ciasto - 163312 przepisów (strona:3192/10888)

Odrywane mini tacos 172

Meksykańskie tacos w wersji polskiej? Tak,  z pysznymi warzywami Bonduell, na cieście drożdżowym, a do tego w wersji odrywanej i na jeden kęs. Pomysł nieco zakręcony, polecony na imprezowe wieczory albo spotkanie z przyjaciółmi. Trochę przypomina pizzę,  nie wymaga krojenia, wystarczy sięgnąć i oderwać kawałeczek dla siebie.  Przy okazji chciałabym Wam polecić pyszne, soczyste i chrupiące warzywa(...)poprzez "wywiewanie" wartościowych składników. Dzięki temu gleba pozostaje żyzna, a Wy możecie cieszyć się zdrowymi i smacznymi warzywami . ODRYWANE MINI TACOS Składniki: (na formę 24 cm i 17 cm) ciasto : 3 szklanki mąki 1 szklanka ciepłej wody 3 łyżki oliwy 8 g suchych drożdży 1/2 łyżeczki soli 3/4 łyżeczki cukru farsz: 200 g mięsa mielonego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

Bon appetit mon amie
Mądrzyki, Małdrzyki – placuszki z sera białego 225

danie jest masa. Charakterystyczną cechą jest składnik, którym jest ser biały. Możemy spotkać przepisy na mądrzyki z rzadszej masy, które nakładamy na patelnię łyżką. Będą przepisy i takie, gdzie ciasto formujemy na stolnicy w okrągłe placki i dopiero potem smażymy. Taki właśnie jest mój przepis. Na mądrzyki z rzadszej masy, przyjdzie Wam chwilkę poczekać Mądrzyki podawane są zwykle z cukrem(...)bazie owoców czy też bestialsko z dżemem. Ważne, aby użyć tutaj dobrej jakości sera. W żadnym razie takie wiaderkowe się nie nadają. Ser najlepiej zmielić, w innym wypadku w cieście będą widoczne białe grudki. Mi to nie przeszkadza! Obojętnie z jakiego przepisu wykonacie placki, są one delikatne w smaku i mam wrażenie, że ciągle ich robię za mało Są pyszne

Mieszam w Garnku
Bułki do hamburgerów 214

soli 3 g drożdży instant lub 10 g świeżych Składniki wymieszać w misce i wyrobić ręcznie (ok. 10 minut) lub mikserem (krócej) tak długo, aż uzyskamy gładkie i elastyczne ciasto. Miskę z ciastem nakryć i zostawić na 1-2 godzin, aż ciasto zwiększy dwukrotnie swą objętość. Po tym czasie ciasto wyłożyć na obsypany mąką blat i podzielić na 6 równych(...)części. Z każdego kawałka ciasta uformować okrągłą bułkę, a następnie lekko ją spłaszczyć. Uformowane bułki  przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, aż bułki wyraźnie się napuszą. Przed pieczeniem posmarować każdą z bułek białkiem roztrzepanym z wodą (ułatwi to przyklejenie się posypki, uzyskamy również ciemniejszy kolor skórki) lub stopionym

Przepisy na domowy ser i chleb
Bułki orkiszowe z ziarnami 162

mąkę typ 1850, mieszane ziarna, sól, wlać pozostałą wodę i zaczyn. Wymieszać całość łyżką, po czym przełożyć na oprószony mąką blat kuchenny i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto (może to zająć około 7 minut), w razie potrzeby podsypując jeszcze mąką. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do pierwszego wyrastania na 1-2 godziny (ciasto powinno(...)najmniej podwoić swoją objętość). Dwie blachy z wyposażenia piekarnika posypać mocno mąką. Wyrośnięte ciasto uderzyć mocno otwartą dłonią w celu odpowietrzenia. Następnie z ciasta odrywać kawałki o wadze 130 g (najlepiej w tym celu wykorzystać wagę kuchenną), każdy uformować w kulę i układać w dużych odstępach na blaszkach. Gotowe bułki przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do ponownego wyrastania

Passions hobbies life
Zapiekane naleśniki czekoladowe z migdałowym twarożkiem i czereśniami 181

flakes kakao i miód 1 łyżka masła Dodatkowo: jogurt naturalny (lub śmietana 18%) płynny miód Przygotowanie: Naleśniki czekoladowe: Wszystkie składniki dokładnie miksujemy i odstawiamy na około 20 minut aby ciasto odpoczęło. Patelnie teflonową rozgrzewamy i wlewamy porcję ciasta podnosząc i kręcąc patelnią tak, aby ciasto pokryło cienką warstwą dno. Smażymy z dwóch stron na średnim ogniu. Nadzienie: Wszystkie składniki oprócz

