kojarzy mi się z sierpniowymi grillami, ale także z wrześniowymi obiadami. Pyszna tartę można przygotować w niedługim czasie i na pewno polubią ją wszyscy domownicy :) Spróbujcie :) Składniki: Kruche ciasto: 125 g mąki szczypta soli 75 g zimnego masła 2 łyżki zimnej wody 1 bakłażan 2 kulki sera mozzarella 2 duże pomidory pęczek świeżej bazylii sól, pieprz 3 łyżki passaty(...)pomidorowej 4 łyżki startej mozzarelli oliwa Przygotowanie: Składniki na kruche cisto wykładamy na stolnicę. Masło siekamy nożem, aż powstaną grudki. Szybko wygniatamy. Kiedy ciasto będzie miało stałą i jednolitą konsystencję, rozwałkowujemy je na kształt okręgu. Przenosimy na wałku do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto dziurkujemy widelcem i wkładamy do schłodzenia do lodówki na 30 minut. W tym czasie
ChilliJemyJedno z najlepszych ciast ucieranych jakie robiłam. Słodkie ciasto przełamane nutą kwaskowych śliwek z dodatkiem kokosa. Wilgotne, mięciutkie, pełne smacznych śliwek. Gorąco polecam ! Składniki : 200 g mąki pszennej 125 g masła pół szklanki cukru 2 duże jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 g jogurtu naturalnego greckiego lub kwaśnej śmietany 12 % 75 g wiórków kokosowych 1 łyżeczka aromatu waniliowego(...)wiórki kokosowe na zmianę z jogurtem greckim lub śmietaną, w dwóch turach i krótko wymieszać przy pomocy szpatułki, tylko do połączenia się składników. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto i wyrównać. W ciasto powciskać pokrojone na pół śliwki. Piec w temperaturze 160 ºC bez termoobiegu przez około 40- 45 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, polukrować, pokroić
Słodka StrefaKruche ciasto, krem z mascarpone i śmietany oraz borówki. Pyszne, klasyczne połączenie. Z mąki, masła, cukru pudru, żółtka i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Ciasto będzie najpierw formować się
Bulliocukier waniliowy 2 łyżki cukru lub do smaku WYKONANIE : Do miski wlewamy ciepłe mleko, dodajemy drożdże, cukier, cukier waniliowy i mieszamy, następie dodajemy jajka, olej i wyrabiamy ciasto. Stolnicę podsypujemy mąką przekładamy ciasto i zagniatamy około 5 minut. Następnie miskę oprószamy mąką wkładamy ciasto i przykrywamy ściereczką , odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę(...)rozwałkowujemy na okrągły placek, następnie smarujemy miękkim masłem i posypujemy cynamonem wymieszanym z cukrem waniliowym i cukrem trzcinowym. Ciasto zwijamy jak roladę, dość ciasno. Następnie odcinamy około 3 cm kawałki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy w koło bułeczki najlepiej w tortownicy lub obręczy. Bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut do podrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury
Sama słodycz i szczypta chiliprzestudzenia. Następnie dzielimy na 4 części. Jedną część wykładamy, puste miejsce uzupełniamy mąką ziemniaczaną. Następnie dodajemy wyciągniętą część, dodajemy jajko, doprawiamy solą. Dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Z ciasta formujemy jednakowe wielkości kuleczki, lekko spłaszczamy, na środku każdej robimy wgłębienie. Gotowe kluseczki wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy ok. 3-5 min. po wypłynięciu na powierzchnię, od czasu
Domowy Smak JedzeniaCiasto bez pieczenia, na herbatnikach składające się z kilku owocowych warstw. Lekkie z orzeźwiającymi owocami zatrzymanymi w przezroczystej galaretce. Smaczne, letnie ciasto, które cieszy smakiem i kolorami. 150 g herbatników kakaowych 3 łyżki oleju kokosowego ok 300 g borówek amerykańskich 200 g serka homogenizowanego 4 łyżeczki żelatyny 4 łyżki wody 300 g brzoskwiń (ok 3 szt) 2 łyżki cukru(...)brzoskwiniowy układając ziarenka z granatu i parę borówek. Odstawić do całkowitego stężenia. Smacznego :) Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl Kategoria: A-Z SŁODKO , Bez pieczenia , Ciasta warstwowe , Ciasta z owocami , Dla dzieci , Na specjalne okazje , Torty Tagged: borówki amerykańskie , brzoskwinie , galaretka , granat , herbatniki , serek homogenizowany , żelatyna
