ciasto - 162258 przepisów (strona:3178/10818)

PIZZA Z BOCZKIEM, PODGRZYBKAMI I SERKIEM MASCARPONE 201

WYKONANIE:  ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA:  20 MINUT  (+ 80 MINUT PRZYGOTOWANIE CIASTA) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY:  20 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI:  4-6 Składniki ciasta:  13 g świeżych drożdży, około 1,5 szklanki mąki, 1/2 szklanki ciepłej wody, 1/4 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cukru, łyżka oleju. Składniki farszu: 125 g boczku (pociętego w małe paseczki(...)drożdże się rozpuszczą, odstawiam na 10 minut. W średniej misce łączę mąkę z solą, w środku robię wgłębienie, w które wlewam pozostałą, wodę i rozczyn z drożdży. Składniki ciasta łączę, wyrabiam około 10 minut. Kiedy nie będzie się przyklejać do ręki, rzucam nim kilka razy o blat. Następnie formuję kulę i umieszczam w misce natłuszczonej olejem. Odstawiam pod przykryciem

JejKuchnia
Placuszki na maślance – pyszne 240

łyżka oleju Do miski wbijamy jajka, wlewamy maślankę oraz olej. Mieszamy rózgą do połączenia. Następnie dodajemy cukier, mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz sodę i mieszamy do uzyskania ciasta o gładkiej konsystencji. Patelnię rozgrzewamy. Zmniejszamy moc palnika i za pomocą łyżki wylewamy ciasto na patelnię (1 łyżka – 1 placuszek). Smażymy z obu stron do lekkiego zrumienienia.   Uwagi: * ilość(...)cukru zazwyczaj dostosowuję do dodatków – jeśli zamierzam podać je np z dżemem, miodem, powidłami śliwkowymi czy oprószone cukrem pudrem, wówczas do ciasta dodaję 2 łyżki cukru. Jeśli natomiast planuję placuszki podać dziecku na drugie śniadanie do szkoły, wówczas do ciasta dodaję 3 łyżki cukru i podaję je bez dodatków. Są pyszne w obu wariantach. Doskonale też się przechowują

Smaki Na Talerzu
Sernik z rodzynkami 125

zawsze trwa wojna dwóch frontów – tych którzy uwielbiają sernik z dodatkiem rodzynek i tych którzy uważają to za profanację tego ciasta. Wybór pozostawiam Wam, ja uwielbiam obie wersje sernika. A jeśli nie lubisz rodzynek pomiń je w przepisie. A jeśli lubicie pyszne klasyczne pyszne ciasta, zapraszam Was do moich ulubione przepisy: – sernik tradycyjny – sernik z wiśniami(...)sernik z jagodami – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – najlepsze kruche ciasto ze śliwkami – prosta szarlotka SERNIK z rodzynkami Przygotowanie: 1 h 15 minut + chłodzenie Składniki: – 1 kg sera białego na sernik – 200 g masła – 250 g drobnego cukru do wypieków – 4 jajka rozmiar

nietylkopasta.pl
Kakaowa krajanka z lukrem kawowym czyli Slodki Czwartek odc. 161 142

święta w szczególności.  Jeśli zostajecie w domu, albo będziecie mieć gości a nie macie w planach nic słodkiego śmiało możecie upiec to proste w przygotowaniu i bardzo smaczne ciasto. Przepis pochodzi z książki  "1500 sprawdzonych przepisów. Kuchnia domowa" . Kakaowa krajanka z lukrem kawowym ciasto: 150 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego 4 jajka 1 szkl. cukru 200 g mąki(...)mleko oraz szczyptę soli. Wszystko mieszamy, na końcu dodając orzechy. Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (moja miała ok 30 na 40 cm). Przekładamy ciasto i wstawiamy do pieca na ok 15 minut. Po tym czasie patyczek wbity w ciasto powinien być suchy. Składniki polewamy ucieramy w miseczce. Ostudzone ciasto polewamy lukrem. Przed pokrojeniem czekamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Purée z dyni 111

Pyszny i zdrowy dodatek do ciast, zup, past do pieczywa, klusek, placuszków i kremów. Dynia jest cennym źródłem błonnika i wielu witamin i minerałów, dlatego jesienią powinna często gościć w naszym menu. Dlaczego warto jeść dynię? Dynia jest bogata w beta-karoten, który chroni nasz organizm przed niszczącym działaniem wolnych rodników. Dynia zawiera w sobie dużo kwasu foliowego, witaminy(...)niska kaloryczność (100 g to tylko 26 kalorii) pomaga w odchudzaniu. Do czego można użyć dyni? Miąższ dyni może stanowić pyszny składnik zupy krem z dyni , dodatek do ciast, placuszków, kotletów, deserów, sosów, farszy do naleśników, klusek, past do chleba lub kremów do ciast. Dynia jest świetnym materiałem do robienia lampionów i innych ozdób, które są popularne o tej porze

