masła (zimnego) 50 g cukru kokosowego – u mnie od Woj-len Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło (siekam je zawsze nożem, aby łatwiej wyrobić ciasto), 1 żółtko i cukier kokosowy. Ciasto zagniatamy dokładnie ręką, wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy lub kawałki ciasta rozgniatamy ręką (ja często tak robię jak się spieszę(...)oprószonej mąką stolnicy. Z ciasta wycinamy małe ciasteczka. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (środkowy poziom, grzanie dół) do zarumienienia spodu. Czas pieczenia będzie różny w zależności od piekarnika czy grubości ciasteczek – u mnie 3mm. Ja piekę ciasteczka około 12-15 minut. Jeśli lubicie słodsze ciasteczka można posypać
Słodkie okruszkiRogaliki serowe Rogaliki serowe to bardziej ciasteczka niż jak nazwa wskazuje rogaliki. Jednak ze względu a swój kształt zyskały taką nazwę. Powstały one na bazie 3-składnikowego ciasta serowego, który na blogu gościł już między innymi w przepisach na Szplitry i Kruche Półksiężyce . Bardzo szybko się je wykonuje i wielu osobom z pewnością przypadną(...)zastąpić marmoladą, gęstym dżemem lub powidłami) Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ser przecisnąć przez praskę lub maszynkę do mielenia mięsa. Dodać margarynę (masło), przesiana mąkę i zagnieść ciasto. Uformować kulę, przykryć folią spożywczą i chłodzić w lodówce minimum 2 godz. (można ciasto przygotować wieczorem, a piec dopiero kolejnego dnia). Schłodzone ciasto podzielić na dwie części, każdą
My sweet a lifePostanowiłam wypróbować znanej na całym świecie, torcianej klasyki – Red Velvet Cake. Założę się, że to ciasto mignęło Wam w jakiejś kolorowej gazecie. Właściwie to nie rozumiem dlaczego w Polsce Red Velvet nie robi furory skoro ciasto jest w naszych barwach narodowych, a ostatnio „patriotyzm” jest na topie. Dzisiaj proponuję tort w wersji mini tj, Red velvet(...)jako cupcake. Ciasto jest przyrządzone na maślance, a zamiast proszku do pieczenia użyłam sody. Jest bardzo puszyste i wilgotne. Red Velvet Cupcake 2016-09-19 17:26:06 Write a review Save Recipe Print Ciasto 1 1/4 szklanki mąki 2 płaskie łyżki kakao 2/3 szklanki cukru 1/2 szklanki maślanki 1 jajko 70 g masła 1 płaska łyżeczki sody
Rusty Forkwyłożona przy użyciu rękawa cukierniczego i tylki Wilton nr 2D,wygląda bardzo dostojnie i elegancko. Tarta cytrynowa z bezą jak już nazwa wskazuje składa się z 3 warstw: kruche ciasto, cytrynowe nadzienie i wspomniana beza. Tarta cudownie się prezentuje w mini foremkach jak i dużych naczyniach. Osobiście bardzo lubię takie ceramiczne formy, wystarczy grubo wysmarować je masłem i lekko(...)podważyć, a wtedy wyciągamy ją bez problemu. Tarta cytrynowa z beza 2016-11-12 17:51:54 Write a review Save Recipe Print Kruche ciasto 200 g mąki 2 łyżki cukru pudru 100 g zimnego masła 1 żółtko ( białko wykorzystasz do bezy) 2 łyżki zimnej wody Krem 2 cytryny( wyciśnięty sok i starta skórka.) 60 ml soku z pomarańczy
Rusty Forkziemniaczanej - 1 łyżka mąki pszennej - 1 opakowanie skórki pomarańczowej - 190 g mała lub margaryny - szklanka mleka - 3/4 do 1 szklanki cukru ( w zależności od tego jak bardzo lubisz słodkie ciasta) W misie blendera kielichowego umieść 4 jajka i połowę cukru zacznij miksować aż masa zbieleje, dodaj połowę sera i mleka i zmiksuj na bardzo gładką masę. Przelej do miski(...)drugą połową składników zrób to samo. Całość wymieszaj w misce łyżką, dodaj mąkę ziemniaczaną i pszenną. Wymieszaj rózgą. Jeśli masz ochotę dodaj aromat do ciasta. Dużą tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, wylej ciasto, posyp skórką pomarańczową -niezbyt dużo. Pieczemy według instrukcji na początku tego wpisu. Temp. 170 - 180 stopni C, grzanie: dół + góra. Czas u mnie 1 godzina
