Witajcie :) Przy niedzieli zapraszam na pyszne i proste ciasto z kremem kawowym, malinowo - śmietankowym biszkoptami i bezami MAMUT. SKŁADNIKI NA BISZKOPT : 1 szklanka mąki tortowej 5 jajek 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju 1 łyżka ciepłej wody SKŁADNIKI NA KREM KAWOWY : 1 opakowanie kremu do tortów waniliowego Dr. Oetkera 250 ml mleka 1 łyżka(...)ciągle mieszając dodajemy po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy z proszkiem i delikatnie mieszamy, następnie dodajemy olej i wodę również delikatnie mieszamy łyżką. Spod blaszki wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto, pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Wystudzony biszkopt przecinamy na pół. Do mleka dodajemy łyżkę kawy i krem waniliowy, ubijamy aż będzie gęsty. Galaretki rozpuszczamy
Sama słodycz i szczypta chilimnie naszło, żeby zrobić sernik. Chciałam, żeby nie był banalny więc wierzch posypałam pistacjami, które uwielbiam. Wyszło ciekawie- delikatny sernik i słone, chrupiące orzechy fajnie ze sobą pasowały. Ciasto ładnie się kroiło i było bardzo podzielne. *foremka 25*34 cm Składniki: na spód: 300 g mąki 200 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka na masę serową(...)mielonego 5 jajek szklanka cukru 2 opakowania budyniu cytrynowego 1/2 szklanki oleju skórka otarta z cytryny dodatkowo: 500 g moreli 2 łyżki konfitury morelowej 2 łyżki posiekanych pistacji Składniki ciasta szybko zagnieść, owinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. Składniki masy serowej umieścić razem w misce i krótko zmiksować, tylko do połączenia składników. Morele umyć i pokroić
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPyszne bułeczki z makiem i kruszonką,idealne do szklanki zimnego mleka.Jedne z moich ulubionych,zdecydowanie smaczniejsze i zdrowsze niż kupne.Polecam wypróbować. Ciasto drożdżowe: 500 g mąki (typ 450) 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki mleka 25 g świeżych drożdży 3 jajka 100 g masła Drożdże pokruszyć do letniego mleka,dodać łyżeczkę mąki i cukru.Wymieszać i odstawić(...)wyrośnięcia. Masło rozpuścić i ostudzić. Do miski wbić jajka,dodać cukier i dokładnie ubić,Następnie wsypać mąkę,dodać drożdże i masło .Ciasto wyrabiać ok.15min. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto wyrośnie wyłożyć na stolnice posypaną mąką i chwile wyrabiać. Masa makowa: 130 g mielonego maku 1,5 szklanki mleka 1 łyżka miodu garść
Anielskie wypiekipierniczków) i kiedy mam ochotę poprawić sobie nastrój. Dziś będą te comfort foodowe ciasteczka, bo do swiąt jeszcze dużo czasu, chociaż pogoda już prawie zimowa. Najlepiej zrobić sobie ciasto na zapas, zapakować do zamrażalnika a potem po prostu rozmrozić i rozwałkować, gdy złapie nas handra. Kształt nie musi być idealny, bo chodiz o smak a nie żeby stać przy piekarniku(...)które zawsze poprawiają mi humor. Zwykle używam tego w kropeczki, bo przypomina mi moje ulubione bolesławieckie talerzyki. Składniki na ok. 30 sztuk (można zrobić sobie połowę a reszte ciasta zamrozić na zaś) 125 g mąki 125 zimnego masła 50 cukru łyżeczka esencji waniliowej skórka starta z całej cytryny jajko sól morska wędzona do dekoracji Przepis na ciasteczka z wędzoną
Ugotowane pozamiatanetrudne, a efekt jak widać :-) W oryginalnym przepisie zamiast powidła śliwkowego jest dżem porzeczkowy, ja nie miałam i zamieniłam na powidło. Miłego piątku wszystkim życzę :-) Składniki ciasto na 36 sztuk: 200 g masła w temp. pokojowej 150 g serka śmietankowego 75 ml kwaśnej śmietany 2 łyżki cukru pudru 0,5 łyżeczki esencji waniliowej 430 g mąki pszennej 0,5 łyżeczki(...)mąki i ponownie ucieramy, aż składniki się połączą, wtedy wsypujemy pozostałą mąkę, Ucieramy chwilę. 2. Masę wykładamy na blat lekko posypany mąką. Umoczonymi rękami szybko i lekko zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 części, formujemy dysk. Każdą porcję owijamy folią i wkładamy na 2 godziny do lodówki. 3. W tym czasie możemy przygotować sobie nadzienie. Orzechy siekamy, mieszamy
