wrzuć do niego żółta oraz wlej olej. Wymieszaj z mąką za pomocą noża. Wlewaj na mąkę partiami bardzo gorącą (ale nie wrzącą wodę, np. 80°C) i zarób ciasto najpierw nożem, a później, gdy ładnie się już skleja w całość rękami. Wyrób gładkie ciasto i uformuj kulę. Przykryj ściereczką, aby nie wysychało. Do jagód wsyp mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj(...)owocami, aby mąka oblepiła wszystkie jagody. Teraz dodaj cukier i ponownie wymieszaj. Ciasto rozwałkowuj cienko (możesz lekko podsypywać mąką podczas wałkowania) i wykrawaj z ciasta kółka (od szklanki lub większe, ja robię to nakrętką od kakao rozpuszczalnego). Zlepiaj pierożki zamykając w każdym łyżeczkę jagód. Pierogi wrzucaj na osolony wrzątek, zamieszaj i gotuj przez 4-5 minut (tak naprawdę najlepiej wyjmij
Delicious PlaceSkładniki: (około 60 szt. pierożków) Ciasto 2,5 szkl. mąki pszennej + do podsypywania 1 żółtko 3 łyżki oleju 1 szkl. gorącej wody Farsz serowy 600 g. twarogu 2 żółtka 2 łyżeczki cukru z wanilią 2 łyżki cukru pudru Sos malinowo-rozmarynowy 500 g. malin 3-4 łyżki cukru brązowego 2 sporo gałązki rozmarynu Twaróg zmiel w maszynce jeden(...)stolnicę. Zrób w niej zagłębienie i wlej w nie olej. Dodaj żółtko i wymieszaj trochę szerokim nożem. Wlewaj po trochę bardzo gorącej (ale nie wrzącej!) wody i dalej wyrabiaj ciasto nożem, zagarniając mąkę z brzegów. Gdy wlejesz już całą wodę i ciasto będzie się dobrze lepić, zarób je rękami, aby było gładkie (bez grudek) w środku. Uformuj kulę, przykryj ściereczką
Delicious PlaceSkładniki: (8 szt.) Zaczyn 2 łyżki mąki jaglanej 40 g. świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1/2 szkl. lekko ciepłego mleka Ciasto właściwe 100 g. mąki z tapioki 140 g. mąki ziemniaczanej 180 g. mąki ryżowej 180 g. mąki jaglanej + dodatkowo 360 g. + do podsypywania 1,5 szkl. wrzącej wody 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli(...)minut. Do miski z namoczoną mąką z tapioki i ziemniaczaną wlej wyrośnięty zaczyn, dodaj sól, oliwę, 180 g. mąki jaglanej i ryżowej. Wymieszaj łyżką a następnie wyłóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj rękami, aż będzie gładkie i elastyczne. Włóż z powrotem do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godz. Do passaty dodaj sól, cukier, paprykę, zioła
Delicious PlaceSZARLOTKA Składniki Ciasto • mąka pszenna 150 g • masło 100 g • cukier puder 50 g • skórka z cytryny • żółtko Jabłka • jabłka 2 kg • cukier kryształ 150 g • masło 50 g • cynamon 0,5 łyżeczki • goździk 1 szt Sposób przygotowania Schłodzone masło posiekać z mąką i cukrem pudrem. Dodać żółtko oraz skórkę ze sparzonej cytryny. Ciasto schłodzić w lodówce przez minimum godzinę(...)czasie ciasto rozwałkować i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 175°C przez 15 minut. Obrane jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy na mniejsze kawałki. Do garna dodajemy masło z cukrem i smażymy około 10 minut do momentu rozpuszczenia cukru. Dodajemy jabłka, goździk i prażymy do momentu redukcji wody. Na koniec dodajemy cynamon i delikatnie mieszamy. Gotową
chefintheforestRUSKIE Z CEBULĄ RUSSIAN DUMPLINGS WITH ONION Składniki Farsz do pierogów • twaróg półtłusty 500 g • ziemniaki 500 g • mała cebula 1 szt • sól 1 łyżka • czarny pieprz 2 szczypty ciasto na pierogi • mąka typ 500 • rozpuszczone masło 1 łyżka • ciepła woda 300 ml • sól 1 łyżeczka dodatek • cebula 2 szt • olej 30 ml Sposób przygotowania Gotujemy obrane ziemniaki w osolonej(...)wodzie. Odcedzamy i miksujemy razem z twarogiem na gładką masę. Dodajemy poszatkowaną w drobną kostkę cebulę. Doprawiamy czarnym pieprzem oraz odrobiną soli. Ciasto na pierogi Łączymy przesianą mąkę z masłem, solą. Powoli dodajemy wodę i wyrabiamy ciasto przez około 10 minut. Odstawiamy ciasto w misce przykrytą lnianą ściereczką na 30 minut. Po tym czasie wałkujemy ciasto najcieniej
