wszyscy nasi krewni są fanami roślinnej kuchni i niektórzy mają raczej sceptyczne nastawienie do jej walorów smakowych . Z tym ciastem była raz śmieszna sytuacja. Jeden z takich właśnie naszych gości poczęstowany nim wziął kawałek, chyba z grzeczności , i po spróbowaniu zaraz spontanicznie wykrzyknął: “O! Jakie dobre!” I zjadł jeszcze kilka porcji. Zatem podsumowując, mogę powiedzieć, że to ciasto może(...)pestek dyni Wykonanie: Mąkę przesiewamy przez sito razem z cynamonem, sodą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier i mieszamy. Dolewamy olej i mleko i całość dokładnie mieszamy dużą łyżką. Ciasto będzie gęste i raczej “twarde” – takie ma być! Dodajemy startą marchewkę, żurawinę i pestki dyni i staramy się równomiernie rozprowadzić bakalie. Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia
Lamarida.plpodkarpackich lasach grzybów nie brakuje. Z uzbieranych podgrzybków zrobiłam bardzo smakowitą tartę. Jak zawsze, przygotowałam ją na cieście twarogowym. Smak tarty - obłędny! Ciasto: ok. 2 szklanki mąki 300 dag twarogu 1 duże jajko 1 płaska łyżeczka soli 6 łyżek oleju łyżeczka proszku do pieczenia tłuszcz do formy Nadzienie: 400 g chudego serka śmietankowego 250 g świeżych grzybów (borowików lub podgrzybków(...)gałązki posiekanej natki pietruszki sól i pieprz masło klarowane do smażenia Ser rozdrobnić z jajkiem, olejem, mlekiem i solą, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagnieść ciasto. Odłożyć do lodówki na pół godziny. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, grzyby oczyścić i pokroić w kostkę. Cebulę i grzyby obsmażyć z cebulą, na końcu dodać posiekany czosnek i drobno
Czerwień i błękitCiasto ze śliwkami z nutą orzechów włoskich to pyszne, szybkie i aromatyczne ciasto nie tylko do kawy ! Koniecznie spróbujcie bo jest smaczne ! Myślę, że na deser sprawdzi się idealnie! :) Składniki: 3/4 szklanki orzechów włoskich uprażonych lekko na patelni i drobno posiekanych 600 g śliwek 170 g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru + 2 x po 2 łyżki do śliwek 1 łyżeczka(...)jednym jajku i po dodaniu każdego dokładnie zmiksować. Wlewamy ekstrakt waniliowy oraz wsypujemy mąką. Miksujemy do połączenia składników. Dodajemy pokrojone w kostkę i odsączone na sitku śliwki i mieszamy. Ciasto wykładamy na blachę. Układamy na wierzchu pozostałe śliwki pokrojone w ćwiartki. Pieczemy przez 75 minut w 180 stopniach Celsjusza. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. I gotowe. Smacznego
Gotuj z Mąkąstopniowo ksylitol i miksować do jego rozpuszczenia. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. Kakao i odżywkę przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej. Mieszać delikatnie łyżką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy o 15 cm średnicy. Wlać ciasto i piec przez około 30-40 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić(...)ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka). Piec bez termoobiegu i unikać uchylania drzwiczek piekarnika. Po upieczeniu, wyjąć gorący biszkopt z piekarnika i spuścić go (w formie) na blat stołu z wysokości ok. 60 cm. Dzięki temu biszkopt będzie równy. Odstawić do wystygnięcia. Przeciąć go na 3-4 blaty. PROTEINOWA, JAGODOWA MASA SEROWA Ser, jogurt, jagody, odżywkę i ksylitol zmiksować
Candy Pandasjeszcze kilka zaległych, przygotowanych już wpisów, a potem... wszystko zależy od tego, kiedy dorobię się nowego sprzętu, albo będę miała okazję pożyczyć od kogoś. Póki co, na osłodę, prezentuję Ciasto Staszka, w którym goryczka postanawia ożenić się z mocną słodkością. Składniki -4 jajka -8 łyżek oleju -2 szklanki cukru -szklanka i 4 łyżki mąki tortowej -20 dag margaryny lub masła(...)masa będzie już dobrze utarta, dodać szklankę mąki, proszek do pieczenia, kakao. Ubić sztywną pianę z białek. Dodać do masy i jeszcze przez chwilę ucierać. Ciasto wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem oraz posypaną mąką lub do małych okrągłych foremek. Piec 40 minut w temp. 180 st. C. Kawę zaparzyć w małej ilości wody (1/2 filiżanki
