Tartę uwielbiam zarówno na słodko, jak i słono. Szpinak przygotowany w ten sposób posmakuje nawet największym niejadkom :) Składniki na ciasto: 15 dag twarogu 15 dag masła 15 dag mąki 1 jajko Składniki na farsz: 40 dag liści szpinaku 3 łyżki masła 5 ząbków czosnku 3 papryki czerwone 250 ml śmietany 18% 5 jaj sól i pieprz do smaku Dodatkowe składniki(...)tłuszcz do formy Wykonanie ciasta: Z podanych składników zagnieść ciasto i odstawić do lodówki na godzinę. Następnie ciasto rozwałkować, przenieść na wałku do przygotowanej formy i upiec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Wykonanie farszu: Na rozgrzanym maśle przysmażyć zmiażdżony czosnek z pokrojonym szpinakiem i przyprawami do smaku. Dodać drobno posiekaną paprykę, chwilę podsmażyć i wyłożyć na podpieczone ciasto
Tradycyjna KuchniaOrzeźwiające ciasto - Zielone Jabłuszko 2016-10-03 16:49:01 Porcje 24 Nadeszła jesień. Z drzew spadają pierwsze żółte liście. Babie lato leniwie snuje się po świecie łapiąc ostatnie, ciepłe promienie słońca. Poranki pachną chłodem, domy ciepłem kominków, a sady jabłkami. O tej porze roku jabłka są na prawdę wyjątkowe. Soczyste, rumiane takie pyszne. Czym że była by jesień(...)pachnącego ciasta z jabłkami? Szarlotka obowiązkowo, ale tym razem zrobiłam orzeźwiające ciasto z jabłkami, delikatnym biszkoptem i masą śmietankową. Napisz recenzje Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 30 min Czas gotowania 30 min Czas przygotowania 1 hr Czas przygotowania 30 min Czas gotowania 30 min Czas przygotowania 1 hr Biszkopt 4 jajka 130 g cukru 80 g mąki tortowej
Wędrówki po kuchniPrzepis dostałam od mojej babci. Ciasto zawsze było pieczone na różne święta i jako mała dziewczynka a teraz już duża gdy wpadałam do domu babci pytałam czy jest moje ulubione ciasto z jabłkami. Bo rzeczywiście jest to moje ulubione kruche ciasto. Koniecznie musicie spróbować :) Kruchy placek z jabłkami /na 2 długie blachy lub 1 dużą/ Składniki(...)cukier wanilinowy 500 ml jabłek smażonych Margarynę (wyjąć wcześniej z lodówki) i posiekać z mąką, cukrem, cukrem wanilinowym, szczyptą soli. Następnie dodać jajka, proszek do pieczenia i zagnieść. 1/2 ciasta wyłożyć na blachę, posmarować jabłkami, i zetrzeć na tarce pozostałą 1/2 ciasta (można tą część włożyć na chwilę do zamrażarki, aby lepiej się ścierała na tarce). Piec
Biały fartuszekCiasto drożdżowe to bez wątpienia mój ulubiony rodzaj ciasta. W wersji mini drożdżówek i w towarzystwie zdrowych dodatków smakowało po prostu wspaniale. Miękkie, cudownie pachnące drożdżami... typowe comfort food :) A do tego odpowiednie dla wegan! Co do yaconu, bardzo mi posmakował. Jest miękki i delikatnie słodki, a ponadto bogaty w błonnik. Z kolei orzechy tygrysie mają dość specyficzny smak(...)możecie dostać je w sklepie internetowym: *** WEGAŃSKIE MINI DROŻDŻÓWKI Z BANANEM /przepis własny/ 40 g mąki pszennej graham 10 g mąki ryżowej 25 g proteinowej mieszanki do wypieku ciasta (można zastąpić mąką) ok. 10 g świeżych drożdży pokrojony częściowo w kostkę, częściowo w plastry banan łyżeczka cukru pudru trzcinowego 70 g jogurtu sojowego waniliowego mleko sojowe do rozrobienia zaczynu
Poranek na słodkododacie do niego... odrobiny miłości! :) Bezjajeczne gofry ziemniaczane Karmelowe gofry z ciecierzycy Śliwki w migdałowym cieści e Pudding z chałki Waniliowy sernik z kuskusem z pszenicy kamut Ciasto knedlowe Placuszki z kamutu Potrójnie kokosowe placuszki Sernik z ricotty Makaron c onchiglioni zapiekany w serniczku Twarogowy suflet z tortilli Czekoladowy muffin z ananasem Drożdżowe pierożki z truskawkami Piernikowe babeczki dyniowe(...)zapiekanka makaronow a Parfait z truskawkami Piernik z cukinią Sernik jęczmienny Bananowy sernik sojowy bez sera Czekoladowe muffinki z soczewicy Pieczona quinoa po wiedeńsku Smażone knedle z ricotty Czekoladowe ciasto w 100% z mąki kokosowej nadziane mango Zapiekanka z kaszy z kremem krówkowym Sernik gryczany z daktylami Ciasto owsiane z jagodami Chałwowy sernik z migdałami i czekoladą Jęczmienne serduszka nadziane