kruche babeczkiMocno czekoladowe i bardzo puszyste ciasto z dodatkiem cynamonu i soczystych gruszek :). Bajecznie proste i szybkie w wykonaniu. W związku z tym, że zostało mi jeszcze trochę ciemnego rumu, postanowiłam wykorzystać go do tego ciasta i pokrojone w kostkę gruszki zalałam właśnie tym alkoholem, zostawiając je tak na godzinę, aby trochę nim "naciągnęły". Ale od razu mówię, że nie jest(...)konieczne i składnik ten spokojnie można pominąć ;). Zamiast gruszek świetnie pasować tu będą jabłka lub śliwki. Ciasta wychodzi spora blacha, na pewno więc wystarczy, by zaspokoić nawet największy głód na czekoladowe ciacho ;). Polecam :). PS. Czy też macie wrażenie, że na blogu powiało już jesienią...? Składniki: 400 g mąki pszennej tortowej 3 duże jajka 200 g masła 220 g brązowego cukru
Opowieści z piekarnikakojarzy mi się z sierpniowymi grillami, ale także z wrześniowymi obiadami. Pyszna tartę można przygotować w niedługim czasie i na pewno polubią ją wszyscy domownicy :) Spróbujcie :) Składniki: Kruche ciasto: 125 g mąki szczypta soli 75 g zimnego masła 2 łyżki zimnej wody 1 bakłażan 2 kulki sera mozzarella 2 duże pomidory pęczek świeżej bazylii sól, pieprz 3 łyżki passaty(...)pomidorowej 4 łyżki startej mozzarelli oliwa Przygotowanie: Składniki na kruche cisto wykładamy na stolnicę. Masło siekamy nożem, aż powstaną grudki. Szybko wygniatamy. Kiedy ciasto będzie miało stałą i jednolitą konsystencję, rozwałkowujemy je na kształt okręgu. Przenosimy na wałku do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto dziurkujemy widelcem i wkładamy do schłodzenia do lodówki na 30 minut. W tym czasie
ChilliJemyJedno z najlepszych ciast ucieranych jakie robiłam. Słodkie ciasto przełamane nutą kwaskowych śliwek z dodatkiem kokosa. Wilgotne, mięciutkie, pełne smacznych śliwek. Gorąco polecam ! Składniki : 200 g mąki pszennej 125 g masła pół szklanki cukru 2 duże jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 g jogurtu naturalnego greckiego lub kwaśnej śmietany 12 % 75 g wiórków kokosowych 1 łyżeczka aromatu waniliowego(...)wiórki kokosowe na zmianę z jogurtem greckim lub śmietaną, w dwóch turach i krótko wymieszać przy pomocy szpatułki, tylko do połączenia się składników. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto i wyrównać. W ciasto powciskać pokrojone na pół śliwki. Piec w temperaturze 160 ºC bez termoobiegu przez około 40- 45 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, polukrować, pokroić
Słodka StrefaKruche ciasto, krem z mascarpone i śmietany oraz borówki. Pyszne, klasyczne połączenie. Z mąki, masła, cukru pudru, żółtka i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Ciasto będzie najpierw formować się
Bulliocukier waniliowy 2 łyżki cukru lub do smaku WYKONANIE : Do miski wlewamy ciepłe mleko, dodajemy drożdże, cukier, cukier waniliowy i mieszamy, następie dodajemy jajka, olej i wyrabiamy ciasto. Stolnicę podsypujemy mąką przekładamy ciasto i zagniatamy około 5 minut. Następnie miskę oprószamy mąką wkładamy ciasto i przykrywamy ściereczką , odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę(...)rozwałkowujemy na okrągły placek, następnie smarujemy miękkim masłem i posypujemy cynamonem wymieszanym z cukrem waniliowym i cukrem trzcinowym. Ciasto zwijamy jak roladę, dość ciasno. Następnie odcinamy około 3 cm kawałki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy w koło bułeczki najlepiej w tortownicy lub obręczy. Bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut do podrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury
