ciasto - 162907 przepisów (strona:3217/10861)

Bułeczki truskaweczki 308

minut. 2. Masło lub margarynę rozpuszczamy. 3. Do pozostałej przesianej mąki dodajemy jajko i żółtka, szczyptę soli, resztę cukru i cukier waniliowy. Wlewamy wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy ciepłe, rozpuszczone masło (margarynę). 4. Około dwie łyżki mieszamy z zielonym barwnikiem, pozostałe ciasto z czerwonym. Pozostawiamy w osobnych naczyniach do wyrośnięcia. 5. Truskawki kroimy w kostkę, mieszamy(...)cukrem i zmielonymi biszkoptami. 6. Czerwone ciasto wałkujemy na grubość 1 cm. Za pomocą foremki wycinamy 16 dużych serc. Na połowie układamy wcześniej przygotowane truskawki. Przykrywamy pozostałym ciastem. Boki możemy delikatnie zlepić. 7. Wierzch smarujemy białkiem i posypujemy sezamem. Z zielonego ciasta wycinamy niewielkie gwiazdki. Nacinamy je z jednej strony i układamy na bułeczkach. Będą imitowały szypułki. 8. Pieczemy

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Wiosenne krokiety z młodą kapustą i twarogiem 186

porze zimowej, z dodatkiem gorącego kubka pysznego barszczyku... W porze wiosennej preferuje nadzienie z pysznej młodej kapusty! Moja zachcianka została spełniona 😃 Sama nie wiem ile ich zjadłam...Zapraszam 😙 Składniki: ciasto naleśnikowe: mąka pszenna 5 szklanek, mleko 5 szklanek, olej 9 łyżek, sól szczypta, farsz: kapusta młoda 2 główki, ser biały 275 g, grzyby suszone mielone 4 łyżki, koperek posiekany(...)ziołowy pół łyżeczki, sól i pieprz do smaku, panierka: jajko 3 szt, sól i pieprz do smaku, bułka tarta do obtoczenia,  dodatkowo: olej do smażenia, Sposób przygotowania: Składniki ciasta naleśnikowego umieszczamy w misce, następnie miksujemy do momentu aż nie będzie grudek. Konsystencja ciasta powinna być, ani za rzadka ani za gęsta. W  związku z tym, że do ciasta

kulinarne odsłony pati
BABKA "PIEGUSEK" 176

Przedwczoraj ciasto jogurtowe z truskawkami zniknęło tak szybko, że wczoraj musiałam piec kolejne ciacho. Tym razem padło na pyszną babkę makową (dobrze, że ta nie została zjedzona w jeden dzień i dziś mam wolne od pieczenia ciasta) :) Uwielbiam to ciasto. Jest lekkie, mięciutkie i puszyste z dużą ilością maku. Szybko się je przygotowuje. Doskonale się sprawdza przy każdej okazji. Idealne(...)Boże Narodzenie, można wtedy dodać do ciasta trochę skórki pomarańczowej albo aromatu pomarańczowego. Do babki wykorzystałam  mak niebieski  od  Skworcu . Składniki: * 2 szklanki mąki pszennej * 3/4 szklanki cukru * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 szklanka maku * 250 g masła * 5 jajek * 7 łyżek mleka Wykonanie: Mleko, masło, pół szklanki cukru i mak umieścić w garnku. Postawić

Zrób to smacznie
Ucierane ciasto z truskawkami - bezglutenowe 214

Właściwie nie może się nie udać. Proste i szybkie w wykonaniu a uzyskany efekt to puszyste, lekkie i wilgotne ciasto nasączone truskawkami i uzupełnione chrupiącą kruszonką. Idealna propozycja na sezon truskawkowy.   Składniki: 60 g masła/ margaryny 130 g cukru białego - najlepiej drobnego 8 cukru waniliowego - jedno opakowanie 2 duże jaja 200 - 250 ml maślanki 270 g mąki - może być(...)sodą. Dodawać partiami do masła z jajkami i ucierać dalej. Przed ostatnią partią dodać 200 ml maślanki i wymieszać dokładnie na niewielkich obrotach. Dodać resztę mąki i, jeśli ciasto będzie mocno gęste, dodać jeszcze 50 ml maślanki. Całość nie może być lejąca, powinna dawać się przekładać łyżką a wyłożone na blachę nie powinno rozpływać się. Gotowe ciasto wyłożyć na blachę