Poranek na słodkowidziałam na opakowaniu wzmianki o "pełnoziarnistości" tego pseudozboża :) W smaku nie ma jakiejś diametralnej różnicy, jednak z pewnością jest ona zdrowsza niż wersja oczyszczona! Co do ciasto - jak zwykle (wiem, wiem, niespecjalnie skromna jestem) wyszło przepyszne! Delikatne jak chmurka, z chrupiącą komosą, sycące, naturalnie słodkie, w środku skrywające niespodziankę... ... i oczywiście bardzo zdrowe(...)początek dnia pełnego wyzwań! Sernikowe ciasto z pełnoziarnistej komosy ryżowej nadziane czekoladą podane z bazylia i wegańską, surową czekoladą z rodzynkami i rumem SERNIKOWE CIASTO Z KOMOSY RYŻOWEJ Z CZEKOLADĄ /przepis własny/ 40 g pełnoziarnistej komosy ryżowej (Quinola Mothergrain) 15 g mąki z komosy ryżowej (j.w.) szczypta soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie ekologiczny) łyżeczka pasty waniliowej
Poranek na słodkomnie idealna Pizza na cienkim cieście z wędliną drobiową, oliwkami oraz pomidorami koktajlowymi . Po upieczeniu obficie posypana rukolą i bazylią. Przepis na ciasto i sos ( na dwie duże pizze ) znajdziecie tutaj . Poniżej podaję składniki na jedną pizzę: 1 kula mozzarelli (125 g) 3-4 pomidory koktajlowe kilka zielonych oliwek (około 8-10) kilka plastrów wędliny drobiowej (40 g) około(...)listków świeżej bazylii garść rukoli do posypania pizzy Ciasto i sos przygotować zgodnie z podanym przepisem. Mozzarellę zetrzeć na tarce. Pomidory pokroić w dość grube plastry. Pokrojoną wędlinę porwać na mniejsze kawałki. Ciasto cienko rozwałkować (podsypywać mąką żeby nie przywarło do blatu) i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście rozsmarować sos (brzegi pizzy zostawiamy nieposmarowane) a następnie
Bullioszpinakiem i serem feta, z dodatkiem czosnku i bazylii. Proponuję podawać z pestkami dyni oraz sosem czosnkowym. Z podanego przepisu wychodzi około 25 średniej wielkości pierogów. Przepis na ciasto znajdziecie przy przepisie na pierogi ruskie (link tutaj ) Farsz: 500 g mrożonego szpinaku 1 opakowanie sera feta (270 g) 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 5 liści świeżej bazylii 1/2 łyżeczki(...)pieprzu łyżka oleju Dodatkowo: sól do wody do gotowania, pestki dyni do posypania Ciasto przygotować zgodnie z podanym wcześniej przepisem. Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, dodać zamrożony szpinak. Smażyć na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając. Dodać wyciśnięty czosnek, pieprz i posiekaną bazylię. Kiedy woda ze szpinaku odparuje, dodać
BullioEkspresowy murzynek na maślance (bez jajek) – czyli coś słodkiego w kilka chwil :) Ciasto jest szybkie w wykonaniu, pyszne i idealnie wilgotne. Podane składniki wystarczą na blaszkę o wymiarach 35x26cm. Jeśli lubicie takie ciasta bez wysiłku, których przygotowanie zajmuje tylko kilka minut, a jedynym minusem jest czekanie tych 40 minut, kiedy ciasto piecze się […] The post Ekspresowy murzynek
Kulinarne Przebojesodą i dodajemy do masy. Miksujemy na najniższych obrotach do połączenia się składników. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy do połączenia się. Z gotowej masy łyżeczką nabieramy porcję ciasta i mokrymi dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zachowujemy odstępy, gdyż ciasteczka się rozpłyną). Pieczemy przez ok.10
