ciasto - 162907 przepisów (strona:3230/10861)

Babka z kuleczek 171

łyżką cukru. Dodajemy 150 ml mleka, 5 dkg mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy pozostały cukier, wanilię, 4 żółtka, szczyptę soli, pozostałe mleko, 22 dkg mąki i miksujemy. Ciasto dzielimy na 2 części, do jednej z nich dodajemy kakao i miksujemy. Do ciemnego ciasta dodajemy 8 dkg mąki i wyrabiamy. Dodajemy 3,5 dkg stopionego masła i wyrabiamy(...)się wchłonie. Do białego ciasta dodajemy 10 dkg mąki, wyrabiamy, dodajemy pozostałe stopione masło i wyrabiamy, aż się wchłonie. Ciasta odstawiamy do wyrośnięcia. Rozwałkowujemy na stolnicy. Kroimy na małe kwadraty. Na białym cieście układamy odsączone wiśnie,  na ciemnym pokrojone w kostkę jabłka lub brzoskwinie. Formujemy kuleczki i układamy w natłuszczonej formie do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem

Maminek kulinarny
Ciasto z budyniem kokosowym, galaretką i owocami 166

oknem pierwszy powiew wiosny, co zachęciło mnie do stworzenia wiosennego, kolorowego ciasta. Budyń na mleku kokosowym okazał się idealnym dopełnieniem do owoców i galaretki.  Spód: - 300 g mąki pszennej - 150 g masła - 2 jajka - 1 cukier wanilinowy - 2 łyżki cukru - 1 łyżka wody Do miski przesiewam mąkę oraz dodaję resztę składników. Ciasto energicznie zagniatam i wykładam nim posmarowaną masłem(...)formę do tarty. Na ciasto wykładam papier do pieczenia i wsypuję obciążnik (suchy groch, fasola, ryż). Ciasto piekę 20 minut w temperaturze 180 st. C. Masa budyniowa: - puszka mleczka kokosowego (400 ml) - 1 budyń waniliowy - 2 łyżki cukru Do szklanki odlewam rzadką część mleczka kokosowego i dodaję trochę wody, tak aby było pół szklanki płynu. Rozpuszczam w nim budyń oraz

Receptura smaku
Pierogi z kiszoną kapustą i pieczarkami 146

SKŁADNIKI: Ciasto: 4 szklanki mąki 3 łyżki oleju pół łyżeczki soli woda Farsz: 300 g kiszonej kapusty 300 g pieczarek cebula 2 łyżki bulionu grzybowego 2 łyżki masła sól i pieprz WYKONANIE: 1. Mąke przesiać na stolnicę, dodać sól, olej i powoli wlewać bardzo ciepłą wodę, prawie gorącą wodę ( ok jednej szklanki ) 2. Wyrobić zwarte, elastyczne ciasto. 3. Zawinąć(...)łyżce masła do odparowania wody z grzybów. Ostudzone pieczarki drobno posiekać. Ostudzoną kapustę połączyć z pieczarkami, bulionem grzybowym i cebulą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 5. Odroić część ciasta, resztę przykryć ściereczką aby nie wysychało. Stolnice podsypać lekko mąką. 6. Ciasto cienko rozwałkować. 7. Wykrajać kółka np. brzegiem szklanki i nakładać na ich środek łyżeczkę farszu. Ciasto złożyć

Atlas Smaków
Knedle z białym serem 663

ponieważ zarówno twaróg jak i ziemniaki należy zmielić. Jednak smak serowych knedli polanych podrumienioną na maśle bułką tartą wszystko wam wynagrodzi :)  Składniki na 20 dużych sztuk (4 porcje): ciasto co najmniej 0,5 kg ugotowanych ziemniaków (np. z dnia poprzedniego) 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej (70 g) 2/3 szklanki mąki pszennej*+ do podsypania, oprószenia blatu 1 jajko szczypta soli farsz(...)twarogu, np. półtłustego 1 łyżka zwykłego cukru 1 łyżka masła 1 żółtko  do podania 3 łyżki masła 2-3 łyżki bułki tartej cukier *jeśli ciasto na knedle będzie lepić się do rąk to należy dosypać do niego jeszcze więcej mąki pszennej i ponownie wyrobić. Ciężko określić konkretną ilość mąki, ponieważ wszystko zależy od wilgotności ugotowanych ziemniaków.  Twaróg zmielić

