ciasto - 163312 przepisów (strona:3228/10888)

Bułeczki z ciasta na pizzę z czarnuszką i ostrą pappryką 143

pracy, toteż powstały dwa cudowne, wytrawne wypieki. Pizza już mi się znudziła, zaszalałam, wena twórcza zdziałała cuda! Podstawą mojego dzisiejszego, jednego z dwóch, wypieków, było dobrze już znane ciasto na pizzę, które od lat chwalę i tak już pozostanie, bo jest genialne! A takie gorące, drożdżowe bułeczki, posmarowane pesto, to niebo w gębie! Posypane ostrą papryką i czarnuszką(...)smaczne, że obawiam się, że do jutrzejszego śniadania nie poczekają! Zawsze można zrobić drugą porcje, dlaczego nie? Bułeczki z ciasta na pizzę z czarnuszką i ostrą papryką Składniki: ciasto na pizzę, przepis znajdziesz tutaj czarnuszka do posypania mąka do posypania blatu ostra papryka w proszku do posypania oliwa z oliwek do wysmarowania formy do podania domowej roboty pesto bazyliowo - miętowe

Moja smaczna kuchnia
PIZZERINKI 169

dodać to co tylko się lubi :) U mnie pizzerinki były z pozostałym od obiadu sosem pomidorowym z mięsem mielonym  (przepis tutaj) , pieczarkami i serem. Składniki na ciasto drożdżowe: * 1/2 kg mąki pszennej * 1 jajko * 40 g świeżych drożdży * 1 szklanka płynu: pół szklanki wody+ pół szklanki mleka * 2 łyżki oleju * sól * 1 łyżeczka cukru Dodatkowo: * sos pomidorowy(...)wymieszać. Zasypać to łyżka mąki, zakryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce, aby zaczyn zaczął pracować, na około 15 minut. Po tym czasie dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać ciasto. Ponownie zakryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce tak długo, aż ciasto podwoi swoja objętość. Stolnicę podsypać mąką, wyłożyć na nią ciasto i dokładnie zagnieść. Od ciasta odrywać

Zrób to smacznie
Pizza hawajska 210

niej, o którym wspomniałam w  tym wpisie. Do  dzisiejszej pizzy wybrałam inne składniki dodatkowe. Tym razem zrobiłam ją ze słodkim dodatkiem ananasów.    PIZZA HAWAJSKA Składniki: ciasto: 1,5 szklanki mąki 1/2  szklanki letniej przegotowanej wody 2 łyżki oliwy 3-4 g suchych drożdży 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru dodatki: sos pomidorowy do pizzy(...)najlepiej mozzarelli) 1/2 puszki ananasów 100 g szynki konserwowej opcjonalnie kukurydza konserwowa Przygotowanie: Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy suche drożdże, sól, cukier oraz olej. Mieszamy dodając wodę.  Zagniatamy ciasto tak aby powstała jednolita kula. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (30-40 minut).  Ciasto rozgniatamy w dłoni na duży placek, przekładamy na formę do pizzy wysypaną mąką

Bon appetit mon amie
Ciasto marcepanowo kokosowe z gruszkami 180

Pachnące ciasto marcepanowo kokosowe z gruszkami gotowanymi w białym winie z dodatkiem aromatycznych przypraw. Za bogactwo smaków i aromatów zarówno w trakcie przygotowywania tego ciasta jak i po upieczeniu musicie je upiec. Składniki: 4 gruszki ( u mnie konferencja) 750 ml białego wytrawnego wina 1 laska cynamonu 1 laska wanilii 1 gwiazdka anyżu 5 łyżek cukru trzcinowego Ciasto: 3 jajka(...)obrotach dodawać naprzemiennie jogurt, masło i mąkę. Na końcu dodawać porcjami marcepan, likier kokosowy i mieszać łopatką. Formę prostokątną o wymiarach 25*11 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, równomiernie rozprowadzić i włożyć gruszki. Piec w 180 stopniach góra-dół z termoobiegiem około 50 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika zostawić na około 10 minut następnie

Ala piecze i gotuje
Serowe i kakaowo-bananowe rogaliki drożdżowe 182

Idealne, żeby zjeść na drugie śniadanie do kawy. Nie są zbyt pracochłonne, pomijając wyrastanie ciasta a na pewno są prze pyszne ;) Jako miłośniczka ciast drożdżowych musiałam to dodać.A wszystko jest inspiracją akcji durszlaka na rogale ;) Składniki: pół szklanki mleka 25-30 dag mąki 10g drożdży ćwierć szklanki mleka 2 łyżki masła jajko szczypta soli     2-3 łyżki(...)rozpuszczamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok 10 min do wyrośnięcia. W międzyczasie rozpuszczamy masło. Jajko roztrzepujemy z cukrem, dodajemy mąki i mieszamy, wyjdzie sypkie ciasto, dodajemy wyrośnięte drożdże i sól, mieszamy łyżką, dodajemy stopione masło i ugniatamy ręką, aż ciasto zacznie się odklejać od rąk. Odstawiamy takie na ok 1,5 godziny do wyrośnięcia. Robimy

