pieczenia, przesiać. Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę lekko wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części przesiać budyń waniliowy - wymieszać, zaś do drugiej przesiać budyń czekoladowy - wymieszać. Ciasto przełożyć do formy na babkę lub klasycznej keksówki natłuszczonej masłem(...)obsypanej bułką tartą. Ja na spód wylałam czekoladowe ciasto, następnie wyłożyłam ciasto waniliowe. Po wystudzeniu ciasta oprószyć cukrem pudrem lub polewą. Piec około około 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Rada: Można użyć dowolnych smaków budyni, lub 2 opakować tego samego smaku
Ciastka - domowe słodkościstopniowo żółtka. Przesiewamy mąkę, i dodajemy ją do masy, delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy ser wymieszany ze śmietaną, mieszamy na jednolitą masę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Małymi porcjami wykładamy ciasto formując placuszki. Smażymy z obu stron na rumiano. Po usmażeniu przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podajemy z rodzynkami, oprószone cukrem pudrem
Domowy Smak JedzeniaPrzepisów na ciasto bananowe jest mnóstwo. Sama piekłam chyba z czterech przepisów. Chciałam jednak, aby moje ciasto bananowe nie pachniało cynamonem -który uwielbiam- i nie smakowało imbirem. Banany świetnie się sprawdzają w wypiekach są słodkie wilgotne i świetnie komponują się z innymi smakami. Same w sobie banany są trochę mdłe i mało wyraziste. Drogą eksperymentów upiekłam ciasto(...)bananowe z lekką nutą cytryny i z chrupiącymi migdałami. Przewodnią nutą są jednak banany. Ciasto wilgotne, słodkie i szybkie do przygotowania. Polecam Wam ten przepis. Może i komuś z Was przypadnie do gustu. Pan mąż zajadał się tak po cichu że zostawił tylko okruszki. Przepis na keksówkę. (Upiekłam w dłuższej i płytszej formie). 2 całe
Piekarz-Kucharz-Garkotłukpozostawiamy na około 20 min., aby wyrósł. Masło topimy i studzimy. Jajka ucieramy z 2 łyżkami cukru. Następnie utarte jajka łączymy z rozczynem, solą i przesianą mąką. Wyrabiamy ciasto stopniowo dodając resztę ciepłego mleka na zmianę z mąką. Na końcu dodajemy wystudzone roztopione masło i zagniatamy ciasto, aż cały tłuszcz się wchłonie i ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ściereczką(...)odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę, aby wyrosło (Ja zawinęłam w koc i super wyrosło 😉) Po tym czasie, ciasto dzielimy na 2 części. Każdą część ciasta rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy na ósemki. Każdy trójkąt zwijamy od podstawy do wierzchołka, aby powstał rogal. Gotowe rogale układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach. Przykrywamy je ściereczką
Kuchnia MagdaLenyrozdrobnić i wsypać do śmietany- wymieszać na jednolitą masę Drożdże ze śmietaną dodać do mąki połączonej z cukrem i masłem, dodać żółtka Całość doskonale wyrobić najlepiej mokrą ręką, rozwałkować ciasto na grubość 1 cm i rozłożyć na wysmarowaną tłuszczem foremkę Na wierzch wyłożyć skórką do dołu pokrojone śliwki, można posypać kruszonką, ale nie koniecznie Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu(...)wyrośnie, piec w nagrzanym do 180*C piekarniku. Przepis pochodzi z mojego starego zeszytu z przepisami :) Moje uwagi: Jeśli składniki ciasta nie będą się swobodnie łączyć, dodać jeszcze łyżkę, dwie śmietany. Śliwki lepiej pokroić na ćwiartki, ponieważ ciasto z połówkami źle się kroi. Forma miała 25 x 32 cm. W moim piekarniku piekło się ok. 1 godz
