ciasto - 164325 przepisów (strona:3298/10955)

Ciasto Rafaello bez pieczenia 496

moja kolejna odsłona ciasta Rafaello, tym razem wersja bez pieczenia. Ciasto jest szybkie i łatwe do przygotowania. Każdy bez problemu może je zrobić. Może przygotujecie je na ostatki... SKŁADNIKI: 48 sztuk herbatników, 2 szklanki mleka, 1 opakowanie cukru waniliowego, 3 łyżki cukru, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 200g masła, 80g wiórków kokosowych, 1 tabliczka białej czekolady(...)kostki do posypania wierzchu ciasta, bita śmietana i płatki migdałowe do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Połowę mleka zagotowuję. W drugiej połowie mieszam cukier, cukier waniliowy oraz mąki. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Odstawiam do przestudzenia.  2. Masło ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny budyń. Ucieram. Na końcu do masy dodaję startą na tarce

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pomarańczowe oponki parzone 199

średnim rondelku zagotowujemy sok pomarańczowy ze skórką, szczyptą soli i masłem. Kiedy nastąpi moment wrzenia, zmniejszamy ogień i dodajemy mąkę, mieszając energicznym ruchem gotujemy jeszcze 1 minutę. Ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Następnie ciasto wyrabiamy robotem kuchennym i stopniowo dodajemy po jednym jajku. Jak ciasto będzie dość luźne to napełniamy nim szprycę z karbowaną końcówką. Tniemy papier pergaminowy

Niezły Młynek
Kora orzechowa 210

Ciasto, które nie tylko pięknie się prezentuje ale i doskonale smakuje. U mnie gościło na świątecznym stole i wszystkim bardzo smakowało. Myślę, że jeszcze nie raz je upiekę. Przepis znaleziony jak zwykle na niezawodnym blogu Moje Wypieki :) oryginał znajdziecie  tutaj Składniki na 2 spody: 8 białek 200 g drobnego cukru  3 żółtka 200 g zmielonych orzechów włoskich(...)kokosowe, mąkę i proszek do pieczenia mieszamy razem. W osobnej misce ubijamy białka, dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku, na koniec dodajmy wymieszane suche składniki i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na pół i wylewamy na  wyłożone papierem do pieczenia dwie jednakowe blaszki. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez ok 35 minut. Uwaga! Ciasto nie może przed upieczeniem stać

Słodka Kraina Wypieków
Pierogi ruskie 235

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Ciasto i farsz wg przepisu Siostry Anastazji. Klasyczne pierogi, które zna pewnie każdy z Was. Nie trzeba żadnych modyfikacji, ponieważ takie smakują najlepiej. Ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1 szklanka wody (letniej) Farsz: 1/2 kg ziemniaków 20-30 dag białego sera 1 duża cebula olej sól, pieprz Ponadto: wędzony boczek(...)cebula   Przygotować ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajko, dodać sól, wodę i całość dobrze wyrobić (ciasto ma być wolne). Przygotować farsz. Ziemniaki ugotować i potłuc. Dodać pokruszony (nie mielony) biały ser (powinny być grudki) i usmażoną cebulę. Masę doprawić solą i pieprzem. Ciasto cienko rozwałkować i powycinać z niego okręgi (np. szklanką). Na każdy krążek położyć czubatą łyżkę

Di gotuje
Kabanosy w cieście francuskim 223

Niedługo kończy się karnawał ale póki jeszcze się bawimy trzeba coś podać na imprezie. Ja proponuję szybką przekąskę którą zrobi każdy. Składniki: - 1 op ciasta francuskiego - kabanosy (lepsze są grubsze i nie wysuszone) - ser żółty - żółtko Przygotowanie: Ciasto francuskie tniemy na cztery paski wzdłuż dłuższego boku. Do jednego paska przykładamy kabanosa i owijamy ciastem francuskim dookoła i obcinamy z lekkim(...)zapasem do sklejenia. Pozostałe paski obcinamy do tej samej wielkości. Na każdym kawałku kładziemy plasterek żółtego sera mniejszego niż ciasto francuskie aby nie wypłynął podczas pieczenia. Na ser dajemy kabanosa. Kabanos powinien być większy od ciasta francuskiego o około 1 cm z każdej strony. Zwijamy w rulon i sklejamy. Górę delikatnie nacinamy aby nie dotrzeć do sera, smarujemy żółtkiem, wkładamy