Oryginalny smak
Camembert z jagodami i rogalikiem 192

chłodny poranek za oknem. Domowe pieczywo to jest coś, co oboje uwielbiamy! Obawiałam się połączenia rogalików z płatkami kukurydzianymi Kakao&miód, ale niepotrzebnie. Wystarczyło dodać mniej cukru do ciasta, by nie były zbyt słodkie. Maczane w roztopionym camembercie z pyszną, domową konfiturą i szklanką soku pozwoliły z uśmiechem i energią zacząć ten pochmurny niedzielny poranek.  Normal(...)mleko, roztrzepane jajka, zaczyn, sól oraz mąkę łączymy ze sobą i wyrabiamy dłonią lub mikserem z końcówką haka. W trakcie dolewamy przestudzone, roztopione masło i wyrabiamy do momentu odchodzenia ciasta od dłoni. Odstawiamy na min. 45 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, najlepiej pod bawełnianą ściereczką. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części, formujemy kule i wałkujemy na grubość ½cm. Smarujemy

Kuchnia w czekoladzie
Maślane piegusy z truskawką 180

moim ;) Rogale maślane, przygotowałam po tym jak pierwsze, bez nadzienia zniknęły bezpowrotnie ranną porą :) Stwierdziłam, że skoro były dobre, to czemu nie powtórzyć ich w całkowicie słodkiej wersji :) Do ciasta dodałam więc więcej cukru, do środka truskawki, a wierzch ponownie obsypałam cukrem. By było szybciej, ciasto wyrobiłam w Tefal Companion, ale podaję obie wersję, bo zdaję sobie sprawę(...)oraz sól i drożdże umieszczamy w misie Tefal Companion z założonym wcześniej nożem do wyrabiania. Uruchamiamy program Pastry P2, a po wyrobieniu wyciągamy nóż i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gotowe ciasto dzielimy na 12 części, każdą wałkujemy na owalny placek o grubości ok ½cm. Smarujemy cienką warstwą miękkiego masła, na jednym końcu układamy po jednej truskawce lub po połówce dużej. Rolujemy

Kuchnia w czekoladzie
Racuchy z rabarbarem 181

łodygi rabarbaru cukier puder do posypania olej do smażenia Mleko lekko podgrzać. Jaja rozetrzeć z cukrem, dodać ciepłe mleko, pokruszone drożdże, ekstrakt waniliowy, wsypać mąkę i wymieszać na jednolite ciasto (można mikserem z hakami). Pod koniec mieszania wlać spirytus. Jeśli ciasto jest za gęste, należy dolać odrobinę mleka, jeśli za rzadkie - dosypać trochę mąki. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Przykryć(...)odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rabarbar pokroić w 0,5cm kawałki. Gdy ciasto zwiększy objętość 2-2,5 razy, wymieszać z rabarbarem.  Na rozgrzaną patelnię wlać trochę oleju. Łyżkę zanurzać w wodzie, nabierać ciasto i wykładać na patelnię. Smażyć ok. minuty na średnim ogniu pod przykryciem, odwrócić. Po usmażeniu racuszki osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, posypać

Obiad gotowy
Zdrowe, obłędnie czekoladowe brownie wegańskie, bezglutenowe 200

Dzisiejszy deser to przysmak dla prawdziwych i największych fanów brownie, ciasto jet po prostu niesamowite, sama byłam zaskoczona jego smakiem, bo do tej pory nie byłam fanką tego ciasta, a teraz z pewnością bardzo często będzie gościć na moim stole.  Jakie są jego zalety, chciałam zjeść całą blachę od razu, ale po 3 kawałkach byłam tak najedzona(...)pełnowartościowych składników, tym właśnie ten deser różni się od innych bogatych w proste węglowodany, po których poziom cukru rośnie, a następnie gwałtownie spada, dając uczucie jeszcze większego głodu. Ciasto jest pyszne, nie przypomina konsystencją zwykłego ciasta, jeśli chcecie je jeść na ciepło (a wtedy jest obłędne) będzie miało konsystencje czekoladowego musu, możecie przełożyć je na talerz, albo do deserowych szklanek

zdrowa vege kuchnia
muffinki kakaowe z truskawkami 138

proszkiem do pieczenia oraz kakao. W osobnym naczyniu mieszamy śmietanę, olej oraz jajka. Do płynnych składników dodajemy wymieszane suche składniki. Całość mieszamy na jednolitą masę. Za pomocą łyżki nakładamy ciasto do foremek wyłożonych papierowymi papilotkami. Na wierzchu każdej układamy truskawki pokrojone na mniejsze kawałki. Pieczemy przez ok. 2 min. w 190 st.C., lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy

