łyżeczka oleju wykonanie: Do naczynia miksującego (o dużej mocy) wkładamy mąkę oraz jarmuż. Miksujemy przez ok. 2 sekundy na wysokich obrotach. Następnie dodajemy jajko oraz olej i zagniatamy ciasto. Wałkujemy i wykrawamy dowolne kształty (tagliatelle, lazanie, kokardki, łazanki…) Gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 3-4 min. Jeśli używamy mrożonego szpinaku to odciskamy go z nadmiaru wody
Domowy Smak Jedzeniakalafior, trzeba wykazać się kreatywnością. Potrzebowałam wykombinować jakiś fajny dodatek do dania głównego i gdy zobaczyłam ten kalafior, od razu wiedziałam co zrobię. Pyszny, mięciutki kalafior w chrupiącym cieście doskonale skomponował się z moim daniem głównym. Bardzo łatwy w przygotowaniu i na pewno zrobię go jeszcze nie raz, nawet do zjedzenia samodzielnie, bo jest pyszny! Scroll down for recipe(...)English Kalafior w cieście (6 porcji) Składniki: 1 duża główka kalafiora, podzielonego na różyczki 200 g mąki 200 ml mleka 2 jajka 100 ml wody 1 łyżka cukru 2 łyżki oleju bułka tarta do obtoczenia Przygotowanie: W większym rondelku zagotuj osoloną wodę, wrzuć kalafiora i obgotuj przez około 10 minut, po czym odcedź. Ewentualnie ugotuj je na parze przez około
karmelowyjest chrupiącą, cieniutka, a dodatki podlane odrobiną dobrej jakości oliwy mają smak. Cała pizza ma smak, bo nie tonie w ogromnej ilości sera. Postanowiłam do tego cienkiego ciasta dodać ulubione ostatnio dodatki i sprawdzić słodko-słone połączenie. Śmiem twierdzić, że wyszła mi najlepsza pizza, jaką jadłam w życiu. I polecam ją i Wam! :) Pełnoziarnisty spód: 1,5 szklanki ciepłej wody(...)ciepłą wodą rozpuszczamy cukier i dodajemy suche drożdże. Odstawiamy na ok. 5 minut, by drożdże zaczęły pracować. Gdy zaczyn jest gotowy wlewamy go do mąki i zaczynamy mieszanie. Wyrabiamy ciasto kilka minut i dopiero wtedy dodajemy 2 łyżki oliwy. Ciasto ugniatamy jeszcze kilka minut, by było miękkie, elastyczne i by odchodziło od ręki. Po tym czasie wkładamy ciasto do miski
Cooking MonsterCzasami przychodzi nam ochota na coś słodkiego... A do sklepu za daleko, piec ciasta się nie chce, bo trwa to zbył długo... Wtedy z pomocą przychodzą nam gofry! Robi się je bardzo szybko, wszyscy je uwielbiają, a poza tym można do nich dodać prawie wszystko, więc na pewno w domu znajda się do nich jakieś pyszne dodatki. Ja tym razem(...)wykorzystałam bitą śmietanę i ziarenka granata. Pyszności 😍. Kto się skusi? Gofry z bitą śmietaną i granatem Czas przygotowania: 30 minut Składniki na ciasto 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki mleka 2% szczypta soli 1/3 szklanki roztopionego masła 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: bita śmietana ziarenka granata Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta umieszczamy
Kulinarne przygody Gatitywachlarz smaków znajdziecie na stronie producenta ( tutaj ). A teraz wracając do przepisu na pączki! Zaczyn drożdżowy 2 szklanki mleka 100g świeżych drożdży 4 łyżki cukru 1 łyżka mąki Ciasto 1kg mąki pszennej 2 łyżki cukru 2 jajka 7 żółtek 100g masła szczypta soli smalec do smażenia (2 kostki) Mleko podgrzewamy z masłem, mieszamy do rozpuszczenia masła i odstawiamy(...)mieszamy. Przykrywamy szmatką lub folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia. Jajka ubijamy z żółtkami i cukrem na puszysty kogel-mogel. Dodajemy mąkę, sól i rozczyn drożdżowy i wyrabiamy ciasto. Gdy składniki ładnie się połączą, dodajemy partiami masło i wyrabiamy ciasto przez około 15 minut. Ciasto musi pięknie odchodzić od ręki. Odstawiamy pod przykryciem na 75 minut do wyrośnięcia, najlepiej