Domowy Smak JedzeniaDoskonałe ciasto na pizzę jak i na pierogi Składniki: 1 kg mąki pszennej 0,5 l mleka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 42 g świeżych drożdży 0,5 szklanki oleju 1 jajko z przepisu przyjaciółki Asi :) Sposób przygotowania: Mleko lekko należy podgrzać, dodać łyżeczkę cukru i drożdże. Wymieszać do rozpuszczenia się drożdży i odstawić na 20 minut(...)należy przesiać przez sito 1/2 kg mąki, wbić jajko, dodać sól, rozpuszczone drożdże i olej. Wymieszać składniki, aby składniki się połączyły i dolewając ciepłe mleko i posypując mąką wyrabiać ciasto, aż do czasu gdy będzie odchodzić od rąk. Ciasto powinno być dość gładkie, elastyczne i miękkie. Z wyrobionego ciasta uformować kulę, polać olejem, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe
Z notatnikaDelikatne i puszyste drożdżówki z ciasta, które przyrządza się dzień wcześniej, smakują inaczej niż te tradycyjne wypieki. Kto raz spróbuje takich brioszek, będzie o nich myślał jeszcze długo :) Dziś mam dla Was jesienną wersję z dynią, kwaśnymi antonówkami, żurawiną i słodkim mleczkiem. Przygotujcie na weekend i koniecznie podzielcie się nimi z najbliższymi :) 80 g masła 50 ml mleka(...)mieszamy aż się rozpuszczą ( mleko nie powinno być gorące). Mąkę mieszamy z cukrem i solą. W środku tworzymy dołek i dodajemy mieszankę z mlekiem, a także resztę składników na ciasto. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Miskę owijamy folią i wstawiamy na noc do lodówki. Na następny dzień ciasto wyrabiamy przez 5 minut a następnie rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach około
Mienta blogŚlimaczki drożdżowe są fajną alternatywą tradycyjnej pizzy :) Ciasto drożdżowe zostało dodatkowo wzbogacone w składzie o serek topiony, dzięki czemu powstałe ślimaczki są jeszcze pyszniejsze. Składniki: 30 dag mąki 4 dag drożdży 10 dag topionego serka Szczypta cukru 150 ml mleka 5 łyżek ketchupu 1 puszka kukurydzy 8 plasterków serka mozzarella 1 jajko do smarowania Papier do pieczenia Wykonanie: Mąkę wsypać(...)miski, dodać pokruszone drożdże, posypać cukrem, wlać ciepłe mleko, wyrobić dokładnie ciasto i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto połączyć z serkiem topionym i jeszcze raz bardzo dokładnie wyrobić i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Stolnicę posypać mąką, wyłożyć ciasto, rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 20x30 cm i posmarować ketchupem (lub przecierem). Posypać kukurydzą (można dowolnym farszem
Tradycyjna KuchniaPewnego dnia obiecałam komuś pyszny, ale zaznaczyłam, że zdrowy wypiek. I tak oto powstało to cudo! To ciasto jest tak pyszne, że aż normalnie brak słów :D Ciastem jest bezglutenowy biszkopt , przygotowany z mąki kukurydzianej i ziemniaczanej, który kompletnie nie sprawia żadnych problemów podczas pieczenia. Nadzieniem i wierzchnią warstwą ciasta jest obłędnie pyszny krem jogurtowo-kokosowy ! Na wierzchu świeże(...)papierem do pieczenia. Wlej masę i wstaw do piekarnika ustawionego na 180*C, piecz 35 minut. Po wyciągnięciu upuść na podłogę z 1/2 metra wysokości. Pozostaw do całkowitego wystygnięcia. CIASTO: Ostygnięty biszkopt przekrój na dwie części. Każdą nasącz wodą wymieszaną z sokiem z cytryny i syropem klonowym. 2/3 masy wyłóż jako środek ciasta, a pozostałą częścią wysmaruj zewnętrzną część biszkoptu
Zdrowie na języku :Ppołączenia (ja wszystko robię w misie blendera z nożami). Masa ma być gęsta, jeśli będzie zbyt rzadka dodajemy resztę mąki. W garnku rozgrzewamy olej. Sprawdzamy stan – odrobina ciasta wrzucona na tłuszcz powinna szybko wypłynąć na wierzch. Przygotowujemy dwie łyżeczki, maczamy je w oleju. Na jedną nabieramy ciasto, wkładamy w olej pomagając sobie drugą łyżeczką przy ściąganiu ciasta. Ciasta(...)kształtu. Podczas smażenia obracamy pączki, aby równomiernie się usmażyły. Wyciągamy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Następnie układamy na talerz i oprószamy cukrem pudrem. Podajemy. Do przygotowania ciasta użyłam mąki pszennej z Młynów Stoisław. Młyny Stoisław, to 50 lat jakości.W ofercie producenta znajdziecie mąki, kasze, płatki i otręby spożywcze. http://www.mlynystoislaw.pl/ Smacznego
Słodkie okruszki