ciasto - 162907 przepisów (strona:3220/10861)

Drożdżowe bułeczki z młodą kapustą i pieczarkami 204

młodej kapusty i pieczarek. Zapewniam, że każdemu będą smakować.  SKŁADNIKI: Farsz: 1 główka młodej kapusty, 250g pieczarek, 1 cebula, ½ papryki czerwonej, 1 łyżeczka kminku, sól, pieprz, oliwa, Ciasto: 200 ml ciepłego mleka, 2,5 szklanki mąki, 30g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 1 jajko, 2 łyżki margaryny, ½ łyżeczki soli, Dodatkowo: 1 jajko, 1 łyżka siemienia lnianego MAKAR . PRZYGOTOWANIE: 1. Kapustę(...)mleku rozpuszczam drożdże razem z cukrem oraz łyżeczką mąki. Odstawiam na 10 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję rozczyn, jajko, sól oraz rozpuszczoną margarynę. Wyrabiam ciasto. Oprószam mąką i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. 3. Ciasto wykładam na stolnicę i lekko rozwałkowuję. Kroję na kawałki. Na każdy kawałek ciasta nakładam porcję farszu. Brzegi ciasta zlepiam formując kulę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto z kaszy manny 436

Skoro mój narzeczony stwierdził, że jest to najlepsze ciasto jakie do tej pory zrobiłam to chyba coś jest na rzeczy, jako, że on zawsze ma coś do powiedzenia co można by było zrobić lepiej. Ciasto jest bez dodatku mąki, co jest bardzo ciekawe. Jest to ciasto z pochodzenia z Neapolu a nazywa się Migliaccio, które je się najczęściej podczas karnawału(...)skórkę z limonki i ekstrakt waniliowy. Następnie dodajemy stopniowo masę z kaszy manny i mieszamy aż obie masy dokładnie się połączą. Blaszkę smarujemy masłem i wykładamy na to nasze ciasto, pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut aż się zarumieni na wierzchu. Ja swoje ciasto dodatkowo po ostudzeniu polałam czekoladowym ganache na które przepis znajduje się tutaj - - - >  Ganache

Delusional Trine
Dietetyczny, wegański, bezglutenowy "sernik" jaglany z borówkami 2.0, Lychee w dziczy 267

Inna, szybsza wersja tego sernika . Pyszny!!! Składniki na wegańskie kruche ciasto: 0,5 szklanki mąki jaglanej (ewentualnie pszennej, tylko wtedy ciasto nie będzie bezglutenowe) + kilka łyżek 0,5 szklanki (razem) mąki kukurydzianej i ziemniaczanej (2-3 łyżki mąki ziemniaczanej, reszta kukurydzianej) 2 łyżki  ksylitolu  (ewentualnie cukru) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki zimnej wody(...)krem kokosowy i borówki. Wszystko dokładnie zblenduj na gładką masę. Natłuść formę olejem (okrągła 28 cm średnicy lub kwadratowa o boku 20 cm) i wylep ją kruchym ciastem; możesz to zrobić rękami, nie musisz używać wałka. Piecz ciasto przez 25-35 minut w 170°C. Następnie przełóż do formy masę jaglaną i wyrównaj. Wyłącz dolne grzanie w piekarniku

Qlinarnie i Qlinarnie
paluchy drożdżowe 327

czarnuszka wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy z cukrem, dwoma łyżkami mąki oraz z ok. 100 ml letniego mleka i odstawiamy do podrośnięcia. Do podrośniętego zaczynu dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Gotowe przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość odrywamy po kawałeczku i formujemy paluchy o długości ok. 20 cm. Układamy je w odstępach na blaszce wyłożonej

Domowy Smak Jedzenia
KLASYCZNA BABKA MARMURKOWA - KOLEJNA ODSŁONA 217

Cały czas ucierając, wsypać mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać ubite na sztywno białka i otartą skórkę z cytryny. Delikatnie wymieszać całość łyżką. Przełożyć  3/4 ciasta do innej miseczki, a do pozostałej części  ciasta dodać 1 łyżka kakao i kilka kropli olejku rumowego. Do wysmarowanej i wysypanej bułka foremki  wylać jasne ciasto przez środek(...)wylać ciemne ciasto (można delikatnie ciasta przemieszać widelcem utworzy się wtedy marmurek). Piec w temperaturze 180 stopni około 45-50 minut, do suchego patyczka

