ciasto - 162907 przepisów (strona:3286/10861)

Krążki cebulowe z papryką (wersja z bułką tartą) 238

/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Przepis autorski (mój). Takie krążki są prostą, tanią i co najważniejsze - pyszną przekąską, która znakomicie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.   Ciasto można doprawić według własnego smaku. cebule (najlepiej większe) mąka pszenna bułka tarta (opcjonalnie) olej Ciasto: 1 jajko 1/4 szklanki mleka 1/2 szklanki mąki 1/2 łyżeczka soli 1/3 łyżeczki papryki słodkiej(...)łyżeczki papryki ostrej Dodatkowo: dip/sos (użyłam sosu 1000 Wysp )  Wszystkie składniki ciasta dokładnie zmiksować. (Ciasto powinno być bardzo gęste.) Cebulę pokroić w plasterki i rozdzielić na krążki. Każdy krążek dokładnie obtoczyć  w cieście, a następnie w bułce tartej (bułkę można pominąć). Smażyć w w głębokim oleju (rozgrzanym) do zarumienienia się.  Podawać z dipem/sosem. Dawna wersja bez bułki

Di gotuje
Tartaletki z lemon curdem i jagodami wg Aleex 135

które nie wymagają wielu godzin przy piekarniku, ale wspaniale smakują. Dziś zrobiłam na obiad grillowane polędwiczki, a po południu podałam chłopakom przepyszny deser - tartaletki z lemon curdem i jagodami. Ciasto na tartaletki i lemon curd możecie przygotować dzień wcześniej. Same tartaletki można upiec rano, kiedy jeszcze nie ma upału, a gdy słońce rozpali niebo, wystarczy połączyć składniki i zaserwować orzeźwiające(...)słodko-kwaśne, pyszne ciasteczka. Polecam! Składniki: Kruche ciasto: • 250 g mąki pszennej • 100 g zimnego masła • 100 g cukru pudru • szczypta soli • 2 jajka Lemon curd: • 2 duże jajka • 2 żółtka • 160 g drobnego cukru do wypieków • 80 g masła • skórka otarta i sok wyciśnięty z 2 cytryn Dodatkowo: • świeże sezonowe owoce – ja użyłam jagód • 150 ml schłodzonej śmietany kremówki

W mojej kuchni
Babka wilgotna 195

już od XV wieku. Do naszego kraju zwyczaj wypiekania babki przyszedł od sąsiadów - m.in. z Litwy i Białorusi. Oprócz tradycji i receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie, wielkanocną popularność ciasto to zawdzięcza również symbolice. Według wierzeń, babka to symbol dostatku, który ma zapewnić rodzinom dobrobyt. To ponadto również dowód na umiejętność kucharską gospodyni domu i dlatego, w szczególności w Święta(...)Wielkanocne, ciasto powinno być przygotowywane własnoręcznie. W naszej rodzinie przepis na tą babkę jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Ja dostałam go od swojej mamy, a mama odziedziczyła go po swojej mamie. Wcześniejsze losy przepisu nie są mi znane, ale jak sądzę jest to dość stary przepis. Nie mniej jednak jest to najlepsza babka, która towarzyszy nam od lat. Napisz

Wędrówki po kuchni
Gofry drożdżowe z jogurtem i frużeliną truskawkową 192

garnuszku i odstawić do ostudzenia. Do miski z rozczynem dodać pozostałe ciepłe mleko, resztę cukru, cukier wanilinowy, jajka, sól i roztopione masło. Wyrobić mikserem z mieszadłami hakowymi na elastyczne ciasto. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na kolejne 15-20 minut. Ciasto wyjdzie dość gęste i przez to problematyczne przy nakładaniu do gofrownicy, ale smak końcowego produktu to wynagrodzi :) Gofrownicę rozgrzać(...)włączy się termostat i zielona lampka przestanie świecić. Przed nakładaniem porcji ciasta, każdorazowo smarować ją olejem za pomocą pędzelka. Dużą łyżką nakładać ciasto, rozprowadzając je po całej powierzchni dolnej płyty gofrowej. Nie zamykać na zatrzask, bo ciasto musi mieć miejsce do wyrastania pod wpływem ciepła. Piec ok 6  minut, aż gofry będą złoto-rumiane - czas pieczenia zależy od preferowanego

Grunt to przepis!
muffinki kokosowe 172

puszysta masę. Dodajemy stopniowo jajka (po każdym miksujemy do połączenia się z masą). Następnie dodajemy wymieszane suche składniki oraz likier i mieszamy na jednolitą masę przy pomocy szpatułki. Ciasto równomiernie rozkładamy do wyłożonej papilotkami foremki na muffiny. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 25-30 min., do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę

