jednym jajku. Gdy masa będzie już ładnie utarta dodawać pozostałe składniki. Na koniec dodać sok i otartą skórkę z cytryny. Przygotować foremkę, a następnie przełożyć do niej ciasto, napełniając każdą komorę do 3/4 jej wysokości (fot.1) . Ciasteczka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec około 25 minut. Lekko wystudzone (najlepiej na kratce) posypać cukrem pudrem (fot.2) . Źródło
Świat Ciastaciasto zrobiłam już jakiś czas temu,ale nie miałam okazji wstawić go na bloga.Ciasto prezentuje się wyśmienicie i smakuje pysznie. Wspaniały dodatek do pysznej kawy. Polecam wszystkim smakoszom ;) Krem jest na bazie mleka w proszku, jest nieco zbity po wyjęciu z lodówki,ale wystarczy wyjąć wcześniej z lodówki i krem mięknie :) Wymiary blaszki: 34x24 cm Czas pieczenia: 20 minut(...)cukru 300 g masła Polewa czekoladowa: 50 g gorzkiej czekolady 5 łyżek mleka Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady wlewamy mleko i mieszamy. Jeszcze ciepłą, polewamy ciasto. Sposób przygotowania: Ciasto : Białka ubijamy, dodajemy cukier, żółtka,olej i przesiane mąki z proszkiem, kakao. Wylewamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia . Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut
Słodkości i nie tylkoMoje ostatnie odkrycie! Pomysł na najprostsze, jednoskładnikowe ciasto naleśnikowe - z samej kaszy! Bez dodatku jajek, mleka, czy nawet tłuszczu. Banalne w przygotowaniu, a na dodatek bezglutenowe i wegańskie. Nie miałam zamiaru ich celowo ,,uzdrawiać", ale one naprawdę nie potrzebowały niczego więcej prócz kaszy. Przepis sam w sobie nie jest mojego autorstwa, ale na wielu blogach widziałam podobne pomysły(...)zblendowałam na gładką masę. Teoretycznie powinno się ją namaczać przez 24 h, ale po 6-7 h także się udało. ;) Jeszcze nigdy nie wyszły mi tak smaczne naleśniki! Ciasto idealnie rozprowadza się po teflonowej patelni, - jest elastyczne i pyszne. Od dzisiaj mój ulubiony przepis na naleśniki! ;) Dołączam pomysł na lekko pikantny, aromatyczny farsz z dodatkiem sera feta i kurczakiem
Kuchnia Elliedodaj pozostałą wodę, melasę i oliwę. Zamieszaj jeśli temperatura nie przekracza 37ºC dodaj drożdże i mieszaj do ich rozpuszczenia. Do misy robota wsyp obie mąki i dodaj rozczyn. Zarób ciasto po czym dodaj sól i dalej zarabiaj aż uzyskasz elastyczne ciasto. Ciasto powinno odchodzić od brzegów naczynia ale też klejące. Przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut(...)Wyrośnięte ciasto przełóż na blat oprószony mąką i złóż w kopertę kilka razy. Przykryj folią na 10 minut po czym podziel ciasto na 14 równych porcji i z każdej uformuj zgrabne bułki. Ułóż bułki w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.. Przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięte bułki posmaruj rozmąconym z mlekiem jajkiem
codojedzeniatamtym roku zobaczyłam w internecie te zajączki... wiedziałam już, że muszę je zrobić :) Z ciastem drożdżowym bardzo dobrze się pracuje, nic się nie klei, więc zrobienie takich zajączków to sama przyjemność :) A do tego w smaku są pyszne :) Wyszło mi 10 takich zajączków. Składniki: 250 ml mleka, 600 g mąki pszennej, 1 opakowanie drożdży instant Dr. Oetker(...)musicie 25 g drożdży rozpuścić w mleku, z łyżeczką cukru i mąki i poczekać, aż zaczyn wyrośnie), cukier, szczyptę soli, wlewamy mleko i margarynę oraz wbijamy jajka. Zagniatamy ciasto, tak długo aż zacznie odchodzić ładnie od rąk. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Z wyrośniętego ciasta formujemy 10 większych kulek na tułów, 10 kulek głowę, 10 małych
Aga w kuchnichyba tylko cukrem, na których można sobie zęby połamać, obdarzyłam je gwałtownym, acz szczerym uczuciem. W końcu trwa ono do dziś! Tym razem mam więc dla Was cudownie kruche ciasto wypełnione delikatnym, lekko serowym kremem z czarnej porzeczki. Kwaskowe nadzienie świetnie komponuje się ze słodkimi bezami, a świeże jeżyny nie tylko dodają całości uroku, ale też świeżości. I tak, wiem(...)jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżka mąki ziemniaczanej dodatkowo: kilka bez jeżyny Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, zagnieść ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie rozwałkować na prostokąć nieco większy niż forma. Wyłożyć formę, formując brzeg. Schłodzić
Pożeraczka, czyli raz adobrzeruskie w Rosji nazywane są "pierogami polskimi". A tradycyjne ruskie wzbogacone o szpinak czy dalej są ruskimi? Na to pytanie odpowiedzcie sobie sami. Smakują rewelacyjnie, a to najważniejsze. Składniki: Ciasto na pierogi: 600 g mąki pszennej typ 500 400 ml gorącej wody Farsz: 500 g ugotowanych ziemniaków 250 g twarogu 1 cebula 200 g mrożonego szpinaku 1 łyżka oleju(...)łyżki masła sól pieprz Dodatkowo: 2 cebule 1 łyżka oleju 1 łyżka masła sól Przygotowanie: Ciasto na pierogi: Do miski wsypujemy mąkę i wlewamy gorącą wodę, mieszamy aby składniki połączyły się, a następnie zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Farsz: Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy rozgnieciony