SMYKWKUCHNIkawałkami orzeszków cukier puder Przygotowanie: 1) Do przesianej mąki dodać pokrojone, zimne masło, cukier puder, masło orzechowe, cynamon, sodę oczyszczoną oraz małą szczyptę soli i szybko zagnieść ciasto, najlepiej za pomocą miksera przy użyciu odpowiedniej końcówki. Jeżeli ciasto wyszło zbyt luźne można dodać odrobinę więcej mąki. 2) Ciasto delikatnie spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki(...)średnicy 7 cm) wycinać ciasteczka, następnie w połowie ciasteczek wyciąć gwiazdki (gwiazdki można zagnieść na nowo i wycinać kółka, albo po prostu upiec) i najlepiej za pomocą łopatki do ciasta lub płaskiego noża układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ponieważ ciasto jest bardzo kruche. 4) Przed pieczeniem ciasteczka dobrze jest jeszcze schłodzić ok. 30 min. 5) Piec w piekarniku
Fitsweet.mefajne zakąski. nachos: 50 g mąki pszennej 50 g mąki kukurydzianej sól, pieprz papryka słodka, ostra i wędzona kurkuma 2 łyżki oleju 60 ml wody gorącej paluchy: 1/2 opakowania ciasta francuskiego 100 g szynki schwarcwalckiej 1 jajko pozostałe: dip serowy 1 papryka czerwona 20 dkg winogrono ciemne Nachos: Do miski wsypuję mąki, dodaję przyprawy, gorącą wodę, olej i mieszam widelcem(...)Ciasto zagniatam rękoma jak na pierogi. Rozwałkowuję na stolnicy na placek o grubości 1 mm. Wykrawam dowolne kształty, trójkąty, kwadraty. Układam na blaszce wyłożonej papierem. Wstawiam do nagranego piekarnika góra dół temp 190 stopni i piekę około 7-10 minut. Uważać żeby nie spalić. Paluchy: Ciasto rozwałkowuję trochę, kroję na paski o szerokości 2 cm i dlugośi szynki. Szynkę kroję
wesoła kuchniasernikożerców mam dzisiaj sernik na kruchym cieście z kawałkami brzoskwiń z puszki. Składniki: ciasto - 3 szklanki mąki pszennej - 1/2 szklanki cukru kryształu - 250 g margaryny - 5 żółtek - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa - 1 kg białego sera - 200 g masła - 3 jajka - 2 opakowania budyniu śmietankowego - 5 łyżek cukru pudru piana - 1/2 szklanki cukru kryształu - 5 białek(...)łyżeczka mąki ziemniaczanej oraz - 1 puszka brzoskwiń - polewa czekoladowa Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto łączymy, zagniatamy i dzielimy na dwie nierówne części. Mniejszą część zamrażamy. Ser mielimy. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy porcjami ser cały czas miksując. Następnie dodajemy jajka oraz budynie, mieszamy do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier oraz mąkę
Zainspirowana w kuchniSerniki, serniki... Któż ich nie lubi? Często przygotowujemy je z masą makową. Są pyszne. A może dzisiaj masę makową zastąpimy kutią? Warto spróbować! Składniki: Ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki pół kostki margaryny "Kasi" 2 łyżki cukru pudru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka Do przesianej mąki dodajemy margarynę i siekamy. Następnie dodajemy(...)cukier puder, proszek do pieczenia i żółtka. Wszystko razem zagniatamy. Gotowym ciastem wykładamy dno przygotowanej blaszki (25x36cm) i w kilku miejscach nakłuwamy widelcem. Masa z kutii: 1,2 kg gotowej kutii 3 małe jajka 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki kaszy manny olejek migdałowy bakalie (orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa) Kutię przekładamy do miski, dodajemy jajka, proszek do pieczenia
Pyszności Słodkościwierzchów ewent. czarnuszka na wierzch przekąsek 1. W garnuszku zagrzewamy wodę z mlekiem i cukrem, i rozpuszczamy drożdże - odstawiamy do wyrośnięcia. 2. Następnie z wyrośniętego zaczynu, mąki, soli zagniatamy ciasto. Podczas zagniatania dodajemy olej i wyrabiamy dotąd aż ciasto będzie odchodziło od reki lub od miski. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 30-40 minut. 3. Wyrośnięte ciasto, odgazowujemy na blacie(...)czyli ponownie zagniatamy) i formujemy w długi wałek który następnie rozwałkowujemy. Następnie środek ciasta smarujemy ketchupem i układamy wzdłuż kiełbaski. Ciasto zalepiamy i kroimy na około 3-4 cm kawałki. Gotowe układamy na blaszce i pieczemy w 180-190 stop przez około 15-20 minut
