mąki pszennej luksusowej od Młynomag T550 . Mąka już na pierwszy rzut oka wydaje się być bardziej puszysta niż ta, którą zwykle używałam. Ta najlepiej nadaje się do wypieku ciast drożdżowych, ucieranych oraz do naleśników czy pierogów. Dodatkowym jej atutem jest to, że pochodzi ze zbóż najwyższej jakości. Polecam :) 500g mąki pszennej Młynomag t550 + do podsypania 250g margaryny 1/3 kostki(...)grzebyczki nie muszą być w temp. pokojowej. Moje były prosto z lodówki. Mąkę, margarynę i smalec posiekać. Żółtka utrzeć z drożdżami i dodać do pozostałych składników. Zacząć zagniatać ciasto. Gdyby okazało się, że będzie za twarde należy dodawać stopniowo po trochę śmietany. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić na ok 30 minut w ciepłe miejsce. Ciasto podzielić na pół (będzie
Smakołyki Asiskrapiamy sokiem z cytryny. Do mokrych składników stopniowo dodajemy suche i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy rodzynki oraz pokrojone w kostkę jabłko i mieszamy. Przy pomocy łyżki nabieramy porcję ciasta. Przekładamy w odstępach ok. 2 cm na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy okrągłe ciasteczka. Pieczemy w 180 st. C przez ok.15 min., do zrumienienia
Domowy Smak JedzeniaJakieś 5 lat temu wydawało mi się, ze upieczenie słodkiego wypieku drożdżowego typu brioche lub chałka na śniadanie to 10-ty cud świata. Byłam pewna, że kobiety, które ogarniają ciasto drożdżowe mają jakieś ukryte moce, należą do jakieś tajnego stowarzyszenia itp. Dzisiaj ogarnęłam i ja ten rzekomy 10-ty cud świata i wiecie co? Smaczne było! W cale nie takie(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok 10-15 minut). W tym czasie przygotowujemy resztę składników – w większej misce umieszczamy przesianą mąkę, 3 rozbełtane jajka, cukier i dodajemy wyrośnięte drożdże. Ciasto mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników powoli dodając na zmianę mleko i masło. Gdy konsystencja będzie zwarta, ciasto przenosimy na lekko podsypaną stolnicę i wyrabiamy rękoma. Formujemy kulę i ponownie
Szybko Tanio Smacznietemperaturze pokojowej. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i wstawić do mocno ciepłej wody na 10minut. Mąkę wymieszać z cukrem i zaczynem drożdżowym. Dodać żółtka, masło, sól i alkohol. Zagniatamy ciasto. Ciasto na pączki jest luźne i klei się do rąk. Ale unikajmy podsypywania mąki, bo wtedy pączki nie będą puszyste. Lepiej jest posmarować ręce olejem. Zagniatamy do momentu aż ciasto(...)będzie odchodzić od rąk. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinkę. Zagniatamy ciasto ponownie. Odrywamy po kawałku ciasta i rozgniatamy w dłoni. Do środka wkładamy łyżeczkę marmolady i zlepiamy w kulkę. Takie pączki zostawiamy jeszcze na 30 minut. Olej podgrzewamy do 180°C. Pączki smażymy z każdej strony po ok 3minuty. Lukier robimy mieszając wszystkie składniki razem na gęsty syrop
Smaki Przyprawy i Koloryłyżki mąki. Dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 15 min. Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli i wymieszać. Do mąki dodać pozostałe składniki oprócz masła. Zagnieść ciasto. Na końcu dodać roztopione masło i ponownie zagnieść. Ciasto powinniśmy tak długo zagniatać aż będzie odchodzić od dłoni. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około 40 minut do podwojenia swojej(...)objętości. Po tym czasie ponownie chwilę wyrobić ciasto i znowu odstawić na około 30min do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na pół rozwałkować na grubość około 1cm. Szklanką wykroić kółka. Na każde kółko nałożyć łyżkę marmolady. Zrobić sakiewkę i dobrze skleić aby nie wyleciała marmolada. Uformować okrągłe pączusie i odstawić jeszcze na około 15min do wyrośnięcia. Smażyć na rozgrzanym oleju. Pączki