Domowy Smak Jedzenia
Łosoś pod pierzynką 4056

gronie najbliższych przyjaciół. Łosoś pod pierzynką to przystawka, która gości na naszym stole zarówno w Wielkanoc jak i Boże Narodzenie. Subtelny smak łososia świetnie komponuje się z delikatnym ciastem szpinakowym. Otulony lekkim, czosnkowym serkiem tworzy niebywale smaczną przystawkę, cieszącą zarówno nasze oczy jak i podniebienie. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 30 min Czas gotowania 25 min Czas całkowity(...)Czas przygotowania 30 min Czas gotowania 25 min Czas całkowity 55 min Ciasto szpinakowe 300 g mrożonego szpinaku 3 jajka 3 łyżki mąki 1/2 łyżeczki soli szczypta proszku do pieczenia Nadzienie 200 g łososia wędzonego na zimno w plastrach 300 g sera białego 2-3 ząbki czosnku 3 łyżki jogurtu naturalnego pieprz biały sól Dodatkowo 1 pęczek szczypiorku Ciasto szpinakowe

Wędrówki po kuchni
Ciasto ucierane ze śliwkami 143

Ciasto ucierane ze śliwkami 2016-04-06 12:36:10 Ilość porcji: 6 Drzewa owocowe o tej porze roku uginają cię od różnokolorowych owoców. To ostatni moment, na wykorzystanie świeżych owoców. Ciasto ze śliwkami - kojarzy się z późnym latem, będące już jednak przedsmakiem jesieni. Cisto bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, z mnóstwem soczystych śliwek i chrupiących migdałów. Jest wilgotne(...)mąką zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Pod koniec ucierania dodajemy mleko i mieszamy do połączenia się składników. Tortownicę o wymiarach 22 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Na wierzchu ciasta układamy połówki śliwek, posypujemy brązowym cukrem i płatkami migdałów. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 45 minut. by Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni

Wędrówki po kuchni
Pizza na wypasie z serem w bokach 132

niesamowicie smacznym sosem pomidorowym, smażonymi pieczarkami, serem mozzarella, cheddar i gouda, z całą masą serca i świetnego pomysłu. Pizza od początku do końca przemyślana, idealna. Składniki (na dużą pizze): Ciasto: 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 250 gram mąki pszennej 3/4 szklanki ciepłej wody 25 gram drożdży Sos pomidorowy 400 gram pomidorów z puszki(...)podania (wszystkie składniki mieszam i odstawiam do lodówki) 1 łyżka majonezu 100 gram jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę szczypta soli i pieprzu łyżeczka posiekanego koperku Ciasto Drożdże mieszam z cukrem, łyżką mąki i wody. Odstawiam rozczyn na 10 minut. Po tym czasie dodaję resztę składników, dokładnie mieszam i odstawiam na półtorej godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie

Mango Papaja
Pierogi z białym serem na słodko 204

być też zmiksowane w postaci musu), kwaśną śmietaną z cukrem lub np. z jogurtem greckim i miodem :) Świetne na podwieczorek, czy też słodką kolację :) Składniki (na ok. 30 szt.): Ciasto: 350 g mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki oleju bardzo ciepła woda szczypta soli Farsz serowy: ok. 400 g twarogu (tłustego/półtłustego) 1-2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany(...)Twaróg przeciskamy przez praskę do ziemniaków (ewentualnie mielimy w maszynce do mięsa), dodajemy ziarenka z laski wanilii, śmietanę i dokładnie mieszamy. Następnie wsypujemy cukier (do smaku) i ponownie mieszamy. Ciasto: Mąkę przesiewamy, robimy w niej wgłębienie i dodajemy jajko, sól oraz olej. Zagniatamy. Dolewamy po trochu ciepłej wody, do momentu aż ciasto przestanie się lepić do rąk i blatu. Odrywamy

MyCookBook.pl
Idealna domowa tortilla 563

mąki (2 szklanki) 160 ml gorącej wody  1 łyżka soli 2 łyżki oliwy Przygotowanie: Do mąki dodajemy sól, oliwę i dokładnie mieszamy. Po tym, dodajemy gorącą wodę. Zagniatamy ciasto. Wyrabiamy ciasto przez ok. 4-5 min. Jeżeli będzie lepiło się do rąk dodajemy trochę mąki. Ciasto dzielimy na 8 równych części. Każdą część wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy

