ciasto - 162258 przepisów (strona:3222/10818)

Ciasto Krówka - rewelacja 2054

samego patrzenia na to ciasto,ślinka leci a cóż dopiero móc go spróbować , to już istny raj :) Wcale nie przesadzam , bo ciasto miodowe przełożone bitą śmietaną wzmocnioną galaretką cytrynową , musi smakować :) Przepis znalazłam na blogu Danusi -  Kuchnia Danusi Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Czas pieczenia : 2 x po ok. 30 minut Temp. pieczenia : 190 C Składniki: Ciasto miodowe(...)śmietankowa: 500 ml śmietanki 36 % ( ja użyłam 30 % ) 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa 1 op. śmietan fixu 200 g orzechów włoskich 1 puszka masy kajmakowej Sposób przygotowania: Ciasto miodowe: Na blat wysypać mąkę dodać masło, jajka, miód , oba cukry i sodę. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i piec każdą część z osobna. W piekarniku nagrzanym

Różne smaki w kuchni
Prosty chleb razowy, pszenno-orkiszowy 217

słonecznika, siemienia lnianego i sezamu lub inne do posypania W misce wymieszać dokładnie zakwas z wodą, dodać sól i olej i ponownie dobrze wymieszać.  Dodać obie mąki, wyrobić ciasto łyżką lub mikserem ok. 5 minut. Ciasto jest dosyć luźne i takie ma być. Formę 25x11 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Papier można posmarować przy pomocy pędzelka odrobiną oleju, ułatwi(...)później zdjęcie papieru z upieczonego bochenka. Przełożyć ciasto do formy, wyrównać zwilżoną wodą łyżką lub szpatułką.  Posypać ziarnami. Ziarna lekko docisnąć do ciasta mokrą łyżką. Formę zawinąć w torebkę foliową i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto w wyrośnie prawie do brzegów formy (2 - 3 godziny) włączyć piekarnik na 230oC.  Kiedy temperatura osiągnie ok. 230oC naparować

Przepisy na domowy ser i chleb
Prosty chleb razowy, pszenno-orkiszowy 217

słonecznika, siemienia lnianego i sezamu lub inne do posypania W misce wymieszać dokładnie zakwas z wodą, dodać sól i olej i ponownie dobrze wymieszać.  Dodać obie mąki, wyrobić ciasto łyżką lub mikserem ok. 5 minut. Ciasto jest dosyć luźne i takie ma być. Formę 25x11 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Papier można posmarować przy pomocy pędzelka odrobiną oleju, ułatwi(...)później zdjęcie papieru z upieczonego bochenka. Przełożyć ciasto do formy, wyrównać zwilżoną wodą łyżką lub szpatułką.  Posypać ziarnami. Ziarna lekko docisnąć do ciasta mokrą łyżką. Formę zawinąć w torebkę foliową i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto w wyrośnie prawie do brzegów formy (2 - 3 godziny) włączyć piekarnik na 230oC.  Kiedy temperatura osiągnie ok. 230oC naparować

Przepisy na domowy ser i chleb
Ciasto drożdżowe z jabłkami BEZ WYRASTANIA 141

Znane nam ciasto drożdżowe, tym razem w wersji z jabłkami:). Ciasto nie wymaga wyrastania, miksujemy je, wlewamy do formy i po niecałej godzinie możemy cieszyć się pysznym, pachnącym drożdżowcem. Ciasto: 2 szklanki mąki 1 jajko L 2 żółtka 60g masła 3/4 szklanki mleka 3 łyżki cukru 40g świeżych drożdży Kruszonka: 1/2 szklanki mąki 4 łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego(...)składników, przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. 2. Robimy kruszonę: składniki zagniatamy i rozcieramy w dłoniach do powstania grudek.Jabłka obieramy, kroimy na nieduże kawałki. Do keksówki wykładamy ciasto, na wierzch kawałki jabłek (delikatnie wciskamy je w ciasto, dzięki czemu nie bedą tylko na górze). Zasypujemy kruszonką.  3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45 minut

Szefowa kuchni
Chiński, pomarańczowy kurczak 186

ząbki czosnku; 1/2 pęczka szczypiorku do oprószenia po wierzchu; 1 łyżka startej skórki z pomarańczy do oprószenia po wierzchu;  Sól; Biały cukier; Olej do smażenia. Ciasto od obtoczenia kurczaka: 2 jaja; 1/2 szklanki mąki pszennej; 1/4 szklanki mąki kukurydzianej;  1/2 szklanki bardzo zimnej wody; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 1 łyżka oleju; Szczypta soli. Sos pomarańczowy: 1/2 szklanki(...)najdrobniejszych oczkach, a następnie wycisnąć z nich sok. Szczypiorek wraz z dymką umyć, osuszyć, drobno posiekać. Filety z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić w kostkę. Przygotować ciasto do smażenia kurczaka. Do średniej miski wbić jaja i roztrzepać widelcem. Do roztrzepanych jaj wsypać mąkę pszenną i kukurydzianą, proszek do pieczenia oraz sól. Wlać bardzo zimną wodę i olej

