogi z kaszą gryczaną – pierogi ruskie – zielone pierogi – leniwe pierogi z MIĘSEM Ilość porcji: farsz na 30-40 pierogów Przygotowanie: 50 minut Składniki: – porcja ciasta z tego przepisu na ciasto do pierogów – 500 g mięsa wołowego z rosołu domowego – 1 cebula – 1 bułka kajzerka – sól, pieprz, 2 łyżeczki oregano(...)nieco suszonego majeranku, sól i pieprz. Ilość zależ od Twoich upodobań, jednak pamiętaj że smak farszu musi być dość wyraźny, bo po ugotowaniu pierogów smak zawsze jest delikatniejszy. Przygotuj ciasto na pierogi z tego przepisu na najlepsze ciasto na pierogi . Ciasto rozwałkuj, nakładaj farsz i zalepiaj brzeg pierogów. Gotowe pierożki gotuj w wrzącej, osolonej wodzie w dużym garnku do czasu
nietylkopasta.pl