Idę coś wszamać
Trójskładnikowe ciasteczka maślane 194

200g dobrego zimnego masła (nie margaryny) 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru pudru   Przygotowanie:   Mąkę, cukier i masło wkładamy do miski i za pomocą rąk ugniatamy ciasto (można je wyrobić mikserem, ale ile frajdy zajmuje dzieciom ręczne wyrabianie ciasta). Wkładamy je do schłodzenia na pół godziny do lodówki. Wyjmujemy ciasto i na lekko posypanej mąką desce rozwałkujemy(...)ciasto na wysokość 2-3mm (warto zauważyć, że ciasto maślane nie rośnie, więc warto aby było grubsze). Wykrawamy ciasteczka ulubionymi foremkami. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 10-12 minut (do lekkiego zbrązowienia). Studzimy. Smacznego

ChilliJemy
Tarta budyniowa z kwiatami hibiskusa i galaretką. 211

budyń waniliowy 2- 3 łyżki cukru 1 łyżka mąki pszennej   Dodatkowo;  kilka kandyzowanych kwiatów hibiskusa Skworcu.com.pl 2 cytrynowe galaretki   Przygotowanie;  Z podanych składników zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i chłodzić około pół godz. następnie wylepić nim formę do tarty (średnica około 28cm) Ponakłuwać widelcem. Przykryć papierem do pieczenia i obciążyć grochem , lub kulkami ceramicznymi. Ciasto wkładamy(...)nagrzanego piekarnika do temp. 190 C i piec około 15 min. Wszystkie składniki kremu dokładnie ze sobą zmiksować aby nie było żadnych grudek. Wyjąć ciasto zdjąć obciążniki wylać na nie delikatnie krem. Zapiekać około 30 min. Kwiaty hibiskusa zalać niewielką ilością wrzątku i zostawić aby "rozkwitły". Budyń powinien być ścięty a nie płynny. Kiedy budyń się zetnie wyciągamy tarte

Radość kipiąca uśmiechem.
PIEROGI MAMY MARIOLKI 173

Dziś kolejny przepyszny przepis z wykorzystaniem Mąki Szymanowskiej Polskie Młyny oraz Polskiego Oleju Rzepakowego. Ciasto na pierogi to ciasto mojej mamy Marioli która od zawsze z niego korzysta i nie dziwie się bo pierogi mogę śmiało powiedzieć są IDEALNE. Wyszło rewelacyjne. Zapraszam do wypróbowania. Polecam. SKŁADNIKI na ok 70 sztuk CIASTO: 1 Kg Mąka Szymanowska 2 Jajka 500 ml gorącej(...)sobą dodając surowe jajko oraz przyprawy. Na blat wysypuję mąkę.  Po środku robię dziurę i wbijam jajka oraz wlewam olej. Stopniowo wlewam wodę. Zagniatam.  Kiedy całość połączę, ciasto dzielę na 3 porcję.  Jedną porcję wyrabiam a pozostałe przykrywam ściereczką by nie wyschły.  Ciasto rozwałkowuję bardzo cienko ok 2-3 mm grubości. Wycinam krążki o średnicy

Gotowanie Patki
Krajanka wuzetka 281

Krajanka wuzetka, ciastko tortowe…kto je pamięta. Kilka lat temu będąc w Warszawie zostałam zaproszona do cukierni. Wybrałam właśnie to ciasto . Okazało się jednak, że nazywa się ono dzisiaj zygmuntówka. No cóż nie wiem czy to postęp…Wuzetka będzie dla mnie zawsze wuzetką. Bardzo lubię tortowe krajanki . Wuzetka Składniki: podłużna foremka 25 cm x 35 cm Biszkopt kakaowy(...)pianę przez około 5 minut. Na koniec dodaj po jednym żółtku wciąż miksując. Przesiej kakao z mąką i delikatnie wymieszaj z masą jajeczną. Wyłóż formę papierem do pieczenia, rozprowadź ciasto i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz biszkopt przez 30 minut. Upieczony biszkopt wyjmij i ostudź. Po 15 minutach odwróć blachę do góry nogami, oderwij papier i pozostaw biszkopt do całkowitego

codojedzenia
Maffinki z płatkami owsianymi i jabłkami 189

mąki pszennej 2 jabłka 50 g płatków owsianych góralskich wykonanie: Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać olej i jogurt i ponownie wymieszać. Mąkę przesiać i połączyć z ciastem, dodając również proszek do pieczenia (Miksować przez 1-2 minuty na najmniejszych obrotach miksera) Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Do ciasta dodać jabłka i płatki owsiane. Wymieszać szpatułką(...)Ciasto nakładać do papilotek. Piec około 25 minut w temperaturze 190 stopni Polecam

