wszystkich świąteczno-sylwestrowych ciastach byłach w weekend przesłodzona :) zdecydowałam się na szybki i prosty deser a do tego nie koniecznie słodki:) Polecam:) Składniki (na tortownicę o średnicy 27 cm lub formę do tarty) : opakowanie ciasta francuskiego (używam tego z Biedronki 275 g) 125 g serka mascarpone 150-200 ml śmietanki 30% lub 36%, schłodzonej cukier puder cytrusy - pomarańcze i/lub grejpfruty(...)opcjonalnie melisa i suszona skórka pomarańczowa do dekoracji Wykonanie : Formę wysmarować masłem i posypać mąką. Wykleić ciastem francuskim, ponakłuwać widelcem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 o C na około 15 minut (piekę na funkcji termoobieg). Uwaga ! Jeśli w trakcie pieczenia ciasto zaczyna się "puszyć" ponakłuwać je jeszcze w kilku miejscach widelcem. Śmietankę ubijamy na sztywno
cucinarewcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło, ekstrakt z wanilii i jajka. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny. Ciasto rozwałkowujemy na grubość kilku milimetrów, ostatnio lubię używać do tego dwóch arkuszy papieru do pieczenia, dzięki temu nie trzeba podsypywać ciasta mąką, a gotowe ciasteczka(...)wychodzą delikatne i kruche. Jeśli macie więcej czasu, żeby pobawić się w lepienie ciastek bardzo efektownie prezentują się takie, wycięte z zaplecionego ciasta. Rozwałkowany płat ciasta wystarczy pociąć na paski o szerokości około 1 cm i poprzekładać jak na zdjęciu. Całość lekko wałkujemy, żeby poszczególne warstwy dobrze się skleiły i wycinamy ciasteczka. Wycięte ciasteczka wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Ciastkozercyokrągły placek, w którym smak prawdziwej domowej kaszanki idealnie komponuje się z delikatną słodkością jabłka i wyrazistą ostrością czerwonej cebuli. Eksperymentalne połączenie składników na pizzy, a efekt zaskakujący. Składniki: Ciasto: 260g mąki na pizzę typu ,,0” 30g świeżych drożdży 1/2 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli 1/2 łyżeczki cukru oliwa do wysmarowania formy Sos pomidorowy(...)puszki pomidorów krojonych 1 łyżka oregano 2 łyżki oliwy sól pieprz Pozostałe składniki: 150g kaszanki 1 czerwona cebula 1 jabłko 120g mini mozzarelli 120g żółtego sera Wykonanie: 1. Ciasto: Drożdże pokruszyć, dodać cukier, 2 łyżki ciepłej wody, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, oliwę, sól, resztę wody i rosnące drożdże. Ciasto dokładnie wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić
Szalona Kuchnia Ewelinypieczeniu. Każdy maluch ma swoje ulubione foremki i zaczyna się zabawa… Polecam Wam foremki do ciastek i pierników Stella . Są idealne dla dzieci, mają bardzo poręczny uchwyt, ciasto się do nich nie lepi (nawet takie miękkie i miodowe). Przyznam Wam szczerze, że mam trzy opakowania takich foremek, bo nigdy nie wiadomo po jaki kształt sięgnie który maluch. A pieczenie(...)piernika. Następnie dodajemy łyżkę miękkiego masła, cukier, sodę, 3-4 krople aromatu pomarańczowego (opcjonalnie), wbijamy 1 jajko i całość mieszamy wstępnie łyżką. Kolejno powoli dolewamy ciepłe mleko, zagniatając ciasto ręką (nie musimy wykorzystać całego mleka). Ciasto powinno być miękkie (lekko lepkie, będziemy podsypywać mąką podczas wałkowania). Jeśli ciasto wyjdzie nam zbyt klejące podsypujemy rękę mąką podczas wyrabiania. Ciasto rozwałkowujemy
Słodkie okruszkiposmak, który w wypiekach z mąki pełnoziarnistej będzie bardziej wyczuwalny niż z mąki białej. A czy lubicie eksperymentować z różnymi rodzajami mąk? Składniki (forma 12 cm x 25 cm): Ciasto: 2 szklanki mąki orkiszowej białej 1 szklanka maki orkiszowej pełnoziarnistej 1850 1 szklanka (250 ml) ciepłej wody 3 łyżki (45 ml) oleju z ziołami spod pomidorów 1 opakowanie(...)mąki dodać suche drożdże oraz sól i dokładnie wymieszać. 3) Dodać olej oraz miód, następnie stopniowo ciepłą wodę i wyrabiać przez 5-10 min, aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto (można w tym celu użyć miksera z hakiem). 4) Gotowe ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1-1,5 godziny, do podwojenia
