Zajmie Ci to około 10 minut, ale przysięgam, że skleisz to w całość. Prawą ręką siekaj , a lewą zagarniaj składniki do środka. Blachę do pieczenia wyłóż papierem i 2/3 ciasta wylep dno i schowaj do lodówki na 30 minut, a z reszty ciasta uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i schowaj do zamrażalnika. W międzyczasie przygotuj masę jabłkową, czyli obierz(...)wymieszaj, ale tak aby nie połamać plasterków. Przełożyłam wszystko na dużą blachę i na niej mieszałam, co znacznie ułatwiło sprawę. Rozgrzej piekarnik do temp. 180 C. i podpiecz spód ciasta przez 10-15 minut. Na podpieczony spód wysyp bułkę tartą, która wchłonie nadmiar soku z jabłek. Wyłóż równomiernie jabłka, dociśnij dłonią, a na samą górę zetrzyj resztę zmrożonego ciasta. Postaraj
greenscarfPamiętacie ciasto rafaello ? Nie osiadam na laurach w temacie bezlaktozowych ciast :) Żeby było zdrowiej, posłodziłam swój budyń fruktozą, ale tak naprawdę nie ma znaczenia, jakiego słodzika czy też cukru użyjecie. Pamiętajcie jednak, by przy wyborze czekolady sprawdzić skład, bo paradoksalnie nie każda gorzka jest bezlaktozowa... Inspirowałam się tym przepisem, tam znajdziecie również wskazówki, jak zrobić to ciacho bez glutenu. Wybrałam(...)jest od rozmiarów blaszki. Składniki: - dwa opakowania budyniu waniliowego - 3 łyżki fruktozy - ok. 800 ml mleka bezlaktozowego - wybrane herbatniki Polewa: - tabliczka gorzkiej czekolady - 2 łyżki oleju kokosowego Przygotowanie naszego ciasta jest niezwykle szybkie - przygotowujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale dodając mniej mleka niż kazali. Słodzimy fruktozą i dajemy mu przestygnąć. W tym czasie układamy nasze herbatniki na spodzie
Kulinarne zapędy KokosaMąkę przesiewamy z solą na stolnicę, dodajemy pokrojone w kostkę masło, siekamy nożem, aż masło połączy się z mąką w formę grudek. 2.Jajko roztrzepujemy z wodą i dodajemy do ciasta. Ciasto ugniatamy aż uzyskamy jednolitą masę, którą formujemy w kulę i zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. 3.Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek grubości mniej(...)więcej 4 mm i wykładamy nim formę do tarty. 4.Ciasto gęsto nakłuwamy widelcem, aby nie wybrzuszyło się w trakcie pieczenia. 5.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i podpiekamy ciasto ok 15 minut. 6.Jajko gotujemy na twardo, kiełbasę kroimy w plasterki i układamy na cieście. 7.Śmietanę mieszamy z żurkiem, czosnkiem i przyprawami i zalewamy tartę. 8.Pieczemy kolejne 15-20 minut
Parowar FacetaJedna z najlepszych pizz, jakie jadłam. Nadal nie mogę się zdecydować, czy ta czy ta z łososiem smakowała mi najbardziej;) I chyba się nie zdecyduję, obie są pyszne! :) Składniki: Ciasto( na jedną dużą lub dwie mniejsze): 400g mąki 2/3 szklanki mleka wymieszanego z wodą w równych proporcjach 20g drożdży świeżych 2 łyżeczki soli łyżeczka cukru płaska łyżeczka bazylii płaska łyżeczka(...)Mąkę wsypujemy do miski, robimy w niej dołek i wlewamy tam zaczyn drożdżowy- mieszamy. Następnie dodajemy sól i oliwę. W zależności od potrzeb można dodać więcej mąki albo wody. Ciasto zagniatamy około 10 minut aby stało się gładkie i odchodziło od rąk. Formujemy kulę z ciasta, wkładamy do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Jarmuż myjemy
Czerwona Porzeczkajagody, to warto je zamrozić, a później przygotować z nich szarlotkę. Przepis ten jest dość stary, ale sprawdzony. Jagodowa szarlotka jest naprawdę pyszna. Składniki: Ciasto: 1 kostka masła 4 żółtka 3 szklanki mąki krupczatki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru pudru 1 cukier wanilinowy 2-3 łyżki śmietany Nadzienie(...)pół litra jagód 1 szklanka cukru 10 dag kokosu 4 białka Masło siekamy na stolnicy razem z mąką. Dodajemy cukier, żółtka, cukier wanilinowy i ponownie zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną jasną część wkładamy do kwadratowej blaszki. Na ciasto wykładamy jagody (ja użyłam mrożonych, oczywiście wcześniej je rozmroziłam). Na jagody wylewamy pianę ubitą z białek z dodatkiem
