orkiszową mieszamy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Przesiewamy i mieszamy z mokrymi składnikami, mieszamy przy pomocy np. szpatułki. Na końcu dodajemy np. otartą skórkę z cytryny. Przekładamy ciasto do foremek wyłożonych papierowymi papilotkami. Pieczemy w 170 st. C, do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i opcjonalnie oprószamy cukrem pudrem
Domowy Smak Jedzeniatwaróg, z porami i suszonymi pomidorami jako farsz do pierogów? Jak to będzie smakować - teraz mogę Wam odpowiedzieć - są przepyszne! Do tego smażone w panierce - mega zaskoczenie. Spróbujcie. Składniki: * ciasto : - 2 szklanki mąki (przesianej) - 2 szklanki mleka - 2 łyżki masła - sól *farsz: - 1 średni por - 8-10 suszone pomidory (można dodać również posiekane oliwki) - 250g wędzonego sera białego - 1 łyżka(...)masła - sól, pieprz * dodatkowo: - jajko - bułka tarta Ciasto. Mleko zagotować z masłem i solą. Do gotującego się mleka dodać mąkę i energicznie mieszając wyrobić ciasto. Sparzyć dokładnie. Ciasto wyłożyć na dobrze oprószoną mąką blat i zostawić do wystudzenia. Farsz: Pora oczyścić i pokroić w półksiężyce (białą część). Pomidory suszone drobno pokroić. Pora i pomidory podsmażyć na maśle, doprawiając pieprzem. Przestudzić
CookYourselfilością tłuszczu. Następnie podsmażoną cebulkę dodać do odciśniętej kapusty (jeśli kapusta jest zbyt długa to trzeba ją pokroić nożem) i dobrze wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i gotowe. Składniki na ciasto: 0,5 kg mąki duża szczypta soli około 200 ml gorącej wody 2 łyżki oliwy Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, sól, wlewamy oliwę i zaczynamy powoli wszystko mieszać po trochu(...)wlewając wodę. Wyrabiamy aż ciasto będzie elastyczne i gładkie, łatwo odchodzące od ręki. Miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 15 minut aby odpoczęło. Po tym czasie odrywamy porcję ciasta i rozwałkowujemy na stolnicy na cienki placek, z którego bedziemy wykrawać kółka. Następnie na środek nakładamy farsz i zlepiamy brzegi aby powstał nam pierożek (jeśli pierogi słabo nam się sklejają
Dieta Rozdzielna i Zdrowieśpią i wrzucam wam robocze fotki.... wersja dziecięca mini mini co by chłopcy tapet ketchupem mi nie wysmarowali Przepis niebawem;) Przepis na uniwersalne ciasto na pizze 375g ciepłej wody 1 łyżka oliwy 2 łyżeczki soli 595g mąki( ja używam mąki chlebowej) 12g suchych drożdży lub 24g świeżych Dla posiadaczy wypiekaczy do chleba(...)Wrzucam wszystko do maszyny : najpierw woda, sól, oliwa, mąka i suche drożdże na wierzch. Nastawiam program do wyrabiania i wyrastania ciasta(1.30 minut) Można równie dobrze ciasto wyrobić ręką, lub mikserem z hakiem do mieszania ciast drożdżowych. Jeśli używacie drożdży świeżych najpierw zrobić zaczyn. Jak ciasto podwoi objętość
Piekarz-Kucharz-Garkotłukzdarzyło aby mnie zawiodły. Zawsze się udają. Są puszyste, mięciutkie i pyszne, nawet na drugi dzień. Z lukrem cytrynowym komponują się wyjątkowo. Nie są skomplikowane. Ciasto jest plastyczne i bardzo przyjemnie się z nim pracuje. Przepis odkryłam 10 lat temu na blogu Moje wypieki. Bardzo delikatnie przepis zmodyfikowałam. Składniki na około 20 pączków. 500 g mąki(...)tylką. Moja znajoma nadziewa pączki strzykawką. Jeśli używacie świeżych drożdży musicie wcześniej zrobić zaczyn drożdżowy. Używam drożdży instant, które tylko mieszam z mąką. Z podanych składników zagnieść ciasto. Będzie lekko klejące. Tłuszcz dodałam na samym końcu. Najwygodniej w maszynie do chleba, lub mikserem z końcówką w kształcie haka. Odstawić do podwojenia objętości około