chefintheforestPyszne, proste i zdrowe ciasto bananowe, które przypomina popularne brownie. Ciasto jest mocno czekoladowe, wilgotne i bardzo sycące. Nie ma w nim niezdrowego tłuszczu, cukru, ani mleka i jajek. A zamiast mąki zmiksowane płatki owsiane. Takie brownie śmiało można zjeść na śniadanie albo zabrać ze sobą jako zdrową przekąskę. Brownie robiłam w formie do pieczenia o wymiarach(...)ciasto wyszło dość płaskie, więc jeśli wolicie grubsze to polecam użyć mniejszej :). Składniki (forma 26 x 21 cm): 1 szklanka płatków owsianych 4 kopiate łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 średnie lub 3 duże dojrzałe banany 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżki miodu lub syropu z agawy 1/3 szklanki posiekanej gorzkiej czekolady (70% kakao) na wierzch
Healthy food explorerchrupiącymi orzechami (u mnie były to laskowe i włoskie). Brownie jest bardzo wilgotne, wręcz mokre, mocno czekoladowe z bardzo wyczuwalnym smakiem banana. Robi się je szybko - jedno z najprostszych ciast jakie robiłam. Inspirację znalazłam na stronie z przepisami Tesco, ale przepis jest nieco przerobiony. W przepisie nie ma dodatku żadnego słodzika, ale jeśli ktoś lubi naprawdę słodkie ciasta to można(...)dodać ksylitol lub inny zamiennik cukru. Jeśli użyjemy odpowiednich płatków owsianych brownie będzie też bezglutenowe. Wreszcie przetestowałam też kupioną jakiś czas temu małą kwadratową foremkę. Ciasto nie jest więc bardzo duże, ale zjadając nawet niewielki kawałek można się najeść. Składniki: 1/2 szklanki mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych 4 kopiate łyżki ciemnego kakao 1 i 1/2 łyżeczki proszku
Healthy food explorerDzisiaj pomysł na kolejne roślinne ciasto :) Po fasoli i cukinii przyszła pora na ciecierzycę. Ciasto przypomina troszkę ciasteczka z ciecierzycy, które pojawiły się kiedyś na blogu i tak jak w ich przypadku jest to dość specyficzny smak, który trudno dokładnie opisać, czy do czegoś porównać. Ciasto wyszło dość wilgotne, może troszkę przypomina sernik, w smaku najbardziej wyczuwalne(...)jest masło orzechowe. Na pewno nie każdemu przypadnie też do gustu. Mi smakowało, choć raczej nie zostanie jednym z moich ulubionych. Ciasto robi się szybko, jest ono też bardzo sycące, więc można się najeść nawet małym kawałeczkiem. Piekłam je w małym naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia, ale można je też upiec np. w kwadratowej foremce. Składniki: 1 puszka
Healthy food explorerdodać sodę. 2. Napój roślinny lub wodę, olej, cukier kokosowy, melasę podgrzać w małym garnuszku do rozpuszczenia składników. 3. Zawartość garnuszka dodać do suchych składników. Całość dobrze wymieszać. Ciasto ma być gęste i jednolite. 4. Połowę ciasta wyłożyć do formy, ułożyć krówki i przykryć je drugą połową ciasta wyrównując wierzch. 5. Brownie piec
Candy PandasZapraszam na smakowite ciasto jogurtowe pieczone ze śliwkami. Świetnie smakuje z kubkiem mleka lub herbaty. Polecam Składniki: 150 ml jogurtu naturalnego 1/2 szkl oleju 2 szkl mąki pszennej 3/4 szkl cukru pudru 4 jajka 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kg sliwek oraz: blaszka 24x24 cm Przygotowanie: Śliwki myjemy, przekrajamy na pół i wyjmujemy pestki, odkładamy na bok. Blaszkę wykładamy(...)papierem do pieczenia. Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder oraz proszek do pieczenia i mieszamy.. Następnie dodajemy jajka, olej i jogurt i miksujemy na gładką masę. Ciasto przekładamy do blaszki a na górze układamy połówki śliwek skórką do ciasta. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 1 godzinę w 180 stopniach. Upieczone ciasto studzimy