Sama słodycz i szczypta chiliprzestudzenia. Następnie dzielimy na 4 części. Jedną część wykładamy, puste miejsce uzupełniamy mąką ziemniaczaną. Następnie dodajemy wyciągniętą część, dodajemy jajko, doprawiamy solą. Dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Z ciasta formujemy jednakowe wielkości kuleczki, lekko spłaszczamy, na środku każdej robimy wgłębienie. Gotowe kluseczki wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy ok. 3-5 min. po wypłynięciu na powierzchnię, od czasu
Domowy Smak JedzeniaPrzekąska w kształcie motyla, idealna na spotkanie ze znajomymi lub coś na ząb o każdej porze dnia. Z wykorzystaniem gotowego ciasta francuskiego możemy przygotować szybkie i fantazyjne (nie tylko w smaku, ale i kształcie) przekąski, które smakują podawane zarówno na ciepło jak i na zimno. Palmiery smakują dodatkowo obłędnie wzbogacone domowymi dipami. Domowe(...)palmiery można przygotować z pastą pomidorową, paprykową, serem, szynką, suszonymi pomidorami, fetą, szpinakiem, do woli. Każda wersja się sprawdzi, z ciastem francuskim można kombinować ile się da, nie tylko na słodko. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego tarty żółty ser mak słodka papryka, lubczyk, świeżo zmielony pieprz 1 małe jajko Przygotowanie: Ciasto francuskie rozkładam na blacie, posypuję równomiernie żółtym tartym serem
Zasmakuj KuchniCiasto bez pieczenia, na herbatnikach składające się z kilku owocowych warstw. Lekkie z orzeźwiającymi owocami zatrzymanymi w przezroczystej galaretce. Smaczne, letnie ciasto, które cieszy smakiem i kolorami. 150 g herbatników kakaowych 3 łyżki oleju kokosowego ok 300 g borówek amerykańskich 200 g serka homogenizowanego 4 łyżeczki żelatyny 4 łyżki wody 300 g brzoskwiń (ok 3 szt) 2 łyżki cukru(...)brzoskwiniowy układając ziarenka z granatu i parę borówek. Odstawić do całkowitego stężenia. Smacznego :) Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl Kategoria: A-Z SŁODKO , Bez pieczenia , Ciasta warstwowe , Ciasta z owocami , Dla dzieci , Na specjalne okazje , Torty Tagged: borówki amerykańskie , brzoskwinie , galaretka , granat , herbatniki , serek homogenizowany , żelatyna
https:KKuchniaMniamwiśniowy do podania Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło lub margarynę, siekamy. Robimy szybko coś na kształt a la kruszonki. Następnie dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Formę na tartę (u mnie 26 cm) smarujemy margaryną (lub masłem). Ciasto wkładamy do formy ugniatamy(...)ręką w taki sposób, aby ciasto rozeszło się po całej formie, delikatnie oblepiamy też brzegi formy. Ciasto nakłuwamy widelcem, schładzamy jeszcze z 3-4 minuty w lodówce. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku (u mnie grzanie góra-dół) około 10-12 minut. W tym czasie przygotowujemy nadzienie: W misce dokładnie mieszamy (np. widelcem) ser, jajko, cukier, budyń (proszek
Słodkie okruszkiwody 1,5 łyżeczki soli Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Do dużej miski włożyć mąki, mak, sól i wymieszać. Dodać aktywny zakwas, oliwę i połowę wody. Zarobić ciasto ręką, w dolewając stopniowo resztę wody. Ilość wody jest orientacyjna. Ciasto powinno być jednolite i nieklejące, w razie potrzeby dolać odrobinę wody lub podsypać mąką pszenną. Po zarobieniu ciasta wyrabiać(...)misce około 5 minut. Ciasto uformować w walec i włożyć do foremki. Przykryć ściereczką lub folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia na 5-6 godzin. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, sięgać do brzegów blaszki. Piekarnik rozgrzać do 200C, najlepiej góra+dół. Chleb można naciąć szybkim ruchem ostrego noża obsypanego mąką. Na dno piekarnika wrzucić 2-3 kostki lodu i włożyć
Czerwony Gupik