Kuchnia Łukasza
Pierogi z żółtym serem i ziemniakami. 175

zbędny ;)). Uwielbiam dzieci i tą ich ciekawość świata! A po powrocie czekały na nas pierogi z nadzieniem serowo-ziemniaczanym. Pyszne. Piękny, słoneczny kolor pierogów uzyskałam przez dodatek do ciasta szczypty kurkumy. Trochę są podobne do ruskich, jednak żółty ser nadaje im charakteru. Chciałam sprawdzić, jak smakują podsmażane na patelni. Niestety (albo na szczęście) nie uchował się żaden :) Składniki: Ciasto(...)ugotowanych ziemniaków (utłuczonych) 200 g startego żółtego sera (dałam cheddar, może być gouda lub inny) cebula sól pieprz 1 łyżeczka majeranku masło (do podsmażenia cebuli) Wykonanie  Składniki na ciasto połączyć i dobrze wyrobić. Ciasto powinno być elastyczne.  Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Ziemniaki, ser, cebulę połączyć ze sobą. Doprawić do smaku majerankiem, solą

zadanie-gotowanie
kruche ciasteczka z ziarnami 179

łyżeczki nasion lnu wykonanie: Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy otręby, cukier, 50 g pestek z dyni oraz masło i siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Wkładamy pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkowujemy. Wycinamy nożem kwadraciki lub prostokąciki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W osobnej miseczce mieszamy pozostałe pestki dyn z nasionami sezamu

Domowy Smak Jedzenia
FILET Z KURCZAKA W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM 848

faktycznie Nas nie porywa,ale taki jest rewelacyjny.Z wierzchu lekko chrupiący,w środku bardzo soczysty.Nic dodać,nic ująć. Składniki: pierś z kurczaka 2-3 ząbki czosnku sól,pieprz   Ciasto naleśnikowe: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mleka 1 jajko szczypta soli papryka czerwona lub ulubione zioła(wg uznania) Fileta z kurczaka umyć,rozbić,najlepiej przez folię,pokroić na mniejsze(...)kawałki.Przyprawić solą,pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.Składniki na ciasto naleśnikowe połączyć ze sobą.Tym razem dodałam do ciasta ok 1/2 łyżeczki ostrej papryki - wymieszałam.Gdy ciasto będzie zbyt gęste dolać troszkę mleka.Przyprawione fileciki zanurzyć w cieście i kłaść na rozgrzany tłuszcz,smażyć z obu stron dłuższą chwilę

Niespełnione zdolności kulinarne
Kapuśniaczki, ale bez kapusty 191

takiej wersji...  Ja kapustę uwielbiam, ale kapuśniaczki wolę zdecydowanie z mięsem;) Dla fanów małych przekąsek, no i dla Rafka - miłośnika wszelkich przekąsek... Kapuśniaczki, ale bez kapusty ;) Składniki: Ciasto: 50 dag mąki 1 margaryna 1 szklanka śmietany 1 żółtko Farsz: ugotowane mięsko z kurczaka (może być wersja z rosołu;) co kto ma;) 20 dag podsmażonych z cebulką pieczarek jajko sól(...)świeżo mielony pieprz papryka słodka Przygotowanie: Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto. Gotowe ciasto rozwałkować i wykrawać prostokąty o grubości pół centymetra.  Ciasto zawijać z farszem. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać czarnuszką, kminkiem lub serem żółtym.  Upiec na złoty kolor i wcinać

Lawendowe Niebo
Pizza z kiełbasą (sprawdzony sposób na ciasto) 223

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com  Przepis na ciasto jest niezawodny, sprawdzony i korzystam z niego odkąd sięgam pamięcią. Spód jest pulchny i chrupiący z zewnątrz. Co do dodatków, to z nimi bywa różnie i po prostu dodaję to co mam w lodówce. Poniżej podałam jeden z przykładów. Dodam jeszcze, że tym razem użyłam składników dobrej jakości (mąka, woda, passata pomidorowa(...)przyznam, że pizza pomimo swojej prostoty - zyskała na smaku. Ciasto:  300g/2 szklanki mąki pszennej (użyłam typu 00 ) 1 szklanka ciepłego mleka/wody (użyłam wody Aqua Panna ) 20g drożdży 3 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru  Sos:   400 ml passaty pomidorowej  2 ząbki czosnku bazylia, oregano 1-2 łyżki oleju sól, pieprz Dodatkowo:  żółty

Di gotuje