ciasto - 163312 przepisów (strona:3197/10888)

ciasto ucierane z rabarbarem 260

lubię rabarbar, niezwykle pozytywnie kojarzy mi się z nadchodzącym latem więc gdy zobaczyłam różowe łodygi rabarbaru w sklepie - nie mogłam się powstrzymać. Zastanawiałam się, który z ulubionych przepisów na ciasto z rabarbarem wybrać i ostatecznie zdecydowałam się na szybkie, ucierane, posypane cukrem pudrem. Jest bardzo delikatne, wilgotne, no i ten smak...  składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 łyżka(...)cukrem i cukrem waniliowym na białą, puszystą masę. Dodaję olej i jeszcze chwilę ucieram. Stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszam delikatnie do połączenia składników. Ciasto wylewam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (tortownica o średnicy 24 cm). Na ciasto wykładam umyty i pokrojony w 2 cm kawałki rabarbar. Wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę około 40 minut

babka w formie
Babka z rabarbarem i żurawiną 156

drugi dzień taka sama..polecam..ja do babki dodałam rabarbar zerwany na własnej działce i suszoną żurawinę, ale można dać inne owoce świeże, suszone lub w ogóle bez owoców. Ciasto dodaję do akcji Ciasta na niedzielę .Razem ze mną słodkości z rabarbarem piekły: Angelika , Dorotka , Magdalena . 20 dkg mąki Szymanowskiej Polskie Młyny 13 dkg cukru 150 ml jogurtu naturalnego(...)dodać olej i jogurt.Na końcu dodać rabarbar [obrany i pokrojony ,wymieszany z 1 łyżką mąki ] , suszoną żurawinę i delikatnie wymieszać łyżką. Masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około 40 minut [do suchego patyczka].Po wystudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem

Moje domowe kucharzenie
Ciasto na maślance z rabarbarem 164

Dawno nie brałam udziału w wydarzeniu "Ciasto na niedzielę" więc postanowiłam tym razem dołączyć. Tematem wypiekania jest rabarbar czyli dla mnie rabarbalove. Moje ciasto to placek na maślance, delikatne, wręcz powiedziałabym piaskowe z kwaskowatym rabarbarem. Ciasto znalazłam u Ali. Idealne do niedzielnej kawy czy herbaty, idealne na deser, polecam. Ciasto na maślance z rabarbarem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Wolnowar – wszystko co chcielibyście wiedzieć, ale boicie się zapytać 185

powrocie chcemy zjeść ciepły posiłek, bez tracenia czasu na jego przygotowanie. Opcję „Low” wykorzystuję podczas gotowania rosołów i różnego typu wywarów, zup, potraw z drobiu, gulaszy warzywnych, leczo, powideł, ciast. Panel sterowania w wolnowarze Crock-Pot 5,7 l  ●  Warm - ta opcja służy do podtrzymywania temperatury ugotowanych już potraw. W modelach sterowanych elektronicznie po zakończeniu gotowania crock(...)piekarnikach.   Mogę w nim więc nie tylko wolnowarzyć , ale też smażyć   i zapiekać.   Ze względu na to, że ma okrągłą misę, jest wygodniejszy do przygotowywania ciast i chlebów. I jeszcze jedna szalenie istotna informacja - powłoka DuraCeramic nie zawiera substancji stosowanych w produkcji teflonu (PTFE i PFOA) . Na zdjęciu: wolnowar Crock-Pot 6l DuraCeramic Saute z misą pokrytą

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
przepyszne kopytka gryczane 218

smaku. Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki przepuszczam przez praskę (najlepiej dwa razy, aby nie zostawały grudki) i wrzucam do miski. Wbijam jajko oraz sól z pieprzem, część mąki i zagniatam ciasto ręką . Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie dodaję jeszcze trochę mąki, jednak nie za dużo, ponieważ kopytka wyjdą zbyt twarde i „gumowate”. Mąki dajemy tyle, aby ciasto było zwarte(...)rozpadało się. Dokładna ilość zależy od odmiany ziemniaków. Na stolnicy wysypuję odrobinę mąki, ostrym nożem odcinam kawałek ciasta i dłońmi rozkręcam podłużny walec o średnicy około 2-3 cm. Lekko spłaszczam wierzch i pod kątem 45 stopni kroję nożem na 2cm kawałki. Pokrojone kopytka wrzucam do gotującej, lekko osolonej wody i gotuję około 3 min. Kopytka łowimy łyżką cedzakową. Gotowe

