ciasto - 162907 przepisów (strona:3214/10861)

Kluski leniwe – najlepszy przepis 145

około 1 szklanki mąki, może wejść więcej 3 łyżki domowego cukru waniliowego – tutaj znajdziecie przepis. Ser widelcem rozdrabniamy w misce. Dodajemy jajka i cukier, mieszamy. Partiami zaczynamy wsypywać mąkę. Ciasto ma się zbić w miękką i plastyczną kulę. Wykładamy ciasto na podsypaną mąką stolnicę, zagniatamy, odcinamy po większym kawałku i formujemy w ruloniki. Ruloniki lekko spłaszczamy i kroimy na kawałki(...)wody. Przepis dla posiadaczy Tefal Companion W misie zakładamy nóż do wyrabiania. Dodajemy ser, jajka, cukier i mąkę. Ustawiamy prędkość 6 i czas 1 minuta. Po tym czasie sprawdzamy ciasto – jak lepi się za bardzo, można dosypać mąki i puścić na dodatkowe 10 sekund. Wykładamy ciasto na podsypaną mąką stolnicę, zagniatamy, odcinamy po większym kawałku i formujemy w ruloniki

ladykitchen
Dietetyczne ciasto biszkoptowe z jogurtową pianką i malinami | bezglutenowe, bez cukru | 290

Pyszne, delikatne, lekkie jak chmurka ciasto.  Bezglutenowy biszkopt, jogurtowa pianka i maliny...a to wszystko bez grama cukru! Jeżeli planujecie zaprosić gości - nada się idealnie! Zachwyca wyglądem - jest proste, a śliczne. Do porannej kawki, na letni piknik czy na drugie śniadanie.  Składniki na średnią tortownice:  4 jajka  1 szkl. mąki kukurydzianej  3 łyżki ksylitolu(...)łyżeczka proszku do pieczenia Całe ciasto ma 1404 kcal a w tym: Białko: 81,8g Tłuszcze: 31,9g Węglowodany:255,8g Dzieląc ciasto na 8 porcji jedna porcja ma 175 kcal Dzieląc ciasto na 10 porcji jedna porcja ma 140 kcal Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z solą himalajską. Dodajemy stopniowo cukier lub ksylitol oraz żółtka

Czarnawisienka
Biszkopt z masą serową, bezą i owocami 161

Letnie pyszne ciasto z owocami. Można je zrobić z różnymi owocami. Masa bezowa – białka ubić na sztywną pianę. Jak już jest sztywna powoli podczas ubijania dodawać cukier biały i brązowy, ocet. Jeszcze chwilkę ubijać. Pieczenie masy bezowej – blaszkę o wymiarach 28 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Delikatnie wyłożyć na blaszkę formując nierówną powierzchnię. Nagrzać piekarnik(...)przesiać przez sitko i powoli dodawać do masy jajecznej. Wymieszać już delikatnie łyżką. Pieczenie biszkoptu – blaszkę o wymiarach 28 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto do formy. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C 25-30 minut. Ostudzić. Masa twarogowa – żelatynę zalać odrobiną zimnej wody. Tylko tyle żeby napęczniała, następnie zalać wrzącą wodą

Kuchnia Pokoleń
Szpinak zapiekany w cieście filo 135

już kiedyś pisałam, szpinak jest jednym z moich ulubionych warzyw. Ostatnio zapiekłam go z serem feta w cieście filo. Składniki 6 płatów ciasta filo 500 g szpinaku 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 100 g sera feta 1 jajko Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy 30 sekund, dodajemy szpinak i gotujemy(...)woda odparuje, około 15 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy ser. Na dno naczynia żaroodpornego kładziemy 3 płaty ciasta filo, na to nakładamy nadzienie ze szpinaku. Na to kładziemy resztę ciasta filo. Smarujemy rozbitym jajkiem. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach aż ciasto się zarumieni

Delusional Trine
Zwijane pizzerinki 501

Doskonała przekąska na imprezę, piknik czy wycieczkę. Świetnie smakują zarówno na ciepło od razu po wyjęciu z piekarnika jak również na zimno z dodatkiem keczupu czy sosu czosnkowego. Ciasto drożdżowe: 3 szkl mąki pszennej op. drożdży instant płaska łyżeczka cukru i soli jajko 2 łyżki oliwy z oliwek 1 szkl ciepłego mleka Nadzienie: 2 łyżki koncentratu pomidorowego 200 g startego(...)żółtego sera 6 plastrów szynki 3 pomidorki suszone oregano Ciasto : Do dużej miski wsypać wszystkie suche składniki, wymieszać. Wlać ciepłe mleko, jajko i oliwę, wymieszać i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby można delikatnie podsypać mąką. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok 45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu jeszcze raz zagnieść i rozwałkować