Ze smakiem bez glutenu
Szybki pszenny chleb z pomidorami na drożdżach 163

u0119by do posypania blaszki"],"name":"Szybki pszenny chleb z pomidorami na dro\u017cd\u017cach","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["z podanych sk\u0142adnik\u00f3w zagniatamy ciasto.\r","Odstawiamy do wyro\u015bni\u0119cia na godzin\u0119, przykryte \u015bciereczk\u0105.\r","Po godzinie sk\u0142adamy ciasto w kszta\u0142t bochenka i przek\u0142adamy do nat\u0142uszczonej keks\u00f3wki wysypanej(...)pszennej płaska łyżka soli 300 ml ciepłej wody 2 łyżki oliwy 5 g suchych drożdży 3 łyżki suszonych pomidorów otręby do posypania blaszki Sposób przygotowania z podanych składników zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę, przykryte ściereczką. Po godzinie składamy ciasto w kształt bochenka i przekładamy do natłuszczonej keksówki wysypanej otrębami Odstawiamy przykryty chleb do wyrośnięcia na kolejną godzinę. Pieczemy

Mieszam w Garnku
WŁOSKIE CIABATTY 136

krytyków kulinarnych , czytaj rodziny ) :D Sam przepis nie jest bardzo skomplikowany , należy postępować według instrukcji krok po kroku. Sekretem tego wypieku jest zaczyn biga czyli nic innego jak przefermentowane ciasto. WYKONANIE : 1. Składniki na bigę mieszamy aż do uzyskania gęstego ciasta, miskę przykrywamy i zostawiamy na całą noc . 2. Na drugi dzień , wymieszać drożdże z wodą i zaczynem, następnie dodać(...)połowę mąki. Ponownie przykrywamy i zostawiamy do podrośnięcia na ok.  1-2 h 3. Do wyrośniętego ciasta dodajemy sól, oliwę i pozostałą mąkę. Wyrobić, na gładkie i elastyczne ciasto.  4.Odstawić do kolejnego wyrośnięcia na 1 h 5. Ciasto należy podzielić na 2 części i uformować podłużne chlebki. Ciabatty układamy w odstępach na wyłożonej papierem blaszce. Przykrywamy ściereczką

Marcepanowa kuchnia
Jogurtowe ciasto z truskawkami – bez miksera 2332

Truskawkowy szał trwa. Jeśli macie ochotę na proste i szybkie ciasto z truskawkami bez miksera i nie macie maślanki, aby skorzystać z tego przepisu , zróbcie Jogurtowe ciasto z truskawkami . Jest równie pyszne, ale bardziej delikatne w swojej konsystencji. Ja korzystam z obydwu przepisów w zależności od zawartości mojej lodówki. Zarówno jeden, jak i drugi przepis na ciasto z truskawkami jest(...)świetny i obydwa uwielbiam za swoją prostotę, szybkość no i ten fenomenalny smak. Polecam wszystkim! The post Jogurtowe ciasto z truskawkami – bez miksera appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja
Bezglutenowe ryżowe kluski leniwe z sosem truskawkowym 199

kopytka czy też knedle. Dzisiaj nieco inna forma klusek leniwych, bo na mące ryżowej. Przepis nie należy do najłatwiejszych w wykonaniu, bo łatwo jest przesadzić z ilością mąki i ciasto po ugotowaniu szybko robi się twarde. Musicie więc wziąć pod uwagę fakt, że podane prze zemnie proporcje to sprawdzona ilość konkretnych składników, których zawsze używam do tego przepisu. Szczególnie trzeba(...)obserwować konsystencję ciasta podczas jego wyrabiania, ma być luźne ale takie by dało się z niego uformować wałek i pociąć na odpowiednie porcje. Przyznam, że w smaku są bardzo delikatne i doskonale komponują się z owocowymi sosami. Jest pora na truskawki, więc skorzystałam właśnie z tych owoców. Przepis dedykuję głównie osobom będącym na diecie bezglutenowej, i myślę że będzie

vaniliowoczekoladowa
CIASTO Z TRUSKAWKAMI 204

ubijać nadal. Do gotowej masy jajecznej wlewamy po łyżce oleju i mieszamy na najniższych obrotach. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy delikatnie trzepaczką. Gotowe ciasto wylewamy do blaszki o wym. 24x36mm wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy umyte i obrane truskawki. Ciasto pieczemy w 180 stopniach C przez ok 55 minut. Upieczone i wystudzone ciasto

Prosto i Smacznie z Anetą
Ciasto Lodowiec 883

Ciasto bez pieczenia. Z pysznymi truskawkami w galaretce, masą śmietanową z mascarpone przełożoną warstwami biszkoptów. Oryginalny przepis zawiera masę budyniową, ja zrobiłam bitą śmietanę usztywnianą serkiem mascarpone, dodatkowo dałam żelatynę, aby masa była sztywniejsza. Ale żelatynę można pominąć.Dodałam też dużo, bardzo dużo truskawek, dzięki czemu ciasto było bardzo rześkie, owocowe i orzeźwiające. 2 paczki biszkoptów 0,5 l. śmietany(...)masę śmietanową. Całość wstawić do lodówki, aby masy lekko stężały (na ok. pół godziny). Truskawki pokroić w plasterki i ułożyć na sztywniejącej masie śmietanowej. Wszystko zalać tężejącą galaretką truskawkową. Ciasto wstawić do lodówki i chłodzić przez kilka godzin (najlepiej przez noc). * Żelatyna nie jest konieczna, można zmniejszyć ilość śmietany, wtedy masa będzie gęstsza i sztywniejsza. Ja robiłam większą porcję, którą

