powinien zrobiłam 3 próby ;) ale to dlatego, że za pierwszym razem miałam jakieś trefne drożdże, potem zamieniłam na suszone, ale nie wiedziałam jaka dokładnie powinna być konsystencja ciasta.. Ale trzeci wypiek już był jak najbardziej udany :) Chleb jest szybki pod tym względem, że ciasto miesza się w jednej misce i łyżką - mało mycia! A wyrasta już w blaszce, więc(...)razową z pełnego przemiału, cukier, sól i suszone drożdże. Sypkie składniki mieszamy, dodajemy siemię lniane i wlewamy letnią wodę. Całość mieszamy łyżką 2-3 minuty, aby dokładnie połączyć składniki. Ciasto powinno być lepkie i klejące, ale bez problemu odchodzić od miski niemal nie pozostawiając śladów na jej bokach. Tak przygotowane ciasto przekładamy łyżką do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (26x9cm
Kolorowy Przepisowniktańsze niż w zakupione w barze, restauracji. A pomyśleć, że jeszcze czas jakiś temu myślałam, że to takie skomplikowane do zrobienia. A tak naprawdę, tylko wałkowanie mnie wkurzało, bo ciasto musi być naprawdę cienkie. Przepis na ciasto 300 gram mąki pszennej 3/4 szklanki wrzącej wody szczypta mąki Do misy miksera wsypujemy mąkę dodajemy sól i wlewamy(...)wrzątek i włączamy mikser, który wyrobi nam ciasto. Jeśli robimy to ręcznie mąkę zalewamy wodą i mieszamy drewnianą łyżką, jak lekko przestygnie wyrabiamy ciasto. Ciasto wałkujemy bardzo cienko. Nadzienie 500 gram mięsa wieprzowego ( u mnie łopatka mielona ) 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula średniej wielkości 1 por ( biała część ) 2 łodygi trawy cytrynowej
Kuchnia na wzgórzułyżka startej skórki z pomarańczy 1/2 szklanki (125 ml) soku pomarańczowego 1/4 szklanki cukru trzcinowego 2 łyżki brandy 2 łyżki kisielu pomarańczowego Delecty 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 1 łyżeczka mielonego cynamonu 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 100 g masła 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1 jajko Przygotowanie: W małym rondelku wymieszałam figi(...)średniej misce wymieszałam mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i sól. W dużej misce miksera ubiłam masło z cukrem, po czym wmieszałam jajko a później mieszankę z mąką. Podzieliłam ciasto na pół i uformowałam 2 prostokąty. Owinęłam każdy w folię spożywczą i włożyłam do lodówki na 30 minut. Rozwałkowałam każdy kawałek ciasta na prostokąt o bokach 30 x 20 cm. Wyłożyłam
karmelowyjeżeli mamy wolne popołudnie czy poranek, to pracę nad tym przepisem możemy sobie wygodnie rozłożyć w czasie. Prawda jest taka, że oprócz tego że jest to danie czasochłonne bo ciasto musi wyrastać, to tak naprawdę wcale nie jest trudne. Ot, jak to powiedział mój synek - bułki z cebulą. Najbardziej lubię takie cebularze, które mają duuużo farszu, są delikatne(...)aromatyczne a skórkę mają leciutko chrupiącą - zapraszam po taki właśnie przepis. Składniki na około 20 sztuk: Ciasto: 800 g mąki pszennej 60 g świeżych drożdży 2 jajka płaska łyżeczka soli łyżka cukru 1,5 szklanki letniej wody (szklanka = 250 ml) 1 jajo do posmarowania wierzchu ciasta Farsz: 1 kg cebuli białej 20 dag żółtego sera łyżka maku łyżka śmietany
Poezja Smaków - blog kulinarnymleka, 2 łyżek cukru, 3 łyżek mąki i drożdży zrobić rozczyn i odstawić do podrośnięcia. Następnie do miski wsypać resztę mąki, cukru, cukier waniliowy, resztę mleka i jajka.Wyrobić ciasto na końcu dodać roztopione masło i jeszcze raz zagnieść. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, musi podwoić swoją objętość. Ser utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami, następnie dodać(...)ubite białka i delikatnie wymieszać.Masę serową przygotować dopiero przed rozwałkowaniem ciasta bo zrobi się rzadka jeśli długo postoi. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na stolnicy, wycinać pasy o szerokości około 8 cm, nałożyć trochę sera i dobrze rozprowadzić po cieście, zwinąć w roladę, odcinać 5 cm kawałki. Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilisolą na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy. Następnie dodajemy stopniowo żółtka, miksujemy. Na koniec dodajemy stopniowo wymieszane i przesiane mąki, delikatnie mieszamy przy pomocy np. szpatułki. Ciasto wykładamy porcjami przy pomocy łyżeczki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, formując okrągłe biszkopciki (zachowujemy ok. 2 cm odstępy). Pieczemy w 170 st C. przez ok. 20 min., do zrumienienia