Piekarz-Kucharz-GarkotłukWielkanocy nie wyobrażam sobie bez sernika. Najsmaczniejszy jest tradycyjny, pieczony w piekarniku. Mam dla Was sprawdzony przepis na pyszny sernik z olejem rzepakowym. Niebo w gębie
dolcevitainmykitchenProsta w wykonaniu domowa szarlotka. Ciepła upieczoną możemy podać z ulubionymi lodami. Dodatek kokosu i pomarańczy wzbogaca jej smak. Forma 20x32 cm Ciasto: 3 szklanki mąki 5 żółtek 3/4 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g margaryny Mus jabłkowy: 1,5 kg jabłek 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1 szklanka cukru 2 pomarańcze 2 łyżki kaszy manny(...)manną, wiórki kokosowe i cynamon. Dokładnie mieszamy. Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dosypujemy cukier, dodajemy żółtka i posiekaną margarynę. Na wolnych obrotach miksera całość miksujemy. Ciasto musi wyglądać jak kruszonka. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180*C. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wsypujemy 3/4 ciasta, ugniatamy. Formę wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Na podpieczony spód delikatnie
VioletoweKucharzenieDziś na obiad serwuję pierogi z słodkim nadzieniem twarogowym ciasto: 400 g mąki pszennej 1 szkl. gorącej wody 1 żółtko 1 łyżka oliwy sól farsz: 250 g półtłustego twarogu 2 żółtka 1 łyżka cukru 1 łyżka cukru z wanilią Twaróg roz gnieść widelcem,dodać żółtka i cuk ier ,utrzeć na gładką masę. Mąkę zalać gorącą wodą,wymieszać łyżką(...)dodać żółtko,oliwę,osolić do smaku i zagnieść elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić co najmniej na 15 minut. Ciasto cienko rozwałkować i metalową obręczą wycinać koła. Na każde koło nałożyć porcję farszu,złożyć na pół i zlepić brzegi ciasta. Uformowane pierogi porcjami wrzucać do osolonego wrzątku i gotować 2 minuty licząc od momentu wypłynięcia
Kolorowa kuchnia Elkibłyskawiczne ciasto doskonale sprawdzi się podczas wielkanocnego szaleństwa przygotowań,... Artykuł Wielkanocne ciasto z suszonymi owocami pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINERacuchy kojarzą mi się przede wszystkim z wersją z jabłkami. Z bananami smakują jednak równie pysznie! ;-) SKŁADNIKI: rozczyn: - 3 dag drożdży - 3 łyżki cukru - 5 łyżek mleka ciasto: - 40 dag mąki pszennej - 2 jaja - 1 kubeczek jogurtu naturalnego dodatkowo: - banany Przygotowuję rozczyn: drożdże rozpuszczam z dodatkiem cukru w mleku. Po kilku minutach dodaję mąkę, jaja i kubeczek jogurtu naturalnego. Ciasto(...)mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawiam do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, nakładam łyżką ciasto na rozgrzaną patelnię, na to łyżeczką mus bananowy i na wierzch znów troszkę ciasta. Piekę z dwóch stron na złoty kolor. SMACZNEGO
Wielopokoleniowoszczęście mamy sporo swoich owoców, więc pora na słodkości z tymi owocami w roli głównej. Dziś pyszna galette (choć mi bardziej odpowiada polska nazwa zawarta w tytule) na kruchym cieście z dodatkiem maślanki, aromatem migdałów, cynamonu i miodu. Lekko słodka, bardzo owocowa, zdecydowanie zbyt mała, więc następnym razem koniecznie muszę podwoić porcję :) Składniki Ciasto 1 1/4 szklanki mąki 2 łyżki(...)kawałki 1/4 szklanki maślanki 1/4 łyżeczki ekstraktu z migdałów Mąkę, cukier puder, proszek i sól wymieszać na stolnicy. Dodać masło, maślankę i ekstrakt, posiekać wszystko i szybko zagnieść jednolite ciasto. Owinąć folią i włożyć na 45 min. do lodówki. Dodatkowo 3 gruszki, niezbyt soczyste 2 łyżki soku z cytryny cynamon 2-3 łyżeczki płynnego miodu Gruszki umyć, obrać, wydrążyć, pokroić
