ciasto - 162258 przepisów (strona:3196/10818)

piernik z bogatym nadzieniem 126

piernik musi mieć domową polewę, nie czekoladę. Temu dodałam bogate wnętrze- powidła, kakao, orzechy i bakalie moczone w rumie. Ależ to było dobre! *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 150 g masła 3 łyżki kakao 3 łyżki przyprawy korzennej 3 łyżki miodu 375 ml mleka 5 jajek 300 g mąki 300 g cukru łyżeczka sody oczyszczonej łyżeczka proszku(...)pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki wrzątku połówki orzechów do dekoracji Śliwki pokroić na drobno, wymieszać z rodzynkami. Zalać rumem i odstawić (można przygotować kilka dni wcześniej).  Przygotować ciasto: masło, mleko, kakao i cukier umieścić w rondelku i rozpuścić. Wystudzić.  Do chłodnej masy kakaowej wbić jajka, wlać miód i zmiksować. Mąkę wymieszać z przyprawą do piernika, sodą

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Przepis #87 Ciasto czekoladowe z kaszy gryczanej 145

Witajcie, kasza gryczana  kojarzy nam się raczej z dodatkiem do głównego dania obiadowego. Jednak świetnie  sprawdza się także  w roli głównego składnika ciasta czekoladowego. W połączniu z czekoladą oraz orzechami smakuje na prawdę wyśmienicie. Dzięki kaszy jest bardzo treściwe w smaku a jednocześnie delikatne (kaszę należy zblednować bardzo dokładnie). Spróbujcie koniecznie! Jedna porcja ( ciasto podzieliłam(...)oraz proszek do pieczenia. Dodajemy także pokrojone orzechy. Tak przygotowaną masę przekładamy do foremki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez koło 45-50 minut.   Kiedy ciasto wystygnie dekorujemy ciasto polewą przygotowaną z rozpuszczonego oleju kokosowego i czekolady. Na koniec wierzch posypujemy posiekanymi orzechami nerkowca.   Ciasto przechowujemy w lodówce a im dłużej się w niej znajduje

Health-Fit-Life
Podlaskie kartacze 161

oczkach. Starte ziemniaki dobrze odcisnąć z wody. Ugotowane ziemniaki lekko ostudzić, obrać ze skóry i przecisnąć przez praskę. Jeszcze ciepłe ziemniaki połączyć z surowymi, dodać szczyptę soli i zagnieść ciasto. Do ciasta wlać trochę gorącej wody i dalej zagniatać. Na koniec wsypać mąkę ziemniaczaną i ponownie zagnieść. Cebulę obrać, pokroić w bardzo drobną kostkę, podsmażyć na maśle i zostawić(...)czym zagnieść do połączenia składników. Cebule obrać i pokroić w kostkę lub piórka, po czym usmażyć na maśle (jeżeli masła jest za mało, to można jeszcze dodać). Z ciasta na kartacze formować placki, na każdy nałożyć porcję mięsa mielonego i dobrze zlepić formując kształt kartaczy. Kartacze gotować przez około 30 minut w lekko osolonej wodzie. Ugotowane kartacze podawać z usmażoną

Passions hobbies life
Kruche rogaliki z budyniem. 1637

niezwykle kruche i słodkie. Są tak pyszne, że bardzo szybko znikają z talerza. Upieczcie, a przekonacie się jak są dobre. Dodam, że bardzo dużo ich wychodzi. Budyń i kruche ciasto to doskonałe połączenie. Bardzo polecam. Zapraszam :) Składniki: Budyń: 2 budynie waniliowe 500 ml mleka 4 łyżki cukru Ciasto: 4 szklanki mąki tortowej 25 dag masła lub margaryny pół szklanki cukru(...)posypania stolnicy Wykonanie: 1. Budyń: W połowie mleka rozpuszczamy budynie, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, następnie wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń studzimy. 2. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. 3. Formowanie rogalików: Ciasto dzielimy na części, następnie wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną na okrągłe placki, dzielimy je na trójkąty, na każdy nakładamy

Izabelawkuchni
Ryba (dorsz) w cieście kokosowym 164

Pomysł na piątkowy obiad - dorsz w cieście kokosowym podany z pieczonymi fioletowymi ziemniakami i gotowanymi warzywami. Panierka idealnie przylega do ryby, więc usmażony dorsz będzie soczysty w środku. Jeżeli szukacie innych pomysłów na rybne dania to zajrzyjcie TUTAJ .  Składniki na 4 porcje: 2 filety dorsza bez skóry (wagowo około 0,5 kg) sól, pieprz przyprawa do ryb olej(...)smażenia ciasto do panierki 2 jajka 2/3 szklanki mąki pszennej (100 g) 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (100 g) 1/2 szklanki wody  3 łyżki wiórek kokosowych sól do smaku Filety umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do ryb. Składniki na ciasto wymieszać ze sobą, np. za pomocą trzepaczki i odstawić na co najmniej 30 minut