Zielona KuchniaPrzygotowanie Do miski wsypać mąkę, pokruszone drożdże, pół łyżeczki cukru, pól łyżeczki soli. Wlać pół szklanki letniej wody. Wymieszaj, odstaw na 15 minut. Dodać 4 łyżki oliwy, dokładnie wyrobić ciasto (aż zacznie odstawać od dłoni). Z ciasta uformować kulę, przykryć ściereczką, odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Ciasto ponownie dokładnie wyrobić. Uformować wałek, pokroić na 6 krążków. Każdy lekko spłaszczyć(...)dłońmi oprószonymi mąką. Blachę piekarnika przykryć papierem do pieczenia, ułożyć na nim placki ciasta zostawiając odległości pomiędzy nimi. Na pozostałej oliwie szybko zeszklić posiekany czosnek (nie może zbrązowieć). Dodać koncentrat pomidorowy wymieszany z kilkoma łyżkami wody. Zagotować sos, przyprawić, wystudzić. Sosem posmarować placki ciasta, przykryć plastrami cukinii i sera. Piec w temp. 180st. przez ok. 20 minut. Smacznego
Zielona Kuchniatartęna słodko. Przepis według Jamiego Oliviera jest banalnie prosty, ale zachwyci każdego :-) Do farszu można wedle uznania dodać też startą skórkę z pomarańczy albo sok z cytryny. Składniki na ciasto -250 g mąki tortowej -125 g zimnego masła -50 g cukru pudru -1 duże jajko -2 łyżki mleka nadzienie -500 g obranej dyni (ja użyłam hokkaido) -500 ml tłustego mleka(...)cukru -laska wanilii lub esencja waniliowa -2 duże jajka Przygotowanie Przygotować kruche ciasto. Mąkę i cukier puder przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło. Całość zagnieść do momentu uzyskania konsystencji kruszonki. Dodać mleko. Całość zagnieść. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i wsadzić do lodówki na pół godziny. Po 30 minutach ciasto wyjąć. Wylepić nim wysmarowaną tłuszczem blachę. Ponakłuwać
Zielona KuchniaCzas na ciasto bananowe, baaardzo dobre, bo słodkie i bananowe. Aromatyczne i lekko wilgotne. Składniki (na blachę keksówkę) -4 mocno dojrzałe banany -2 szklanki mąki -3 jajka -3/4 szklanki cukru -20 dag masła -2 łyżeczki proszku do pieczenia -płaska łyżeczka sody -2 garście wyłuskanych orzechów włoskich -szczypta soli do formy: -łyżka masła -2 łyżki tartej bułki Przygotowanie Masło(...)wymieszać łyżką. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej tartą bułką formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec ciasto około 40 minut. Ciasto jest gotowe, jeśli włożony w nie patyczek pozostaje czysty. Ciasto można wzbogacić, zastępując część orzechów rodzynkami, kandyzowaną skórką pomarańczową lub cytrynową lub orzechami laskowymi. Smacznego
Zielona Kuchniainnego. Jest to bardzo łatwy w przygotowaniu posiłek i zawsze smakuje. Składniki 400 g piersi z kurczaka 1 cebula sałata pomidor sos czosnkowy 1 łyżka sezamu Ciasto 3 szklanki mąki 1 letniej wody szklanka wody 1/3 szklanki oliwy (ja użyłam z oliwek) Marynata 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano 2 łyżeczki natki pietruszki 2 łyżki miodu(...)Kurczaka kroimy w paski, wszystkie składniki marynaty mieszamy i wrzucamy do niego kurczaka, dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Następnie smażymy na patelni. Wszystkie składniki ciasta razem zagnieść, gdyby ciasto było zbyt lepkie można dodać łyżkę mąki, ale nie za dużo. Ciasto powinno być elastyczne. Dzielimy ciasto na kulki i rozwałkowujemy cieniutko, można porozciągać też dłońmi
Delusional Trinetahini 1 łyżka miodu 20 g świeżych drożdży Drożdże i miód rozpuść w wodzie. Do misy miksera wsyp odważoną mąkę, wlej drożdże, jajko i tahini. Załóż hak i zarób ciasto. Kiedy składniki lekko się połączą wsyp sól. Zarabiaj ciasto przez 10 minut. Ciasto powinno być klejące ale odchodzić od ścianek naczynia. Przykryj misę folią i odstaw do wyrośnięcia(...)minut. Wyrośnięte ciasto złóż kilka razy, następnie przykryj ściereczką i odczekaj 10 minut. Podziel ciasto na małe kawałki o wadze 50 g, uformuj kulę i lekko spłaszcz. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Do osobnych miseczek wsyp biały i czarny sezam. Posmaruj bułki rozmąconym jajkiem i obtocz w sezamie, pół bułki w białym i pół w czarnym. Przykryj bułeczki folią