Fitsweet.meinni nie rozumieją tego zachwytu. Są także dość pracochłonne w przygotowaniu. Miałam ochotę na domowe rogaliki, ale stwierdziłam, że ułatwię sobie zadanie, pokombinowałam i przygotowałam je na cieście drożdżowym, a nie półfrancuskim, ze zdrowszej mąki z nadzieniem z białego maku i orzechów. Nie są to tradycyjne rogale Marcińskie. Są jednak na tyle smaczne, że można je zabrać(...)pracy na drugie śniadanie lub przygotować do szkolnej śniadaniówki. Składniki na 16 sztuk: Na ciasto: 400g mąki orkiszowej lub pszennej pełnoziarnistej 50g masła 1 jajko 3 łyżki brązowego cukru 20g świeżych drożdży Nadzienie: 150g białego maku 100g orzechów włoskich 50g płatków migdałowych lub mąki migdałowej 2 płaskie łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki lub więcej ksylitolu Dodatkowo do posmarowania: 1 jajko
Fabryka pomysłówclafoutis dobrym ciastem jest, mówiłem Wam już wcześniej podczas przepisu z czereśniami . Jest hiperproste w przygotowaniu, nie wymaga specjalnych narzędzi, ani wyszukanych składników. Nie trzeba też starannie mierzyć składników z apteczną dokładnością, tylko wsypać je prawie na oko i niedbale wymieszać. Clafoutis udaje się każdemu, bez wyjątków. Powiem Wam więcej: jak wyjdzie w nim zakalec, to jest nawet lepsze(...)ucierany placek był jednym z pierwszych ciast, jakie samodzielnie upiekłem i naprawdę nie przejawiałem wtedy żadnych kulinarnych zdolności. Ostatnio jedna z moich czytelniczek zapytała mnie, czy clafoutis można upiec z jabłkami, a ja mówię jej, że oczywiście i myślę, czemu ta wersja nie pojawiła się jeszcze na blogu? Przecież to właśnie jabłkami możemy cieszyć się cały
Food Squareprzepis na pyszne pierożki drożdżowe pieczone w piekarniku z kabanosem, suszonym pomidorem, kukurydzą i mozzarellą. Takie trochę pizzowe, bardzo smaczne, można zabrać do szkoły lub pracy. Długo są mięciutkie, ciasto z dodatkiem oregano i bazylii. Do środka można dać co się lubi :-) Z podanych proporcji wychodzi około czterdzieści sztuk pierożków (ilość zależy od wielkości szklanki jakiej użyjemy do wykrawania). Polecam(...)miłego poniedziałku życzę :-) Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 250 ml mleka (ciepłego) 50 g masła (roztopionego) 1 żółtko 1 całe jajko + 1 jajko do smarowania pierożków 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 1/2 łyżeczki soli 50 g drożdży świeżych 1 płaska łyżeczka cukru Farsz: około 180 g kabanosów (u mnie cienkie) 1/2 puszki kukurydzy około
kruche babeczkiZazwyczaj smalec jemy z pajdą świeżego chleba. Ja jednak przygotowałam chleb z dodatkiem smalcu Rolnik . Wyszło pysznie. Składniki: ZACZYN: 2 łyżki zakwasu 100 g wody 60 g mąki żytniej CIASTO WŁAŚCIWE: 60 g smalcu Rolnik 250ml wody 400 g mąki pszennej (typ 650) 50 g mąki żytniej 1 łyżeczka soli Przygotowujemy zaczyn: Wymieszać wodę z zakwasem. Dodać mąkę i zamieszać(...)zostawić na całą noc w ciepłym miejscu. Przygotowujemy chleb: Do zaczynu dodać wodę oraz rozpuszczony i przestudzony smalec Rolnik . Dodać sól. Wymieszać. Dodać oba rodzaje mąki i zagnieść ciasto do momentu aż będzie jednolite. Przykryć ciasto ścierką i odstawić na 3 godziny w ciepłe miejsce. Po 3 godzinach delikatnie ugnieść ciasto aby je odgazować. Przełożyć ciasto do formy keksówki. Oprószyć