Domowy Smak Jedzeniazagląda i z okazji urodzin tego mojego małego miejsca zapraszam na tort :) Bezglutenowy, prawie bezcukrowy ale za to przepyszny! Zrezygnowałam z robienia tradycyjnego biszkoptu ponieważ chciałam żeby ciasto było bardzo wilgotne. Zdecydowałam się na ciasto buraczane i był to strzał w dziesiątkę. Intensywne, kakaowe świetnie komponowało się z czekoladowo-kokosowym kremem oraz kokosową śmietanką którą ozdobiłam wierzch ciasta. Bardzo podobają(...)używać sztucznych barwników do uzyskania mocnego efektu. Użyłam przetartych malin z pieczonym burakiem więc róż nie był tak bardzo intensywny jak planowałam ale coś tam chyba widać ;) Częstujcie się! ciasto: 2 duże upieczone buraki 1,5 szklanki mąki owsianej bg 0,25 szklanki mąki kokosowej 1 łyżka surowego kakao 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki
Mienta blogPlacki z mięsem i warzywami, popularna potrawa fast-food, znajdziecie ją w każdym tureckim mieście. Proporcje na 8 sztuk. Smacznego! Składniki (ciasto) ½ szklanki letniej wody 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 3 g drożdży 1½ szklanki mąki Składniki (farsz) 200 g mielonego mięsa (jeśli jest chude, dodać 2 łyżki oleju) 1 duża cebula 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego(...)pomidory 1 ząbek czosnku ½ zielonej papryki natka pietruszki sól czarny pieprz czerwony pieprz Przygotowanie Wymieszać wszystkie składniki ciasta i wyrobić ciasto. Zawinąć w folię i odstawić na 30 min. W tym czasie przygotować farsz. Obrać i umyć cebulę, czosnek i pomidory. Zetrzeć je. Oczyścić paprykę, umyć i pokroić w drobną kostkę. Natkę umyć i posiekać. Wymieszać wszystkie składniki. Podzielić ciasto
Tureckie PrzepisyTureckie ciasto z kaszy mannej. Bardzo łatwe w przyrządzeniu, gwarantowany sukces kulinarny! Smacznego! Składniki (ciasto) 3 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 szklanka oleju 1 szklanka kaszy mannej 1 szklanka mąki 1 łyżeczka wanilii 10 g proszku do pieczenia Składniki (sos) 2 szklanki cukru 2,5 szklanki wody kilka kropli soku z cytryny Składniki (do dekoracji) pistacje(...)Przygotowanie Zmiksować jajka z cukrem. Dodać wszystkie składniki. Wlać masę do żaroodpornego naczynia. Upiec w piecu w temperaturze 180C. W tym czasie zagotować cukier z wodą w garnku. Kiedy ciasto jest gotowe, pokroić. Sosem o letniej temperaturze polać ciasto. Udekorować pistacjami i wiórkami kokosa. Artykuł REVANİ, czyli tureckie ciasto z kaszy mannej pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy
Tureckie PrzepisyCiasto figowe, ulubiony deser mojego męża! Porcja dla 8 osób. Smacznego! Składniki (ciasto) 2 jajka 1 szklanka pokruszonych orzechów włoskich 1½ szklanki cukru 1½ szklanki mąki 7 suszonych fig 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1½ łyżki mielonego cynamonu Składniki (krem) 1½ l mleka 4½ łyżki mąki 1 jajko + 1 żółtko 4½ łyżki cukru 75 g masła (nie z lodówki(...)paczka cukru waniliowego Przygotowanie Ciasto: Najpierw wymieszać cukier z jajkiem. Potem dodać resztę składników. Wylać na posmarowaną blachę. Piec w temperaturze 180 °C około 20 min. Krem: Zmiksować mleko, makę, jajka i cukier. Potem cały czas mieszając gotować. Kiedy krem zrobi się gęsty, zmniejszyć ogień i dodać masło. Mieszać, aż masło się roztopi. Potem wyłączyć ogień i dodać cukier waniliowy