Pyszności SłodkościSkładniki: CIASTO: mąka tortowa 700 gram, woda ciepła 3/4 litra/+_, olej rzepakowy 1 łyżka, sól 1 łyżeczka, jajka 1 sztuka, rozmaryn suszony 1 łyżka FARSZ: soczewica zielona 25 dag, ziemniaki ugotowane 1 szklanka, twaróg 20 dag, majeranek 2 łyżeczki, kucharek 2 łyżeczki, pietruszka 3/4 łyżeczki, cebula podsmażona 4 łyżki DODATKI: cebula 7 sztuk, olej rzepakowy 1 szklanka, masło 1 łyżeczka(...)sito, do miski dać ugotowane wcześniej tłuczone ziemniaki /mi zostały z obiadu/, twaróg tłusty, przyprawy, cebulę, soczewicę i wszystko najlepiej ręką połączyć dobrze do misy robota dać składniki na ciasto, w trakcie wyrabiania hakiem dolewać ciepłej wody tyle +- z 3/4 litra aby ciasto było zwarte i elastyczne-nie luźne, ciasto gotowe obsypać mąką i schować do woreczka na 30 minut
W Mojej Kuchni LubięSernik Kajmakowa Zebra Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 0,5 kostki margaryny / bądź 125 gr masła 0,5 szklanki cukru 2 żółtka 4 łyżki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier z prawdziwą wanilią Masa Serowa: 1 kg sera zmielonego (można w wiaderku) 1 szklanka cukru pudru 5 jajek 50 g masła (roztopionego) 400 g masy kajmakowej(...)ciemniejsza tym bardziej widoczna jest zebra) 1 budyń w proszku waniliowy / śmietankowy Wykonanie: z podanych składników na ciasto wyrabiamy jednolitą masę i wykładamy ją na prostokątną- podłużną blachę. Masa serowa: żółtka miksujemy z cukrem pudrem, następnie, ciągle miksując dodajemy stopniowo ser, roztopione i ostudzone masło, budyń w proszku. Masę serową dzielimy na dwie równe części. Do jednej z części dodajemy
W Moim Magicznym Domucukrem. Wlać przestudzony, płynny kajmak i miksując wlać olej. Suche składniki przesiać i wsypać do masy. Połączyć. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno i delikatnie wmieszać w ciasto. Formę na babkę o ∅ 23 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wlać do formy ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez ok. 45 min. Babka wyrasta(...)wrzeć wrzucić połamaną czekoladę i zdjąć z ognia. Mieszać, aż się całkiem rozpuści. Polewą polać po wystudzonej babce. Można ozdobić dekoracjami cukrowymi. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Babki i ciasta ucierane , Ciasta z kremem , Dla dzieci Tagged: czekolada , kajmak , polewa
https:KKuchniaMniamsoli i ciut więcej 200 ml nasion słonecznika 100 ml siemienia lnianego 100 ml sezamu, u mnie czarny Rozpuść drożdże w wodzie. Dodaj obie mąki po części i zagnieć ciasto. Jeśli ciasto jest za mokre dodaj resztę mąki. Pod koniec zagniatania dodaj sól i nasiona. Przykryj ciasto folią i odstaw do wyrośnięcia na 50 minut. Wyjmij ciasto na stolnicę, złóż(...)kilka razy i odstaw na 10 minut. Po tym czasie podziel ciasto na na dwie porcje i uformuj 2 bochenki, u mnie każdy 950 gram. Ułóż bochenki na blasze wyłożonej papierem, przykryj folią i odstaw do ponownego wyrośnięcia tym razem na 40 minut. Natnij bochenki wzdłuż. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego na 225ºC na termoobiegu lub wedle piekarnika. Piecz chleb
codojedzeniapotykam :) Druga sprawa: Trend slow food się rozwija, ale rozwija się również druga gałąź - gotowe jedzenie. Czasami aż oczy przecieram jakie rzeczy widuję w sklepowych zamrażarkach: ciasto na pierogi, ciasto na piernik, gotowe spody do pizzy, desery, ciasta gotowe do zapieczenia i tak dalej i tak dalej. Kiedyś z gotowców w mojej pamięci utkwiło ciasto francuskie, jakieś amerykańskie zupy(...)obiadki i deserki dla dzieci od 3 go miesiąca życia, a teraz? Teraz praktycznie jakby się uparł to nie trzeba nawet umieć gotować, kupujesz rozwijasz, pieczesz i patrz "perfekcyjne ciasto od ..... Pani Domu". Czyli tu też musi być zapotrzebowanie na te produkty, skoro firmy produkują je na taką skalę. Nie każdy przecież lubi gotować, nie każdy ma zasadę czytania etykiet
