ciasto - 163312 przepisów (strona:3184/10888)

Slodkie buleczki drozdzowe z Zielonego Wzgorza czyli Niedzielne Sniadanie odc.105 184

Podgrzewamy mleko i gorące łączymy z margaryną, solą i cukrem. Czekamy aż lekko ostygnie i umieszczamy w misie miksera razem z drożdżami. Wlewamy roztrzepane jajka. Włączamy mikser i zagniatamy ciasto powoli wsypując mąkę. Zagniatamy ciasto ok 10 minut, aż będzie gładkie i jędrne. Miskę smarujemy tłuszczem i wkładamy do niej ciasto, obracamy je by całe się natłuściło. Miskę nakrywamy wilgotną(...)ściereczką. Odstawiamy na około godzinę by ciasto urosło. Uderzamy w ciasto by się odgazowało. Dzielimy je na 2 części. Zostawiamy je na 10 minut na omączonej stolnicy. Po tym czasie każdą część dzielimy na 10 kawałków. Formujemy z nich kulki i układamy je na posmarowanej masłem blasze. Smarujemy bułeczki masłem. Przykrywamy papierem i odstawiamy na 40 minut. Nagrzewamy piekarnik

Dzieje kuchennej Wiewióry
Korzenne ciasto z cukinią 210

sobotę zawsze jest mnóstwo rzeczy do zrobienia, ale ciasto po obiedzie też by się przydało, więc dziś przepis na szybkie ciasto z cukinią, wystarczy wymieszać i upiec. Jest to ciasto wilgotne, więc spokojnie wytrzyma kilka dni. Składniki: 250-300 g cukinii 300 g mąki orkiszowej może być też pszenna 200 ml oleju roślinnego 2 banany 100 g orzechów włoskich(...)cukrem i olejem. Połącz suche składniki z mokrymi do połączenia składników. Dodaj cukinię, wymieszaj. Piecz w temp. około 170 C przed godzinę, ale sprawdź przed wyjęciem z piekarnika czy ciasto jest suche, jeżeli ni to podpiecz jeszcze przez 5-10 minut.     Artykuł Korzenne ciasto z cukinią pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Sałatka z malinami i mozarellą 236

odżywczych do naszego organizmu:) Nasze babcie nieustannie przy przeziębieniach dolewały nam soku z malin do herbaty, smakosze alkoholi robią z nich nalewki, są pyszne nawet przetworzone jako konfitury w ciastach, naleśnikach, czy innych deserach.  Maliny mogą zastąpić również słodycze, warto zaznaczyć, że mają niewiele kalorii. Są doskonałym produktem dla osób, które są stosują diety niskokaloryczne. Składniki (na jeden talerz

Kuchnia Pełna Pasji
Przepis #64 Czekoladowy piernik z... cukinii 183

Witajcie, sezon na cukinie w pełni. Można z niej zrobić różne pyszności od sosów, ketchupu czy spaghetti po ciasta. Postanowiłam wykorzystać cukinię jako bazę do mojego ciasta przez co jest zdecydowanie mniej kaloryczne niż tradycyjne wypieki.   Cukinia ma dość delikatny smak przez co jest prawie niewyczuwalna. Dodatek przyprawy do piernika sprawia, że smakuje jak prawdziwy piernik! Środek jest dość(...)Wlewamy syrop klonowy. Całość dokładnie ze sobą łączymy. Tak przygotowaną masę przelewamy do foremki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 1 godziny. Po tym czasie zostawiamy ciasto do wystudzenia. Czekoladę roztapiamy w rondelku i polewamy nią wystudzone ciasto.   Ciasto dobrze jest przechowywać w lodówce. Jest bardzo delikatne a cukinia jest prawie nie wyczuwalna. Z powodzeniem można

Health-Fit-Life
Letnie owocowe śniadanie 148

Borówka w kuchni Borówki amerykańskie są doskonałe na surowo, ale możemy też wyczarować  z nich pyszne desery, lody i ciasta. Na blogu znajdziecie mnóstwo różnorodnych przepisów z wykorzystaniem borówki. Co roku mam jej mnóstwo w ogródku, więc muszę ja dobrze zagospodarować 😋. Biszkoptowe ciasto z porzeczkami i borówkami Ciasto drożdżowe z owocami lata Puchate ciasto z owocami Kruche ciasto

