większość potraw, faworki powstały przez zupełny przypadek. Wieść niesie, że młody cukiernik przez nieuwagę upuścił pasek ciasta pączkowego na rozgrzany olej. Bojąc się bury, posypał to cukrem i wcisnął, że tak ma być i jest pyszne. Zrobił zupełnie jak niektórzy miłościwie gotujący, z tym że jego eksperyment okazał się smaczny i zagościł w historii kulinariów, a jak bywa ze współczesnymi(...)zbytnio nie ogrzać masła. W osobnej misce ubijamy jajka, żółtka i łyżkę cukru pudru na puszystą masę. Do ubitych jajek dodajemy mąkę z masłem. Mieszamy, ja mieszałam hakiem do ciasta, ale można zrobić to szpatułką – ma się zbić w lekką zwartą kulkę. Dodajemy śmietanę i rum bądź spirytus i dokładnie wyrabiamy, zagniatając dość twardą i jednolitą kulę. Odstawiamy ciasto
ladykitchenmoja kolejna odsłona ciasta Rafaello, tym razem wersja bez pieczenia. Ciasto jest szybkie i łatwe do przygotowania. Każdy bez problemu może je zrobić. Może przygotujecie je na ostatki... SKŁADNIKI: 48 sztuk herbatników, 2 szklanki mleka, 1 opakowanie cukru waniliowego, 3 łyżki cukru, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 200g masła, 80g wiórków kokosowych, 1 tabliczka białej czekolady(...)kostki do posypania wierzchu ciasta, bita śmietana i płatki migdałowe do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Połowę mleka zagotowuję. W drugiej połowie mieszam cukier, cukier waniliowy oraz mąki. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Odstawiam do przestudzenia. 2. Masło ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny budyń. Ucieram. Na końcu do masy dodaję startą na tarce
Tradycyjna kuchnia Kasiśrednim rondelku zagotowujemy sok pomarańczowy ze skórką, szczyptą soli i masłem. Kiedy nastąpi moment wrzenia, zmniejszamy ogień i dodajemy mąkę, mieszając energicznym ruchem gotujemy jeszcze 1 minutę. Ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Następnie ciasto wyrabiamy robotem kuchennym i stopniowo dodajemy po jednym jajku. Jak ciasto będzie dość luźne to napełniamy nim szprycę z karbowaną końcówką. Tniemy papier pergaminowy
Niezły MłynekCiasto, które nie tylko pięknie się prezentuje ale i doskonale smakuje. U mnie gościło na świątecznym stole i wszystkim bardzo smakowało. Myślę, że jeszcze nie raz je upiekę. Przepis znaleziony jak zwykle na niezawodnym blogu Moje Wypieki :) oryginał znajdziecie tutaj Składniki na 2 spody: 8 białek 200 g drobnego cukru 3 żółtka 200 g zmielonych orzechów włoskich(...)kokosowe, mąkę i proszek do pieczenia mieszamy razem. W osobnej misce ubijamy białka, dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku, na koniec dodajmy wymieszane suche składniki i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na pół i wylewamy na wyłożone papierem do pieczenia dwie jednakowe blaszki. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez ok 35 minut. Uwaga! Ciasto nie może przed upieczeniem stać
Słodka Kraina Wypiekówwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Ciasto i farsz wg przepisu Siostry Anastazji. Klasyczne pierogi, które zna pewnie każdy z Was. Nie trzeba żadnych modyfikacji, ponieważ takie smakują najlepiej. Ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1 szklanka wody (letniej) Farsz: 1/2 kg ziemniaków 20-30 dag białego sera 1 duża cebula olej sól, pieprz Ponadto: wędzony boczek(...)cebula Przygotować ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajko, dodać sól, wodę i całość dobrze wyrobić (ciasto ma być wolne). Przygotować farsz. Ziemniaki ugotować i potłuc. Dodać pokruszony (nie mielony) biały ser (powinny być grudki) i usmażoną cebulę. Masę doprawić solą i pieprzem. Ciasto cienko rozwałkować i powycinać z niego okręgi (np. szklanką). Na każdy krążek położyć czubatą łyżkę