Tureckie PrzepisyOkrągłe bułki ze szpinakiem i serem — nieco trudniejsza potrawa, ale warta zachodu! 12 sztuk. Smacznego! Składniki (ciasto) 1 jajko + 1 białko 3 łyżki jogurtu naturalnego sól 3 szklanki mąki woda Składniki (do posypania kiedy wałkujemy) 2 łyżki skrobii pszennej 3 łyżki mąki Składniki (farsz) 1 duża cebula 1 paczka szpinaku zmrożonego 200g sera typu feta pieprz czarny słodki pieprz czerwony(...)Składniki (sos) 1 żółtko 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki oleju Składniki (do dekoracji) czarnuszka do posypania Składniki (do posmarowania blachy) olej Przygotowanie Ciasto: Wymieszać wszystkie składniki. Wyrobić ciasto. Trzeba mieszać przez 7 min. Przykryć ścierką i odstawić na bok. Farsz: Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Na patelnię wlać oliwę i zeszklić cebulę. Dodać szpinak. Zmniejszyć ogień
Tureckie PrzepisyKruche ciasto na słono i nadzienie z jajek, kiełbasy swojskiej drobiowej, cebuli i mieszanki warzywnej meksykańskiej to propozycja na obiad czy ciepłą kolację, jest pyszna a dodatek zupy cebulowej podkreśla jej smak. Składniki: Ciasto: 15 dag mąki krupczatki 15 dag mąki pszennej 20 dag masła 1 łyżka śmietany 18% 2 żółtka Szczypta soli Nadzienie: 6 jajek 400 ml śmietanki(...)groszek, fasola czerwona 1 łyżka zupy cebulowej z torebki Szczypta gałki muszkatołowej do smaku Sól do smaku Pieprz biały do smaku Natka pietruszki lub szczypiorek do posypania Sposób przygotowania: Ciasto kruche: Mąki wymieszać ze szczyptą soli na stolicy, dodać wiórki pokrojonego masła, śmietanę oraz żółtka, zagnieść kruche ciasto, Wylepić dno i boki formy do tarty o śr 28 cm. Ponakłuwać
Wanilia i KardamonJacek i te też robił on. W sumie niby pierogi to danie, które robi się długo. Trzeba przygotować ziemniaki najlepiej je ugotować dzień wcześniej, żeby przestygły. Pierogi ruskie Ciasto na pierogi 0,5 kg mąki 1 jajko 1 niepełna szklanka ciepłej wody szczypta soli Nadzienie do pierogów 0,5 kg ugotowanych dzień wcześniej ziemniaków(...)boczku wędzonego ( pokrojonego w kostkę) 1 łyżeczka pieprzu 2 łyżki oleju Dodatki: 2 cebule 2 łyżki oleju Do odsmażenia Olej do smażenia Zaczynamy od ciasta. Na blat wysypujemy mąkę w stożek, robimy zagłębienie na środku i w to zagłębienie wbijamy całe jajko i mieszamy nożem, zagarniając mąkę, dodajemy wodę powoli nie całą
Kuchnia na wzgórzucytryny sok z 1 cytryny 100g kandyzowanego pomelo mąka pszenna do podsypywania Składniki na lukier: 100g białka (3 białka) 600g cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny kandyzowane pomelo Ciasto na pierniczki przygotowujemy dzień wcześniej, po spędzeniu 12 godzin w lodówce nabierze idealnej konsystencji. Miód przelewamy do rondelka, dodajemy przyprawę piernikową, sok z pomarańczy i cytryny, obie skórki oraz masło(...)partiami (po dwa) żółtka i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy mąki oraz kakao, mieszamy i dodajemy jogurt z sodą. Kandyzowane pomelo blendujemy na gładki proszek i dodajemy do ciasta. Do gotowej masy dodajemy ostudzony miód i miksujemy do połączenia składników. Ciasto będzie gęste, ale nie zwarte. Dlatego powinno spędzić noc w lodówce. Następnego dnia wałkujemy ciasto na grubość
Gotowanie i blogowanieNiezawodny, sprawdzony i szybki przepis na wytrawne ciasto. Idealne do tart czy małych babeczek. Zawsze robię podwójną porcję (z kostki masła) i mrożę połowę ciasta, przydaje się w sytuacjach kryzysowych. Składniki 200g mąki pszennej (używam z Młyn Kopytowa) 100g zimnego masła 1 jajko szczypta soli 1 łyżka zimnej wody Mąkę zagniatamy z zimnym masłem, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy(...)ciasto. Chłodzimy w lodówce około godziny. Ciasto rozwałkowujemy na formę, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy grochem, fasolą lub nawet inną formą. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180*C, ściągamy obciążenie i papier i dopiekamy jeszcze 4 - 5 minut
Gotowanie i blogowanie