Ugotować
Naleśniki z duszonym mięsem 160

obracając mięso do jego miękkości. U mnie trwało to około 1,5 godziny. Po tym czasie mięso wyjąć i pokroić w plastry, a następnie porozrywać widelcem na mniejsze części. Ciasto naleśnikowe 250 g mąki 250 g wody gazowanej 250 ml mleka 2 jajka 1 łyżka oleju sól Ciasto Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek(...)Odstawić na 15 minut, aby ciasto "odpoczęło" Na rozgrzaną patelnię wraz z olejem wlewać małe porcje ciasta, aby pokryć dno patelni. Smażyć  naleśniki z dwóch stron. Dodatkowo 1 mała kapusta pekińska 1 czerwona papryka 4 ogórki konserwowe sos barbecue lub inny swój ulubiony Na usmażone naleśniki układać poszarpaną karkówkę, ogórki pokrojone w kostkę, paprykę i poszatkowaną kapustę pekińską. Polać

O kuchni z uczuciem
Pierogi ze szpinakiem 482

obiad? My uwielbiamy pierogi! Z każdym nadzieniem. Pierogi mogłabym jeść codziennie na obiad, raz na słodko, drugi na konkretnie. A Wy z czym lubicie najbardziej pierogi??   Składniki na ciasto: 600 g mąki pszennej typ 500, np. TOTA ok szkl ciepłej wody 1 żółtko szczypta soli ok 1/2 kostki miękkiego masła Składniki na nadzienie: 500 g świeżego szpinaku 1/2 posiekanej(...)cebuli 3 ząbki czosnku oliwa masło sól pieprz Dodatkowo: masło 1/2 posiekanej cebuli Wykonanie: Ciasto. Mąkę przesiać, dodać żółtko i sól. Wyrabiać ciasto, stopniowo dodając ciepłą wodę. Kiedy składniki się połączą, dodać miękkie masło. Urabiać ok 3-5 minut. Ciasto idealnie odchodzi od rąk i z łatwością się urabia. Nadzienie: Szpinak opłukać i osuszyć. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy

Trufelkowo
Kopytka dyniowe 154

szklanki mąki pszennej* 1 jajko szczypta soli *mąkę należy dodawać stopniowo, ponieważ  może się okazać, że będziecie potrzebowali trochę mniejszą lub większą ilość mąki - wszystko zależy od wilgotności ciasta na kopytka Dynię zmiksować na gładką konsystencję. Do masy dyniowej wbić jajko, wsypać szczyptę soli i dodać mąkę (najpierw 1 szklankę). Całość dokładnie ze sobą wymieszać. Jeżeli ciasto zbyt mocno(...)lepi się do rąk - dosypać więcej mąki. Ponownie wyrobić. Gotowe ciasto będzie delikatnie kleić się do blatu, dlatego najlepiej podsypać ciasto mąką i od razu podzielić na 4 części. Z każdej części uformować wałek, który należy lekko spłaszczyć. Za pomocą noża wykroić ukośne kopytka. W międzyczasie do szerokiego garnka wlać wodę i ją posolić. Gdy zacznie się gotować, partiami przekładać

Ugotować
Naleśniki z serem 155

łyżki cukru trzcinowego  Jak przygotować naleśniki z serem? Jajka dokładnie zmiksować z mlekiem, następnie dodać mąkę, sól, proszek do pieczenia i 3/4 szklanki wody. Miksować do czasu, aż ciasto będzie miało jednolitą niezbyt gęstą konsystencję ciasta naleśnikowego. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodać pozostałą wodę. Ciasto odstawić na około 5 minut.  Naleśniki smażyć na średnio rozgrzanej patelni posmarowanej(...)odrobiną tłuszczu. Aby naleśniki były jednakowej wielkości, porcje ciasta wylewać na patelnię za pomocą małej chochli.  Wiórki moczyć w mleku przez około 30 minut, następnie odsączyć z płynu i dodać do sera.  Wszystkie składniki farszu miksować do czasu, aż rozpuści się cukier. Ilość cukru dopasować do swoich upodobań.  Usmażone naleśniki smarować serem i zwijać w rulony

Kuchcik gotuje
Rogaliki serowe z powidłem. 656

Dzisiaj mam dla Was niezwykle pyszne rogaliki do przygotowania dosłownie w godzinę. Ciasto serowe jest niezwykle wilgotne i długo utrzymuje świeżość. Najlepiej użyć domowego powidła, bo takie jest najlepsze. Rogaliki polecam na podwieczorek z filiżanką aromatycznej kawy lub herbaty. Zapraszam :) Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 25 dag sera białego półtłustego 2 łyżki cukru pół łyżeczki proszku do pieczenia(...)masła lub margaryny Dodatkowo: 1 słoiczek powidła cukier puder do oprószenia rogalików mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie: 1. Ciasto: Ser biały mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków, dodajemy do mąki razem z proszkiem do pieczenia, cukrem i masłem lub margaryną, następnie zagniatamy ciasto. 2.   Formowanie rogalików: Ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy, za pomocą