Di gotujeNiedługo kończy się karnawał ale póki jeszcze się bawimy trzeba coś podać na imprezie. Ja proponuję szybką przekąskę którą zrobi każdy. Składniki: - 1 op ciasta francuskiego - kabanosy (lepsze są grubsze i nie wysuszone) - ser żółty - żółtko Przygotowanie: Ciasto francuskie tniemy na cztery paski wzdłuż dłuższego boku. Do jednego paska przykładamy kabanosa i owijamy ciastem francuskim dookoła i obcinamy z lekkim(...)zapasem do sklejenia. Pozostałe paski obcinamy do tej samej wielkości. Na każdym kawałku kładziemy plasterek żółtego sera mniejszego niż ciasto francuskie aby nie wypłynął podczas pieczenia. Na ser dajemy kabanosa. Kabanos powinien być większy od ciasta francuskiego o około 1 cm z każdej strony. Zwijamy w rulon i sklejamy. Górę delikatnie nacinamy aby nie dotrzeć do sera, smarujemy żółtkiem, wkładamy
Kulinarne życiedodajemy kolejno jajka i olejek waniliowy. Łączymy zawartość obu misek, dodając po 1 łyżce zawartość z miski nr 1 do płynnych składników. Masa jest bardzo puszysta. Wykładamy silikonowe foremki ciastem do wysokości 3/4. Do każdej z foremek wkładamy całą łyżeczkę nutelli i palcem, maczanym w wodzie wciskamy delikatnie w głąb ciasta. Muffinki pięknie wyrosną, więc jeśli czekolady nie uda się(...)całkowicie zakopać, ciasto i tak je przykryje. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 20-25 minut. SMACZNEGO Marcin
Ania i Marcin gotująszczypta soli 2 łyżki spirytusu Dodatkowo: tłuszcz do smażenia - olej lub smalec najlepiej cukier puder do dekoracji Wykonanie: Do miski wsypać mąkę, dodać żółtka, masło i pozostałe składniki. Zagnieść ciasto, elastyczne, nielepiące się do dłoni, jeżeli konieczne podsypujemy mąką. Formujemy kulkę i wstawiamy ją na podsypanym mąką talerzyku lub w woreczku do lodówki na około 30 minut. Ciasto dzielimy(...)kilka części. Wałkujemy kolejno na cienki placek i staramy się nie podsypywać dużą ilością mąki. Za pomocą noża z ciasta wycinamy około 2 - 3 cm paseczki i każdy paseczek dzielimy na około 10 cm kawałki. Na środku każdego kawałka robimy nożem małe nacięcie i jeden koniec paska przekładamy przez nacięcie. W szerokim rondelku mocno rozgrzewamy tłuszcz, potem zmniejszamy ogień
Piekę, bo lubięrozwiązać polisę bezkosztowo. Taki sukces należało uczcić ;) Oprócz domowej nalewki, na stole pojawiły się także pączki. Nie byle jakie, bo z czekoladą, płynną (!), delikatnie oprószone cukrem pudrem... Smakują bajecznie ;) Ciasto z dodatkiem całych jajek, dzięki czemu jest stabilniejsze i łatwiejsze do smażenia. Karnawał w pełni :) Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij(...)gorzkiej czekolady cukier puder Masło roztopić, odłożyć do przestudzenia. Mąkę przesiać, połączyć z suchymi drożdżami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn). Dodać mleko, jajka, cukier i ekstrakt waniliowy, wyrobić gładkie ciasto. Dodać roztopione masło,wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie elastyczne i miękkie. Wyrobione ciasto uformować w kulę, przełożyć do naczynia, przykryć lnianą ściereczkę i odstawić w ciepłe miejsce na około
Domowa cukiernia Ewymąki orkiszowej z oscypkiem i kiełbasą żywiecką od firmy Hańderek . Możemy przyrządzić je na szybki obiad lub kolacje,najlepiej smakują podane z sosem czosnkowym lub konfiturą żurawinowa. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej 3/4 szklanki letniej wody 20 gram świeżych drożdży 1 łyżeczka soli morskiej 1 łyżeczka cukru brązowego 2 łyżki oleju Dodatkowo: 1 duży oscypek 300 gram kiełbasy(...)pieczenia Sposób przygotowania: Drożdże rozpuszczamy z cukrem w letniej wodzie, odstawiamy na kilka minut. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy sól, olej oraz rozpuszczone drożdże, zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy bawełnianą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie zagniatamy, dzielimy na dwie części. Ciasto przekładamy na stolnicę podsypaną mąką, wałkujemy formując dwie podłużne