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Stefanka na herbatnikach z truskawkami 325

Ciasto prezentuje się świetnie. Robi się je dosyć szybko, jest bardzo łatwe a do tego pyszne. Tak przynajmniej zgodnie stwierdziły koleżanki z pracy, które zostały nim poczęstowane.  Polecam Wam to ciasto z całego serca. Będzie świetnym deserem do świątecznej kawy. Masa grysikowa: 1,1 l mleka 3/4 szkl kaszy manny błyskawicznej 200 g masła 1 szkl cukru 3 czubate(...)mieszać do czasu aż masa zgęstnieje. Formę (21x21cm) wyłożyć folią aluminiową, ułożyć na spodzie warstwę herbatników, wylać 1/3 masy grysikowej. Czynność powtórzyć 3 razy. Ostatnią warstwą mają być herbatniki. Ciasto ostudzić. W międzyczasie rozpuścić galaretki w 1/2 l gorącej wody. Truskawki umyć, osuszyć, obrać. Przekroić na pół i poukładać na herbatnikach. Gdy galaretka zacznie tężeć wylać na wierzch ciasta. Odstawić

Smakołyki Asi
Chlebek indyjski smażony w głębokim tłuszczu 203

tłuszczu. Idealny do indyjskich dań oraz zup. Z tej porcji wychodzi 12 małych chlebków indyjskich. Mąkę pszenną i razową wymieszać razem. dodać olej, sól i letnią wodę. Dokładnie wyrobić ciasto na gładką masę. Przykryć wilgotną ścierką i odstawić na 30 minut. Następnie ponownie zagnieść i odstawić na 10 minut. Ciasto podzielić na pół, jedno przykryć wilgotną szmatką. Z ciasta uformować(...)rulon o grubości 3 cm, pociąć go na równe kawałki. Każdy kawałek ciasta spłaszczyć i uformować płaskie chlebki. Na głębokiej patelni rozgrzać mocno olej i kolejno smażyć chlebki. Podczas smażenia powinien lekko napuchnąć. Jak już chlebek się przyrumieni odwrócić go na drugą stronę. Smażyć już chwilkę. Wyjąć chlebki z oleju za pomocą łyżki cedzakowej i rozłożyć na papierowych ręczniczkach

Kuchnia Pokoleń
Podpłomyki z zaatar 236

podpłomyki na grillu zamiast w piekarniku. Taki chleb jest cudowny w smaku, a jeszcze lepiej smakuje jak go się posmaruje przyprawą zaatar. Praktycznie podpłomyki można zrobić z każdego chlebowego ciasta, po prostu rozwałkować je na cienkie placki . Mimo wszystko do wypieku tego rodzaju chleba najlepiej pasuje pszenna mąka. Można się pokusić i wybrać mąkę wysoko proteinową. Taką mąkę można kupić(...)zaatar 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy sól morska do posypania Rozpuść drożdże w zimnej wodzie. Dodaj miód, oliwę i wymieszaj. Wlej drożdże do misy, wsyp mąkę i zarób ciasto. Jeśli robisz to przy pomocy robota użyj haka. Dodaj sól i zagniataj dalej. Ciasto jest dosyć luźne ale łatwo je uformować. Przykryj miskę folią i odstaw do wyrośnięcia

codojedzenia
Czekoladowy jagielnik z truskawkami 534

Świeże truskawki w galaretce na kremie czekoladowym to smaczne i szybkie ciasto, które nie wymaga pieczenia. Głównym składnikiem kremu jest kasza jaglana i przypomina czekoladowy budyń. Polecam! ok 100 g herbatników maślanych 2 galaretki truskawkowe 3 szklanki wrzącej wody 1/2 kg świeżych truskawek KREM CZEKOLADOWY Z KASZY JAGLANEJ: 1 szklanka kaszy jaglanej 1 1/2 szklanki mleka 2 szklanki wody(...)wyłożyć gęsty krem czekoladowy. Wyrównać i odstawić do przestudzenia. Na wierzchu ułożyć świeże i oczyszczone truskawki. Galaretki rozprowadzić w wodzie i zimną wylać na truskawki. Odstawić do stężenia. Ciasto przechowywać w lodówce. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bez pieczenia , Ciasta czekoladowe , Ciasta z owocami , Dania z kaszą , Desery , Dla dzieci Tagged: czekolada , galaretka , kasza jaglana , truskawki

https:KKuchniaMniam