Słodkie inspiracjezostaję z całym, kuchennym rozgardiaszem (i nie chodzi tylko o słodkości!). Na szczęście będę miała męskie towarzystwo i pomoc ;) Dziś więc przepis na pyszną tartę na kruchym, kakaowym cieście, ze słodkim twarożkiem, malinami i bezą. A w najbliższych dniach przepisy na torty, które zaraz biegnę dekorować. Składniki Kakaowe ciasto kruche 100 g zimnego masła 180 g mąki 20 g kakao(...)łyżki cukru pudru 2 duże żółtka szczypta soli 1-2 łyżki zimnej wody Z masła, mąki, kakao, cukru pudru, żółtek i soli zagnieść szybko ciasto, ewentualnie gdyby było zbyt suche dodać 1-2 łyżki wody. Owinąć w folię i wstawić na 15 min. do lodówki. Po tym czasie rozwałkować ciasto, wyłożyć nim dno formy na tartę. Ponakłuwać w kilku miejscach
Słodkie inspiracjepomarańczowe, z cynamonem i innymi pachnącymi przyprawami, naładowane słodkimi rodzynkami i chrupiącymi orzechami. W dodatku przykryte chmurkowym, słodkim, twarożkowym kremem. Świetne na zbliżające się, mgliste, krótkie, jesienne dni. Składniki Ciasto 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli szklanka cukru szklanka oleju 4 duże jajka(...)miksera, dodać cukier i ubijać na puszystą, jasną masę. Dodać olej i miksować ok. 3-5 min. Dodać dyniowe puree, zmiksować raz jeszcze. Dodać suche składniki i wyrobić mikserem ciasto (krótko, tylko do połączenia składników). Dorzucić rodzynki i orzechy, wymieszać łyżką. Przełożyć do przygotowanej formy i piec przez 25-30 min. Aby sprawdzić, czy ciasto jest upieczone, należy wbić
Słodkie inspiracjepyszności. Samo nadzienie jest tak rewelacyjne, że mogę je zajadać łyżką, jednak ta tarta to już mistrzostwo. Polecam! nadzienie mincemeat najlepiej przygotować dzień wcześniej, by smaki się 'przegryzły' Składniki Ciasto niepełne 2 szklanki mąki 5 łyżek cukru pudru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 100 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki 90 ml maślanki Mąkę, cukier puder, proszek(...)sól wymieszać na stolnicy. Dodać masło i maślankę, posiekać wszystko i szybko zagnieść jednolite ciasto. Owinąć folią i włożyć na 45 min. do lodówki. Nadzienie klik - wykorzystamy połowę nadzienia z przepisu Ciasto rozwałkować na okrąg, lekko podsypując mąką. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować nadzieniem, pozostawiając ok. 4-5 cm wolnego brzegu ciasta. Zawinąć brzegi do środka tarty
Słodkie inspiracjeNajsmaczniejsze uszka pod słońcem:) Przepis mojej babci! Składniki na ciasto: 25 dag mąki 1 jajko sól do smaku woda Składniki na farsz: 25 dag mięsa drobiowego/ wieprzowego 5 dag cebuli sól i pieprz do smaku masło do smażenia papryka mielona ostra do smaku Wykonanie ciasta: Z podanych składników zgnieść ciasto ręką i odstawić na 15-20 minut(...)ciasto odpoczęło. Następnie rozwałkować na stolnicy posypanej mąką i pokroić w kwadraty 3-4 cm. Wykonanie farszu: Mięso opłukać i ugotować do miękkości z dodatkiem listka laurowego i ziela angielskiego. Po czym ostudzić i zmielić. Cebulę posiekać i przysmażyć na masełku, dodać do mięsa. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką. Wymieszać i odstawić na chwilę by mięso
Tradycyjna Kuchnia