Dziś znów Wam posłodzę, a co mi tam. Sezon na truskawki pomału dobiega końca, więc trzeba korzystać. Mam dla Was przepis na banalnie proste ciasto truskawkowe, a przy tym bardzo smaczne. Czyli takie jakie lubię najbardziej. Co jak co, ale czas spędzany w kuchni i na sprzątaniu skracam do minimum - o ile to możliwe ;) Ciasto ptasie mleczko truskawkowe przepis(...)śmietany kremówki, 2 galaretki truskawkowe ok 1 kg truskawek, wcześniej przygotowany biszkopt wg. tego przepisu: <<klik>> Ciasto ptasie mleczko truskawkowe - sposób przygotowania. Galaretkę rozpuszczamy w 500 ml. wrzącej wody i pozostawiamy do ostygnięcia. Śmietanę kremówkę ubijamy i dodajemy do niej zimną już galaretkę delikatnie mieszając. Do powstałej masy dodajemy kawałki truskawek (zostawiamy część do dekoracji
Pani domowaPrzyznam się, że najbardziej podkusiła mnie do wykonania tego ciasta pianka kisielowa. Nie mogłam przejść obojętnie obok masy wykonanej z połączenia kremówki z kisielem i galaretką – musiałam jej spróbować. Wyszło coś na kształt ptasiego mleczka (choć byłam jedyną osobą, która miała takie skojarzenie;) Co mogę stwierdzić z pełną stanowczością, to to, że masy wychodzi dużo, dzięki czemu zwykły biszkopt(...)nabiera niezwykłego, delikatnego oblicza. Natomiast strona wizualna ciasta, czyli wykrawanie kółek przywodzących na myśl tytułową biedronkę, to dla mnie zbyteczny efekt. Ciasto i bez tego, przykryte w całości galaretką smakowałoby równie dobrze, a byłoby dużo bardziej podzielne;) Osobiście ciasto źle mi się w tej formie kroiło i następnym razem z pewnością nie bawiłabym się z nim w ten sposób. Biszkopt
Smaki Na Talerzuzamrażalki, później aby wyciągnąć w każdej chwili na obiad :) Na pewno większość zna przepis na tą pyszność ale jakby ktoś zapomniał lub dopiero się uczył niech korzysta. Składniki: ciasto ◈1 kg mąki żytniej ◈3 łyżki oleju ◈woda, szczypta soli farsz: ◈700 g kapusty kiszonej ◈20 g pieczarek ◈400 g ugotowanego drobiu np z rosołu ◈1 cebula ◈tłuszcz do podsmażenia warzyw(...)Przygotowanie: Ciasto: 1. Stolnicę usypać lekko mąka aby ciasto nam nie przywarło. 2. Do miski wsypujemy mąkę olej, sól i dolewamy stopniowo wody (ok 1,5 szklanki) aby konsystencja była jeszcze dość gęsta i wygodna do ugniatania. 3.Ugniatamy ciasto, dzielimy na 4 części, każdą z nich wałkujemy na placek i wykrawamy formy. Farsz: 1. Kapustę kiszoną ugotować, ugotowane mięso szarpiemy/mielimy/siekamy
Zdrowie i pysznie na talerzumęska część rodziny smaży. Mnie nie dopuszczają wtedy do kuchni, to taki ich poranny rytuał - wspólne przygotowanie i smażenie placków. Tym razem ja pomagałam synowi w przygotowaniu ciasta, bo miały to być trochę inne pankejki niż zwykle - puszyste. Kuba pracowicie smażył placuszki, a efekt jego pracy widzicie na zdjęciach. Zjedliśmy przepyszne śniadanie. Pankejki dla odmiany zostały podane z waniliowym(...)lubicie lekko słodkie placki czy słodkie) ½ łyżeczki soli 2 jajka ekologiczne 500 ml maślanki 1/8 kostki masła (25 g) 2 łyżki oleju (słonecznikowy lub rzepakowy) Przygotowanie: Do przygotowania ciasta na pankejki potrzebujesz dwóch misek. W jednej wymieszaj mąkę i sodę. W drugiej misce roztrzep jajka i dodać maślankę, cukier, cukier waniliowy i sól. Zrób to za pomocą trzepaczki do jajek
Codziennik Kuchennymiejsce na 8 do 12 godzin. Drożdże suche wymieszać z mąką, następnie z wodą, owinąć folią, i odstawić w ciepłe miejsce na 8 do 12 godzin. Ciasto właściwe 3 gramy drożdży instant (lub 6 gram świeżych) 2 łyżki letniego mleka 2 łyżki oliwy z oliwek 200 g letniej wody 1.5 łyżeczki soli (Jeśli używacie świeżych drożdży(...)wymieszajcie je z wodą) Najlepiej jest użyć miksera, lub maszyny do chleba. Zaczyn włóżcie do miski i dodajcie wodę, oliwę, drożdże, mleko. Miksując dodawajcie mąkę. Ciasto chlebowe ma być lepkie i sprężyste. Ma odchodzić od ścianek miski, ale będzie klejące. Miksujcie przez około 7 minut. Następnie przykryjcie i odstawcie na 2 godziny. Po tym czasie obficie obsypując dłonie