Gotowanie i blogowanieCiasto jest inspirowane batonikiem o tej samej nazwie i jest przepyszne. Jeśli lubicie słodkie, śmietankowo-czekoladowe desery to z pewnością musicie je przygotować! Zapewniam, że jest bardzo proste i ekspresowo znika! Ma tylko jedną małą wadę, a mianowicie - mnóstwooo kalorii. Hmmm..., ale dla takiego smaku warto się skusić chociażby na mały kawałek, który przyznam, że jest dość syty. Polecam! Zerknijcie(...)też na moje Trójczekoladowe ciasto z serka mascarpone - klik , również na bazie czekolady oraz bitej śmietany. (Tortownica o średnicy około 24 cm) Masa jasna: 200 ml śmietanki 30-36% 250g sera mascarpone 150g białej czekolady (1,5 tabliczki) 140g preparowanej pszenicy w miodzie (3,5 szklanki o pojemności 250 ml; płatki typu Kangus) Masa ciemna: 200 ml śmietanki
Di gotujeDlaczego taka nazwa ciasta? spytacie? to ciasto pewnej damy i powiem że szarlotka jest pyszna. Smakuje obłędnie i nie można jej porównać do niczego co wcześniej jedliście, nie jest to też ciasto Froda Bagginsa z "Władcy Pierścieni" tylko ciasto kanadyjskiej Frody - kobiety, taka zbieżność. Niby ucierana a niby krucha, niby szarlotka a niby mokre ciasto ucierane. Zapach
Moje Małe Czarowanieszpinaku (świeżego lub mrożonego) 250g sera feta 2 łyżki gęstej śmietany 18% oliwa z oliwek lub masło (do smażenia) 3 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku Składniki na ciasto naleśnikowe : 2 jajka 200g mąki pszennej (ok. 1,5 szklanki – przy założeniu, że 1 szklanka=130g) 200ml wody (niepełna szklanka, ok. 4/5 wysokości)* 200ml mleka (niepełna szklanka, ok. 4/5 wysokości(...)łyżka cukru szczypta soli 2 łyżki oleju do ciasta + olej rzepakowy do smażenia Składniki na panierkę: bułka tarta jajko olej rzepakowy do smażenia krokietów (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Krokiety ze szpinakiem – Wykonanie: Przygotować farsz szpinakowy : Szpinak umyć, odsączyć i posiekać drobno. Na patelnię dodać łyżkę masła, wrzucić szpinak, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek (można dać więcej lub mniej czosnku
Kulinarne PrzebojeBardzo przyjemne w smaku ciasto. Lekkie. Słodkie. Proste do przygotowania. Z doskonałą polewą, którą wykorzystam też do innych wypieków. Jedynie biszkopt przygotowany z dodatkiem budyniu w proszku nie przekonuje mnie w 100%. Wyszedł smaczny, aczkolwiek trochę mi się kruszył. Następnym razem spróbuję wykonać zwykły biszkopt z dodatkiem kakao. Biszkopt: 4 duże jajka 3/4 szkl. drobnego cukru 1/2 szkl. mąki(...)dalej. Następnie dodajemy po 1 żółtku i ubijamy jeszcze chwilę. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym. Produkty sypkie łączymy z masą jajeczną delikatnie mieszając szpatułką. Ciasto wylewamy na blaszkę (21×32 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 20 minut. Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku. Odkładamy
Smaki Na TalerzuPyszna i soczysta rolada z ciasta francuskiego ze szpinakiem i mięsem mielonym . Składniki : Ciasto francuskie 375 g 200 g mrożonego szpinaku 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 jajka olej pieprz, sól Przygotowanie: Cebulkę i czosnek obieram i drobno siekam . Podsmażam na patelni, dodaję mrożony szpinak i duszę aż szpinak się rozmrozi . Ostawiam do ostygnięcia . Następnie mięso mielone , szpinak z cebulką(...)mieszam, dodaję jajko i przyprawiam solą i pieprzem . Ciasto francuskie rozwijam i nakładam farsz : *ciasto układam pionowo i nakładam na całą długość farsz ( UWAGA: zostawiam wolne boki ok 2 cm i koniec ciasta ok 2 cm ) pomału zawijam i na koniec dobrze zaklejam boki. Tak jak na zdjęciu :D Roladę smaruję rozkłóconym żółtkiem. Piekę w 180 stopniach przez