Ania i Marcin gotują
GRAHAMOWE ZAWIJAŃCE Z CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM 193

zupy. Zawijańce zrobiłam na bazie mąki chlebowej oraz graham, z dodatkiem czosnku niedźwiedziego,  który ma właściwości lecznicze oraz czarnuszki, która ma m.in. właściwości antybakteryjne i antywirusowe. SKŁADNIKI Ciasto: 200 g mąki graham Młynomag , 100 g mąki chlebowej typ 720 Młynomag , 1 łyżka mąki pszennej tortowej, 20 g świeżych drożdży, 100 ml wody, 100 ml mleka, ½ łyżeczki cukru, 1 łyżeczka(...)soli, 3 łyżki oliwy z oliwek Nadzienie: 200 g serka typu feta, 3 łyżki czosnku niedźwiedziego , 4 łyżki mleka Dodatkowo: 2 łyżki mleka, czarnuszka , mąka do podsypywania WYKONANIE Ciasto: Mleko podgrzewamy z wodą. W misce rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy łyżkę mąki pszennej, odkładamy na 5 minut w ciepłe miejsce. W dużej misce mieszamy obie mąki, sól

słodki bratek
Korzenne ciasto dyniowe z orzechami 154

Dziś Kulinarne przygody Gatity zapraszają Was na rewelacyjne korzenne ciasto dyniowe z orzechami. Dlaczego warto je upiec ? Otóż powodów jest kilka 😊. Po pierwsze jest bardzo proste do przygotowania, wystarczy tylko wymieszać wszystkie składniki. Po drugie robi się je bardzo szybko,  a po trzecie jest pyszne, wilgotne, puszyste i to już ostatni moment na to, żeby upiec coś(...)dyni, zanim rzucimy się w wir robienia pierniczków 😄. Mam nadzieję, że Was przekonałam !   Korzenne ciasto dyniowe z orzechami Czas przygotowania: 50 minut Proporcje na formę o wymiarach 23 x 23 cm Składniki: 250 g  pieczonej dyni 3 jajka 60 g oleju 1 szklanka maślanki 1 szklanka cukru 250 g  mąki Puszystej Tortowej Lubella 1 łyżeczka proszku

Kulinarne przygody Gatity
Bułki marchewkowe na zaczynie drożdżowym, listopadowa piekarnia. 254

jasnej typ 630, • 260g letniej wody, • 5g świeżych drożdży. Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy mąkę i po wymieszaniu przykrywamy miskę pozostawiając ją w temp. pokojowej na 12-18 godzin. Ciasto właściwe • Cały zaczyn, • 15g świeżych drożdży + 2 łyżki wody, • 1 kopiasta łyżka czarnuszki namoczonej na kilka godzin przed ciastem właściwym i odsączonej z wody, • sól, około 10g. • 160g startej marchewki(...)320g mąki orkiszowej typ 630 + mąka do podsypania przy formowaniu bułek, • 1 łyżka oliwy. Do zaczynu dodajemy rozpuszczone drożdże. Następnie po kolei czarnuszkę, sól, startą marchew i mąkę. Wyrabiamy ciasto pod koniec dodając oliwę. Dobrze wyrobione ciasto pozostawiamy w misce pod przykryciem do podwojenia objętości na około 60 minut. Następnie dzielimy ciasto na 10-12 części i formujemy bułeczki posypując

Leśny Zakątek
Rożki cappucino -orzechowo-migdałowe 185

Mini rożki ...troszkę koślawe, ale smaczne...ja z części ciasta formowałam wałeczki, a z części ciasta zrobiłam rożki ze specjalnej blaszki..Przepis  gdzieś z netu.. 300 g mąki 100 g cukru pudru 50 g zmielonych migdałów 50 g zmielonych orzechów 180 g masła 4 łyżki cappuccino w proszku  50 ml gorącej wody szczypta soli Cappuccino wymieszać(...)gorącej wody,ostudzić. Mąkę wymieszać z orzechami, migdałami, solą i cukrem. Dodać  zimne masła i posiekać. Dodać ostudzone cappuccino i zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię np. Gosia i schłodzić w lodówce przez ok. 1-2 godz.Z ciasta formować wałeczki o grubości ok. 1 cm i długości 6 cm ze spiczastymi końcami Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Moje domowe kucharzenie
Prosty chlebek bananowy 207

walić szklanki cukru. Dodałam sporo czekolady i pastę waniliową. Chlebek bananowy wyszedł cudownie wilgotny, pachnący bananami oraz czekoladą. Do porannej kawy i z odrobiną powideł śliwkowych idealny. Jak lubicie ciasta z cyklu „wrzucić, zamieszać, wylać, upiec” to ten chlebek bananowy z czekoladą jest dla was! Potrzebujemy: 5 średniej wielkości, mocno dojrzałe banany (z brązowymi plamkami) 5 jajek łyżkę pasty waniliowej(...)brązowego cukru lub 2 łyżki miodu o delikatnym smaku. Przygotowanie jest banalnie proste. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, standardową keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i zabieramy się za przygotowywanie ciasta. Do dużej miski wkrawamy obrane banany i zgniatamy je widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Wbijamy jajka, dodajemy pastę waniliową, masło lub olej, mleko i mikserem miksujemy wszystko na puszystą

ladykitchen