Walijskie Pichcenie
Ciasto z jabłkami i budyniem 101

Masz coś słodkiego? Mam. Ciasto? Tak, z jabłkami i budyniem oraz polewą, taką, jak robiła babcia. Ooo, to daj kawałek! Dobra, daj jeszcze ten mały, co tam w blaszce jest…W zasadzie możesz mi ukroić większy, bo mam ochotę na słodkie! (…) Mogę repetę…? Składniki: biszkopt 5 jajek 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1 szklanka cukru pudru(...)żółtka jajek oddzielamy,białka ubijamy na sztywno, dosypujemy powoli cukier, następnie dodajemy po żółtku, na sam koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy całość drewnianą łopatką. Przelewamy ciasto do wyłożonej papierem tortownicy.Pieczemy ok. 30-40 min w 170-180C. Po wystudzeniu przekrawamy na dwa placki. masa jabłkowa :jabłka obieramy, kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem i smażymy

Raj dla Podniebienia
Lekkie ciasto biszkoptowe z owocami i bazyliowo-miętową kruszonką 99

można upiec na majowe popołudnie? Biszkopt. A jak można smacznie urozmaicić biszkopt? Dodając do niego owoce. Ale takie ciasto piekłam wielokrotnie… A gdyby tak mały dodatek w postaci niebanalnej kruszonki? Tak właśnie pomyślałam, stojąc na balkonie i patrząc na doniczkę z przepięknie wybujałą miętą pomarańczową. I tak oto powstało moje lekkie, wilgotne ciasto biszkoptowe, niezwykle aromatyczne dzięki kruszonce(...)wciąż miksujemy. Następnie dodajemy po żółtku i miksujemy na wolniejszych obrotach, wlewamy olej. Na sam koniec przesiewamy mąkę z proszkiem i delikatnie łączymy składniki mieszając łopatką lub drewnianą łyżką. Ciasto przekładamy do formy (30×20) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wykładamy mrożone owoce. Przygotowujemy kruszonkę.Bazylię i miętę drobniutko kroimy lub rozdrabniamy w blenderze. W naczyniu umieszczamy masło

Raj dla Podniebienia
Bułeczki z jabłkiem, ricottą i żurawiną 93

Składniki rozmieszać w naczyniu, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Po tym czasie dodać resztę składników – mleko, cukier, żółtka, esencję, roztopione masło i mąkę. Zagnieść ciasto, wyrabiając ok.8-10minut. Ciasto przełożyć do miski podsypanej mąką, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką, rozwałkować na grubość 1,5cm na kształt(...)prostokąta. Rozwałkowane ciasto posmarować ricottą. Na serek wyłożyć cienko pokrojone plastry jabłek oraz wyłożyć żurawinę. Ciasto zwinąć w rulon jak roladę, podzielić na tyle części, ile chcemy mieć bułeczek. Odkrawać części i układać obok siebie w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki posmarować przed pieczeniem rozbełtanym jajkiem. Piec w 180C przez 45-50 minut. Artykuł Bułeczki z jabłkiem, ricottą

Raj dla Podniebienia
Słodkie bułeczki z jabłkiem i kajmakiem 128

łyżką mąki i połową porcji ciepłego mleka. Wymieszać, miseczkę przykryć ściereczką, odstawić na 15min w ciepłe miejsce.  Do głębszego naczynia lub misy przelać zaczyn, dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto. Jeśli będzie bardzo gęste i ciągnące się, dodać 2 łyżki mąki i raz jeszcze wyrobić. Odstawić w ciepłe miejsce, aby ciasto podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, odrywać(...)kawałki ciasta, spłaszczyć je lekko na okrągłe placuszki. Każdą porcję smarować kajmakiem i kłaść pokrojone w kostkę jabłka. Zlepiać końce ciasta i formować okrągłe bułeczki. Kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch bułeczek smarować delikatnie mlekiem. Piec w 180C przez ok. 25-30min. Pół szklanki cukru pudru utrzec na lukier z 2 łyżkami wody. Polać przestudzone bułeczki. Smacznego

Raj dla Podniebienia
Rustykalna tarta z rabarbarem 207

ciągu ostatnich dwóch tygodni. Dziś tradycyjna, rustykalna tarta z rabarbarem, z mojego ulubionego przepisu, najlepsza w sezonie owocowym, bo pasują do niej wszystkie dodatki. Polecam! Składniki (1 niewielka tarta) Ciasto 1 1/4 szklanki mąki 4 łyżki cukru pudru ziarenka z 1/2 laski wanilii 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 70 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki 1/4 szklanki maślanki(...)kawałki łyżka cukru gruby cukier, płatki migdałowe do posypania Mąkę, cukier puder, wanilię, proszek i sól wymieszać na stolnicy. Dodać masło i maślankę, posiekać wszystko i szybko zagnieść jednolite ciasto. Owinąć folią i włożyć na 45 min. do lodówki. Przygotowany rabarbar wymieszać z łyżką cukru. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Ułożyć rabarbar, pozostawiając ok. 5 cm wolnego