Domowy Smak Jedzenia
Bułeczki truskaweczki 324

minut. 2. Masło lub margarynę rozpuszczamy. 3. Do pozostałej przesianej mąki dodajemy jajko i żółtka, szczyptę soli, resztę cukru i cukier waniliowy. Wlewamy wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy ciepłe, rozpuszczone masło (margarynę). 4. Około dwie łyżki mieszamy z zielonym barwnikiem, pozostałe ciasto z czerwonym. Pozostawiamy w osobnych naczyniach do wyrośnięcia. 5. Truskawki kroimy w kostkę, mieszamy(...)cukrem i zmielonymi biszkoptami. 6. Czerwone ciasto wałkujemy na grubość 1 cm. Za pomocą foremki wycinamy 16 dużych serc. Na połowie układamy wcześniej przygotowane truskawki. Przykrywamy pozostałym ciastem. Boki możemy delikatnie zlepić. 7. Wierzch smarujemy białkiem i posypujemy sezamem. Z zielonego ciasta wycinamy niewielkie gwiazdki. Nacinamy je z jednej strony i układamy na bułeczkach. Będą imitowały szypułki. 8. Pieczemy

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Wiosenne krokiety z młodą kapustą i twarogiem 194

porze zimowej, z dodatkiem gorącego kubka pysznego barszczyku... W porze wiosennej preferuje nadzienie z pysznej młodej kapusty! Moja zachcianka została spełniona 😃 Sama nie wiem ile ich zjadłam...Zapraszam 😙 Składniki: ciasto naleśnikowe: mąka pszenna 5 szklanek, mleko 5 szklanek, olej 9 łyżek, sól szczypta, farsz: kapusta młoda 2 główki, ser biały 275 g, grzyby suszone mielone 4 łyżki, koperek posiekany(...)ziołowy pół łyżeczki, sól i pieprz do smaku, panierka: jajko 3 szt, sól i pieprz do smaku, bułka tarta do obtoczenia,  dodatkowo: olej do smażenia, Sposób przygotowania: Składniki ciasta naleśnikowego umieszczamy w misce, następnie miksujemy do momentu aż nie będzie grudek. Konsystencja ciasta powinna być, ani za rzadka ani za gęsta. W  związku z tym, że do ciasta

kulinarne odsłony pati
BABKA "PIEGUSEK" 185

Przedwczoraj ciasto jogurtowe z truskawkami zniknęło tak szybko, że wczoraj musiałam piec kolejne ciacho. Tym razem padło na pyszną babkę makową (dobrze, że ta nie została zjedzona w jeden dzień i dziś mam wolne od pieczenia ciasta) :) Uwielbiam to ciasto. Jest lekkie, mięciutkie i puszyste z dużą ilością maku. Szybko się je przygotowuje. Doskonale się sprawdza przy każdej okazji. Idealne(...)Boże Narodzenie, można wtedy dodać do ciasta trochę skórki pomarańczowej albo aromatu pomarańczowego. Do babki wykorzystałam  mak niebieski  od  Skworcu . Składniki: * 2 szklanki mąki pszennej * 3/4 szklanki cukru * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 szklanka maku * 250 g masła * 5 jajek * 7 łyżek mleka Wykonanie: Mleko, masło, pół szklanki cukru i mak umieścić w garnku. Postawić

Zrób to smacznie
Ucierane ciasto z truskawkami - bezglutenowe 225

Właściwie nie może się nie udać. Proste i szybkie w wykonaniu a uzyskany efekt to puszyste, lekkie i wilgotne ciasto nasączone truskawkami i uzupełnione chrupiącą kruszonką. Idealna propozycja na sezon truskawkowy.   Składniki: 60 g masła/ margaryny 130 g cukru białego - najlepiej drobnego 8 cukru waniliowego - jedno opakowanie 2 duże jaja 200 - 250 ml maślanki 270 g mąki - może być(...)sodą. Dodawać partiami do masła z jajkami i ucierać dalej. Przed ostatnią partią dodać 200 ml maślanki i wymieszać dokładnie na niewielkich obrotach. Dodać resztę mąki i, jeśli ciasto będzie mocno gęste, dodać jeszcze 50 ml maślanki. Całość nie może być lejąca, powinna dawać się przekładać łyżką a wyłożone na blachę nie powinno rozpływać się. Gotowe ciasto wyłożyć na blachę

Ze smakiem bez glutenu
Szybki pszenny chleb z pomidorami na drożdżach 170

u0119by do posypania blaszki"],"name":"Szybki pszenny chleb z pomidorami na dro\u017cd\u017cach","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["z podanych sk\u0142adnik\u00f3w zagniatamy ciasto.\r","Odstawiamy do wyro\u015bni\u0119cia na godzin\u0119, przykryte \u015bciereczk\u0105.\r","Po godzinie sk\u0142adamy ciasto w kszta\u0142t bochenka i przek\u0142adamy do nat\u0142uszczonej keks\u00f3wki wysypanej(...)pszennej płaska łyżka soli 300 ml ciepłej wody 2 łyżki oliwy 5 g suchych drożdży 3 łyżki suszonych pomidorów otręby do posypania blaszki Sposób przygotowania z podanych składników zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę, przykryte ściereczką. Po godzinie składamy ciasto w kształt bochenka i przekładamy do natłuszczonej keksówki wysypanej otrębami Odstawiamy przykryty chleb do wyrośnięcia na kolejną godzinę. Pieczemy

Mieszam w Garnku