ciasto - 163312 przepisów (strona:3178/10888)

Chlebki pieczone na grillu. 160

niż upieczone, a pochwałom nie było końca. Polecam i zapraszam :) Składniki: Rozczyn: 1 łyżeczka cukru pół szklanki ciepłego mleka 1 łyżka mąki pszennej 2 i pół dag świeżych drożdży Ciasto: 2 pełne szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka soli około pół szklanki ciepłej wody Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie: 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, mlekiem i mąką. Przykrywamy(...)ściereczką i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce żeby rozczyn ,,ruszył''. 2. Ciasto: Do mąki dodajemy rozczyn i sól, następnie zagniatamy ciasto w razie potrzeby dolewając ciepłej wody. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 3. Formowanie chlebków: Po tym czasie z ciasta odkrawamy niewielkie kawałki i wałkujemy podłużne placki

Izabelawkuchni
Ciasto z malinami. 203

ciasto jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu, wystarczy mieć maliny i kilka minut wolnego czasu, potem już tylko pieczenie i zjadanie. Ciasto jest idealne na podwieczorek, jest takie nie za słodkie i lekko kwaśne. Zapraszam :) Składniki: 3 jajka pół szklanki cukru pół szklanki oleju pół szklanki mąki krupczatki 1 szklanka mąki tortowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia(...)olej i chwilę miksujemy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i miksujemy do dokładnego połączenia się składników. 2. Maliny lekko płuczemy i  dokładnie osuszamy. 3. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 21 cm x 25 cm, następnie układamy na nim maliny i pieczemy około 30 - 35 minut w temperaturze 180 do zrumienienia. Ciasto sprawdzamy suchym

Izabelawkuchni
Krucho-drożdżowe pierożki z grzybami. 361

zamrożenia i wystarczy. A jak jest u Was? Lubicie? Zbieracie? Jeśli tak to polecam Wam pyszne pierożki  do przygotowania, mogą być na przekąskę czy nawet na obiad. Zapraszam :) Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 4 dag świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli około pół szklanki ciepłego mleka 1 jajko 5 dag masła lub margaryny 2 łyżki oleju Nadzienie(...)duża cebula sól do smaku 1 łyżka masła pieprz czarny mielony do smaku kminek mielony według uznania Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy masło do posmarowania blaszek Wykonanie: 1. Ciasto: Drożdże rozcieramy z cukrem, jajkiem i olejem. Do mąki dodajemy masło i sól, rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, dodajemy roztarte drożdże i zagniatamy ciasto dolewając w razie potrzeby

Izabelawkuchni
Półfrancuskie rożki z serem i malinami. 149

Dzisiaj mam dla Was pyszne półfrancuskie ciastka z pysznym nadzieniem...mniam. Może znajdzie się ktoś chętny to poczęstuję. Ser i maliny to bardzo pyszne połączenie. Kwaśne maliny i ciasto bez cukru sprawiają, że rożki nie są zbyt słodkie, dlatego warto obficie oprószyć je cukrem pudrem i zrobić bardziej słodki serek do nadzienia. Takie rożki polecam na podwieczorek. Zapraszam :) Składniki: Ciasto(...)duże jajko 1 budyń waniliowy cukier do smaku 1 cukier waniliowy 1 szklanka świeżych malin Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy cukier puder do posypania ciastek Wykonanie: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na co najmniej 60 minut. 2. Nadzienie:  Ser biały, cukier waniliowy, budyń w proszku, jajko i cukier do smaku

Izabelawkuchni
Placuszki z malinami i czekoladą. 144

podwieczorek lub deser polecam takie oto placuszki z malinami czekoladą. Czekolada, którą starłam do ciasta nadaje im czekoladowego smaku, a maliny świeża lekkiej kwaskowatości. Słodkie z kwaśnym to dobre połączenie. Dodam, że placuszki wychodzą bardzo puszyste i możemy je przygotować dosłownie w pół godziny. Zapraszam:) Składniki: Ciasto: 2 jajka 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy pół szklanki mąki krupczatki półtorej(...)pieczenia 6 kostek mlecznej czekolady Dodatkowo: 1 szklanka świeżych malin olej do smażenia Wykonanie: 1. Wszystkie składniki oprócz czekolady dajemy do miski i miksujemy na gładkie bez grudek ciasto, następnie dodajemy czekoladę startą na tarce o dużych oczkach i dokładnie mieszamy. 2. Maliny płuczemy i dokładnie osuszamy. Następnie przekładamy je do ciasta i delikatnie mieszamy żeby się nie rozpadły