Kulinarne przygody Gatity
Pszenny chleb z czarnuszką 193

chlebek, ale smaczny. Pokruszyć drożdże do miski, dodać sól, cukier, ciepłą wodę i 1/2 szklanki mąki. Wymieszać i przykryć ściereczką. Zostawić do wyrośnięcia. Następnie dodać resztę mąki, olej, wyrobić ciasto na gładką sprężystą masę. Uformować kulę i włożyć ciasto do miski lekko naoliwionej oliwą. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Teraz ponownie zagnieść i uformować(...)minut Thermomix do naczynia miksującego pokruszyć drożdże, dodać sól, cukier, ciepłą wodę, 1/2 szklanki wody, wymieszać obroty 2, czas 3 minuty, temp 37 C dodać pozostałą mąkę, olej, wyrobić ciasto naczynie zamknięte, interwał, czas 3 minuty zostawić w naczyniu do wyrośnięcia, mi urosło tak że aż miarka wypadła wyrobić ponownie, naczynie zamknięte, interwał, czas 20 sek wyjąć ciasto z thermomix

Kuchnia Pokoleń
Bajgle 170

cukru 15 g soli Woda do zaparzenia 2 litry wody 4 łyżki cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej W misce wymieszać mąkę z drożdżami. Dodać wodę, sól, cukier i zagnieść. Ciasto powinno być sprężyste i miękkie.  W razie potrzeby dodajcie więcej wody, lub mąki jeśli ciasto jest za rzadkie. Zagniatajcie około 5 do 10 minut  - Można wyrobić w maszynie(...)chleba- Włóżcie ciasto do miski, przykryjcie folią i odstawcie do wyrastania na około 2-3 godziny. Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na osiem równych części, uformować okrągłe bułeczki i spłaszczyć je.  Końcem drewnianej łyżki zrobić otwór w każdej bułce i obracając bułkę na łyżce powiększcie otwór do około 3 cm. Odstawcie i przykryjcie

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Winogronowiec z kremem Monte 180

Proste w przygotowaniu ciasto z obłędnym kremem na bazie serków Monte. Do tego pyszne słodkie winogrona, kwaskowate porzeczki i ciasto do kawy jak znalazł. Rewelacyjną sprawą są nowe krystaliczne galaretki! Tortownica 22cm: Biszkopt: 3 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Krem Monte: 500 ml śmietany 30% 1,5 łyżki cukru pudru 4 serki Monte(...)żelatynę i ponownie miksujemy. Krem wylewamy na biszkopt wyłożony w tortownicy. Wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny. Wierzch: Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku. Odstawiamy do delikatnego stężenia. Na wierzchu ciasta rozkładamy pokrojone winogrona i porzeczki. Zalewamy galaretką i ponownie chłodzimy w lodówce

VioletoweKucharzenie
Pizza z kabanosami, koperkiem i mozzarellą 179

Idealna pizza nie musi być wcale pracochłonna. Dobre ciasto,kilka dodatków i gotowe. Do dzieła !  Pizza to popularna,tradycyjna włoska potrawa, nad którą przez lata „znęcały się” koncerny spożywcze „udoskonalając ją” coraz dziwniejszymi dodatkami. Chociaż proste, klasyczne pizze są uznawane za najlepsze,eksperymentowanie z dodatkami daje wiele radości i nie należy się tego bać! Składniki -250 g mąki -sól(...)mnie 2 kulki świeży koperek włoska gotowana szynka kawałek ulubionego żółtego sera Rozpuść drożdże w wodzie i wlej do mąki, dodaj sól, dodaj 2 łyżki oliwy i wyrób ciasto . Odstaw w CHŁODNE miejsce, najlepiej do lodówki na około 2 godziny.Jest to typ ciasta , który wyrasta w chłodzie.Następnie wyrośnięte ciasto podziel na 2 części. Rozgrzej piekarnik do 230 stopni, uformuj

Z Kuchni Do Kuchni
Przepis #62 FIT ciasto WZ 194

Witajcie, pora na kolejną weekendową propozycję ciasta w wersji FIT. Dzisiaj kolejny pomysł na wykorzystanie masy z jogurtu greckiego. Ciasto WZ jest chyba każdemu znane. Oryginalnie opiera się na dość kalorycznej masie ze śmietany, dlatego znalazłam dla niej zamiennik w postaci jogurtu. Biszkopt jest bezglutenowy! Jedna porcja  (użyłam blachy 24 x 24 cm - podzieliłam na 16 porcji(...)wcześniej. Jogurt wykładamy na sitko nałożone na miskę i wkładamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia jogurt przekładamy do miski i ubijamy przez chwilę mikserem dodając cukier. Wystudzone ciasto dzielimy na dwie części i przekładamy 2/3 masy jogurtowej. Pozostałą częścią smarujemy wierzch ciasta. Może je dowolnie ozdobić robiąc na przykład  owocami. Ciasto przechowujemy w lodówce. Na drugi