Gar Zdrowia
Drożdżowe z rabarbarem 155

Długo weekend majowy minął, młody wrócił do przedszkola więc zapraszam Was na drożdżówkę z moim ulubionym wiosennym smakołykiem :) Smacznego! Składniki na klasyczną małą keksówkę 25 x 12 cm: ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 25 gram drożdży 1 jajko 3 łyżki cukru 1/2 szklanki mleka 50 gram masła szczypta soli rabarbar kruszonka: 50 gram mąki 25 gram cukru 25 gram(...)masła Przygotowanie: ciasto:  Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże, mieszamy z 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki, pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 15 min. W tym czasie roztapiamy masło i pozostawiamy do przestudzenia. A jajko ucieramy z pozostałym cukrem do powstania gęstej bladej masy jajecznej. Mąkę przesiewamy w dużą miskę, mieszamy z solą

Życie zaczyna się w kuchni
Rolada biszkoptowa nadziana startymi jabłkami 197

Rolada biszkoptowa z jabłkami to pomysł na tanie w przygotowaniu ciasto. Najlepiej do ciasta wybrać kwaśne jabłka, które idealnie skomponują się ze słodkim biszkoptem. Warto podkreślić, że rolady są w miarę łatwe do przygotowania i bardzo ładnie się prezentują :) Składniki na 1 roladę: biszkopt 3 jajka (m) niepełna szklanka mąki pszennej (120 g) 2/3 szklanki zwykłego cukru(...)pieczenia. Wszystko delikatnie ze sobą połączyć (np. za pomocą trzepaczki bądź na bardzo wolnych obrotach miksera). Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wylać na nią przygotowane ciasto. Wyrównać i piec około 15-20 minut (do suchego patyczka i zrumienienia biszkoptu). Gorący biszkopt przełożyć do góry nogami na ręcznik kuchenny, oderwać papier do pieczenia i delikatnie zrolować ciasto

Ugotować
Quiche z kaszą i pieczarkami, czyli pomysł na obiad gdy masz światło w lodówce 242

zdarza mi się wracać do swoich własnych zwłaszcza, gdy nie mam pomysłu na obiad. Tak też było tym razem, po powrocie do domu w lodówce zastałam echo, światełko, pieczarki, ciasto francuskiej, skitrane gdzieś w czeluściach lodówki tofu i jakieś resztki, jak napoczęte mleko kokosowe itd. Składniki na obiad dla 4-6 osób: opakowanie ciasta francuskiego 300-400 g pieczarek około(...)Dodaj ugotowaną kaszę, posiekane zielsko, pomidory suszone i rozgniecione widelcem tofu. Formę do pieczenia (np. tortownicę 26 cm) wyłóż papierem do pieczenia (wykorzystuję zawsze papier w któe zawinięte jest ciasto) i wylep ciastem francuskim. Wypełnij ciasto masą z kaszy. Piecz całość w temp. 190 C przez około 30 minut. Smacznego!   Artykuł Quiche z kaszą i pieczarkami, czyli pomysł

greenscarf
GOFRY Z BITĄ ŚMIETANĄ I OWOCAMI 145

łyżki cukru • dowolne owoce PRZYGOTOWANIE : Do miski dajemy mąkę, mleko, olej, proszek, żółtka i 1 cukier waniliowy, wszystko dokładnie mieszamy (trzepaczką) lub miksujemy, białka ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta i mieszamy, gofry smażymy na rozgrzanej gofrownicy na złoty kolor, studzimy na kratce. Śmietanę wkładamy na 30 minut do zamrażalnika, schłodzoną ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, na koniec dodajemy