Izabelawkuchni
Ekspresowe ciasteczka francuskie ze śliwką 171

środowy wieczór polecam przepis na pyszne ciasteczka ze śliwkami. Ich przygotowanie zajmuje kilka minut, a pieczenie kwadrans. Są szybkie i smaczne. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 200g śliwek węgierek, 1 łyżka cukru waniliowego, 1 łyżeczka cynamonu. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto francuskie rozwijam. Z ciasta wykrawam ciastka z kształcie łódeczek. Kawałki ciasta układam na blaszce włożonej papierem do pieczenia(...)śliwek usuwam pestki. Owoce kroję na mniejsze kawałki. Śliwki układam na kawałkach ciasta na blaszce. Owoce posypuję cukrem waniliowym oraz cynamonem. 3. Ciastka piekę 10 minut bez termoobiegu i około 5 minut z termoobiegiem w temperaturze 170 stopni

Tradycyjna kuchnia Kasi
Krokiety z pieczarkami i zieloną soczewicą 340

cebulą i majerankiem. Zachęcam do zrobienia :) Składniki farszu: 3 duże cebule 1,5 czubatej łyżeczki majeranku sól pieprz olej 1 kg pieczarek 100 g zielonej soczewicy (polecam Skworcu ) Składniki ciasta na naleśniki: 250 g mąki 2 jajka 2 łyżki oleju 350 ml mleka Pozostałe składniki: 2 jajka + sól + pieprz około szklanki bułki tartej olej do smażenia krokietów Wykonanie(...)pieczarek.  Soczewicę gotujemy do miękkości, w osolonej wodzie. Trwa to około 30 minut.  Łączymy pieczarki z soczewicą. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Wykonanie krokietów: Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego miksujemy chwilę mikserem. Ciasto będzie dość rzadkie i łatwo usmażymy cieniutkie naleśnik. Na gorącą patelnię wylewamy chochelkę ciasta, rozprowadzamy je równomiernie, przechylając patelnię w ręku. Smażymy do momentu

Smak mojego domu
Struklji - rolowane pierogi z serem 242

kuchni słoweńskiej i chorwackiej. Struklji to tradycyjne pierogi z serem, tylko  w nieco odmiennej formie - bo zrolowane. Doskonały przepis dla pierogowych smakoszy, bo farsz zawijamy w jeden płat ciasta, odpada zatem mozolne lepienie pierożków. Kiedy zobaczyłam te pierogi, wiedziałam, że muszę zrobić je jak najszybciej. Ciasto robi się błyskawicznie, szybko się zwija, wymagają jedynie trochę dłuższego gotowania(...)twarogu 1 żółtko 2 łyżki cukru/ksylitolu dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej 2 łyzki masła cukier/ksylitol Wykonanie: mąkę wymieszać z ciepłą wodą i olejem, następnie zagnieść gladkie, sprężyste ciasto jak napierogi. Zawinąć w folie i odstawic na 30 minut, by odpoczęło twaróg (użyłam gęstego, gładkiego sera z wiaderka)wymieszać z żółtkiem i cukrem ciasto rozwałkować bardzo cienko na kształt dużego prostokąta

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Corn dogi (parówki w cieście kukurydzianym w stylu amerykańskim) 255

Corn dogi to popularne w Stanach Zjednoczonych parówki w cieście kukurydzianym. Są smażone w gorącym oleju i najczęściej podawane na długim patyku, choć bez niego także. Idealnie nadają się na przekąskę czy szybki obiad. Możecie je podać z zestawem surówek lub ulubionym sosem. Taki fast food nie jest zdrowy, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na taką pyyyyszną(...)kiełbaskę. Polecam! 7 parówek (u mnie z szynki Henryka Kani ) Ciasto: 80g mąki pszennej 80g mąki kukurydzianej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 1 szczypta pieprzu (solidna) 1 jajko około 160 ml mleka Ponadto:  mąka pszenna do obtoczenia parówek olej do głębokiego smażenia Obie mąki, proszek do pieczenia, sól, cukier oraz pieprz połączyć

Di gotuje
Ciasto 3 BIT 324

popularne ciasto na zimno przełożone herbatnikami, masą kajmakową, budyniem i śmietaną. Łatwe do przygotownia i bardzo smaczne.  Ciasto 3 BIT wbrew pozorom nie jest zbyt mocno słodkie w smaku, ponieważ krem budyniowy idealnie komponuje się z pozostałymi warstwami.  Najlepiej smakuje w dniu przygotowania 😃 Składniki na formę o wymiarach 20 cm x 30 cm: około 350 g herbatników(...)herbatniki. Następnie ułożyć ostatnią warstwę herbatników. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywną masę. Pod koniec ubijania wsypać cukier puder i wlać roztopioną, ostudzoną żelatynę. Wymieszać. Ubitą śmietanę wyłożyć na wierzch ciasta. Na sam koniec zetrzeć gorzką czekoladę. Ciasto wstawić do lodówki. Kroić po schłodzeniu (można już kroić po 2 godzinach od przygotowania).  Przepis STĄD

