ciasto - 163312 przepisów (strona:3295/10888)

Naleśniki z jabłkami na śniadanie 170

wody gazowanej - 2 jajka - 1,5 szklanki mąki - 0,5 łyżeczki p roszku do pieczenia ( można pominąć) - 3 łyżki oleju - 3 łyżki cukru - 2 duże jabłka Wszystkie składniki ciasta połączyć ze sobą ( można zmiksować). Odstawić na 10 minut. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeżeli jest za rzadkie - dodać odrobinę mąki. Obrać jabłka i pokroić w grube cząstki-plasterki. Wymieszać(...)ciastem. Ciasto ma otulać jabłuszka. Rozgrzać patelnię, delikatnie natłuścić. Kłaść po 2 łyżki ciasta z jabłkami. Smażyć do złotego koloru, odwrócić, ponownie smażyć na złoto. Jak sprawdzić czy  nie jest surowy wewnątrz? Delikatnie dotknąć racuszka na środku - jak będzie sprężysty - znaczy, że jest dobry. Jak będzie bardzo miękki - zmniejszyć ogień i potrzymać jeszcze minutkę. Zdjęcia potraw są mojego autorstwa

kawawszklance
Bułka drożdżowa z serem 178

Domowe pieczywo uwielbiam najbardziej! Bułki, chleby czy drożdżówki! Składniki na ciasto: 60 dag mąki 4 dag drożdży ½ litra mleka 2 żółtka 1 jajko 10 dag cukru 1 aromat waniliowy 1 cukier waniliowy 10 dag masła szczypta soli tłuszcz do form mąka do formy Składniki na masę serową: ½ kg twarogu 5 dag masła 15 dag cukru 3 jajka 1 aromat waniliowy(...)bakalie lecz nie koniecznie Wykonanie ciasta: Drożdże rozetrzeć z jedną łyżką cukru, z 10 dag mąki,1/3 szklanki ciepłego mleka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie do rozczynu dodać utarte żółtka z cukrem, mąkę, mleko, sól, aromat (kilka kropel) i stopione letnie masło. Ucierać aż ciasto stanie się lśniące i gładkie, po czym odstawić ponownie do wyrośnięcia. Formę

Tradycyjna Kuchnia
Chaczapuri z jarmużem 151

Dzień dobry :) W ten deszczowy sobotni dzień mam dla Was pomysł na obiad lub starter - w zależności od tego jakiej wielkości przygotujecie ciasto. Przepis banalnie prosty a do tego bardzo smaczny ! Co potrzebujemy: FARSZ: - dwie garści jarmużu (kupionego w LIDLu) - oliwa z oliwek - 6 dużych ząbków czosnku - 1/2 łyżeczki papryki wędzonej - suszone 2 malutkie papryczki peperoni z Kamisa(...)smaku - 1/2 łyżeczki słodkiej papryki - 1/5 szklanki bulionu (ja dodałam bulion curry, który robiłam w tym samym dniu) - ok. 10 plastrów żółtego sera - kostka sera pleśniowego blue 100g CIASTO: - 1 szklanka mąki zwykłej ;) - 1 szklanka mąki razowej - 1/2 łyżeczki soli - 1/2 łyżeczki cukru - 3/4 szklanki kefiru - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Jak zrobić farsz? Na rozgrzaną oliwę wrzucamy jarmuż -mieszamy

dlaSmaQ
sernik mocno czekoladowy z gruszkami 192

składniki na spód sernika: 100 g herbatników kakaowych 40 g masła wykonanie: Masło roztapiamy. Herbatniki rozdrabniamy by pomocy np. blendera, dodajemy do nich masło i mieszamy

Domowy Smak Jedzenia
Cynamonowy chlebek dyniowy z nadzieniem czekoladowym 192

drożdży instant   Dodatkowo: 2 łyżki masła 80 g gorzkiej czekolady Wykonanie: przygotować puree z dynii wg tego przepisu mleko podgrzać w rondelku. Dołożyć wiórki masła wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie robota i zagnieść gładkie, nieklejące się, mięciutkie ciasto. Dałam nieco więcej płynu niż w orginale, ale zależy to pewnie od gęstości dyniowego puree. Misę przykryć folią spożywczą(...)Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia wyrośnięte ciasto wyrzucić na blat, krótko powtórnie zagnieść. Rozwałkować na omączonym blacie na kwadrat o długości odpowiadającej foremce, w której będzie pieczone. Ciasto posmarować roztopionym masłem i rozkruszyć drobno posiekaną czekoladę. Lekko wcisnąć ja w ciasto. Zwinąć roladę i umieścić w foremce wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Wierzch posmarować pozostałym masłem piec