Amatorka kuchennarozczyn podrośnie dodajemy go do reszty mąki. Wlewamy pozostałe mleko, dodajemy jajka, pozostały cukier, alkohol, sól oraz roztopione letnie masło i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Formujemy kulę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe na ok. 60 min. do wyrośnięcia. Wyrośnięte cisto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkowujemy na ok. 1 cm grubości i przy pomocy np. szklanki wykrawamy kółka
Domowy Smak JedzeniaSkładniki: ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 50g świeżych drożdży 1/4 kostki margaryny 5 żółtek 200ml ciepłego mleka szczypta soli 1 łyżka cukru 2 łyżki spirytusu dodatkowo: marmolada różana olej do smażenia kandyzowana skórka z pomarańczy lukier: 10 łyżek cuk ru pud ru 1 łyżeczka wody 1/2 łyżeczki soku z cytryny Sposób przygotowania: Do miski pokruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, połowę(...)mleka i 1 łyżkę mąki, dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Margarynę stopić i odstawić do wystudzenia. Z pozostałej mąki, żółtek, soli, zaczynu, margaryny i spirytusu wyrobić ciasto. Ciasto przykrywamy w misce i odstawiamy, aż podwoi swoją objętość. Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagnieść i rozwałkować na grubość ok. 1cm. Wykrawać szklanką krążki, na każdy krążek nakładamy marmoladę
Prosto i Smacznie z AnetąPtysie z bitą śmietaną to chyba jedyny deser, do którego mam słabość. Ogólnie do ciasta ptysiowego mam słabość — groszek ptysiowy potrafię wyżerać jak popcorn. A dupa rośnie. Pączków nie lubię, za chrustem nie przepadam, jednak Tłusty Czwartek należy czymś uczcić. Według tradycji, jak się nie nażre człowiek po kokardy wszelkich słodkości to potem cały rok pech i ogólne popelina. Więc(...)jakiegoś czasu, to wiecie, że repertuar wypieków mam dość mocno ograniczony, więc jeśli coś mi wychodzi to katuję to do perfekcji, a jeśli mi wychodzi, wyjdzie każdemu. Odwagi! Na ciasto: szklanka mąki szklanka wody 100 g masła dobrej jakości łyżka pasty waniliowej 4 jajka Ciasto jest proste, ale wymaga waszej uwagi, więc nie zajmujemy się milionami rzeczy, tylko skupiamy się
ladykitchenlukier jest zbyt gęsty dodać odrobinę mleka. Do garnka wlać wodę, dodać masło, sól i zagotować do rozpuszczenia się masła. Wsypać jednym ruchem mąkę i mieszać drewnianą łyżką aż ciasto zacznie odstawać od ścianek garnka i zrobi się jednolite i szkliste. Wystudzić ciasto , a następnie dodawać po jednym jajku stale miksując. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na papier(...)pieczenia przez tylkę w kształcie gwiazdki kółka. Zrobić dwa lub trzy kółka z ciasta, aby były grubsze. Następnie porozcinać papier tak, aby każde gniazdko było na kwadracie. Rozgrzać olej do 175 stopni C i smażyć pączki wkładając na olej pączkiem do dołu, a papierem do góry. Po kilku sekundach wyjąć papier, który sam odejdzie od ciasta. Po usmażeniu
O kuchni z uczuciemwzględu na produkty wchodzące w skład tych faworków jak i sposób wykonania. Jak się je wykonuje podpatrzyłam na tym filmie . Powiem szczerze, nie jest łatwo je zrobić. Ciasto bardzo ciężko się rozwałkowuje i trzeba uważać, żeby nie wyschło bo będzie się rwało. Niemniej jednak warto było się pomęczyć, gdyż faworki wyszły przepyszne. Z podanego przepisu wyszło(...)miód się rozpuszczą i powstanie syrop. Gotowy syrop zestawić z ognia i wystudzić. Sposób wykonania faworków : Do mąki dodać oliwę, sól, alkohol, ciepłą wodę i zagnieść jednolite i gładkie ciasto. Gotowe ciasto podzielić na kilka części. Części jeszcze nie rozwałkowane włożyć do foliowego woreczka, żeby ciasto nie wyschło. Każdą część rozwałkować cienko, następnie złożyć na pół i ponownie cienko