Smakowity Blog Kulinarnydanie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na ciasto: 600 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 175 g cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 200 g masła 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 jajka Wszystkie składniki przełożyć(...)stolnicę i szybko zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na 3 części, każdą z nich owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce. Po około 15-20 minutach wyciągnąć pierwszą część ciasta, wylepić nią blachę o wymiarach 25 x 35 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 15 minut, na złoty kolor. W ten sam sposób
Domowa cukiernia Ewymiski wsypać: mąkę, amarantus ekspandowany, siemię lniane i chia. Dodać zakwas oraz miód. Wycisnąć do miski sok z pomarańczy. Wszystko wymieszać. Stopniowo dolewać wodę w takiej ilości, by ciasto dawało się wyrabiać drewnianą łyżką. Wsypać płatki owsiane i mieszać łyżką ok. 3 minut. Ciasta nie trzeba wyrabiać. Chodzi tylko o to, żeby składniki dobrze się połączyły i wymieszały, szczególnie(...)miód, który o tej porze roku ma postać skrystalizowaną. Odstawić ciasto do wyrośnięcia, nakrywając je wilgotną ściereczką. Po ok. 6-7 godzinach Odłożyć do pojemnika sporą garść ciasta na kolejny wypiek (przechowywać w lodówce). Resztę ciasta przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Piec 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni
Weekendy w domu i ogrodzieSKŁADNIKI ciasto 4 jaja 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki przesianej mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem z bitej śmietany 660 ml śmietanki kremówki 30% 3 łyżki przesianego cukru pudru łyżeczka aromatu śmietankowego 4 płaskie łyżeczki żelatyny ok. 80 ml wrzącej wody góra 2 galaretki rubinowe rozpuszczone w 3 szklankach wrzątku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA ciasto Ubić białka(...)koniec ubijania dodać cukier. Powoli dodawać po jednym żółtku. Dodawać po jednej łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Wylać ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez 15 minut w temperaturze 195°C. krem Żelatynę rozpuścić we wrzątku. Ubić śmietanę mikserem na najwyższych obrotach. Pod koniec ubijania dodać cukier i aromat. Dolać ostudzoną
Przepisy KulinarneLukier plastyczny jest idealny do dekoracji tortów, ciast, babeczek, do sporządzania drobnych elementów takich jak kwiatki, listki, różyczki itp. Bardzo prosty w przygotowaniu, można go barwić, przechowywać i jest w 100 procentach jadalny. Lukier plastyczny najlepiej kłaść na cieście posmarowanym masą maślaną, wtedy ładnie przylega do ciasta i się nie rozpuszcza. ok. 600 - 800 g. cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W gorącej wodzie rozpuścić żelatynę, a następnie glukozę. Połowę cukru wsypać do miski (lub na stolnicę), wlać do niego rozpuszczoną żelatynę z glukozą i wyrabiać jak ciasto. Powoli dosypywać cukier puder jednocześnie wyrabiając lukier na gładką, sprężystą masę. Nie trzeba wsypywać wszystkiego cukru od razu tylko stopniowo - masa nie może być twarda. Przygotowany lukier rozwałkować na stolnicy
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieziemnych od firmy Helio. Muszę Wam się przyznać, że ta masa, mi wielbicielce orzeszków ziemnych bardzo posmakowała i coś czuję, że się pojawi jeszcze nie raz. A samo ciasto Prezentuje się bardzo elegancko i jeszcze lepiej smakuje, a do tego nie jest zbyt skomplikowana w wykonaniu. Kruchy spód: 1,5 szklanki mąki 1/2 margaryny 1/4 szklanki cukru(...)łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka łyżka śmietany Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Chłodzimy ok. godziny w lodówce, a następnie pieczemy na złoty kolor w 170 st. C Biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka octu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej Ubijamy białka, wysypujemy partiami cukier i dalej ubijamy
Cynamonowe szczęściedoskonałą propozycję na śniadanie wielkanocne, czyli wytrawne ptysie z pastą jajeczno- chrzanową. Ptysie są szybkie i łatwe do przygotowania. Nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. SKŁADNIKI: Ciasto ptysiowe: 1/2 szklanki wody, 50g masła, 100g mąki, 3 jajka, szczypta soli, Pasta: 5 jajek, 1/2 cebuli, 2 łyżki majonezu, 1/2 łyżki świeżego startego chrzanu, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto(...)garnka wlewam wodę. Dodaję masło oraz sól. Rozpuszczam. Stopniowo przesiewam mąkę. Cały czas mieszając zaparzam ciasto przez około 5 minut. Odstawiam do przestudzenia. Do ciasta dodaję jajka i miksuję. Ciasto przekładam do rękawa. Na blaszkę wysmarowaną tłuszczem wyciskam okrągłe ciasteczka. Piekę około 20 minut w temperaturze 200 stopni. 2. Pasta: Jajka gotuję na twardo i obieram. Cebulę obieram i kroję
Tradycyjna kuchnia Kasidelikatną i puszystą pianką. Połączenie tego wyśmienitego napoju z masą serową i lekką pianką bezową to kwintesencja smaku i aromatu. Zapraszam wszystkich do tej włoskiej podróży. Składniki : spód (ciasto kruche): 1,5 szklanki mąki pszennej 75 g masła 1 jajko 6 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka ekstraktu waniliowego Masa serowa z cappuccino(...)drobnego Dekoracja : 3 kostki mlecznej czekolady startej na tarce. Wykonanie: . 1. Blachę do pieczenia o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Składniki na ciasto kruche zagnieść szybko do połączenia się i rozłożyć w miarę równomiernie w formie. Tak przygotowany spód włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej. 2.Ser dwukrotnie zemleć. Oddzielić białka
vaniliowoczekoladowa