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tort "kwiatek" 168

już nieco wolniej. A na samym końcu wsypywać stopniowo maki i delikatnie mieszac najlepiej drewnianą łyżka. Tortownice o średnicy 26cm. wyłozyc papierem (samo dno) i wlac do niej ciasto. Włożyc do nagrzanego piekarnika do 190C i piec do tzw. suchego patyczka. Z takich samych składników należy zrobić kolejne ciasto jednak tym razem upiec je w metalowej misce o przybliżonej(...)pół. Jeśli chcemy aby biszkopty były cieńsze wtedy kroimy tak aby było 5 krążków. Jeśli miska w której piekliśmy biszkopt jest nieco mniejsza niż tortownica wtedy po ułożeniu ciast na siebie delikatnie scinamy dolny placek (ten z tortownicy) aby blaty miały ta samą srednice. Najpierw ponczujemy ciasto z tortownicy. Pierwszy krązek ponczujemy, następnie smarujemy dżemem a na niego wykładamy część

Radość kipiąca uśmiechem.
Jabłecznik z orzechową kruszonką 466

Składniki: Nadzienie: 2kg umytych jabłek sok z 1/2 cytryny 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 100g cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku bez cukru 2 łyżki bułki tartej Ciasto: 330g mąki pszennej (użyłam tortowej) szczypta soli 150g cukru 180g masła 100g poszatkowanych orzechów włoskich 2 żółtka     Nadzienie: 1. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić na kawałeczki. Przełożyć(...)ugotować, cały czas mieszając. Zmniejszyć ogień i gotować go jeszcze przez 1 minutę. Zdjąć z ognia. 3. Do gorącego budyniu dodać jabłka i wymieszać, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto: 4. Wymieszać razem mąkę, sól, cukier i orzechy. Dodać żółtka, posiekane masło i rękoma wyrobić k ruszonkę. 2/3 kruszonki przełożyć do formy ceramicznej posmarowanej masłem lub do tortownicy o średnicy 26cm

Mała Cukierenka
Odrywane bułki maślane 240

łyżeczkę) 1 i 1/2 łyżeczki soli 57 g miękkiego masła 152 g letniej wody 113 g letniego mleka 25 g roztopionego masła do posmarowania przygotowanie Połączyć wszystkie składniki ciasta w dużej misce, wymieszać i zagnieść na miękkie, gładkie ciasto. Zagniecione ciasto umieścić w lekko natłuszczonym pojemniku, Przykryć i pozostawić ciasto do wyrośnięcia na 60 do 90 minut, aż podwoi swoja(...)objętość. Wyrośnięte ciasto delikatnie odgazować i przenieść na lekko natłuszczony blat. Podzielić na 15 równych części,  z każdej uformować okrągła bułkę. Posmarować   formę 25 x 30 cm ułożyć bułki w niej bułki w 3 rzędach po 5 bułek Przykryć blaszkę ściereczką i pozostawić bułki do wyrośnięcia  na około 60 do 90 minut. Wyrośnięte bułki wypełnią blaszkę

Stare Gary
muffinki dyniowe 185

jajkiem, olejem oraz cukrem. W osobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem oraz imbirem. Do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy do połączenia się składników. Gotowe ciasto przekładamy do foremki na muffinki wyłożonej papierowymi papilotkami. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 25 min., do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia

Domowy Smak Jedzenia
Orzeszki z kremem "Bueno" 557

batoników Kinder Bueno. Wypróbowałam kilka przepisów znalezionych w sieci, coś dodałam, czegoś ujęłam i powstał najbardziej mi odpowiadający smak. Krem można wykorzystać do ciast, deserów czy innych ciasteczek. Z podanych składników na ciasto powinno wyjść  ok. 80 całych orzeszków. Są to proporcje dla mega cierpliwych, bo jeśli nie posiadamy dużej ilości foremek lub specjalnego urządzenia(...)orzechy, cukier waniliowy i zmiksować. Przestudzić. Dodać śmietanę i znowu zmiksować. Na końcu wsypać mleko w proszku i miksować jeszcze aż masa wyraźnie zgęstnieje i zrobi się kremowa. Ciasto: 20 dkg masła (ewentualnie  margaryny do pieczenia) 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 18% 1 jajko 2 żółtka 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 0k. 60 dkg mąki pszennej szczypta soli Oraz

