Kisz (quiche) to potrawa pochodząca z Francji i składa się z słonego ciasta kruchego oraz masy jajeczno – śmietanowej. Jako głównego składnika można użyć rożnego rodzaju mięs, serów, owoców morza lub warzyw. U mnie kisz z pomidorami oraz serem. Składniki na ciasto: 150g masła 300g maki pszennej szczypta soli żółtko 2 łyżki bardzo zimnej śmietany kremówki Składniki na nadzienie: 3 małe(...)pomidory 100g sera żółtego 3 jajka 300ml śmietany kremówki sól i pieprz Sposób przygotowania: Ciasto: Wszystkie składniki umieść w misce i staraj się jak najszybciej wyrobić ciasto tak by za bardzo go nie ogrzać. Następnie rozwałkuj lekko posypując mąką. Przełóż do formy do pieczenia i dociśnij do brzegów. Utnij wystające końce a widelcem nakłuj spód tak by podczas pieczenia ciasto
wysmienityjest dużym zaskoczeniem. Jest to połączenie słodkiej bezy z kwaśnym musem cytrynowym. Ponad to beza z wierzchu powinna być chrupiąca natomiast w środku miękka i piankowa. Składniki na kruche ciasto: 150g masła 300g mąki 2 łyżki cukru żółtko (białko zachowaj) 2 łyżki zimnej śmietany Składniki na cytrynowe nadzienie: 100g cukru 5 łyżek mąki ziemniaczanej 4 cytryny 100ml soku pomarańczowego(...)żółtek (białka zachowaj) 100g masła Składniki na bezę: 6 białek 400g cukru Sposób przygotowania: Wymieszaj w dużej misce wszystkie składniki na ciasto kruche i dokładnie zagnieć. Nie wykonuj tej czynności za długo by za bardzo nie ogrzać ciasta. Następnie lekko podsypując mąką rozwałkuj i przełóż do foremki po czym dociśnij ciasto do brzegów, spód pozakłuwaj widelcem i wstaw do lodówki
wysmienitydzielenia się. Ślimaczki można podać z oliwą z oliwek, octem balsamicznym, oliwkami czy np. jakąś pastą. Równie dobrze smakują na ciepło jak i na drugi dzień. Trzeba trochę przypilnować ciasto drożdżowe ale całość jest warta zachodu. Składniki: szklanka ciepłej wody 2,5 szklanki mąki pszennej typ 550 100ml oliwy z oliwek łyżeczka soli łyżeczka cukru łyżeczka gałki muszkatołowej 30g drożdży(...)się rozpuszczą dodaj szklankę mąki oraz oliwę z oliwek. Dokładnie wymieszaj i odstaw na około godzinę w ciepłym miejscu. Następnie dodaj gałkę muszkatołową i pozostałą mąkę i dobrze zagnieć ciasto. Może to zająć jakieś 10-15 minut. Ciasto musi ładnie odchodzić od ręki, być lśniące i sprężyste. Następnie odstaw na co najmniej godzinę w ciepłe miejsce. Przecier pomidorowy wymieszaj
wysmienitylubi zapiekanki z pieczarkami z budki? Dziś mam dla Was propozycję na zdrowszą wersję, bo domową i na grahamowym spodzie. Pyszna propozycja na obiad i kolację. SKŁADNIKI Ciasto: 30 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 150 g mąki graham, 150 g mąki pszennej, 2 łyżki oliwy, ½ łyżeczki soli, ¾ szkl. ciepłej maślanki, 5 łyżek ciepłej wody Nadzienie: kilka plastrów grubej kiełbasy(...)pomidorowy (taki jak do pizzy), 25 dag pieczarek, ½ cebuli, 2 łyżki masła, 4 ogórki kartuskie , ketchup, 4 łyżki startego żółtego sera, cebulka prażona sól, pieprz, papryka słodka WYKONANIE Ciasto: W ciepłej wodzie rozrabiamy drożdże z cukrem i łyżką mąki, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. W misce mieszamy obie mąki, sól, dodajemy maślankę, oliwę i zaczyn, wyrabiamy
słodki bratekwyszedł bardzo smaczny, mimo że w trakcie pieczenia nieco siadł. Jak dla mnie trochę mało słony, ale to kwestia upodobań. Foremkę wysmarowałam olejem i obsypałam otrębami. Pominęłam miód, do ciasta dodałam kminek - kminek w chlebie uwielbiam. Być może mój chleb to nie tatarczuch spod Radomska, ale wart upieczenia i spróbowania. Polecam! Chleb gryczany zwany tatarczuchem spod Radomska - podaję za Amber(...)rozpuścić w 1/2 szklanki wody, 2 łyżki śmietanki, łyżeczce cukru. Wyrośnięte drożdże dodać do zimnej mąki, dodać cukier oraz pół łyżeczki soli. Dokładnie wymieszać. Konsystencja ma być jak na ciasto naleśnikowe gęste. Ciasto wlać do silikonowej tortownicy i piec 50 min w temp. 180 stopni. Formy silikonowej niczym nie smaruję, ale jeśli biorę normalną foremkę metalową to smaruję margaryną