Ugotować
Czekoladowa tarta z malinami 238

cukru 150g zimnego masła szczypta pieprzu cayenne szczypta soli 2 łyżki wódki :) 3 tabliczki białej czekolady 200 ml śmietanki kremówki  ok. 130g mascarpone - pół opakowania maliny Zaczynamy od ciasta czekoladowego Mieszamy w misce suche składniki, czyli mąkę, kakao, cukier, sól i pieprz cayenne. Dodajemy pokrojone masło i wódkę i wyrabiamy ciasto. Następnie, owijamy folią i hyc do lodówki(...)godziny. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do około 190 stopni, wyjmujemy ciasto z lodówki i rozprowadzamy je na formie do tarty. Ja formę z tatrą na czas nagrzania się piekarnika jeszcze włożyłam na chwile do lodówki. Przed włożeniem ciasta do piekarnika przykryj je jeszcze papierem do pieczenia i przyciśnij papier suszonym groszkiem / ciecierzycą / czy innym strączkiem. I wkładamy do pieca

Pora na pora
PROSTA, SZYBKA BABKA 159

upiekłam w  foremce aluminiowej z papierem  od  Stella . Foremka ta to doskonałe rozwiązanie do pieczenia babek czy pasztetów. Wyłożona została papierem silikonowym, który zapobiega przywieraniu ciasta do foremki. Bardzo jestem zadowolona z tych właśnie  foremek .  Składniki na babkę: * 4 jajka * 1 szklanka mąki pszennej * 1 szklanka mąki ziemniaczanej * 1 szklanka cukru * 1 szklanka oleju(...)łyżeczka proszku do pieczenia * kilka kropli dowolnego olejku do ciast (opcjonalnie) * do babko użyłam kilka łyżek konfitury z borówki Wykonanie: Jajka utrzeć z cukrem. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, ponownie wymieszać. Na końcu wlać olej i ewentualny olejek do ciasta. Dokładnie wymieszać.  Jeśli pieczecie babkę tradycyjną to po wymieszaniu wystarczy przelać

Zrób to smacznie
BAKALIOWA, BEZGLUTENOWA I BEZ LAKTOZY BABKA WIELKANOCNA 219

wydaniu! Jest mocno bakaliowa i bardzo aromatyczna. Smakuje wybornie! Koniecznie zapiszcie przepis i wypróbujcie, a na Święta będzie hit! BAKALIOWA, BEZGLUTENOWA I BEZ LAKTOZY  BABKA WIELKANOCNA SKŁADNIKI: NA CIASTO: - 100 g orzechów włoskich - 50 g mąki kukurydzianej - 100 g mąki orkiszowej bezglutenowej - 100 g mąki owsianej - 5 jajek ekologicznych - 250 ml oleju kokosowego - 200 g startej na małych oczkach(...)łyżki mleka bez laktozy WIERZCH: - 5 łyżek orzechów włoskich - 5 łyżek orzechów laskowych - 3 łyżki miodu - 3 łyżki oleju kokosowego - 1 łyżka mleka bez laktozy Dzięki użyciu marchewki do ciasta, nie musimy dodawać do niego już cukru, marchewka odpowiednio nawilży babkę i nada jej słodkiego smaku. Margarynę, czy też masło zastępujemy olejem koksowym, którego prozdrowotne właściwości są Wam pewnie bardzo