Izabelawkuchni
Biszkopt z galaretką i pomarańczami 163

Szybkie ciasto mojej mamy, takie łatwe i niezawodne. Każdy je lubi. Można je zrobić z różnymi owocami. Zaczynać od rozmieszania galaretek. Galaretki rozmieszać w 900 ml wrzącej wody, ostudzić. Jak już będą zimne wstawić do lodówki co przyspiesz proces tężenia. Jak biszkopt się upiecze i ostudzi galaretki powinny być prawie gotowe. Pomarańcze obrać i rozdzielić w plasterki. Przygotowanie biszkoptu(...)minut. Sprawdzić patyczkiem stan upieczenia. Ostudzić. Szybki krem – śmietanę ubić na sztywną pianę, następnie dodawać po łyżce serka mascarpone i cukru pudru. Wlać esencję waniliową i wymieszać. Formowanie ciasta – zimny biszkopt posmarować kremem, rozłożyć pomarańcze. Następnie zalać pomarańcze gęstniejącą galaretką. Odstawić do lodówki do całkowitego zgęstnienia galaretki. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Paluchy wiedźmy Thermomix 178

łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka ekstraktu z wanilii szczypta soli ok. 50 migdałów Przepisy Thermomix. Paluchy wiedźmy na Halloween Wykonanie: Do naczynia Thermomix dajemy wszyskie składniki na ciasto (oprócz migdałów). Mieszamy czas 30 s/obr.5 . Wyciągamy ciast i formujemy kulę. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na min.30 minut. Następnie odrywamy kawałek ciasta. Pozostałą część trzymamy w lodówce(...)Formujemy z ciasta paluchy na kształt naszych palców. Palce z ciasta powinny być cieńsze ponieważ w trakcie pieczenia urosną. Na koniec każdego palucha wbijamy cały lub przecięty na pół migdał. Przed pieczeniem warto paluchy ponownie schłodzić aby w trakcie pieczenia zachowały swój kształt. Paluchy pieczemy w magrzanym piekarniku do 200 stopni ok. 10 minut. The post Paluchy wiedźmy Thermomix appeared

Themo przepisy
Tarta dyniowo-jabłkowa z bakaliową kruszonką 162

nożem do uzyskania konsystencji jak kruszonka.Dodać resztę składników i szybko zagnieść ciasto.Można również użyć malaksera.Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce godzinę.Po tym czasie ciastem wylepić formę do tarty i schłodzić jeszcze 20 minut.Piekarnik nagrzać do 180 C.Na ciasto wyłożyć folię aluminiową i obciążyć grochem,ryżem itp.Tartę piec ok 25 minut a 5 minut(...)przed końcem zdjąć folię.Na podpieczone ciasto wylać masę czekoladową. Masa czekoladowa: 140 g gorzkiej czekolady 140 g mlecznej czekolady 250 ml śmietanki 30% 2 łyżki oleju kokosowego lub masła 2 łyżki cukru Czekolady posiekać na mniejsze kawałki.W garnuszku podgrzać śmietankę,olej kokosowy oraz cukier.Kiedy wszystko się zagotuje,zalać nią czekoladę i odstawić na 3 minuty.Po tym czasie dokładnie

Anielskie wypieki
Pierniki Anety - przepis 132

mieszkaniu. Z resztą wiele rzeczy tu brakuje ... Dziś mam dla Was przepis na pyszne, miękkie i kruche pierniki od swojej przyjaciółki Anety . Przepis jest łatwy i szybki,wystarczy zagnieść ciasto, rozwałkować  i już możemy je wycinać i piec w piekarniku od razu. PRZEPIS - PIERNIKI  Składniki na około 50 pierniczków 300 g mąki pszennej' 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej(...)łagodnego miodu np. akacjowego 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić do otrzymania gładkiego ciasta (można mikserem). Ciasto może być klejące, ale nie dodawać mąki. Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm (nie cieniej), podsypując je małą ilością mąki - tylko tyle, by ciasto nie kleiło się

Kurnikowo
BISZKOPTOWIEC KAJMAKOWO - BUDYNIOWY 183

Składniki: Biszkopt: 1 opakowanie mieszkanki do wypieku ciasta biszkoptowego (400g)   4 jajka 40 ml zimnej wody Masa czekoladowa: 2 budynie czekoladowe  3/4 szklanki cukru 250 g margaryny 1/2 litra mleka 1 - 2 łyżki ciemnego kakao 1 olejek rumowy spirytusowy (4,5g) Dodatkowo: 1 puszka masy krówkowej o smaku tiramisu 1/2 tabliczki białej czekolady (50 g) Przygotowanie: Biszkopt - jajka(...)ubić, dodać wodę, wymieszać. Następnie dodać opakowanie mieszanki do wypieki ciasta biszkoptowego Polskie Młyny i dokładnie wymieszać za pomocą robota. Konsystencja ciasta przypomina ubitą bezę. Ciasto przełożyć do tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą.  Piec 35 - 40 minut w temperaturze 180 - 190 stopni C. Masa czekoladowa

Ciastka - domowe słodkości

Proponowane wyszukiwania