https:KKuchniaMniamwiśniowy do podania Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło lub margarynę, siekamy. Robimy szybko coś na kształt a la kruszonki. Następnie dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Formę na tartę (u mnie 26 cm) smarujemy margaryną (lub masłem). Ciasto wkładamy do formy ugniatamy(...)ręką w taki sposób, aby ciasto rozeszło się po całej formie, delikatnie oblepiamy też brzegi formy. Ciasto nakłuwamy widelcem, schładzamy jeszcze z 3-4 minuty w lodówce. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku (u mnie grzanie góra-dół) około 10-12 minut. W tym czasie przygotowujemy nadzienie: W misce dokładnie mieszamy (np. widelcem) ser, jajko, cukier, budyń (proszek
Słodkie okruszkikaszę ugotować do miękkości, według instrukcji na opakowaniu. Jeśli macie bez woreczka to trzeba ugotować 50 g suchej kaszy jaglanej. Ja ugotowałam dzień wcześniej, przykryłam i tak zostawiłam. Przygotowanie ciasta – do miski wrzucić kaszę, sól, cukier wanilinowy, dodać miód, ciepłe mleko, maślankę, drożdże. Wymieszać i zostawić na 5 minut. Następnie dodać roztrzepane jajko, obie mąki dokładnie wymieszać za pomocą(...)miksera. Odstawić ciasto na 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie obrać jabłka i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jak już ciasto wyrośnie dodać potarte jabłka i wymieszać. Smażenie – patelnię rozgrzać z małą ilością oleju i kolejno smażyć placuszki. Nakładać ciasto dużą łyżką, smażyć najpierw z jednej a potem z drugiej strony na złoty kolor. Smażą się bardzo
Kuchnia Pokoleńskładników. W misce mieszamy oba rodzaje mąki, dodajemy s ó l, robimy w środku wgłębienie. Do m ąki wlewamy rozpuszczone masło z drożdżami oraz roztrzepane jajko. Ciasto w yrabiamy ok. 10 minut. Dodajemy drobno pokrojone orzechy włoskie i ponownie wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy(...)noci tritate finemente e impastate ancora per un paio di minuti. Coprite con un canovaccio e lasciate lievitare per circa 1 ora in un luogo tiepido. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je wyrabiamy i kształtujemy, nadając mu okrągły kształt. Chleb wykładamy na form ę wyłożoną papierem do pieczenia, odstawiamy do ponownego wyrośnięcia
La grande e la piccola cuocanalegam. To może być cokolwiek. Byle dało nam szansę pocelebrować tę wieczorną ciszę i spokój. Bo przy czym nie zasypia się lepiej, jak nie przy aromacie świeżego ciasta? Zacznijmy od tego, że w naszym ogrodzie ciężko jest po prostu skosić trawę. Jeśli śledzicie mirabelkowego Instagrama, to możliwe że zauważyliście zdjęcie wielkiej michy oregano z naszego trawnika. Właściwie powinnam trawnik umieścić(...)kuchni. Zwykły tymianek też i przy okazji przypomnę moje dotychczasowe przepisy z tymiankową nutą: Na słodko: szortbredy z tymiankiem cytrynowym kruche ciastka z tymiankiem, czekoladą i solą morską staroświeckie ciasto z jabłkami i tymiankiem Na wytrawnie: pomarańczowo-tymiankowy kurczak cytrynowo-tymiankowy kurczak ziołowa zapiekanka ziemniaczana A dziś zaproponuję przepis, w którym tymianek kryje się w lukrze. To moja wersja przepisu
les mirabellessoczewicy ( ja użyłam 180 zielonej i resztę czerwonej) 2 kawałki kiełbasy 100 g koncentratu pomidorowego 2 szklanki bulionu (ewentualnie kostka rosołowa) sól , pieprz, oregano, papryka słodka z proszku Ciasto : 1 szklanka ciepłej wody 0,75 szklanki oleju 3 szklanki mąki ( + nieco więcej do podsypania ) sól łyżeczka papryki słodkiej w proszku Tajemniczo wyglądający farsz :) Wykonanie farszu : Soczewicę(...)gładką masę razem z koncentratem i przyprawami dodanymi wedle uznania (ja dodałam sporo papryki i oregano :) ). Do powstałej pasty dodajemy podsmażoną kiełbasę. I farsz gotowy ! Składniki na ciasto łączymy (ja wyrabiam ręką) do momentu uzyskania elastycznego ciasta, podsypując, gdy ciasto klei się do rąk i naczynia. Ciasto wałkujemy niezbut cienko , wycinamy koła większa szklanką. Na każde koło kładziemy około