Ugotować
Jak zrobić sushi w tempurze? Podpowiadamy 185

przyrządzić ten japoński specjał, np. w tempurze. Poznaj kilka wskazówek, dzięki którym przygotowanie tego dania będzie dużo łatwiejsze. Tempura to nic innego jak obtoczenie kawałków warzyw czy ryby w cieście i smażenie ich na głębokim tłuszczu. Taka forma przyrządzania przywędrowała do Japonii z Portugalii, bardzo szybko zdobywając uznanie wśród mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni. Tempura – trudniejsza niż się wydaje, ale... Przygotowanie(...)dzięki którym uda się przyrządzić smaczne danie – niczym jak sushi w Warszawie serwowane w najlepszych lokalnych „suszarniach”. Woda do tempury powinna być bardzo zimna – im niższa temperatura, tym lepiej. Ciasto powinno przyjąć konsystencję gęstszą niż ciasto naleśnikowe (coś w rodzaju konsystencji ciasta na racuchy). Olej roślinny należy rozgrzać do temperatury ok. 180oC – ciasto wrzucone na dobrze rozgrzany tłuszcz powinno się

Tradycyjna Kuchnia
Konfitura z żurawiny 298

Konfitura z żurawiny to przepyszny dodatek do tortów i ciast. Jej kwaskowaty smak idealnie przełamuje słodycz kremów, np. w torcie Rocher. W ubiegłym roku zrobiłam sobie kilka małych słoiczków, które niestety szybko zniknęły. Dlatego w tym roku na pewno zrobię ją ponownie. Może tym razem spróbuję jak smakuje z dodatkiem

Słodki Pomysł
Chleb mieszany na żytnim zakwasie 176

Ogrzany starter przenieść do miski i zmieszać dokładnie z pozostałymi składnikami.  Odstawić na około 8-12 godzin w temperaturze pokojowej. Jeśli macie świeży zakwas możecie pominąć ten etap. Ciasto właściwe 900 g zakwasu 500 g mąki pszennej chlebowej 200 ml wody 15 g soli W dniu pieczenia Do 900 g zakwasu dodać resztę składników na ciasto właściwe. Wymieszać(...)wyrobić dokładnie. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Można wyrobić w maszynie do chleba, lub mikserem. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem miski, przykryć szczelnie i odstawić, aby ciasto wyrosło 8 do 12 godzin. Obserwujcie ciasto.  Jeśli podwoi swoją objętość i będzie miało gąbczastą strukturę znaczy że jest gotowe- u mnie trwało to 7 godzin. Przełóżcie następnie do koszyczka

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
ŚNIADANIOWE BABECZKI Z RABARBAREM (WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE) 151

kilka dni, aż łaskawie po nie sięgnę i uczynię z nich słodka ucztę. Umieściłam je w babeczkach, świetnych na śniadanie bądź słodką przekąskę do pracy lub szkoły. Zdrowe, bezglutenowe ciasto z rabarbarowym nadzieniem polane domową czekoladą z karobu zachwyciło mnie i stworzyło pyszne śniadanie na słodko. Jem takie rzadko, bo wolę lekkie, wytrawne śniadania.  Ale po te babeczki będę(...)Najlepiej smakują na ciepło, spożywane przy jeszcze intensywnym zapachu pieczonego rabarbaru, który ulatnia się z piekarnika. Tak się zaczyna piękny dzień! Składniki na 6 babeczek o średnicy 10cm : Ciasto: 1 szklanka płatków lub wiórek kokosowych zmielonych na pył. 1 szklanka gryki niepalonej zmielonej na mąkę lub, po prostu, gotowej mąki gryczanej, 2 łyżki masła kokosowego, 100 ml wody, 1/3 szklanki

Jeść, by żyć w zdrowiu
Kanie w panierce naleśnikowo grzybowej z dynią 156

Kanie w cieście naleśnikowo grzybowym, podałam z farszem z dyni hokkaido, makaronem łezki i papryką. Do ciasta naleśnikowego dodałam sos grzybowy, przez co ma fajny posmak.Całość polałam sosem grzybowym i posypałam parmezanem.Jesienne kolorowe danie dla miłośników  grzybów.   Zniknęło w mig. ciasto naleśnikowe: 4 grzyby kanie 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanka wody gazowanej 1/2 szklanka mleka(...)szklanki makaronu drobnego łezki koper świeży, bazylia 1 papryka żółta mała 8 pomidorków koktajlowych żółte i czerwone 1/4 opakowania sosu grzybowego Winiary 2 łyżki startego parmezanu sól, pieprz ciasto naleśnikowo grzybowe: Do miski wsypuję mąkę, dodaję mleko, wodę, jajko, sos grzybowy i miksuję. Grzyby kanie myję, osuszam i panieruję w cieście naleśnikowo grzybowym. Smażę na rozgrzanym oleju. Farsz: Makaron gotuję

wesoła kuchnia