Proste Potrawyłyżeczki soli na farsz ( nie podaje konkretnych ilości ponieważ ciężko ocenić ile akurat zostanie mięsa mięso z rosołu zmielone podsmażona cebulka sól i pieprz do smaku przepis na ciasto Mąkę przesiać, dodać sól, zrobić wgłębienie i wlać nieco wody. Wodę dodawać powoli podczas wyrabiania ciasta. Ma ono być gładkie, elastyczne, nie lepkie. Ciasto rozwałkować dość cienko na grubość około(...)podsypując stolnicę mała ilością mąki i formować pierogi. Za pomocą specjalnej maszynki lub bez niej formować pierogi.Metodą bez maszynki wycinając szklanką okrągłe kawałki ciasta i wkładając do każdego po 1 łyżeczce farszu, następnie pierogi należy zamknąć mocno zaciskając brzegi a następnie formując falbany ściskając sklejony brzeg ciasta i dwoma palcami ukośnie go skręcając. Dzięki temu pierogi nie rozkleją się
cukrem pudrem posypaneJABŁKA W CIEŚCIE Obiecany Wam post z przepisem na jabłka w cieście. To śniadanie, które pojawia się u Nas często jesienią kiedy, to jest sezon na te owoce, kiedy to malinówki czy antonówki smakują wybornie. Placuszki są bardzo proste do zrobienia, tanie i chyba nie znam osoby, której by nie smakowały. Ja uwielbiam takie śniadania na szybko i jeszcze(...)szklanki mleka - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 szczypty cynamonu + do posypania - olej kokosowy do smażenia ( zamiennie rzepakowy) Jajka, mąkę, mleko i proszek do pieczenia, wymieszaj rózgą, ciasto musi być gęste, aby dobrze przywierało do jabłek. Jabłka możesz obrać ze skórki lub nie, jak wolisz, usuń gniazda nasienne drylownicą. Pokrój na grube plastry. Jabłka maczaj dokładnie w cieście
SMYKWKUCHNICiasto to powstało przez przypadek i zrobiło furorę. Nie planowałam go. Zostały mi żółtka z wcześniejszych wypieków i szkoda mi było ich wyrzucać, więc postanowiłam zrobić mały eksperyment. Do ciasta dodałam gazowaną wodę mineralną stąd nazwa "na bąbelkach", dzięki temu ciasto stało się mega puszyste. A oprócz tego część mąki wymieniłam na zmielone migdały i zmniejszyłam ilość kakao na rzecz(...)kawy. Ciasto wyszło genialne! Zachęcam Was gorąco do takiego eksperymentu 😊 Składniki: 4-5 żółtek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka wody mineralnej gazowanej 1 szklanka zmielonych migdałów (część migdałów może być grubo zmielona) 1/2- 3/4 szklanki mąki 2 łyżeczki kakao 4-5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 50 g czekolady gorzkiej 1 łyżka
Kuchnia MagdaLenyduża cebula woreczek kaszy bulgur świeży tymianek - gałązka ząbek czosnku świeża pietruszka pieprz, sól dla smaku masło do podsmażenia grzybów Składniki na ciasto - pierogi: 2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania 1 jajko ok. 3/4 szklanki ciepłej przegotowanej wody 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka soli Jak przygotować farsz: Grzyby oczyścić, pokroić w bardzo drobną kostkę(...)oraz oskubaną ;) galązkę tymianku. Następnie dodajemy ugotowany bulgur i kieliszek wody. Gotujemy mieszając ok 10 minut. Doprawiamy dla smaku solą, pieprzem, maggie (tak, wiem niezdorwe :) Jak przygotować ciasto na pierogi (ok. 50 szt) : Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajko, sól i miękkie masło - następnie stopniowo dodajemy wodę - aby składniki się połączyły. Zagniatamy ciasto, tak by było
dlaSmaQZdecydowanie bardziej lubię hot dogi w takiej formie niż klasyczne, czyli parówki wsadzone zazwyczaj w kupną bułkę:). Ciasto nie wymaga wyrastania, zagniatamy, oblepiamy nim parówki i wkładamy do piekarnika. Najlepiej smakują maczane w sosie czosnkowym. Pycha! 6 parówek dowolne dodatki do środka: u mnie papryka, cebula, ogórek konserwowy 250g mąki 1/2 szklanki mleka 25g drożdży świeżych 1,5 łyżki cukru(...)wlewamy letnie mleko (ja podgrzewam je w mikrofali), rozpuszczamy w nim drożdże z cukrem 1/2 mąki. Kiedy zaczyn się podniesie dodajemy pozostałą mąkę, sól i jajko. Wyrabiamy na gładkie ciasto. 2. Na blacie podsypanym mąką rozwałkowujemy ciasto dość cienko, kroimy w prostokąty. Każdą parówkę przekrawamy na pół, dodatki (u mnie papryka, cebula, ogórek konserwowy) kroimy dość drobno. Układamy