KUCHNIA POLSKA
CZEKOLADOWE NALEŚNIKI 203

prawdzie dodawałam już na stronie przepis na naleśniki ale tym razem są to naleśniki nie "byle jakie" :) Za sprawą ciemnego kakao nabrały ciekawego koloru i aromatu ! Ciasto bazowe mogą wykonać również osoby na diecie wegańskiej, wystarczy nadzienie  zastąpić np. dżemem ( najlepiej własnej roboty ! ). Jako dodatek podałam propozycję szybkiego twarożku z bananem, który wspaniale łączy się z kakaowym smakiem naleśników(...)może być kokosowy, rzepakowy itp. ) 1 łyżka ciemnego kakao  NADZIENIE : 1 kostka chudego twarogu 1 bardzo dojrzały banan 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka miodu PRZYGOTOWANIE : Składniki na ciasto miksujemy na gładką masę o konsystencji śmietany ( nie może być za gęste, bo naleśniki wyjdą grube i zapychające ), ciasto powinno być lejące . Rozgrzewamy patelnie i lekko smarujemy olejem. Wylewamy partię

Marcepanowa kuchnia
Bagietki na zakwasie pszennym! 237

łyżki aktywnego zakwasu pszennego  - 145 g mąki pszennej typ 720 - 175 g wody letniej W/w składniki wymieszaj, przykryj folią i odstaw na minimum 12 do 14 godzin. CIASTO: - 400 g mąki pszennej typ 720 - 215 g wody letniej - 1,5 łyżki soli - 1 łyżka miodu - cały zaczyn - mąka do podsypywania Mąkę wymieszaj z wodą i odstaw na 30 minut(...)Dodaj zaczyn, wymieszaj i odstaw na 15 m-25 minut. Dodaj sól i wyrób dobrze ciasto. Miskę wysmaruj olejem i przełóż ciasto. Odstaw na 180 minut. Po upływie godziny złóż ciasto dwukrotnie. Po kolejnej godzinie powtórz czynność. Wyjmij ciasto uformuj bagietki. (rozwałkuj na prostokąt, złóż w kopertę potem w wałek) Odstaw na formę do bagietek na godzinę

SMYKWKUCHNI
Fasolowe pod chmurką 178

Ciasto z fasoli - albo się kocha, albo się nienawidzi. Ja zdecydowanie wybieram pierwszą opcję! Przygotowałam w nieco innej, ulepszonej wersji. Z dodatkiem sera twarogowego smakuje jeszcze lepiej! Polecam! Składniki: Ciasto fasolowe 2 jaja 2 banany 2 łyżki karobu lub kakao 3/4 mąki ryżowej szczypta proszku do pieczenia 2 puszki odsączonej czerwonej fasoli aromat migdałowy Masa serowa: 500g twarogu 5 łyżek(...)erytrolu  2,5 łyżki żelatyny + 6 łyżek ciepłej wody Sposób przygotowania: Ciasto fasolowe Do misy blendera przekładamy wszystkie składniki. Blendujemy na gęstą, jednolitą masę. Surowe ciasto przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach. Masa serowa: Twaróg miksujemy z erytrolem. Następnie dodajmy rozpuszczoną żelatynę, ponownie miksujemy. Masę przelewamy na ostudzone ciasto fasolowe. Odkładamy

Truskawkowa Fiesta
DOMOWA DUŻA PIZZA 199

posypujemy je cukrem, dodajemy 1 łyżkę mąki, zalewamy wodą i odstawiamy na 10 minut.Do osobnej miski przesiewamy pozostałą mąkę, robimy wgłębienie wlewamy olej, sól oraz drożdże z wodą.Początkowo ciasto wyrabiamy w misce, następnie przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i energicznie wyrabiamy (ok. 5-7 minut) aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto ponownie odkładamy do miski, przykrywamy ją bawełnianą(...)ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.   Po tym czasie wyciągamy ciasto na podsypaną mąką stolnicę, ponownie wyrabiamy i za pomocą wałka wałkujemy na prostokąt.Blaszkę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i nanosimy rozwałkowane ciasto,brzegi wyrównujemy.Keczup przekładamy do miseczki wsypujemy część przyprawy do pizzy,mieszamy.Ciasto smarujemy przygotowanym keczupem.Następnie dodajemy dodatki:cebulę,kiełbaskę pokrojona

Mała w garnku miesza