Słodkie inspiracje
ciasto "leśne runo" z galaretkami 141

Ciasta "leśny mech" nie robiłam już z rok, a wcześniej tyle się go napiekłam w pracy, że aż mi bokiem wychodziło. Ale ostatnio tak mnie naszło, żeby trochę pokombinować z tym przepisem. Odrobinę go przerobiłam i jak dla mnie wyszło lepiej niż w oryginale. Wersja z galaretkami i borówkami jest trochę bogatsza, ale ciasto samym swoim kolorem i tak przyciąga(...)Jeśli boicie się szpinaku na słodko to uspokajam- jeszcze nie słyszałam, żeby komuś nie smakowało.  *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 3 jajka 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego 1 i 1/3 szklanki cukru 1 i 1/3 szklanki oleju 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: 500 ml śmietanki kremówki 1 opakowanie fixu do śmietany 3 łyżki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
wieniec ptysiowy z owocami 191

Światowy Dzień Pieczenia to doskonała okazja aby sprawić bliskim radość jakimś domowym wypiekiem. Ja upiekłam dla moich domowników ich ulubione ciasto- ptysiowe. Jednak nie w formie małych ptysiów a wieńca z ciasta parzonego, który nadziałam dżemem jagodowym i wypełniłam owocową salsą i bitą śmietaną. Takie ptysie można po prostu odrywać lub odkrawać nożem. Domownikom tak smakował, że zniknął na jednym(...)posiedzeniu. Może dlatego, że zawierał truskawki, które już od dawna za nami "chodziły". Wypiek ten wziął udział w Światowym Dniu Pieczenia z Kasią.  Składniki: na ciasto: 1 szklanka mąki 1 szklanka wody 125 g kostki do pieczenia Kasia szczypta soli 4 jajka na nadzienie: kilka truskawek banan kiwi 1/2 słoiczka dżemu jagodowego  350 ml śmietanki kremówki 1 opakowanie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Przepis na razowiec na zakwasie 188

zimnej wody 2 łyżki płatków owsianych 100 g ziaren słonecznika 1 łyżka soli Wsyp obie mąki do misy miksera, dodaj zakwas, wodę, załóż hak do ciasta i zagnieć ciasto. Kiedy składniki już lekko się połączą wsyp łyżkę soli. Ciasto powinno konsystencją przypominać plastelinę. Wyrabiaj około 10 minut. Pod koniec dodaj słonecznik. 2 podłużne foremki 30 cm x 10 cm posmaruj(...)tłuszczem i oprósz mąką. Podziel ciasto na pół i napełnij foremki. Wygładź powierzchnię i posyp płatkami owsianymi. Przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 4 godziny. Ciasto powinno podwoić objętość. Jeśli wyrosło za mało odstaw jeszcze na godzinę. Nagrzej piekarnik na 225ºC. Wstaw foremki do gorącego piekarnika i piecz chleb przez 25 minut. Po tym czasie obniż

codojedzenia
Rogaliki drożdżowe z marmoladą 222

okazji słodkości wiecie, ze 21 maja jest Światowy Dzień Pieczenia ??? W tym roku u nas jest to Światowy Dzień Pieczenia z Kasią.  Akcja polega na tym, żeby upiec ciasto dla ukochanej osoby i podarować je właśnie w ten dzień :-). Bardzo miła akcja, ja będę piekła pyszne ciasto dla mamy, jakie dowiecie się 21 maja :-). Zachęcam do pieczenia, bo fajnie(...)zrobić i podarować ciasto bliskiej osobie :-). Miłego dzionka Wam życzę :-) Składniki: 500 g maki pszennej typ 450 250 ml ciepłego mleka 3 żółtka 2 całe jajka 50  + 50 g cukru 35 g drożdży 100 g masła  cukier waniliowy szczypta soli marmolada wieloowocowa z różą u mnie Dodatkowo: jajko do posmarowania rogalików 1. Do ciepłego mleka dajemy drożdże, cukier

kruche babeczki
Pierogi z mięsem z kurczaka i pieczarkami 183

Dziś zapraszam na pyszne pierogi z mięsem i kapustą w towarzystwie pyszne Sałatki z Patisona firmy ORZECH.   Zapraszam i życzę smacznego :) SKŁADNIKI: Ciasto na ok 60 pierogów: 1.5 kg mąki 2 szklanki wrzącej wody 2 jajka sól i pieprz do smaku 100 g masła FARSZ: Farsz 1.5 kg fileta z kurczaka 2 kg pieczarek 3 łyżki warzywka sól(...)muszą być zimne. Wszystko mielę na sicie o grubych oczkach, jeden raz. Mieszam całość ze Sobą doprawiam solą i pieprzem według smaku i gustu.      Następnie przygotowuję ciasto na pierogi. Mąkę wysypuję na stolnicę. Wbijam jajka. Następnie stopniowo dolewam wrzącą wodę i zagniatam dodaje masło. Jeśli ciasto jest za bardzo mokre dodaję mąki jeśli jest suche

Gotowanie Patki