Gotowanie...to proste !ciasta francuskiego można przygotować bardzo proste, ale też bardzo smaczne przekąski na imprezę. Przygotowanie takich pierożków nie zajmuje wiele czasu i zachodu a na pewno zasmakują one naszym gościom (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pierożki z ciasta francuskiego z czerwonym pesto s kładniki: Ciasto francusukie 2 łyżki czerwonego pesto, może być kupne, albo z przepisu tutaj (klik) 1/2 szklanki tartego sera Gouda(...)Pierożki z ciasta francuskiego z czerwonym pesto wykonanie: Ser mieszamy dokładnie z pesto. Z ciasta francuskiego wycinamy małe prostokąty, na środek kładziemy nadzienie, składamy na pół. Zlepiamy brzegi pierożka i pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Można je przygotować wcześniej i upiec jak już przyjdą goście. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Delusional TrineJeden z najstarszych przepisów na sernik i jedno z pierwszych serowych ciast jakie jadłam... smak dzieciństwa, piękne wspomnienia... trochę więcej pracy ale nie jest trudny, warto choć raz go upiec a jak już raz się upiecze to będzie stałą pozycją na świątecznym stole. Składniki na blaszkę 35x25cm Spód i wierzch: - 500g mąki pszennej - 200g zimnego(...)sera białego - 6 jajek (osobno białka i żółtka) - szklanka cukru pudru - 200g masła - kilka kropel olejku waniliowego - 2 budynie waniliowe bez cukru (35g jeden) Sposób wykonania: Składniki na ciasto zagniatamy, dzielimy na dwie części i wkładamy do woreczka foliowego, dajemy na godzinę do lodówki, po tym czasie z jednej części układamy spód, odrywamy po kawałku ciasta i wykładamy na blaszkę
Wypieki Renetegoroczne Święta mamy dla Was propozycję na brownie w formie reniferów. Jest to bardzo fajna propozycja na przyozdobienie klasycznego ciasta brownie. Możecie skorzystać z naszego przepisu na ciasto lub zrobić swoje ulubione, następnie „przyklejacie” czekoladą kilka elementów i otrzymujecie niezwykle ciekawe wizualnie ciasto, które będzie ozdobą każdego stołu. Polecamy :) Ilość porcji: 2 małe okrągłe blachy o średnicy 18cm(...)każdej 6 „reniferów” Składniki: Na ciasto: 100g mąki pszennej 100g masła 75 g cukru trzcinowego 3 łyżki kakao 2 jajka 1 łyżka mleka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej Na przybranie: 24 precelki 12 małych biszkoptów 24 ciemne gorszki np.: m&ms 12 czerwonych groszków Kostka białej czekolady Kostka ciemnej czekolady Ciepłe masło, cukier
Kolizje SmakówZapraszam na pyszne, błękitne ciasto bez pieczenia. To ciasto pięknie wygląda na stole i jest niezwykle smaczne. Polecam. Składniki: 80 g biszkoptów 500 ml śmietanki 36 % schłodzonej 330 ml śmietanki 30% schłodzonej 3 niebieskie galaretki na 500 ml każda oraz: bita śmietanka dekoracje cukrowe blaszka 24x24 cm Przygotowanie: Rozpuszczamy galaretki w gorącej wodzie:dwie galaretki rozpuszczamy w 1 szkl gorącej(...)szkl) i miksujemy aż połączą się ze śmietanką. Gotową masę wykładamy na biszkopty, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki. Gdy galaretka rozpuszczona w 500 ml wody zacznie tężeć, wyjmujemy ciasto z lodówki i delikatnie polewamy nią ciasto. Ponownie wstawiamy ciasto do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem dekorujemy bitą śmietanką i dekoracjami cukrowymi. Smacznego
słodkie i nie tylko historie kulinarneJeśli szukasz przepisu na szybkie ciasto z makiem , to serdecznie zapraszam. Super proste do zrobienia ciasto z makiem i bakaliami, czyli keks makowy, to idealne ciasto na Święta. Składniki odmierzasz na szklanki. Ten piegusek z rodzynkami i orzechami zawsze się udaje! Niezawodny, pyszny, sprawdzony i bardzo tani przepis na ciasto! Gorąco zachęcam do pieczenia. Jakie są Wasze ulubione ciasta
AniaGotuje.pl