Kulinarne życie
Muffinki z nutellą 346

dodajemy kolejno jajka i olejek waniliowy. Łączymy zawartość obu misek, dodając po 1 łyżce zawartość z miski nr 1 do płynnych składników. Masa jest bardzo puszysta. Wykładamy silikonowe foremki ciastem do wysokości 3/4. Do każdej z foremek wkładamy całą łyżeczkę nutelli i palcem, maczanym w wodzie wciskamy delikatnie w głąb ciasta. Muffinki pięknie wyrosną, więc jeśli czekolady nie uda się(...)całkowicie zakopać, ciasto i tak je przykryje. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 20-25 minut. SMACZNEGO Marcin

Ania i Marcin gotują
Orkiszowe zapiekanki z oscypkiem 303

mąki orkiszowej z oscypkiem i kiełbasą żywiecką od firmy Hańderek . Możemy przyrządzić je na szybki obiad lub kolacje,najlepiej smakują podane z sosem czosnkowym lub konfiturą żurawinowa. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej 3/4 szklanki letniej wody 20 gram świeżych drożdży 1 łyżeczka soli morskiej 1 łyżeczka cukru brązowego 2 łyżki oleju Dodatkowo: 1 duży oscypek 300 gram kiełbasy(...)pieczenia Sposób przygotowania: Drożdże rozpuszczamy z cukrem w letniej wodzie, odstawiamy na kilka minut. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy sól, olej oraz rozpuszczone drożdże, zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy bawełnianą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie zagniatamy, dzielimy na dwie części. Ciasto przekładamy na stolnicę podsypaną mąką, wałkujemy formując dwie podłużne

Bajeczna Kuchnia
Ciasteczka „poduszeczki” marcepanowe 172

Słodkie, chrupiące o kształcie „poduszeczki” ciasteczka marcepanowe, są smaczne i po przestudzeniu do chrupania gotowe.  Pierwsze masło, cukier, żółtka, śmietanę ucieramy i suche składniki dokładamy, żeby wszystko na ciasto zostało wyrobione, następnie ma być schłodzone, pokrojone, upieczone i wystudzone.  Teraz już tylko czas na smakowanie,  pysznych marcepanowych ciasteczek chrupanie :)   Składniki: 200 g masła w temp. pokojowej(...)żółtku i nadal ucieramy.  Dodajemy w kawałeczkach marcepan, w dalszym ciągu ucieramy. Masa ma być bardzo puszysta. Do suchych składników dodajemy utartą masę i zagniatamy na gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części, robimy z nich wałki o średnicy ok. 5 cm. Każdą porcje ciasta zwijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki do schłodzenia na 30 min. Każdy

Moniki Smakołyki
Pierogi z twarogiem i kaszą gryczaną 187

mojemu zdziwieniu - posmakowało mojej rodzinie, która woli raczej klasyczne pierogi. Te zniknęły - ekspresem! Oprócz pierogów - z tych samych składników - zrobiłam roladę , pyszną roladę ..  (4-5 porcji) Ciasto: 400g maki pszennej 1 jajko około 150 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli Farsz:  200g wędzonego boczku 1 cebula (duża) 250g twarogu (tłustego) 250g ugotowanej kaszy gryczanej (na sypko) 1/2 łyżeczki(...)majeranku sól, pieprz Dodatkowo: olej Przygotować ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę. Zrobić dołek, wlać wodę, dodać jajko, sól i wszystko razem zagnieść. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na czas przygotowania nadzienia. Przygotować farsz. Boczek z cebulą pokroić w kostkę i usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Dodać (odrobinę zostawić do okraszenia) do kaszy

Di gotuje
Chleb słonecznikowy 218

domu chlebem zapachniało, aż od razu gorący jeść się chciało. To że słonecznik został wcześniej uprażony, zmiksowany i z ciastem wyrobiony, wpłynęło na smak i zapach chleba domowego, bardzo smacznego.   Składniki   (keksówka ok. 25/12 cm): 40 g świeżych drożdży, 200 g pestek słonecznika, 100 g mąki żytniej, 350 g mąki pszennej, 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka miodu(...)suchej patelni prażymy słonecznik, studzimy. Połowę słonecznika rozdrabniamy za pomocą blendera. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy zmiksowany słonecznik, cały i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę pszenną i wyrabiamy na elastyczne, gładkie ciasto. Formę natłuszczamy i podsypujemy mąką. Ciasto przekładamy do formy, a wierzch wyrównujemy zwilżoną w wodzie dłonią i nacinamy w kilku miejscach za pomocą ostrego noża. Przykrywamy zwilżonym ręcznikiem kuchennym. Ciasto