Blondynka GotujeWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Dzisiaj muszę pochwalić się z Wami przepisem na najlepszą babkę drożdżową!! I to nie taką zwykłą bo z dodatkiem ciasta parzonego! Przepis pochodzi z wielkanocnych warsztatów cukierniczych organizowanych przez Lidl Polska . Autorem tego przepisu jest mistrz cukiernictwa Paweł Małecki z którym miałam przyjemność niedawno pichcić pyszne wypieki. Ta babka jest prze(...)Wielkanocne i wszyscy zajadali się nią aż im się uszy trzęsły Jest delikatna, mięciutka i długo utrzymuje świeżość. Tak jak wspominałam do babki dodaje się trochę ciasta zaparzonego takiego jak na eklerki czy karpatkę. Dzięki temu ciasto dłużej utrzymuje świeżość i miękkość. Co prawda Święta już za nami, ale kto powiedział
Marta GotujeWareniki, czyli pierogi. Nazwa wzięła się od sposobu przygotowywania ciasta, które jest parzone wodą z dodatkiem masła i soli. Dzięki temu ciasto jest niesamowicie delikatne. Farsz może być dowolny. Składniki Farsz: 800 g ziemniaków 1 duża cebula 6 łyżek oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku sól, pieprz Ciasto: 500 g mąki pszennej 300 ml gorącej wody 1 łyżka masła sól(...)ziemniaków i dokładnie mieszamy. Do smaku doprawiamy solą i dużą ilością czarnego pieprzu. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dolewamy gorącą wodę z masłem, dodajemy szczyptę soli i wyrabiamy ciasto (na początku nożem, żeby się nie poparzyć). Dokładnie wyrobione ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy kółka, na środek każdego układamy farsz. Pierogi zlepiamy, gotujemy w osolonym wrzątku przez
R'n'G KitchenMięso zdejmujemy z patelni, gdy jest apetycznie podpieczone i wrzucamy następną partię. Przygotowanie tortilli: Mąkę i sól wsypujemy do miski. Dodajemy olej i gorącą wodę (dopiero, co zagotowaną). Ciasto wyrabiamy około 10 minut. Pierwszą minutę wyrabiamy mikserem z hakiem, następnie, gdy ciasto przestygnie, ugniatamy je rękoma. Tak długie wyrabianie sprawi, że tortilla będzie elastyczna. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy(...)około pół godziny, aby odpoczęło. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 części. Z każdej formujemy kulkę. Stolnicę oprószamy mąką i każdą z części ciasta rozwałkowujemy na cieniutki placek. Powinien on mieć wymiary pasujące do patelni, na której będziemy smażyć tortillę. Nie powinien być większy. Nie musi natomiast być idealnie okrągły. Cały urok tych domowych placuszków polega
Smak mojego domujakiś czas można zaszaleć. Poza tym, jak mawia moja serdeczna koleżanka, przyjemności należy sobie dozować. Mały słodki trójkącik specjalnie nie wpłynie na odczyt naszego nielubianego łazienkowego lokatora ;) Ciasto to krem z bitej śmietany i serka mascarpone na kruchym spodzie, z brzoskwiniami i prażonymi migdałami. Smaczne, słodkie, latem świetnie pasowałyby maliny lub truskawki. Polecam. Składniki: Spód: 225 g mąki pszennej(...)wody Krem: 250 g śmietany 36 % 125 g serka mascarpone 2-3 łyżki cukru pudru Na wierzch: brzoskwinie z puszki płatki migdałów Wykonanie: Składniki na ciasto szybko zagnieść. Wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką. Przełożyć do formy na tartę wysmarowanej tłuszczem, następnie ponownie
zadanie-gotowanieSzpinak wielu osobom źle się kojarzy. Już nawet dzieci sięgają po niego niechętnie. Pięknie wyglądające zielone ciasto jest doskonałym sposobem, by przemycić szpinak do diety tych, którzy za nim nie przepadają. To także doskonała propozycja dla osób, które doceniają jego walory! Przygotuj: 400g. mrożonego szpinaku 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mąki krupczatki 1 szklanka mąki tortowej 3 duże(...)momentu, gdy cukier nam się całkiem rozpuści. Nie przestajemy miksować – dodajemy olej. Następnie przesiane dwa rodzaje mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Ze szpinaku odlewamy nadmiar wody. Dodajemy do ciasta dokładnie mieszając. Przekładamy do tortownicy nasmarowanej margaryną bądź wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe – czasem godzina
MarcinChef