Piekarz-Kucharz-Garkotłukwiem mak kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia,ale żeby dogodzić wszystkim domownikom zrobiłam małą mieszankę i wyszła pyszna tarta.Za każdym razem kiedy pytam dzieci bądź męża jakie ciasto sobie życzą to nigdy nie mogą się dogadać.U mnie każdy lubi coś innego,więc kombinowanie się udało a FAMILIA zadowolona. Składniki na spód 300 g mąki tortowej 4 żółtka(...)szklanki cukru pudru 100 g masła szczypta soli Do miski wsypać przesianą mąkę,cukier puder,sól i żółtka.Masło pokroić w kosteczkę i dodać do reszty składników, zagnieść ciasto do uzyskania jednolitej masy.Formę wylepić ciastem a ciasto nakłuć widelcem.Wyłożyć masę makową,wyrównać i piec w 180 º C przez ok 30-40 minut.Ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić
Anielskie wypiekimożecie cieszyć się zdrowymi i smacznymi warzywami. Muszę nieskromnie przyznać, że to najlepszy tort urodzinowy, jaki kiedykolwiek zrobiłam, a wiecie dobrze, że to nie jest moja mocna strona. Ciasto czekoladowe jest pyszne, odpowiednio puszyste i wilgotne, podejrzewam, że to zasługa czerwonej fasoli Bonduelle, a mus do przełożenia go wyczarowałam komponując wiosenne marchewki Bonduelle z morelami i konfiturą z płatków róż(...)oczyszczoną. Żółtka ucieramy z cukrem, aż cukier całkiem się rozpuści, stopniowo dodajemy puree z fasoli, mąkę quinoa i kakao, cały czas miksujemy, na koniec wlewamy partiami olej. Następnie mieszamy ciasto kakaowe z pianą z białek. Wylewamy ciasto do tortownicy (18-20 cm średnicy) jej spód warto wyłożyć wcześniej papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut w 175 stopniach Celsjusza
Quinoa Raz!choć rzadko miewam okazję by się nim napawać to jak już mi wpadnie w ręce to z nikim się nie dzielę. W sieci jest bardzo dużo przepisów na to ciasto i nie będę kopiować żadnego z nich tylko przedstawię wam moją wizję. Ciasto ma formę przekładańca. Puszysty niezwykle delikatny czekoladowy biszkopt przełożony masą mleczno-orzechowo-migdałową to jest to . Ciasto(...)mąż zjadł ostatnie 3 kawałki do kawy komentując, "że cieszy się że akurat nie mam ochoty na nic słodkiego do kawy". Nie będę nic więcej pisać... Koniecznie spróbujcie bo ciasto jest mega pyszne. Składniki: Biszkopt : 4 jajka 75 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 140 g cukru 3 łyżki wrzącej wody
vaniliowoczekoladowanajlepiej prosto drzewa. Z powodzeniem możesz też wykorzystać czereśnie do przygotowania smacznego deseru. Proponuję prosty placek z czereśniami, a`la włoska focaccia. Tym razem focaccia w wersji na słodko. Ciasto jest ciekawe, bo z dodatkiem serka i tym razem nie rośnie na drożdżach. Składniki: 300 g mąki orkiszowej jasnej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 75 g cukru pudru/ksylitolu 1 szczypta(...)czereśni 1 białko rozmaryn cukier perłowy Wykonanie: mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać do misy robota, dodać sól, cukier waniliowy, ser, mleko, olej i zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Ilość mleka zależy od wilgotności twarogu, także lepiej nie wlewać od razu całości. Ja zużyłam tylko 80 ml mleka. Zawinąć w folię i odstawić na 1 godzinę do lodówki czereśnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki na 15 małych bułeczek Ciasto: 300 g mąki pszennej 3 łyżki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru kokosowego 50 g oleju kokosowego 150 g mleka sojowego Nadzienie: 90 g cukru kokosowego 2 łyżki cynamonu 2 łyżki oleju kokosowego Sos karmelowy: 25 g cukru kokosowego 1/2 łyżki oleju kokosowego 1/2 łyżki wody 1/2 łyżki tahini Szczypta soli Przepis: Mąkę przesypujemy(...)proszek do pieczenia i mieszamy. Następnie dodajemy olej kokosowy i za pomocą widelca łączymy olej z pozostałymi składnikami. Do miski dolewamy mleko sojowe, mieszamy - całość zagniatamy na gładkie ciasto. Przygotowane ciasto wałkujemy na grubość ok. 0,5-1 cm w kształt prostokąta. Ciasto smarujemy olejem kokosowym pozostawiając wolny górny brzeg (ok. 3-4 cm). Połączony w misce cukier kokosowy oraz