Szefowa kuchnipieczonymi śliwkami. Górę zwieńcza delikatna pianka i chrupiące migdały. Polecam do jesiennej herbatki :) Z tego przepisu otrzymałam 6 mini tart i jedną większą o śr. 17 cm. Ciasto kruche: 250 g mąki pszennej szczypta soli 4 łyżki cukru pudru 125 g zimnego masła jajko Beza: 3 białka 120 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej kilkanaście dojrzałych i miękkich śliwek(...)łyżki zmielonych herbatników ok 50 g płatków migdałów cukier migdałowy Ciasto kruche: Składniki posiekać i zagnieść elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodać odrobinę zimnej wody. Schłodzić przez godzinę. Foremki do mini tart posmarować tłuszczem i posypać mąką. Ciasto rozwałkować i wyciąć kółka o średnicy większej od foremek o około centymetr. Wylepić ciastem foremki, nakłuć widelcem, ułożyć kawałek pergaminu i obciążyć
Smakołyki Asiwody łyżeczka miękkiego masła łyżeczka miodu 15 g drożdży 1 płaska łyżeczka soli -------------------------- sezam do posypania bułek Wykonanie : Składniki bułek umieszczamy w misce i wyrabiamy około 6 - 8 minut. Ciasto ma być miękkie i plastyczne. Wyrobione ciasto odstawiamy, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Ciasto ma podwoić swoją objętość. Trwa to około 1,5 godziny. Z ciasta formujemy wałek, który kroimy(...)części. Z ciasta formujemy bułki , które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Mają podwoić swoją objętość. Bułki smarujemy wodą, posypujemy sezamem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je 20 minut, w temperaturze 200 stopni, na grzałkach: góra + dół. Bułki studzimy na kratce. Smacznego
Smak mojego domuSKŁADNIKI NA DUŻĄ BLACHĘ Z PIEKARNIKA: Ciasto 2 szklanki mąki 1 szklanka ciepłej wody 2 łyżki oleju rzepakowego 1 saszetka suchych drożdży Szczypta cukru trzcinowego 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżeczka papryki chilli 2 łyżki papryka czerwona słodka 1 łyżka oregano i ziół prowansalskich Sól i pieprz do smaku Dodatkowo Ser żółty Sos pomidorowy Wędlina Ogórek Cebulkę Szpinak świeży PRZYGOTOWANIE(...)miski wlewam ciepłą wodę, olej, przyprawy a następnie mąkę i drożdże. Dokładnie mieszam. Wyrabiam ciasto. Pozostawiam w lodówce pod przykryciem ok 1 godzinę. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładam ciasto. Dokładnie wyrabiam i przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczeni. Można pozostawić grubsze brzegi ciasta i włożyć w nie np. Ser żółty. Ciasto smaruję domowym sosem pomidorowym. Układam składniki
Gotowanie Patkimleczne wplatam we wszystko w co możliwe, tak by nie wyczuł ich smaku. I w tym przypadku udaje się to w 100%! Sernik nie jest zbyt słodki – takie ciasta lubię najbardziej. Najlepiej smakuje schłodzony. Czego potrzebujesz? Do wykonania ciasta (kruchego): 3 szklanek mąki pszennej szczypty soli 2 łyżeczek proszku do pieczenia 2 łyżeczek cukru waniliowego pół szklanki cukru(...)jogurtowej: 6 białek szczypty soli szklanki cukru 3 dużych kubków jogurtu greckiego 2 budynie waniliowe (80 g) dowolnych owoców pokrojonych w kostkę (np. brzoskwiń, mogą być z puszki) Jeśli ciasto kruche robisz pierwszy raz może wydawać Ci się że „mokrych” składników jest zbyt mało w stosunku do sypkich. Taki jednak jego urok. Musisz je po prostu dobrze wyrobić
Arbuziakisobie to pytanie kiedy szykujesz swoją pociechę do szkoły i masz przed sobą wizję kolejnej rozgniecionej kanapki przyniesionej z powrotem do domu. Mam pewien pomysł- sakiewki na słodko z ciasta francuskiego. Nie patrz tak- na słodko zapytasz? Że drugie śniadanie? To i tak nieporównywalnie zdrowsze z tym co dzieciaki kupują w sklepach. Poza tym słodki jest jedynie dżem, więc jeśli(...)sakiewki to zdrowsza alternatywa dla drożdżówek czy innych kupnych słodkich bułek , w których nie do końca wiadomo co tak na prawdę się znajduje, poza cukrem oczywiście . Zrobione są z ciasta francuskiego , które możesz zrobić sama lub kupić już gotowe. Uczciwie mówię, że dla dwóch takich ancymonków jak moi chłopcy jedno opakowanie to za mało, mimo że z jednej paczki wychodzi
Arbuziaki