Kuchcik gotuje
Szarlotka z kruszonką cini minis 281

Szarlotka na kruchym cieście, z jabłkami krojonymi w plasterki i cynamonową kruszonką. Kruszonka swój smak i aromat zawdzięcza znanym, cynamonowym płatkom śniadaniowym. 1,2 kg jabłek słodkich miękkich cynamon CIASTO KRUCHE: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 100 g masła 1 jajko 1 łyżka zimnego mleka szczypta soli KRUSZONKA(...)palcach. Odstawić do lodówki. Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z krupczatką, proszkiem do pieczenia i cukrem. Posiekać razem z zimnym masłem dodając jajko i zimne mleko. Szybko zagnieść. Do przygotowania ciasta można użyć malaksera. Formę o wymiarach 22 x 36 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Ciasta rozwałkować i wylepić dno formy. Wyłożyć przygotowane jabłka, a na wierzch rozłożyć schłodzoną

https:KKuchniaMniam
Rosół z pierożkami 138

makaronem i nawet powiem, że najczęściej spożywamy właśnie taki. Miałam jednak wolną godzinę i porwałam się na ulepienie pierożków (uszkami czy kołdunami jednakich nie nazwę ze względu na kształt). Ciasto z mąki pełnoziarnistej, a w środku soczyste mięso z rosołu i aromatyczna cebulka z marchewką. No i teraz mam problem. Mąż stwierdził, że teraz woli pierożki w rosole, niż makaron(...)łyżeczka oleju mięso z rosołu (obrane z kości) 1 cebula 1 marchew 2 łyżki oleju 0,5 szklanki bulionu pieprz czarny sól majeranek czosnek granulowany słodka czerwona papryka  Ciasto: mąkę przesiać z solą, zalać gorącą wodą i wyrobić ciasto, pod koniec wyrabiania dodać olej. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny. Nadzienie: mięso zmielić na maszynce. Cebulę pokroić

Obiad gotowy
Jesienne ciasto z dyni 190

Dzisiaj typowo jesienne ciasto. Ciasto z dyni. Składniki podałam od razu na dwie formy keksówki, bo ciasto długo zachowuje świeżość, a poza tym dynie z reguły sporo ważą, więc piekąc dwa ciasta możemy wykorzystać więcej miąższu

Przepisy Kulinarne
3 przepisy na bajecznie smaczne ciasta 248

Zbliża się ważne przyjęcie, a Ty nadal nie wiesz, jakie ciasto przygotować dla gości? A może pragniesz zjeść coś smakowitego w niedzielne popołudnie do kawy? Sprawdź nasze 3 najsłodsze przepisy! Brownie z kremem orzechowym Tego ciasta nie może zabraknąć w najsłodszym zestawieniu. Jest cudownie delikatne i rozpływa się w ustach, a jego przygotowanie wcale nie jest takie trudne. Na ciasto(...)przez 30 minut. W tym czasie należy przygotować krem orzechowy – wymieszać ze sobą wszystkie składniki i ubić aż masa stanie się puszysta. Na koniec kremem posmarować wystudzone ciasto, a wierzch dla ozdoby posypać cynamonem. Rafaello Kremowe, rozpływające się w ustach z cudownym posmakiem kokosa – takie jest kolejne ciasto, które znalazło się na słodkiej liście. Na budyń potrzebne będą: litr mleka

Moja smaczna kuchnia
Węgierskie bułki 126

delikatne i wilgotne. Idealne na śniadanie lub kolację. Może się skusicie i upieczecie takie smakołyki, a później podzielicie się swoją opinią w komentarzach. Więcej przepisów znajdziecie w zakładce BUŁKI. Ciasto 350 g mąki pszennej 2 żółtka 25 g świeżych drożdży 250 g mleka szczypta soli 1 łyżka cukru Mąkę przesiać do miski, dodać żółtka rozbełtane z mlekiem. Drożdże pokruszyć(...)wymieszać z cukrem i lyżką mleka. Poczekać  10 minut i wyrośnięte wlać do mąki. Wszystko wymieszać i zagnieść na gładkie ciasto. Uformować kulkę i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40x50 cm. 100 g miękkiego masła 100 g cukru Wszystko razem utrzeć  i posmarować