Smakołyki Asi
Marmurek 180

Pyszne lekko wilgotne ciasto które na początku miało być zebrą ale moja miłość do czekolady sprawiła że masy czekoladowej zrobiłam tak dużo że wyszedł marmurek. Polecam. Obiecuje będzie pyszny. 3 jajka bardzo duże XL lub 5 jajek M 2,5 szklanki mąki dodatkowo 3 łyżki 1,5 szklanki cukru 1 szklanka wody 1 szklanka oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)gładka masę. Podziel masę na pół. Do jednej połowy dodaj 3 łyżki kakaa do drugiej 3 łyżki mąki. Wlej na blachę najpierw warstwę jasną potem ciemną. Ja piekłam to ciasto na bardzo dużej blasze dlatego jest dość niskie. Piekłam je 45 minut w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Jeśli będziecie piec ciasto w mniejszej blasze może to zająć nieco

cukrem pudrem posypane
Ciasto z jagodami 197

wierzę w zasadę o nie jedzeniu ciepłego drożdżowego, takie zdecydowanie lubię najbardziej, ale w sumie na drugi dzień też jest dobre – o ile tak długo zostanie ;) Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 szklanki mleka 2 jajka 100 g drożdży 200 g masła + jagody (ok. 1,5 szklanki) Składniki na kruszonkę(...)ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i połowę cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Jajka ucieramy z resztą cukru, masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno rosnąć około 40 minut i podwoić swoją objętość. W tym czasie możemy przygotować kruszonkę . Wyrośnięte ciasto (można już do środka dodać garść jagód

Ciastkozercy
Muffinrollsy o smaku pizzy - optymalny wybór na piknik 189

muffinrollsy na piknik, śniadanie, drugie śniadanie do pracy lub szkoły, przekąskę na dłuższą trasę samochodem, kolację, czy kinder party - pyszne i znikną bardzo szybko :) Muffinrollsy o smaku pizzy Składniki: Ciasto: 3 szkl. mąki 3/4 szkl. ciepłego mleka 20 g świeżych drożdży 1 czubata łyżka margaryny Optima Omega 3 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka cukru 1 łyżeczka przyprawy(...)drożdże zaczną pracować dodajemy sól, przyprawę do pizzy (gdy nie masz gotowej mieszanki naturalnych składników, dodaj bazylię, oregano i tymianek, mogą być też zioła prowansalskie) i wstępnie wyrabiamy ciasto. Następnie dodajemy margarynę (w temperaturze pokojowej) i ponownie wyrabiamy aż do uzyskania jednolitego ciasta. Ostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na placek o grubości

Kolorowy Przepisownik
Przepis #23 Babka z brokułem w środku 124

Witajcie, przed Wami propozycja dość nietypowego dania. Zazwyczaj babka kojarzy nam się ze słodkim ciastem. Ja jednak postanowiłam przygotować babkę w wersji na słono. Ciasto zostało przygotowane z mąki kukurydzianej co nadało potrawie żółtego wiosennego koloru. Farsz składa się z brokułu, kawałków boczku oraz sera mozarelli. Fajny pomysł jeśli chcecie zaskoczyć swoich gości:) Składniki  - 125 gram mąki kukurydzianej(...)konsystencję) Wykonanie Do miski wsypujemy mąkę, sól, proszek do pieczenia. Wbijamy jajko oraz dolewamy wodę.  Całość dokładnie mieszamy. Następnie do wyłożonej papierem foremki ( u mnie prostokątna) Wykładamy połowę ciasta. Pokrywamy spód oraz delikatnie smarujemy boki foremki. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 15-20 minut.  Farsz - 1 brokuł świeży lub opakowanie mrożonego - kilka plastrów

Health-Fit-Life
Przepis #28 Czekoladowy blok z ciecierzycy 187

Witajcie,  dzisiaj przed Wami propozycja kolejnego ciasta tym razem bez mąki oraz białego cukru i laktozy. To coś idealnego dla tych, którzy uwielbiają czekoladowe przysmaki ( też należę do tej grupy). Pyszne i szybkie ciasto z ciecierzycy oraz kakao, które nadaje czekoladowy smak. Zdrowe, czekoladowe oraz smakowite, cóż chcieć więcej? Składniki - 400 gram ciecierzycy - 4 łyżki kakao - 4 łyżki cukru(...)gładką masę.  Dodajemy do niej po kolei wbijając jajka. Następnie wsypujemy cukier, kakao oraz proszek do pieczenia. Całość ponownie blendujemy na gładką i jednolitą masę.  Tak przygotowane ciasto wykładamy do wcześniej przygotowanej formy - u mnie była to średniej wielkości prostokątna blacha - i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 45-50 minut. Upieczone ciasto pozostawiamy