SMYKWKUCHNI
Pierogi ze szpinakiem i twarogiem 169

pierogi to jedne z moich ulubionych. Najlepsze tylko ze świeżego szpinaku. Smaczne bezmięsne danie obiadowe,doskonałe o każdej porze roku. ciasto: 400 g mąki pszennej 1 szkl. gorącej wody 1 żółtko 1 łyżka oliwy sól  nadzienie:  250 g świeżego szpinaku 250 g półtłustego twarogu 1 cebula  1 duży ząbek czosnku 1 łyżka masła sól świeżo mielony pieprz(...)Mąkę zalać gorącą wodą,wymieszać łyżką,dodać żółtko,oliwę,osolić do smaku i zagnieść elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić co najmniej na 15 minut.  Szpinak pozbawić ogonków i posiekać. Na patelni roztopić masło,dodać drobno posiekaną cebulę,lekko podsmażyć i dodać rozgnieciony czosnek. Następnie dodać szpinak i smażyć przez kilka minut. Na koniec doprawić solą

Kolorowa kuchnia Elki
TARTA ZE SZPINAKIEM I GORGONZOLĄ 174

wszelkie okazje. A używając do jej przyrządzenia mrożonego szpinaku HORTEX, możecie ją przygotować o każdej porze roku.   Przygotowanie: 15 min Pieczenie: 30 min Dla 6 osób ● 250 g ciasta francuskiego* ● 150 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego HORTEX** ● 150 g serka gorgonzola ● 300 ml śmietanki kremówki ● 100 g startego sera parmezan ● 2 jajka ● 2 łyżki płatków migdałowych ● 6 szczypt gałki muszkatołowej(...)sól, pieprz   Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C. Szpinak rozmroź i odciśnij z nadmiaru wody. Rozwiń ciasto francuskie, wylep nim wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem formę do tarty o średnicy 24 cm, dociskając ciasto do boków formy. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 200°C przez około 10-15 minut. Kiedy spód tarty zacznie nabierać

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Chrupiące bułki pszenne 454

Sposób przygotowania: Do misy miksera wlać wodę. Dodać sól i dokładnie wymieszać, aby sól się rozpuściła. Dodać mąkę, pokruszone drożdże, cukier i wyrabiać mikserem, przy pomocy haka/haków do ciasta drożdżowego, na najniższych obrotach, do dokładnego połączenia składników (około 1 - 2 minuty). Następnie wlać oliwę, zwiększyć obroty miksera o jeden stopień i wyrabiać przez około 15 minut, aż ciasto stanie(...)się elastyczne, lśniące i nie będzie się kleić do ścianek misy miksera. Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia, na około 1 godzinę. Ciasto powinno w tym czasie podwoić objętość. Po tym czasie ciasto podzielić na 9 części i z każdej uformować bułkę. Bułki układać w sporych odstępach, na wyłożonej papierem do pieczenia blasze

Gospodyni Miejska
Lawasz 194

kruszymy do miseczki, dodajemy cukier, zalewamy kilkoma łyżkami wody. Odstawiamy w ciepłe miejsce do spienienia (ok. 10-15 minut). Mąkę wraz z solą przesiewamy, Dodajemy spienione drożdże oraz wodę. Ciasto wyrabiamy ręką, podsypując mąką, przez około 5-7 minut. Czas wyrabiania jest ważny, jeżeli chcemy uzyskać delikatne i elastyczne ciasto..Po wyrobieniu, ciasto przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy ręcznikiem, pozostawiamy(...)wyrośnięcia (1-1,5 godziny). Po tym czasie ciasto odgazowujemy uderzając pięścią . Ciasto dzielimy na porcje:5-6,jeżeli chcemy coś w nie zawinąć, 8, jeżeli mają być dodatkiem do zup, sosów. Wałkujemy na bardzo cienki placek (ok.1,5 milimetra), wkładamy na rozgrzaną patelnię ( z nieprzywieranym dnem) lub pieczemy w piekarniku -rozgrzanym do 220 stopni. Z piekarnika uzyskamy chrupiące, niczym