O kuchni z uczuciem
Szneka z glancem 162

zaszczytna nazwa. Szneka z glancem musi być spiralnie skręcona i obficie polana lukrem. Nazwa ma korzenie niemieckie. Die Schnecke to ślimak, ale też zwinięte na kształt jego skorupy ciasto drożdżowe. Glanc z kolei pochodzi od niemieckiego der Glanz – połysk. Szneka z glancem. Składniki na 10 sztuk: - 500 g mąki Manitoba(Very Strong White Bread Flour- canadian wheat(...)dokładnie mieszamy. Dodajemy całe jajka – ponownie mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę – wyrabiamy robotem z hakami do połączenia składników. Następnie dodajemy miękkie masło i dalej wyrabiamy przez ok. 15 minut. Gdy ciasto zacznie odchodzić od miski chwilę ręcznie ugniatamy, rozciągamy, aż stanie się elastyczne i sprężyste. Wyrobione formujemy w kulę, przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy

mojewypiekiinietylko
Półksiężyce z jabłkiem i nutą cynamonu 106

masła extra 60g cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 całe jajko 1 żółtko 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 jabłka 1 jajko (roztrzepane do posmarowania ciasta) olej do wysmarowania formy Cukier cynamonowy: 2 łyżeczki cynamonu 5 łyżek cukru Wykonanie: 1. Jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w półplasterki  o grubości(...)Cukier cynamonowy: Cukier wymieszać z cynamonem. 3. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło, cukry, jajko, żółtko, śmietanę i proszek do pieczenia. Następnie ciasto zagnieść rękoma i wyrobić na jednolite ciasto. Ciasto podzielić na 2 części, każdą rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wykrawać kółka o średnicy 9 cm. Na każde kółko położyć, kawałek jabłka, złożyć

Szalona Kuchnia Eweliny
Quiche z leśnymi grzybami i natką pietruszki 144

Quiche to wywodząca się z kuchni francuskiej wytrawna tarta ze słonego, kruchego placka wypełniona masą serowo - jajeczną. W mojej wersji z nadzieniem w postaci aromatycznych leśnych grzybów. Składniki: Ciasto kruche: 190g mąki pszennej 100g masła extra 1 jajko 1 łyżka śmietany 18% 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli bułka tarta do oprószenia formy masło do wysmarowania formy Grzybowy(...)łyżki oleju 2 łyżki masła 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej sól pieprz Masa jajeczno-serowa: 2 jajka 200ml śmietany 30% 70g startego parmezanu szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz Wykonanie: 1. Ciasto kruche: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło, jajko, śmietanę, proszek do pieczenia, sól i zagnieść na jednolite ciasto. Gotowym ciastem wylepić formę tarty o średnicy 24 cm, wysmarowaną masłem

Szalona Kuchnia Eweliny
Napoleonka 168

Zdecydowanie mój deser dzieciństwa, obok czekoladowego bloku, wafli przekładanych kremem czekoladowym oraz ciasta drożdżowego z rodzynkami. Smaki Babci, najlepsze, cudowne wspomnienia słodkości, rodziny. Dziś u mnie napoleonka, deser bez pieczenia, herbatniki przełożone kremem budyniowym posypany cukrem pudrem. Można przygotować takie ciasto używając zamiast herbatników ciasta francuskiego a krem budyniowy zastąpić kremem śmietankowym, bezowym lub przełożyć bitą śmietaną. Każda wersja zachwyci(...)mówię Wam! Mnie ten deser urzeka od najmłodszych lat! :* U mnie zdecydowanie wygrywają herbatniki oraz domowy krem budyniowy. Idealne ciasto bez pieczenia do kawy. Usiądź z rodziną i zajadaj! Napoleonka na herbatnikach Blaszka o wymiarach 25 x 35 cm lub 25 x 30 cm. Szklanka ma u mnie zawsze pojemność 250 ml. SKŁADNIKI: herbatniki

Zasmakuj Kuchni
Słonecznikowiec II 143

Cóż mam Wam o tym cieście napisać? Nie da się ukryć, że masę budyniową dokumentnie „spartoliłam”;) Przepis wypatrzyłam tutaj i choć wyraźnie zaznaczone było jak postępować, by masa się nie zwarzyła, u mnie jednak do takiej sytuacji doszło;) Oczywiście taką masę można łatwo uratować – wystarczy miskę z masą umieścić na garnku z lekko gotującą się wodą(...)miksować na parze aż do odpowiedniej konsystencji. Ja ciasto robiłam dość późno i szczerze mówiąc sama już nie wiem, czy faktycznie wieczorem tego nie zauważyłam, czy może tak bardzo nie chciało mi się już z tym robić, że mój umysł podsunął mi myśl, że wszystko jest jak należy;) Summa summarum jestem trochę na siebie zła. Wizualnie totalnie mi to psuło

Smaki Na Talerzu

Proponowane wyszukiwania