Kuchnia w oparachRożki z półkruchego ciasta nadziewane delikatnym kremem budyniowym z nutą wanilii, mocno orzeźwiającym dżemem truskawkowym oraz aksamitną bitą śmietaną to świetna propozycja słodkiego co nie co do małej czarnej. Rożki z kremem to również jedna z najbardziej ulubionych słodkości wśród małych łasuchów. Składniki: Ciasto półkruche: 250ml mąki pszennej 125g masła extra 125g kwaśnej śmietany 18% szczypta soli Krem budyniowy: 400ml(...)budyń waniliowy 1 żółtko 3 łyżki cukru 150g masła extra Bita śmietana: 300ml śmietany 36% 1 śmietan- fix 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: 280g dżemu truskawkowego Łowicz Wykonanie: 1. Ciasto: Do miski miksera przesiać mąkę, dodać śmietanę i pokrojone w kostkę masło. Całość zmiksować do połączenia składników, następnie przełożyć na stolnicę, dokładnie wyrobić rękoma na jednolite ciasto i owinąć folią
Szalona Kuchnia Ewelinyżółty i sos. Placki tortilli oczywiście zrobione własnoręcznie, jeszcze nigdy nie użyłam kupnych. Domowe są takie chrupiące i świeże. A jak jest u Was? Lubicie takie jedzenie? Zapraszam :) Potrzebujemy: Ciasto na tortillę: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka soli 3 łyżki oleju około 120 ml ciepłej wody Mięso: 50 dag fileta z kurczaka 2 łyżki oleju przyprawa kebab-gyros według(...)mielona papryka do smaku Dodatkowo: olej do smażenia mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznej tortilli z kurczakiem i warzywami: 1. Tortille: Z podanych składników stopniowo wlewając wodę zagniatamy ciasto, ciasto nie może być zbyt luźne. Następnie formujemy kulę, przykrywamy miską i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 równych części. Każdy kawałek ciasta wałkujemy
Izabelawkuchnijajko 150 serka, zmielonego 200 g margaryny, schłodzonej 16 g cukru z wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo: powidło śliwkowe cukier puder wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Schładzamy je przez ok. 30 min w lodówce. Następnie dzielimy je na trzy równe części. Każdą rozwałkowujemy i wykrawamy po 8 trójkątów. Na każdy nakładamy po trochę powidła śliwkowego, rolujemy
Domowy Smak Jedzeniałyżki pure ( resztę można albo zapasteryzować, albo zamrozić) wkładamy do wysokiej miski, wlewamy ciepławe mleko, wbijamy jajko i wsypujemy drożdże. Mieszamy. Teraz dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Po 30 minutach zagniatamy ponownie i tu trzeba ciasto wyrabiać ok 10 minut ( to powoduje że ciasto po upieczeniu jest niebywale delikatne i poszyte w środku). Odstawiamy(...)minut i ponownie zagniatamy uderzając kilkakrotnie o blat roboczy. Do miski w której rośnie ciasto wsypać trochę mąki. Ponownie odstawić o wyrośnięcia. Teraz ciasto wyjąć, zagnieść i pociąć na porcje. Uformować kulki. Ja kilka kulek przecięłam nożyczkami, resztę obwiązałam sznurkiem. Po środku patyczkiem drewnianym zrobiłam dziurkę i włożyłam „ogonek” z przeciętego orzecha włoskiego. Ułożyć na papierze do pieczenia
AZgotuj!temperaturze pokojowej. zaczyn 2: 170 g maki orkiszowej razowej 5 g świeżych drożdży 100 ml wody Mieszamy składniki, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na ok 12 h. ciasto właściwe: 20 g świeżych drożdży 60 g mąki orkiszowej razowej 1,5 łyżeczki soli morskiej 1 łyżeczka miodu 70 g orzechów włoskich, prażymy na suchej patelni W dużej misce łączymy(...)rozczyny, dorzucamy resztę składników i zagniatamy ciasto przy pomocy rąk lub miksera. Ciasto będzie gęste, jeśli byłoby zbyt suche można dolać troszkę wody. Ciasto nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok godzinę. W tym czasie powinno ładnie urosnąć. Stolnice posypujemy mąką, wykładamy wyrośnięte ciasto, lekko odgazowujemy a następnie rozwałkowujemy na gruby kwadrat o boku
Dzieje kuchennej Wiewióry