Kopystką po garach
Uszka do barszczu z farszem z kiszonej kapusty i grzybów. 171

Moje już zamrożone i popakowane w woreczki. Robiąc ostatnio uszka-myślałam,że lepienie nigdy nie skończy się. Chyba najważniejszym elementem jest dobra, KISZONA (nie kwaszona) kapusta i dobre, elastyczne ciasto. SKŁADNIKI: ok 90 uszek Ciasto; 300 gr. mąki Szczypta soli ok. 200 ml wrzątku 30 gr. roztopionego masła Farsz: ok. 400 gr. dobrej, niekwaśnej kapusty kiszonej Garść suszonych grzybów Sól(...)kostkę. Ugotowane grzyby ostudzić, przecedzić. Kapustę-przecedzić i dobrze ostudzić. Ostudzoną kapustę połączyć z grzybami i drobno posiekać. Dodać cebulę, doprawić pieprzem, solą   (o ile potrzeba), majerankiem, czubrycą. Ciasto: Mąkę i sól przesiewamy, do miski dodajemy roztopione masło oraz wodę. Kopystką mieszamy, następnie wyrabiamy ręką ciasto przez ok 6-7 minut. Owijamy folia spożywcza i wkładamy do lodówki

Kopystką po garach
Chleb żytni z ziarnami - marcowa piekarnia 193

piekarnia w tym roku.  Tym razem w piekarni   Amber , piekliśmy chleb żytni, na zakwasie, z dużą ilością ziaren. Wyszedł bardzo smaczny, wilgotny chleb o zwartym miąższu. Moje ciasto wyrastało w piekarniku z włączoną żarówką, było dosyć gęste. Dałam mniej melasy niż przewidywał przepis. Chleb dobrze się kroi, nie kruszy się, pasuje do wszystkiego. Bardzo polecam! Wyboru dokonał Jacek(...)żytni, mąki pszennej jest tylko 50 g, więc trzymajmy się tego i nie zmieniajmy. Nie zastępujmy mąki żytniej pszenną, jasnej razową bo zdrowiej etc. To zmienia całkowicie wodochłonność, konsystencję ciasta i charakter chleba, a potem płacz, że chleb nie wyszedł. Uważam, że najpierw trzymamy się ściśle przepisu a dopiero potem jest czas na własne eksperymenty. Podstawowa mąka w tym chlebie

Stare Gary
Niemiecki chleb żytni z ziarnami 253

wzbobacając jednocześnie ostateczny aromat chleba.   Nasiona: 50 g ziaren słonecznika 50 g ziaren sezamu 50 g ziaren siemienia lnianego 300 g wrzątku Na 3 godziny przed rozpoczęciem robienia ciasta zalej wrzątkiem nasiona, i odstaw pod przykryciem.   Ciasto chlebowe (na 2 foremki a 23cm): cały zaczyn namoczone ziarna 500 g mąki żytniej 1200 100 g mąki pszennej chlebowej(...)dokładnie wymieszaj. Odstaw po przykryciem na 45 - 60 minut w temperaturze ok. 30 °C. Doskonale sprawdza się zamknięty piekarnik z właczonym światełkiem. Foremki wysmaruj smalcem i obsyp nasionami. Przełóż ciasto do foremek, wyrównaj je (np. łyżką zwilżoną w zimnej wodzie) i obsyp z góry nasionami. Odstaw ciasto do kolejnego wyrastania na 45 - 90 minut w temperaturze ok. 30 °C. Jeśli

Grahamka, weka i kajzerka
BAGIETKI PSZENNE NA ZAKWASIE 166

zakwas ) - 200 ml wody - 100 g mąki pszennej tortowej - 100 g mąki żytniej W/w składniki mieszamy na gęstą masę i odstawiamy w ciepłe miejsce na 12 godzin ETAP DRUGI CIASTO WŁAŚCIWE NA BAGIETKI - cały zaczyn - 520 g mąki pszennej tortowej - 2 łyżki miodu - łyżka soli - 260 do 280 g wody letniej - 2 łyżki oliwy z oliwek - mąka do podsypywania Miód(...)rozpuść w wodzie. Wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto. Ciasto może się lepić do dłoni. Nie podsypuj mąki, chcemy aby bagietki były puszyste. Ciasto przełóż do dużej miski i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie wyjmij ciasto na blat podziel na równe części z każdej uformuj wałek, blaszkę do wypieku bagietek oprósz mąką, każdą bagietkę ułóż

SMYKWKUCHNI