Emcia Pichciwszystko połączysz z nutą masła i świeżością cytryny, znajdziesz się w niebie, oj tak moja droga w kulinarnym niebie! To chodź i skosztuj! PRZEPIS NA NAJLEPSZE RAVIOLI: CIASTO - 5 żółtek - 180 g mąki pszennej tortowej - łyżeczka oliwy z oliwek - 1-2 łyżki letniej wody Na stolnicę wysyp mąkę zrób wgłębienie, wybij do niego żółtka, dodaj oliwę i wodę. Zagnieć szybko(...)elastyczne i miękkie ciasto. Ciasto owiń folią i odstaw na 15 minut aby odpoczęło w tym czasie zrobimy nadzienie. NADZIENIE: - 1 puszka tradycyjnego groszku Bonduelle - 1 duży ząbek czosnku - 1/3 świeżej części kolendry z doniczki - 15 listków mięty - 1 łyżka masła - 3 łyżki oliwy z oliwek - 1 mała szalotka - 1 garść jarmużu - sól, pieprz, papryczka chilli Na rozgrzanej patelni
SMYKWKUCHNIspełnienia nieco podnosi na duchu w chwilach wątpliwości, których mam coraz więcej. Więc ten wakacyjno-przedmaturalny czas pełen wątpliwości i dylematów próbuję sobie jakoś umilić piekąc przepyszne ciasto (a może torcik?) z dodatkiem ulubionych ciasteczek Oreo . Właściwie piekę je z okazji Dnia Ojca , więc każdy z domowników degustuje mój nowy pomysł na sernik-niesernik(...)stopniowo dodając kaszę jaglaną i miksując ją z pozostałymi składnikami. Pod koniec wsypać odrobinę płatków jaglanych i mąki do zagęszczenia masy. Piekarnik ustawić na 180 stopni C. Przygotowane wcześniej ciasto na spód wyjąć z lodówki. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, ewentualnie odrobinę natłuścić i oprószyć płatkami jaglanymi. Wylepić dno przygotowanym wcześniej ciastem na spód, wyrównać i ponakłuwać widelcem. Podpiekać przez
Kuchnia ElliePiknik z Optima Omega3 Muffiny truskawkowe na piknik Mój optymalny wybór na piknik? To tylko muffiny z truskawkami. Pyszne, soczyste i mocno owocowe. Nie wyobrażam sobie
dolcevitainmykitchenmieszamy 115 g masła, roztopionego, do obtoczenia kulek Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw robimy rozczyn). Dodajemy resztę składników i wyrabiamy, pod koniec dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy ciasto, by było miękkie i elastyczne. Formujemy z niego kulę, wkładamy do miski , przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości . Wyrośnięte ciasto nabieramy łyżeczką i formujemy małe(...)mniejsze. Przygotowujemy formę babkową, smarujemy masłem. Uformowane kulki obtaczamy najpierw w roztopionym i przestudzonym maśle a następnie w cynamonowo-kakaowej posypce i układamy w formie aż do zużycia całego ciasta. Po ułożeniu przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Ciasto powinno wyrosnąć do brzegów formy. Pieczemy około 25 - 30 minut w temperaturze 180ºC. Wyjmujemy i natychmiast przełkładamy
Gotowanie jest łatweKorzystając z sezonu truskawkowego na obiad zrobiłam pierogi ciasto: 400 g mąki pszennej 1 szkl. gorącej wody 1 żółtko 1 łyżka oliwy sól farsz: 30 dag truskawek 3-4 łyżeczki cukru Mąkę zalać gorącą wodą,wymieszać łyżką,dodać żółtko,oliwę,osolić do smaku i zagnieść elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić co najmniej(...)minut. Truskawki umyć,odszypułkować i pokroić na ćwiartki. Wymieszać z cukrem. Ciasto cienko rozwałkować i metalową obręczą wycinać koła. Na każde koło nałożyć porcję truskawek,złożyć na pół i zlepić brzegi ciasta. Uformowane pierogi porcjami wrzucać do osolonego wrzątku i gotować 2 minuty licząc od momentu wypłynięcia. Pierogi podawać na ciepło,polane np roztopionym masłem z zezłoconą cebulką
Kolorowa kuchnia Elki