Gospodyni Miejska
Kopytka bezglutenowe 162

tłuczkiem do ziemniaków 250 ml mąki bezglutenowej jaglanej 2 jaja  ciepła woda - 100-200 ml odrobina soli Okrasa: boczek, cebulka, tłuszcz - ja użyłam smalcu domowej roboty Składniki na ciasto dokładnie zagnieść na początek dodając mniejszą ilość wody. Jeśli ciasto będzie gęste można dodać więcej wody ale ostrożnie... ciasto musi mieć zwartą konsystencję. Z kolei dodawanie za dużej ilości mąki(...)spowoduje, że kopytka będą twarde i gumiaste. Trochę trzeba to robić na wyczucie. Po zrobieniu ciasta zrobić z niego duży wałek,  pokroić na równe krążki a każdy z krążków uformować w stosunkowo cienki wałeczek. Każdy z wałeczków kroić na kluseczki. W garnku zagotować wodę z 1 łyżką soli. Pokrojone kopytka wrzucać do wrzątku i delikatnie mieszać. Kluski z podanej

Ze smakiem bez glutenu
Bezglutenowa szarlotka z ananasem na półkruchym cieście 158

Wariacja na temat szarlotki. Smaczna, o lekko egzotycznym smaku i w miarę szybka do zrobienia. Składniki na półkruche ciasto: 300 g mąki bezglutenowej - użyłam własnej mieszanki lekkiej mąki bezglutenowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia czubata łyżeczka mielonego lnu 1/2 szkl cukru 150 g margaryny lub masła 2 jajka 3 łyżki kwaśnej śmietany Suche składniki wymieszać. Dodać margarynę i przegnieść(...)suchymi składnikami. Dodać roztrzepane lekko jajka , śmietanę i zagnieść całość. Ciasto, które wyjdzie będzie dosyć luźne . Należy je wstawić do lodówki na jakieś 1/2 godziny. Po tym czasie ciasto należy wyłożyć na blachę wyłożoną pergaminem. Blacha średniej wielkości. Ciasta nie da się rozwałkować ale można je spokojnie wygnieść ręką. Ciasto wstawić na maks 20 minut do piekarnika nagrzanego

Ze smakiem bez glutenu
Chrustowe świderki z mąki kukurydzianej - bezglutenowe 158

soli 1 czubata łyżka cukru pudru 1 łyżka spirytusu Mąki, sól i cukier puder wymieszać. Dodać śmietanę i spirytus - lekko wyrobić. Dodać żółtka i finalnie wymieszać i wyrobić ciasto. Jeśli ciasto będzie za gęste można dodać odrobinę więcej śmietany lub trochę wody. Ciasto rozwałkować na grubość ok 2 mm i pokroić na wąskie paseczki - o szerokości(...)Przeciąć na długości aby nie były za długie i zwijać świderki. Odkładać na deskę. Niestety z tego ciasta nie da się zrobić klasycznych faworkowych kształtów - ciasto jest zwyczajnie za kruche. Po zrobieniu wszystkich świderków rozgrzać tłuszcz - ja używam pół na pół smalcu i oleju rzepakowego. Świderki wrzucać na mocno gorący tłuszcz i smażyć do zrumienienia. Jeśli używacie niewielkiej ilości tłuszczu

Ze smakiem bez glutenu
Fistaszek - biszkopt z kremem z masła orzechowego 162

Biszkopt kakaowy przełożony słono-słodką masą z masła z orzeszków ziemnych, całość wykończona polewą czekoladową ze zmielonymi migdałami.  Świetna mieszanka smaków i aromatów.  Ciasto jest łatwe w wykonaniu chociaż trochę czasochłonne.  Szczególnie przygotowanie blatów biszkoptowych.  Ale całość jest warta grzechu... 😊 Skład niki: 3 blaty biszkoptowe , każdy upieczony z dwóch jajek 1 biszkopt bezglutenowy: 2 jajka wielkości(...)pozostałe biszkopty. Wystudzić. Przygotować masę. Masło ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać masło orzechowe i dalej ubijać do połączenia składników. Przygotować poncz. Połączyć wszystkie składniki. Złożyć ciasto. Na podstawce ułożyć dolny blat biszkoptowy. Nasączyć lekko ponczem. Na nasączony biszkopt wyłożyć 1/2 masy, rozprowadzić i przykryć drugim blatem. Nasączyć z wierzchu drugi blat, wyłożyć pozostałą część masy i przykryć

Ze smakiem bez glutenu
Wiśnia w czekoladzie 119

Ciasto „do góry nogami”. Pomysł zaczerpnięty z majowego numeru „Moje Gotowanie”. W mojej wersji bez glutenu i cukru. No, cukru tyle, ile w gorzkiej czekoladzie, dodanej do ciasta. Premiera ciasta już za mną. Dziś w piekarniku dochodzi wersja gryczana. Pachnie i drażni ślinianki :) Wiśnia w czekoladzie Danie Ciasto Kuchnia Bez glutenu , Słodkości Porcje 10 Składniki Wiśniowy