Stare GaryŚwietne, proste i niezwykle smaczne. Z ciastem nie ma żadnego problemu, trzeba tylko stopniowo dodawać mleko. Szybko rosną, są pulchne a przy tym lekkie jak puch. Długo zachowują świeżość. Ten przepis Was oczaruje ;) Polecam! Ps. Wiem, że wśród Was jest wielu miłośników kuchennych akcesoriów i dodatków codziennego użytku ;) Jeśli szukacie czegoś dla siebie lub dobrego prezentu np. na ślub(...)drożdże, wymieszać (ze świeżymi drożdżami należy zrobić najpierw rozczyn). Do mąki wymieszanej z drożdżami dodać pozostałe składniki, wyrobić, pod koniec dodać płynny tłuszcz. Masę wyrabiać przez kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie. Gotowe ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, na około 90 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto
Domowa cukiernia Ewyfaworki. U nas w domu w tym roku postanowiliśmy przygotować coś nowego, a zarazem starego, bo przepis pochodzi z dawnych dziecięcych lat. Szybkie paluszki serowe, bez zbędnego wygniatania ciasta, bez rośnięcia i formowania. Robi się je szybko i niezwykle łatwo, a smak jest po prostu wspaniały. SKŁADNIKI: (ok. 50 sztuk) 500 g twarogu * 500 g mąki 125 g margaryny(...)cukru 2 jajka 3 łyżki śmietany 1 łyżka spirytusu 1 łyżka sody cukier puder - do posypania * można użyć sera sernikowego z wiaderka, jednak należy wówczas dodać nieco więcej mąki. Ciasto powinno mieć strukturę ciasta na pierogi. Margarynę i jajka najlepiej wyjąć ok. 1 godzinę przed zabraniem się do robienia paluszków.. Podane składniki poza sodą i mąką łączymy
Kuchnia od dwojgachociaż zrobiłam je z mąki orkiszowej - 630. Tajemnica tkwi w utarciu jajek z dodatkiem cukru na puchaty kogel-mogel. Nawet nie musisz ich formować, bez obawy - nie oblepisz się ciastem drożdżowym. Po prostu wyrośnięte ciasto rozwałkowujesz i wykrawasz foremką pączki. Ot i wszystko! Składniki na około 13 pączków: 275 g mąki orkiszowej 630 25 g drożdży 1/2 szklanki mleka(...)mąkę przesiać przez sito, dodać do masy jajecznej mleko podgrzać. Część dodać do drożdży, zamieszać, wlać do żółtek z mąką, posolić. Wyrabiać hakiem dodając resztę mleka i alkohol. Gdy ciasto odchodzi od miski, wlać roztopione, ciepłe masło. Ponownie wyrobić. Ciasto powinno być lużne. Przykryć misę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia gdy podwoi swoją objętość, wyłożyć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pierwszy naprawdę wolny weekend w tym roku, yupi :) Leżing do południa, zero pośpiechu...uwielbiam, choć nie często się to zdarza. Dla osłodzenia sobie tych błogich chwil, upiekłam ciasto. Teraz nic mi już więcej nie potrzeba. Ciepły szlafrok, dobra książka, kubek mleka, kawałek ciasta i kot mruczący na kolanach...chwilo trwaj :) SKŁADNIKI: 250 g masła 125 g cukru 1 łyżeczka cukru(...)jajku. Gdy składniki się połączą, dodawać stopniowo przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, wszystko dobrze utrzeć mikserem. Na końcu dodać cząstki mandarynek i delikatnie wmieszać je w ciasto. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i piec 55-60 minut (lub do tzw. suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto można oprószyć cukrem pudrem
Kuchnia w opałachmleka Dodatkowo: olej lub smalec do smażenia Mąkę wymieszać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia a następnie dodać pozostałe składniki .Zagnieść gładkie, elastyczne, niezbyt twarde ciasto (najlepiej użyć do tego robota z hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego), uformować kulę i przykryć ściereczką na 5 minut, by ciasto odpoczęło.Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek(...)grubości ok. 0,5 cm a następnie pokroić na pasy o szerokości ok. 4 cm. Pasy ciasta kroić pod kątem w taki sposób, by powstały romby.Ciasto wrzucać na mocno rozgrzany tłuszcz i smażyć, tylko do chwili lekkiego zarumienienia.Po wyjęciu ułożyć na ręczniku papierowym.Przed podaniem posypać cukrem pudrem i polać płynnym miodem. Tawa Tawas najlepiej smakują lekko ciepłe