Domowa Kuchnia u MamyKuchnia lubelska obfituje w pierogi. Dziś spróbowałam specjału z tamtych stron pierogów z kaszą gryczaną i białym serem.Do niektórych dodałam posiekanej mięty mmmm.... wyszły cudowne. Ciasto pierogowe: 2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania 1 jajko ok. 3/4 szklanki wody 1 łyżka masła 1 łyżeczka soli FARSZ: 300 g kaszy gryczanej 250 g twarogu 1 cebula 3 łyżki(...)słoniny WYKONANIE: Mąkę przesiej na stolnicę, zrób w niej wgłębienie, dodaj masło, sól oraz jajko. Stopniowo dolewaj ciepłą wodę, tak aby składniki się połączyły. Wyrabiaj miękkie i elastyczne ciasto przez około 10 minut. Przykryj ściereczką i odstaw na około 15 minut. Przygotuj farsz. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Kaszę
Fiołkowe Talerzecukru 150g zimnego masła szczypta pieprzu cayenne szczypta soli 2 łyżki wódki :) 3 tabliczki białej czekolady 200 ml śmietanki kremówki ok. 130g mascarpone - pół opakowania maliny Zaczynamy od ciasta czekoladowego Mieszamy w misce suche składniki, czyli mąkę, kakao, cukier, sól i pieprz cayenne. Dodajemy pokrojone masło i wódkę i wyrabiamy ciasto. Następnie, owijamy folią i hyc do lodówki(...)godziny. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do około 190 stopni, wyjmujemy ciasto z lodówki i rozprowadzamy je na formie do tarty. Ja formę z tatrą na czas nagrzania się piekarnika jeszcze włożyłam na chwile do lodówki. Przed włożeniem ciasta do piekarnika przykryj je jeszcze papierem do pieczenia i przyciśnij papier suszonym groszkiem / ciecierzycą / czy innym strączkiem. I wkładamy do pieca
Pora na poraCiasto idealne do filiżanki waszego ulubionego cappuccino ;) Składniki na foremkę keksową 25 x 11 cm: 1 czubata szklanka mąki 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 170 g masła w temp. pokojowej 3 jajka w temp.pokojowej 3/4 szkl. cukru Dodatkowo: cappuccino czekoladowe 2 i 1/2 czubate łyżki mleko w proszku 2 czubate łyżki + kilka kropel esencji(...)mieszamy do połączenia się składników. 6. Teraz do foremki wyłożonej papierem do pieczenia bądź wysmarowanej i wysypanej bułką wykładamy najpierw ciemną masę a następnie jasną, wyrównując przy tym wierzch ciasta. Ciasto pieczemy w 180 stop. przez około 50-60 minut do tak zwanego suchego patyczka (patyczek drewniany, wbity w ciasto, musi być suchy ) 7. Składniki na polewę czekoladowa umieszczamy
Gotowanie...to proste !Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania ciasta na zimno przekładanego herbatnikami, domowym kremem czekoladowym i powidłami śliwkowymi. Poniższy przekładaniec jest w miarę szybki do przygotowania (o ile wcześniej przygotujemy i ostudzimy budyń) i bardzo smaczny. Składniki na formę do pieczenia o wymiarach 20 cm x 30 cm: około 0,5 kg herbatników (zwykłych i kakaowych) 1 słoiczek kwaśnych powideł śliwkowych(...)ułożyć ciemne herbatniki i 1/4 kremu czekoladowego. Następnie jasne herbatniki i krem. Ostatnią warstwę herbatników posmarować z wierzchu odrobiną kremu czekoladową i całość od razu posypać gorzkim kakao. Ciasto wstawić do lodówki i kroić po mocnym schłodzeniu (uwaga: herbatniki zmiękną). Przygotowywanie budyniu czekoladowego Składanie ciasta: herbatniki, 1/4 kremu czekoladowego, herbatniki, dżem, herbatniki naprzemiennie z kremem (3 warstwy) Wierzch
UgotowaćDrożdże dokładnie mieszamy z letnim mlekiem oraz cukrem. Dodajemy wodę, żółtka i mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę, sól oraz ekstrakt waniliowy. Następnie dodajemy masło. Białka ubijamy na sztywno dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Odstawiamy na ok. 30 min. do podrośnięcia. Pieczemy partiami w nagrzanej gofrownicy na złoty kolor. Podajemy z cukrem pudrem, marmoladą, dżemem lub bitą śmietaną i dowolnymi owocami
Domowy Smak Jedzenia