Kucharzyca
Tarta z rabarbarem na cieście francuskim 182

zaczynam od wypieków z rabarbarem. Dawniej moja Babcia często przygotowywała z niego kompot lub zajadaliśmy się na jej działce ciastem drożdżowym z kruszonką. Sama jednak chciałam przygotować coś innego. Tarta z rabarbarem na cieście francuskim jest ekspresowym wypiekiem. Zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu, jeżeli nie macie ochoty wyrabiać ciasta kruchego. W połączeniu z […] Artykuł Tarta z rabarbarem(...)cieście francuskim pochodzi z serwisu Pink Envelope

Pink Envelope
Sernik z rosą 506

konsystencję, przypominającą w smaku ptasie mleczko, a pianka bezowa jest bardzo delikatna. Jeszcze nieraz zagości w moim domu. Przepis pochodzi z Kwestii Smaku. Składniki: Kruche ciasto – 250 g mąki pszennej – 150 g masła – 1/2 szklanki cukru pudru – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 1 jajko – 2 żółtka Masa serowa(...)szklanka cukru – 2 cukry wanilinowe – 2 budynie śmietankowe – 3 szklanki mleka – 1/2 szklanki oleju roślinnego Beza -6 białek -1 szklanka cukru   Wykonanie: Kruche ciasto – Do mąki dodać proszek do pieczenia, starte na tarce zimne masło i cukier puder. Rozkruszyć w dłoniach na kruszonkę. – Następnie dodać 1 jajko

To co kocham
Paszteciki w cieście kruchym drożdżowym 168

Paszteciki są dobre na wszystko.... do pracy, szkoły, na wycieczkę, jako dodatek do różnego rodzaju zup. Farsze mogą być różne, ale ciasta również. Dzisiaj przedstawiam ciasto krucho drożdżowe, które jest delikatne, pyszne i świetnie nadaje się do wszystkich rodzajów pasztecików. Przepis na ciasto pochodzi z broszury „paszteciarnia Domowa” wydanej przez wydawnictwo Bluszcz, w okresie międzywojennym. 500 g mąki pszennej(...)kwaśnej śmietany, 3 łyżki mleka, jajko Rozrobić drożdże w lekko podgrzanym mleku, zostawić aby podrosły. Masło, mąkę, sól i żółtka zmiksować w malakserze (można oczywiście posiekać nożem na desce, ciasto kruche nie lubi kontaktu z ciepłymi dłońmi). Następnie dodać drożdże i śmietanę, krótko zmiksować i wyłożyć na blat. Przewałkować, złożyć na trzy, znowu przewałkować. Czynność powtórzyć jeszcze dwa razy. Odłożyć

królestwo garów
Pierogi z serem korycińskim i sosem z sałaty 127

zdrową żywnością, mogliśmy posmakować tego, niesamowitego sera. Na pewno jeszcze nie raz go użyjemy <3 Składniki Farsz: 200 g ugotowanych ziemniaków 250 g sera korycińskiego z czarnuszką Ciasto: 250 g mąki 1 łyżeczka masła 125 ml gorącej wody Sos: 1/3 główki sałaty masłowej 100 ml mleka 1 łyżka siemienia lnianego 1 łyżka oleju z awokado gałka muszkatołowa sól, pieprz(...)Ugotowane ziemniaki dokładnie łączymy z serem, najlepiej zrobić to przez maszynkę do mielenia mięsa, średnie oczka. Nie doprawiamy, ponieważ ser ma taki smak, że szkoda czymkolwiek go zaburzać. Przygotowujemy ciasto. We wrzątku roztapiamy masło, wlewamy do mąki i przy pomocy noża mieszamy. Kiedy lekko ostygnie, dłonią wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy koła

R'n'G Kitchen
Kokosanka z malinami 156

Przepis na to ciasto znajdziecie w wydaniu specjalnym miesięcznika Kuchnia, „Z każdej mąki” (1/2017). Zmodyfikowałam listę składników, by pasowała do mojej kuchni ;) Ciasto upiekłam dla wyjątkowej osoby, Patrycji. Patrycja to królowa stepu. Nawet ja, istne antytalencie z totalnym brakiem synchronizacji kończyn górnych i dolnych, latałam nad stepem w rytm muzyki. Lekko nie było, ale zawsze było głośno, wesoło(...)polatane. Dziś dowiedziałam się, że ciasto smakowało, więc cieszę się, że choć tak mogłam podziękować za wszystkie wypocone wspólnie godziny. OLYMPUS DIGITAL CAMERA Kokosanka z malinami Danie Ciasto Kuchnia Bez glutenu , Słodkości Porcje 10 Składniki 130 g mąka kokosowa 75 g mąka ryżowa 2 łyżeczka proszek do pieczenia 60 g erytrol lub inne słodziwo 70 g wiórki kokosowe

Kucharzyca

Proponowane wyszukiwania