Health-Fit-Life
Jogurtowe z rabarbarem 160

Rześkie i wilgotne ciasto z rabarbarem. Idealnie sprawdzi się na piknik w ciepłe dni. Aromatyczne dzięki dodatkowi aromatów i przypraw 😀 Składniki:  120 g masła  2 duże jajka  1,5 szklanki mąki pszennej  1 szklanka (250 ml) jogurtu greckiego  2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków + dodatkowa 1 łyżka cukru 3/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii(...)kardamonem)  i wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Okrągłą formę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Przełożyć do niej połowę ciasta, wyrównać. Na ciasto wyłożyć połowę przygotowanego rabarbaru, w odstępach. Przykryć drugą połową ciasta, wyrównać. Na wierzch położyć resztę rabarbaru. Posypać dodatkową łyżką cukru. Piec w temperaturze 170ºC przez 40 - 45 minut

Słodka Strefa
Sernik z brzoskwiniami 161

sobie cenię. Dodatkowym atutem jest szybkość i łatwość przygotowania co w dzisiejszych czasach jest bynajmniej dla mnie istotne. Zapraszam do wypróbowania, chwilka roboty a wrażenia bezcenne :)). Sernik z brzoskwiniami Ciasto 3 szkl mąki 1 kostka margaryny 3 łyżki cukru 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystko zagnieść 3/4 ułożyć na blaszce a resztę schłodzić w zamrażalce. Masa serowa(...)jajko 1 budyń śmietankowy 0,5 szkl cukru pudru 0,5 kostki masła 1 puszka brzoskwiń Ser, jajo, budyń, cukier i masło wymieszać mikserem a następnie wylać na surowym cieście. Na to położyć posiekane brzoskwinie. Białka pozostałe z ciasta ubić z 1 szkl cukru i wylać na brzoskwinie a na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Piec około godzinki w temp

Pieguskowa Kuchnia
Pierogi z podrobami 116

lubię zimę, ale zdecydowanie taką mroźną, śnieżną, odwilż nie nastraja mnie pozytywnie, ale nie będę narzekać i marudzić, bo pierogi wyszły mi pyszne, mięciutkie, a to za sprawą niezawodnego ciasta na maślance. To zdecydowanie moje ulubione ciasto pierogowe, nic się nie rozkleja, nie lepi do rąk, nie rozpada, pierożki mają cudowny, aksamitny wygląd. Pierogi z podrobami Ciasto(...)mąki 0,5 l maślanki naturalnej Farsz 0,5 kg ugotowanych podrobów 1 duża cebula sól, pieprz olej Z mąki i maślanki wyrobić sprężyste ciasto, rozwałkować i powycinać kółka. Podroby zmielić przez maszynkę do mięsa, cebulkę podsmażyć na oleju, dodać do podrobów, doprawić. Przygotowanym farszem nadziewać ciasto, zlepić brzegi i ugotować w osolonej wodzie. Podawać ze zrumienioną cebulką. Artykuł Pierogi

Pieguskowa Kuchnia
Polędwiczki z warzywami w sakiewce 107

Polędwiczki z warzywami to jeden z tych przepisów, który z powodu braku dostępności wszystkich składników leżał długo zapomniany w szufladzie. Udało mi się w końcu zakupić ciasto filo i nie zwlekając upiekłam te smakowite sakiewki na obiad. Żałuję tylko jednego, tego że tak długo ten przepis był przeze mnie nie wykorzystany. Polędwiczki z warzywami w sakiewce mrożone ciasto filo(...)ząbki czosnku 1/2 szkl groszku marchewka 3 średnie ziemniaki 2 pomidory 200 g sera feta 1 łyżka suszonego oregano i rozmarynu 1/2 cytryny oliwa roztopione masło do posmarowania ciasta sól, pieprz Polędwiczki umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Czosnek wycisnąć przez praskę, dodać do mięsa razem z połową oregano i rozmarynu. Doprawić solą i pieprzem, wlać nieco oliwy i sok wyciśnięty

Pieguskowa Kuchnia
Torcik truskawkowo-serowy na chrupiącym spodzie 161

wszystkich wielbicieli ciast bez pieczenia – szybki torcik truskawkowo-serowy. Idealny na taką pogodę, łatwy w wykonaniu i dość efektowny, powinien Wam zasmakować. Po raz pierwszy robiłam masę na bazie twarogu, zazwyczaj posiłkowałam się serkami homogenizowanymi i przyznam się szczerze, że tradycyjny sernik na zimno – klik jest jak dla mnie na razie numerem jeden. Myślę, że ten przepis znajdzie(...)również swoich amatorów – o jednym już wiem:). Zapraszam na kawałek torcika do kawki. Torcik truskawkowo-serowy na chrupiącym spodzie 125 g masła 175 g ciastem amaretti (użyłam zwykłych maślanych) 750 g truskawek 125 g cukru pudru 500 g mielonego twarogu sok i skórka z z połowy cytryny 4 łyżki żelatyny 400 g śmietany słodkiej 30% 2 op cukru waniliowego

Pieguskowa Kuchnia