słodkie i nie tylko historie kulinarnewakacje często pojawiają sie u mnie ciasta bez pieczenia, oczywiście obowiazkowo z owocami. Ze względu na alergię mojej córy na białko mleka krowiego, dziś kolejne ciasto bez laktozy. Chrupiący spód, pyszna wiśniowa frużelina i do tego kakaowa pianka stanowią całkiem zgrane trio, które na pewno długo nie postoi w Waszych lodówkach, zatem jeśli znajdziecie jeszcze gdzieś wiśnie bierzcie się szybko(...)ubijamy. Dodajemy kolejno po jednym żółtku oraz kakao, a na koniec wlewamy żelatynę i całość mieszamy do połączenia składników. Wykładamy na frużelinę i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Ciasto dodatkowo można polać roztopioną czekoladą
Cynamonowe szczęścienieznane. A po 40 minutach wrócić na gotowiznę. Kuchnia i tak jest nagrzana od piekarnika, więc na tym akurat nie oszczędzamy. Tak samo, jak i czasu tak naprawdę - zanim ciasto odstoi swoje, zanim się upiecze, a potem ostudzi, mija co najmniej 1.5 godziny... Użyłam największej blaszki, jaka mam, a i tak uważam, że ciut większa dałaby radę! Całe szczęście(...)wyłożyłam wszystkie brzegi papierem, który nieco wystawał poza i utrzymał wagę uciekajacego ciasta. Inaczej część wyladowałaby na dnie piekarnika. To tak ku przestrodze. A efekt końcowy? Prawdziwy hicior bym powiedziała. Pyszny oprószony cukrem pudrem, wspaniały z golden syrup, oraz ze świeżymi truskawkami. Zapewne sprawdzi się też z innymi dodatkami - kleksem bitej śmietany, dobrym dżemem, puszkowanymi owocami, czy sosem czekoladowym
Lejdi of the houseUwielbiam drożdżowe wypieki 😋Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania puszystych, miękkich naleśników przygotowanych na bazie ciasta drożdżowego. Poniższe naleśniki podałam z borówkami, wiśniami w cukrze, śmietaną i dżemem truskawkowym. Uwierzcie mi na słowo - całość była przepyszna w smaku! Składniki na 5 naleśników: 1 szklanka mleka 1/4 kostki świeżych drożdży (25 g) 1 czubata szklanka mąki pszennej (200 g) 3 łyżki(...)jasną, puszystą masę. Do ubitych jajek stopniowo dodawać (najlepiej zmniejszyć obroty miksera) podrośnięty rozczyn, roztopione masło, przesianą mąkę i cukier wanilinowy. Całość dokładnie ze sobą wymieszać. Miskę z ciastem przykryć czystym ręcznikiem i pozostawić do wyrośnięcia (podwojenia masy; około 45-60 minut). Na małej patelni rozgrzać odrobinę oleju. Za pomocą chochli nakładać porcje ciasta (1 chochla = 1 naleśnik) . Uwaga: ciasto
UgotowaćKtoś nie lubi ciasta drożdżowego ? Ktoś nie robi, bo boi się, że i ta nie wyrośnie? Koniec z tymi obawami! Każdy, kto spróbował choć raz zrobić to leniwe – pozostaje mu wierny na zawsze! Ciacho jest genialne! Udaje się zawsze! Rośnie cudownie! Jest nieziemsko pyszne i mega puszyste! No i można dać do niego wszystkie ulubione dodatki! Świetnie będzie smakowało(...)sezonowymi owocami, rodzynkami, żurawiną, a nawet solo! Dziś zrobiłam z borówkami! Spróbujcie i Wy! SKŁADNIKI: ( blacha 24×26 cm ) CIASTO : * drożdże świeże – 50 g * cukier – 1 szkl * cukier waniliowy – 1 łyżka * olej – 0,5 szkl * zimne mleko – 0,5 szkl * jajka rozbełtane – 3 szt * mąka – 2,5 szkl * borówki / jagody SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO : Do miski kruszymy drożdże, posypujemy cukrami
Ostra na Słodkoumytych pokrojonych kurek, 2 ząbki rozgniecionego czosnku, 300 ml wydrylowanych, pokrojonych czereśni, sól, chili w proszku, pieprz świeżo mielony, 2 – 3 łyżki masła, 100 ml posiekanych orzechów włoskich, ciasto : 400 ml mąki, 200 – 230 ml gorącej wody, 1 łyżeczka kurkumy, 2 łyżki roztopionego masła, szczypta soli, Ciasto na pierogi : wodę na ciasto wymieszać z kurkumą, mąkę przesiać do miski, dodać(...)szczyptę soli, dodać masło i wlać wodę. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Gdyby było zbyt luźne, dodać trochę mąki. Przykryć folią lub pokrywką i odstawić na około 30 minut aby odpoczęło. Farsz : c ebulę poddusić na maśle, dodając szczyptę soli i cukru. Gdy cebula się zeszkli, dodać czosnek oraz kurki i dusić, aż odparuje płyn (na początku duszenia kurki
królestwo garów