Maślane ciasteczko
Orkiszowe ciasto na białkach z orzechami i karobem 248

problem wykorzystania białek. Czasami robię "jajecznicę" (która raczej powinna się nazywać "białkownicą" ;)), ale lubię też korzystać z przepisów na wypieki z wykorzystaniem samych białek. Niedawno wyszukałam przepis na czekoladowe ciasto na białkach i zmodyfikowałam je trochę. W rezultacie wyszło naprawdę pyszne i delikatne ciasto. Co prawda nie należy do przepisów szczególnie "fit", ale raz za czas można sobie pozwolić(...)coś słodszego. Kolejnym razem spróbuję ubić białka z ksylitolem i zobaczę, co z tego wyjdzie ;) I tak ciasto pięknie rośnie, mimo że jest na samej mące orkiszowej pełnoziarnistej, co uważam za wielki plus :) Orkiszowe ciasto na białkach z orzechami i karobem 4 białka niecałe 0,5 szklanki curku trzcinowego 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 0,5 szklanki orzechów włoskich mielonych

FitKot
Chleb z suszonymi pomidorami i ziarnami słonecznika 302

pestek słonecznika, troszkę ciepłego mleka. Przygotowanie: Mąki wymieszać z solą oraz drożdżami. Mąki odgarnąć na bok i w środek wlać olej oraz wodę  - łączyć razem i zagnieść ciasto. Miskę oprószyć mąką, z ciasta uformować kulę i włożyć je do miski. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie dodać do ciasta pokrojone na kawałki suszone pomidory(...)zagnieść ciasto. Na blachę położyć papier do pieczenia. Na papier położyć ciasto i uformować kształt chleba - pomidory powciskać do środka, tak by za mocno nie wystawały, ponieważ podczas pieczenia się przypieką i nie będą smaczne. Chleb posmarować ciepłym mlekiem i obsypać słonecznikiem, który należy lekko podociskać. Przykryć ściereczką i odstawić na 40min. do wyrośnięcia. Po tym czasie włożyć do rozgrzanego

W kuchni u Moniki
Rogaliki z 3 składników 5810

Jakiś czas temu robiłam sernik z 3 składników , dzisiaj zrobiłam rogaliki z 3 składników- tylko z mąki, śmietany i masła. Ciasto idealnie sprawdza się do nadzienia wytrawnego czy słodkiego. Moje rogaliki nadziałam słodkimi powidłami i polałam lukrem jabłkowym. Jeśli macie mniej słodkie nadzienie to możecie dodać troszkę cukru do ciasta. Składniki: 3 szklanki mąki, 330 g śmietany(...)masła, lukier: cukier puder + sok jabłkowy Ogrody Sabinu , posypka- Wiosenna łąka Dr Oetker. Przygotowanie:  W misce zagniatamy składniki na ciasto: mąka, masło i śmietana. Po zagnieceniu ciasto wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy ok. 20 minut. Ciasto dzielimy na 4 części, lekko podsypując mąką jak się klei. Każdą część rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy na 6 trójkątów. Nakładamy

Aga w kuchni
Bułki z mąki orkiszowej 197

Lubię domowe pieczywo, trochę z tym pracy, ale warto. Ciasto na bułki rozrobiłam wieczorem i zostawiam do rana. Śniadanie było pyszne, taka bułka z masełkiem , szyneczką i sałatą, oj pycha Do garnuszka włożyć pokruszone drożdże, wlać połowę letniego mleka. Dodać łyżkę mąki, szczyptę soli i łyżkę miodu, wymieszać, przykryć ręczniczkiem kuchennym i zostawić do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać mąkę(...)zrobić dołek i wlać wyrośnięte drożdże,pozostałe mleko, dodać oliwę i resztę soli. Dokładnie wyrobić ciasto ugniatając je dłońmi, aż powstanie gładka masa. Przykryć miskę z ciastem folią spożywczą i zostawić do wyrośnięcia. Ja zostawiłam przez całą noc,ale możecie zostawić ciasto tak długo, aż wyrośnie. Z tej porcji wychodzi około 8 podłużnych bułek. Jak już ciasto jest wyrośnięte uformować

Kuchnia Pokoleń
Zapiekany camembert 161

podany ser doskonale sprawdzi się jako dodatek do wina czy piwa, w sam raz do podania niezapowiedzianym gościom;) Polecam!  Paczka gotowego, rozwałkowanego ciasta francuskiego. 1 opakowanie sera camembert  2 łyżeczki dżemu morelowego dżem żurawinowy do podania, ilość wg uznania, ja lubię dużo ;)  Ciasto rozwinąć, posmarować dżemem(...)morelowym, na środku ułożyć ser, owinąć go ciastem (uformować rodzaj kwiatka, aby ładnie wyglądało, nadmiar ciasta odkroić). Wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piec przez około 20 minut lub do czasu aż ciasto ładnie się przyrumieni.  Podawać natychmiast z dżemem żurawinowym. Smacznego

Codzienne Gotowanie