codojedzeniagram po ugotowaniu i podsmażeniu papryka czerwona 1 szt ogórki kiszone 5 szt oregano 1 łyżeczka bazylia 1 łyżeczka zioła prowansalskie 1 łyżeczka ser 300 g Składniki na ciasto: mąka pszenna typ 650 -400 g drożdże świeże 30 g cukier 1 łyżeczka sól 1 łyżeczka woda ciepła 1-2 szklanki olej 2 łyżki Wykonanie: Do misy wsypujemy(...)zawiesina i zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut przykryte ściereczką. Po 15 minutach dolewamy olej i wodę i wsypujemy sól( nie wlewamy od razu całą wodę zagniatając ciasto patrzymy czy odchodzi nam od rąk) Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na jakieś 40 minut.Kiedy ciasto wyrasta zabieramy się za ugotowanie grzybków i usmażenia ich z odrobiną soli
Różowa kuchniamega smaczne choć nie radzę przesadzać z ilością bo są ciężkostrawne za sprawą grzybów. Teraz w sezonie grzybowym można wypróbować nawet z borowikami czy podgrzybkami. Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej tortowej 1 jajko około 1 szklanka gorącej wody 1 łyżka oliwy Szczypta soli Nadzienie: 70 dag świeżych maślaków 10 dag boczku chudego wędzonego 1 duża cebula(...)odparuje, zestawić z ognia i przestudzić, po czym skręcić w maszynce do mięsa, doprawić ziołami i ewentualnie solą do smaku. Dodać starty drobniutko na tarce parmezan i wymieszać. Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać ze szczyptą soli, w środku zrobić wgłębienie, wbić jajko,wlać oliwę, wymieszać, stopniowo wlewać gorącą wodę i zagniatać ciasto, ma być elastyczne i miękkie, gdyby
Wanilia i KardamonWitajcie :) Przy niedzieli zapraszam na pyszne i proste ciasto z kremem kawowym, malinowo - śmietankowym biszkoptami i bezami MAMUT. SKŁADNIKI NA BISZKOPT : 1 szklanka mąki tortowej 5 jajek 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju 1 łyżka ciepłej wody SKŁADNIKI NA KREM KAWOWY : 1 opakowanie kremu do tortów waniliowego Dr. Oetkera 250 ml mleka 1 łyżka(...)ciągle mieszając dodajemy po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy z proszkiem i delikatnie mieszamy, następnie dodajemy olej i wodę również delikatnie mieszamy łyżką. Spod blaszki wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto, pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Wystudzony biszkopt przecinamy na pół. Do mleka dodajemy łyżkę kawy i krem waniliowy, ubijamy aż będzie gęsty. Galaretki rozpuszczamy
Sama słodycz i szczypta chilimnie naszło, żeby zrobić sernik. Chciałam, żeby nie był banalny więc wierzch posypałam pistacjami, które uwielbiam. Wyszło ciekawie- delikatny sernik i słone, chrupiące orzechy fajnie ze sobą pasowały. Ciasto ładnie się kroiło i było bardzo podzielne. *foremka 25*34 cm Składniki: na spód: 300 g mąki 200 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka na masę serową(...)mielonego 5 jajek szklanka cukru 2 opakowania budyniu cytrynowego 1/2 szklanki oleju skórka otarta z cytryny dodatkowo: 500 g moreli 2 łyżki konfitury morelowej 2 łyżki posiekanych pistacji Składniki ciasta szybko zagnieść, owinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. Składniki masy serowej umieścić razem w misce i krótko zmiksować, tylko do połączenia składników. Morele umyć i pokroić
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPyszne bułeczki z makiem i kruszonką,idealne do szklanki zimnego mleka.Jedne z moich ulubionych,zdecydowanie smaczniejsze i zdrowsze niż kupne.Polecam wypróbować. Ciasto drożdżowe: 500 g mąki (typ 450) 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki mleka 25 g świeżych drożdży 3 jajka 100 g masła Drożdże pokruszyć do letniego mleka,dodać łyżeczkę mąki i cukru.Wymieszać i odstawić(...)wyrośnięcia. Masło rozpuścić i ostudzić. Do miski wbić jajka,dodać cukier i dokładnie ubić,Następnie wsypać mąkę,dodać drożdże i masło .Ciasto wyrabiać ok.15min. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto wyrośnie wyłożyć na stolnice posypaną mąką i chwile wyrabiać. Masa makowa: 130 g mielonego maku 1,5 szklanki mleka 1 łyżka miodu garść
Anielskie wypieki