Na słodko lub wytrawniewymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Mieszamy do połączenia się składników. Olej rozgrzewamy w garnku lub wysokiej patelni na ok. 5 cm wysokości. Na rozgrzany olej wkładamy łyżką ciasto (łyżkę przed nałożeniem ciasta maczamy w rozgrzanym oleju, by ciasto łatwiej się odklejało- podczas smażenia 3 razy zmieniałam łyżki na czyste, by łatwiej ciasto się odklejało :)) Pączki powinny same się(...)obracać. Po usmażeniu wyciągamy metalową łyżką cedzakową (nie plastikową!) na papier ręcznikowy. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. W celu sprawdzenia cz olej jest już wystarczająco rozgrzany należy wrzucić kawałek ciasta, który powinien odbić się od dna garnka i syczeć, tworząc wokół siebie bąbelki
Aga w kuchniMuffinki cytrusowe to proste babeczki o smaku i aromacie owoców cytrusowych – pomarańczy, cytryny i grejpfruta. Bardzo delikatne i bardzo smaczne. Każdy z owoców występuje tu w innej formie. Do ciasta dodałam sok i skórkę otartą z cytryny, a środek muffinków wypełniony jest pomarańczowym dżemem i kandyzowaną skórką grejpfruta. Ulubione smaki cytrusów w muffinkach można komponować wg własnych upodobań. Na przykład(...)rózgą ubijamy jajka i dodajemy do nich stopniowo najpierw olej, potem jogurt naturalny i sok oraz skórkę z cytryny. Do składników płynnych wsypujemy składniki suche i mieszamy szpatułką. Jeśli ciasto jest bardzo gęste i trudno się miesza można dodać odrobinę mleka. Do foremki na muffinki wkładamy papilotki i do każdej wkładamy łyżkę ciasta (mniej więcej do 1/3 wysokości). Na środku
Trzeci talerzmiski. Dodać żółtka, mascarpone, pozostałe mleko, resztę cukru, ekstrakt z wanilii, sól oraz rosnący zaczyn. Natłuszczając dłonie stopionym masłem, wyrobić gładkie, jednolite i odstające od miski i rąk ciasto. Miskę przykryć ściereczka i pozostawić na 45-50 minut do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Nadziewanie pączków konfiturą wiśniową przed smażeniem: Ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie na grubość(...)krążkiem i dokładnie ścisnąć brzegi. Następnie ponownie przyciąć szklanką, by uzyskać ładny kształt. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut, po czym usmażyć na tłuszczu. Nadziewanie pączków po usmażeniu: Ciasto rozwałkować na grubość ok. 2,5 cm. Szklanką wykrawać krążki i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 20-30 minut, następnie usmażyć na tłuszczu. Usmażone pączki nadziać dżemem za pomocą szprycy
Czerwień i błękittłuszcz do smażenia wykonanie: Cukier, jajko, puree z dyni oraz sól miksujemy. Dodajemy mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia, alkohol. Następnie wlewamy mleko i całość miksujemy. Łyżką nabieramy ciasto i przekładamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy na złoty kolor z każdej strony. Po usmażeniu przekładamy na talerze wyłożone ręcznikiem papierowym. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem
Domowy Smak Jedzeniapuszystą, biała masę z resztą cukru. Do miski z mąkę wlewamy rozczyn drożdżowy, mieszamy drewnianą łyżką, dodajemy ubite jajka i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Do wyrobionego dodajemy roztopione i ostudzone masło oraz spirytus, ponownie dokładnie zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.1-1,5 godz. Ciasto które podwoiło swoją objętość wyciągamy na stolnicę(...)chwilę wyrabiamy i wałkujemy na ok. 1,5 cm. Szklanką wycinamy pączki i układamy na podsypanej mąką stolnicy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 40 minut – w tym czasie ciasto musi mocno wyrosnąć! W dużym garnku rozgrzewamy tłuszcz ( ja smażę na oleju ) do odpowiedniej temperatury – jest to ok. 180C. Delikatnie wrzucamy pączki i smażymy z dwóch stron na złoto, odsączamy
Ostra na Słodko