Moje domowe kucharzeniezasypujemy 1 łyżką cukru , dolewamy lekko podgrzane mleko (nie gorące!) mieszamy do rozpuszczenia . Zaczyn odstawić przykryty ściereczką w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na ok 15-20 min. Ciasto właściwe :Do miski wsypujemy mąkę , dodajemy wodę , mleko zagęszczone , rozkłócone jajko , roztopione i ostudzone masło, sól oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy ciasto rękoma ok. 15 min. ( ciasto drożdżowe(...)lubi być długo wyrabiane , będzie wtedy bardziej puszyste ) aż zacznie odchodzić od dłoni. ( w razie potrzeby dodać odrobinę mąki ) Ciasto przykryć ściereczką , odstawić w ciepłe miejsce na 1 h. do podwojenia objętości. Piekarnik nagrzać do 200 st. C Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta odrywamy małe kawałki i formujemy bułeczki ( Tutaj ogranicza was tylko wyobraźnia :p ) Układamy
Marcepanowa kuchnianaleśników ... Każde kończyło się zeskrobywaniem z patelni . Wręcz nienawidziłam smażenia naleśników i zlecałam tą czynność innym domownikom 😁 Ale odkąd opanowałam idealne proporcje , to czynność ta stała się czystą przyjemnością . Ciasto z tego przepisu jest delikatne ,nie rwie się , a naleśniki wychodzą bardzo cieniutkie . Zachęcam gorąco do zapoznania się z przepisem i wypróbowania go przy najbliższej okazji(...)zaczynamy ! Składniki: (na ok. 5 dużych naleśników) CIASTO : 150 g mąki pszennej 2 jajka 1 łyżka oleju rzepakowego 200 ml mleka 100 ml wody gazowanej szczypta soli N ADZIENIE TWAROGOWE : 1 kostka sera białego chudego 40 g cukru waniliowego łyżeczka soku z cytryny skórka z otartej cytryny ( cytrynę należy wcześniej sparzyć wrzątkiem
Marcepanowa kuchniaOpis przygotowania: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Do tego dodajemy jajko, mleko lub kwaśną śmietanę, cukier, proszek do pieczenia oraz gałkę muszkatołową. Wszystkie składniki ugniatamy na jednolitą i zbitą masę. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm. Szklanką wycinamy koła, następnie, w każdym z kół, kieliszkiem wykrawamy dziurkę. Smażymy na głębokim tłuszczu tak, aby cały donat był zanurzony, przez około
Ciastka i ciastaśmietankowy mielony typu pacynka, wbijamy 2 jajka, dodajemy cukier, jogurt, cukier z prawdziwą wanilią, sodę, małą szczyptę soli i na początek około 200-210 g mąki pszennej. Wstępnie mieszamy ciasto łyżką, a następnie zaczynamy wyrabiać ręką. Ciasto będzie klejące, ale powinno odlepiać się od ręki, w razie potrzeby dodajemy resztę mąki (mąki nie może być za dużo, podkreślam ciasto(...)względu na ser będzie się lepić). Z ciasta formujemy coś w rodzaju kuli. Następnie odrywamy małe kawałki i formujemy w dłoniach małe kulki (wielkości orzecha włoskiego lub mniejsze). Kuleczki ze względu na lepiące ciasto albo lekko obtaczamy w pozostałości mąki na brzegach miski, albo co jakiś czas myjemy ręce pod wodą i formujemy kuleczki w wilgotnych dłoniach. Kuleczki wrzucamy
Słodkie okruszkiNiespodzianką w tym cieście jest użyty do masy składnik, a mianowicie pepsi (lub coca-cola). Ciasto jest przepyszne. Nigdy nie przypuszczałam, że zalanie orzechów i pokruszonych herbatników tym gazowanym napojem da taki wyśmienity efekt. Musicie spróbować sami. Ciasto robiłam już kilka razy i zawsze zachwyca. Polecam:) Biszkopt: 5 jajek 1 szkl. mąki pszennej 2 łyżki kakao 2/3 szkl. cukru(...)łyżki cukru pudru Masa śmietanowa: 400 ml śmietany kremówki 2 łyżeczki żelatyny lub śmietan-fix 2-3 łyżki cukru pudru (do smaku) Dodatkowo: 1/4 szkl. coca-coli do nasączenia ciasta 50g mlecznej czekolady Białka ubijamy na sztywna pianę, pod koniec stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem miksując do połaczenia. Cienkim strumieniem wlewamy olej. Następnie delikatnie
Smaki Na Talerzu