Bajeczna KuchniaSłodkie, chrupiące o kształcie „poduszeczki” ciasteczka marcepanowe, są smaczne i po przestudzeniu do chrupania gotowe. Pierwsze masło, cukier, żółtka, śmietanę ucieramy i suche składniki dokładamy, żeby wszystko na ciasto zostało wyrobione, następnie ma być schłodzone, pokrojone, upieczone i wystudzone. Teraz już tylko czas na smakowanie, pysznych marcepanowych ciasteczek chrupanie :) Składniki: 200 g masła w temp. pokojowej(...)żółtku i nadal ucieramy. Dodajemy w kawałeczkach marcepan, w dalszym ciągu ucieramy. Masa ma być bardzo puszysta. Do suchych składników dodajemy utartą masę i zagniatamy na gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części, robimy z nich wałki o średnicy ok. 5 cm. Każdą porcje ciasta zwijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki do schłodzenia na 30 min. Każdy
Moniki Smakołykimojemu zdziwieniu - posmakowało mojej rodzinie, która woli raczej klasyczne pierogi. Te zniknęły - ekspresem! Oprócz pierogów - z tych samych składników - zrobiłam roladę , pyszną roladę .. (4-5 porcji) Ciasto: 400g maki pszennej 1 jajko około 150 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli Farsz: 200g wędzonego boczku 1 cebula (duża) 250g twarogu (tłustego) 250g ugotowanej kaszy gryczanej (na sypko) 1/2 łyżeczki(...)majeranku sól, pieprz Dodatkowo: olej Przygotować ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę. Zrobić dołek, wlać wodę, dodać jajko, sól i wszystko razem zagnieść. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na czas przygotowania nadzienia. Przygotować farsz. Boczek z cebulą pokroić w kostkę i usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Dodać (odrobinę zostawić do okraszenia) do kaszy
Di gotujedomu chlebem zapachniało, aż od razu gorący jeść się chciało. To że słonecznik został wcześniej uprażony, zmiksowany i z ciastem wyrobiony, wpłynęło na smak i zapach chleba domowego, bardzo smacznego. Składniki (keksówka ok. 25/12 cm): 40 g świeżych drożdży, 200 g pestek słonecznika, 100 g mąki żytniej, 350 g mąki pszennej, 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka miodu(...)suchej patelni prażymy słonecznik, studzimy. Połowę słonecznika rozdrabniamy za pomocą blendera. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy zmiksowany słonecznik, cały i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę pszenną i wyrabiamy na elastyczne, gładkie ciasto. Formę natłuszczamy i podsypujemy mąką. Ciasto przekładamy do formy, a wierzch wyrównujemy zwilżoną w wodzie dłonią i nacinamy w kilku miejscach za pomocą ostrego noża. Przykrywamy zwilżonym ręcznikiem kuchennym. Ciasto
Moniki SmakołykiSkładniki (na 4 porcje) Ciasto: - szklanka mąki pełnoziarnistej (ok. 130g), - łyżka oliwy z oliwek (ok. 10g), - ½ łyżeczki soli, - letnia przegotowana woda. Nadzienie: - papryka (ok. 200g), - 2 łyżki koncentratu pomidorowego (ok. 50g), - ½ puszki kukurydzy konserwowej (ok. 110g), - filet z piersi kurczaka (ok. 120g), - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g), - kulka mozarelli (ok. 125 g), - przyprawy: sól, pieprz, curry, słodka papryka, bazylia). Sposób(...)przygotowania: 1. Mieszamy wszystkie składniki ciasta i je wyrabiamy. 2. Mięso z piersi kurczaka marynujemy w oleju i ulubionych przyprawach, następnie smażymy na patelni teflonowej. 3. Kroimy paprykę w kostkę. 4. Przygotowujemy sos pomidorowy: do koncentratu pomidorowego dodajemy 3 łyżki wody, sól, pieprz i bazylię. 5. Ciasto dzielimy na 4 części i je rozwałkowujemy. 6. Formę do pieczenia wykładamy papierem
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSkładniki (na 6 pizzerek) Ciasto: - 2 szklanki mąki pszennej Graham (ok. 240g), - 10 g drożdży suszonych , - 2 łyżki oliwy z oliwek (ok. 20g), - 3/4 szklanki wody, - ½ łyżeczki soli. Nadzienie: - 400 g pieczarek, - 1 cebula (ok. 60g), - 1 łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g) - kulka Mozarelli (ok. 125g), - łyżka koncentratu pomidorowego (ok. 20g) - oregano. Sposób przygotowania 1. Mieszamy wszystkie składniki ciasta(...)następnie przekładamy na blat i zagniatamy. 2. Ciasto wkładamy do miski i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. 3. Cebulę siekamy na drobno i podsmażamy na oleju. 4. Do cebuli dodajemy obrane i pokrojone pieczarki. Całość dusimy aż odparuje cała woda. 5. Mozarellę kroimy na drobne kawałki. 6. Ciasto dzielimy na 6 części. Każdą część rozwałkowujemy i pozostawiamy
Zdrowe odżywianie w pięciu smakach