CynamonemPoOczachPomysł na przepyszne i ekspresowe ciasto na bazie roślinnych składników. Ciasto inspirowane jest przepisami na bananowe babeczki i truskawkową tartę z bloga Kuchnia Via Gusto. Serdecznie zapraszam do odwiedzenia strony Moniki, znajdziecie tam mnóstwo pyszności w bezglutenowej i wegańskiej odsłonie! ZOBACZ CAŁY PRZEPIS KROK PO KROKU NA FILMIKU Przepis na tartę : https://youtu.be/0TJJwouzjRg Przepis na bananowe babeczki(...)youtu.be/CfwVp9vgi5s Kanał Moniki: https://www.youtube.com/channel/UCGS4TGrv9JCXFVP26KEN6Hg Blog Moniki : http://viagusto.pl/ Składniki : na ciasto 70 g płatków jaglanych 30 g płatków owsianych błyskawicznych 1 łyżka płynnego masła orzechowego 1 rozdrobniony banan mąka pszenna odrobina mleka sojowego odrobina ksylitolu do smaku na budyń szklanka mleka roślinnego 1/2 opakowania proszku budyniowego waniliowego ksylitol do smaku łyżeczka
Kuchnia EllieUwielbiam faszerować ciasto francuskie – zarówno na słodko, jak i na ostro. Kilka dni temu pokazałam Wam pyszną „zapiekankę”, którą zrobiłam z ciasta francuskiego i odrazu pojawiło się szaleństwo na facebooku! I słuszne – bo zapiekanka wyszła genialna! Ciasto francuskie wypełnione farszem serowym z warzywami jest świetnym pomysłem zarowno na obiad, jak i kolacje na ciepło. Sprawdzi się(...)rownież jako imprezowa przekąska! Ps. fajnym dodatkiem jak np. sos czosnkowy. SKŁADNIKI : * ciasto francuskie – 1 op / 300 g * ser żółty – ok. 250 g * papryka czerwona – 1 szt * kukurydza – ok. 100 * sól, pieprz, papryka ostra * jajko do posmarowania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Ścieramy ser żółtym dodajemy drobno okrojoną paprykę oraz kukuyrydzę. Doprawiamy do smaku. Ciasto francuskie rozcinamy
Ostra na SłodkoWitajcie, dzisiejsza propozycja to bezglutenowa rolada z nadzieniem czekoladowym a raczej daktylowym kremem czekoladowym. Ciasto powstało na bazie mąki kukurydzianej (miałam obawy, czy zwinie się w rulon - jednak udało się bez problemu). Bez mleka i białego cukru. Lekka i puszysta:) Wykonana w formie o wymiarach 24 x 24 cm. Idealna do weekendowej herbatki:) Spróbujcie koniecznie;) Składniki Ciasto(...)łączymy wszystkie składniki. Przelewamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25 minut. Po tym czasie wyciągamy i przekładamy na ściereczkę oraz zwijamy (jeszcze ciepłe) ciasto w rulon na kształt rolady. Pozostawiamy do wystygnięcia. Daktyle odsączmy z wody. Dodajemy do nich kakao oraz banana. Całość blendujemy na jednolitą masę. Tak przygotowanym kremem przekładamy naszą roladę
Health-Fit-Lifepieczona jest jeszcze smaczniejsza, bardziej aromatyczna, zyskuje również na kolorze upodobniając się do leśnej jagody. Ta letnia modyfikacja sernika królewskiego posmkuje każdemu, bo wlaśnie do przygotowania dzisiejszego serniczka wykorzystałam ciasto z kakaowego klasyka. 600 g sera i tortownica o przekroju 26 cm sprawia, że na upieczenie sernika potrzebujesz nie więcej niz 40 minut. Jest pyszny, polecam! Składniki na kruche ciasto(...)wbijać po jednym jajku i miksować tylko do połączenia składników, by zbytnio nie napowietrzyć masy przygotować owoce. Jagody umyć i odsączyć na papierowym ręczniku, śliwki pozbawić pestek część kruchego ciasta z lodówki rozwałkowąć na wielkośc foremki i wyłożyć na dno wyścielone papierem do pieczenia. Wylać na spód masę serową. Ułożyć promieniście dookoła śliwki, środek wysypać borówką amerykańską. Na górę zetrzeć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!