Health-Fit-Life
WŁOSKI CHLEB POMIDOROWY 177

chrupiącą skórką i miękkim miąższem, o aromacie pomidorów i oregano. Zdecydowanie jeden z lepszych chlebów jakie jadłam, o oryginalnym, śródziemnomorskim smaku. Jedyną wadą tego przepisu jest długi czas wyrastania ciasta bo aż do 6 godzin, ale czego się nie robi, aby móc później delektować się smakiem doskonałego pieczywa 😊 Składniki: 2-2,5 szklanki mąki pszennej 20 g świeżych drożdży(...)łyżek ciepłej wody 1-2 łyżeczki oregano Wykonanie: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pokruszone drożdże, sól, cukier oraz oregano i mieszamy wszystkie składniki. Powoli wlewamy sok pomidorowy i zagniatamy ciasto. Na końcu dodajemy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto przez około 10 min., aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 4-5 godz

Kuchnia MagdaLeny
Pizza po bolońsku 294

Pizza z przepysznym sosem bolońskim, czyli z mięsem w aromatycznym sosie pomidorowym pachnącym śródziemnomorskimi ziołami. Oprószona obowiązkowo serem, najlepiej w dużej ilości :) Jedna z najlepszych pizz jakie jadłam :) Ciasto na pizzę wykonałam z idealnie nadającej się do tego mąki – mąka na pizzę włoską tym „00” od Młynów Stoisław SOS DO PIZZY: 300 g mięsa mielonego wieprzowego(...)ząbki czosnku 1 1/2 szklanki gęstego przecieru pomidorowego 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól pieprz czarny świeżo mielony bazylia oregano oliwa z oliwek 150 – 200 g sera żółtego CIASTO NA PIZZĘ: 3 szklanki mąki pszennej na pizzę tym „00” Młyny Stoisław 1 szklanka wody 25 g drożdży szczypta cukru 1/3 łyżeczki soli 1/4 szklanki oliwy z oliwek Przygotować

https:KKuchniaMniam
Odrywany chlebek czosnkowo-pietruszkowy 178

upiec taki aromatyczny, pachnący pietruszką i czosnkiem chlebek. Będzie doskonałym dodatkiem do piknikowej sałatki, świeżych chrupiących warzyw czy mięsa z grilla. Uroku dodają mu odrywane warstwy. Polecam na piknik :) Ciasto drożdżowe: 3 szkl mąki pszennej op. drożdży instant płaska łyżeczka cukru i soli jajko 2 łyżki margaryny Optima Omega3 1 szkl ciepłego mleka Nadzienie: 3 łyżki margaryny Optima Omega3 pęczek(...)natki pietruszki 3-4 ząbki czosnku 4 plasterki posiekanego żółtego sera Ciasto : Do dużej miski wsypać wszystkie suche składniki, wymieszać. Mleko lekko podgrzać w garnuszku z margaryną. Do suchych składników wlać ciepłe mleko i jajko, wymieszać i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby można delikatnie podsypać mąką. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok 45 minut w ciepłe

Smakołyki Asi
Ciasto czekoladowe. 201

Ciasto, o intensywnie czekoladowym smaku z czekoladową polewą. Wielbicielom czekolady, chyba nie muszę pisać nic więcej :) W naszej rodzinie, to mój brat uwielbia tego rodzaju ciasta. A jak jest u Was ? Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 kostka margaryny 1 tabliczka gorzkiej czekolady 100 g. 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1/2 szklanki mleka(...)szklankę, potem wlać mleko i wsypać resztę mąki, proszek do pieczenia i kakao. Miksując wlać wystudzoną rozpuszczona czekoladę. Na koniec ubić pianę z białek i delikatnie wmieszać łyżką do ciasta. Gotowe ciasto przełożyć na blaszkę wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Piec 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Polewa: 1 tabliczka czekolady mlecznej 50 ml mleka

Agusiowe smakołyki
Domowe Mini Pierogi Szwedzkie 348

Drożdżowe ciasto z grzybowym farszem i charakterystycznym posmakiem czarnuszki w postaci uroczych małych pasztecików to smakowita przekąska idealna niemal na każdą okazję. Połączenie pieczarek, kapusty oraz ciekawej przyprawy nadaje "pierogom" niezwykle oryginalnego i wyjątkowego smaku.   Pierogi Szwedzkie -Składniki: Ciasto: 500 g mąki tortowej 2 płaskie łyżki miodu 260 ml wody 30 g drożdży łyżeczka soli Farsz(...)ugotować dzień wcześniej, aby zaoszczędzić czas). Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy miód, 2 łyżki mąki i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i dobrze wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 1 godzinę. Pieczarki siekamy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Dzielimy na dwie części, do jednej wrzucamy pieczarki, do drugiej kapustę, smażymy

Słodka Strona