Moniki Smakołyki
Podpłomyki 185

Składniki (na 4 porcje) Ciasto: - szklanka mąki pełnoziarnistej (ok. 130g), - łyżka oliwy z oliwek (ok. 10g), - ½ łyżeczki soli, - letnia przegotowana woda. Nadzienie: - papryka (ok. 200g), - 2 łyżki koncentratu pomidorowego (ok. 50g), - ½ puszki kukurydzy konserwowej (ok. 110g), - filet z piersi kurczaka (ok. 120g), - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g), - kulka mozarelli (ok. 125 g), - przyprawy: sól, pieprz, curry, słodka papryka, bazylia). Sposób(...)przygotowania: 1. Mieszamy wszystkie składniki ciasta i je wyrabiamy. 2. Mięso z piersi kurczaka marynujemy w oleju i ulubionych przyprawach, następnie smażymy na patelni teflonowej. 3. Kroimy paprykę w kostkę. 4. Przygotowujemy sos pomidorowy: do koncentratu pomidorowego dodajemy 3 łyżki wody, sól, pieprz i bazylię. 5. Ciasto dzielimy na 4 części i je rozwałkowujemy. 6. Formę do pieczenia wykładamy papierem

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Pizzerki 155

Składniki (na 6 pizzerek) Ciasto: - 2 szklanki mąki pszennej Graham (ok. 240g), - 10 g drożdży suszonych , - 2 łyżki oliwy z oliwek (ok. 20g), - 3/4 szklanki wody, - ½  łyżeczki soli. Nadzienie: - 400 g pieczarek, - 1 cebula (ok. 60g), - 1 łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g) - kulka Mozarelli (ok. 125g), - łyżka koncentratu pomidorowego (ok. 20g) - oregano. Sposób przygotowania 1. Mieszamy wszystkie składniki ciasta(...)następnie przekładamy na blat i zagniatamy. 2.  Ciasto wkładamy do miski i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.   3. Cebulę siekamy na drobno i podsmażamy na oleju. 4. Do cebuli dodajemy obrane i pokrojone pieczarki. Całość dusimy aż odparuje cała woda. 5. Mozarellę kroimy na drobne kawałki. 6. Ciasto dzielimy na 6 części. Każdą część rozwałkowujemy i pozostawiamy

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
CIASTO IZA 231

Inspiracją do Ciasta Iza był przepis na stefankę. Według mnie formy jaką użyłam nie pasuje do stefanki stąd mój pomysł na takie ciasto. Polecam spróbować robiłam go na Święta Bożego Narodzenia i wszystkim bardzo smakował. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru kryształ 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia Masa czekoladowa: 2 budynie czekoladowe 3/4 szklanki cukru(...)cukrem ubić na puszysta masę. Ubijać do momentu zbielenia jajek. Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia  i za pomocą różdżki lub łyżki drewnianej delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartej tortownicy o wymiarach 12 x 30 cm lub keksówki. Piec 30 - 40 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Masa- ugotować budyń

Ciastka - domowe słodkości
Uśmiechnięte ciasteczka 232

Uśmiechnięte ciasteczka już samym swoim wyglądem wywołują uśmiechy, chyba głównie przez te końskie zęby :). Przygotowane są z ciasta twarogowego, dzięki czemu są mięciutki i wilgotne. Dzieci bardzo chętnie uczestniczą w pieczeniu takich ciastek, a jeszcze chętniej w ich jedzeniu :) Przepis znalazłam na tej stronie.  Składniki na około 30 sztuk: 140 g mąka 190 g twarogu 100 g schłodzonego masła(...)ewentualnie odrobina kakao (do zrobienia oczu) Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do głębokiej miski i posiekać ze schłodzonym masłem. Dodać rozdrobniony widelcem twaróg, cukier, wanilię i sól. Wyrobić ciasto, podzielić je na 2 części i każdą część zawinąć w folię spożywczą. Odłożyć do lodówki na 30 minut. W tym czasie obrać jabłka, wykroić z nich gniazda i każde jabłko

Trzeci talerz
Churrosy – hiszpańskie pączki 220

swoją porcję dostałam na wynos dopiero późnym wieczorem. I muszę powiedzieć: warto było na nie czekać! Churros to hiszpańskie pączki, ale w odróżnieniu od naszych robi się je z ciasta parzonego – czyli takiego jak na ptysie . Pieczone na głębokim oleju, podawane z cukrem pudrem lub rozpuszczoną czekoladą. Potwornie kaloryczne, ale pyszne, więc chyba warto zrobić sobie małą dyspensę ;) Składniki(...)Gotujemy wodę z masłem. Kiedy masło całkiem się rozpuści i pojawią się pierwsze bąbelki dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Powinna wyjść z tego dość duża „kluska”. Odstawiamy ciasto do przestudzenia. Kiedy nie jest już gorące – nie musi być zimne, ale nie może parzyć w rękę – dodajemy po jednym jajku i miksujemy. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa

Ciastkozercy

Proponowane wyszukiwania