znajdziecie tutaj Przygotowanie: W małej miseczce robimy rozczyn - drożdże, cukier i 3 łyżki ciepłego mleka, odstawiamy na 15 minut. Dodajemy mąkę, szczyptę soli, pozostałe ciepłe mleko i rozpuszczone masło. Ciasto zagniatamy i pozostawiamy pod przykryciem aby powiększyło swoją objętość. W tym czasie przygotowujemy farsz: boczek kroimy w małą kostkę i podsmażamy na patelni, dodajemy cebulę aby delikatnie ją zeszklić(...)Blachę wykładamy papierem pergaminowym i rozwałkowujemy ciasto, wykładając nim spód i boki blachy. Na ciasto rozkładamy równomiernie cebulę z boczkiem. Wszystko zalewamy mieszanką jajek ze śmietaną, solą i pieprzem. Całość pieczemy ok 30 minut w rozgrzanym piekarniku na 200C. Smacznego
Niezły Młynekrobiłam kiedyś pierogi na słodko z serem... Nie, nie robiłam. Próbowałam z owocami 1-2 lata temu, ale wtedy mi nie wyszły, bo i nie miałam dobrego przepisu na ciasto. Rzadko też jadłam. Jeszcze rzadziej jadłam smaczne pierogi z serem na słodko. Te wyszły genialne! Nie będę skromna, bo mi smakowały niesamowicie. Mąż bardzo je sobie chwalił, a nie lubi(...)poziom słodkości, bo sos truskawkowy też był słodki. No a dodatek rodzynek też zrobił swoje (tak, w środku są rodzynki :)). Smacznego! Składniki na ok 42 pierogów: domowy sos truskawkowy Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej typ 450 lub 650 3/4 szklanki gorącej przegotowanej wody 3 łyżki oleju szczypta soli Nadzienie: ok 400 g twarogu półtłustego (mój miał
Anioszek w kuchniWyśmienite, chrupiące rożki z ciasta francuskiego wypełnione wiśniami oraz orzechową granolą i wiórkami kokosowymi, zapewniającymi dodatkowe „chrupnięcie”; posypane cukrem pudrem. Pachną i smakują niesamowicie, a przy tym szybko się je przygotowuje. Zamiast granoli z powodzeniem możecie użyć musli z dodatkiem orzechów. Francuskie rożki z wiśniami to najlepszy słodki dodatek do małej czarnej :D Nie ma sobie równych! Składniki(...)sztuk): 1 op. ciasta francuskiego ok. 250 g wiśni (świeżych, mrożonych lub z kompotu/syropu) 1-2 łyżki cukru ok. 4 łyżek granoli orzechowej (lub musli z orzechami) 3-4 łyżki wiórków kokosowych 1 łyżka masła 2 łyżeczki miodu 1 żółtko cukier puder (do oprószenia) Wykonanie: Świeże wiśnie myjemy, obrywamy ogonki, osuszamy i usuwamy pestki. Wiśnie mrożone najpierw rozmrażamy, potem osuszamy
MyCookBook.plbyła jednakowej grubości. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut w 180 C. Uwaga ! nie należy piec dłużej, bo rolada może zacząć się kruszyć przy zwijaniu. Upieczone ciasto szpinakowe wyciągamy z piekarnika, odstawiamy do wystudzenia. Potem delikatnie przewracamy nasze ciasto na deskę drewnianą lub blat wyłożone papierem do pieczenia. Odrywamy delikatnie papier, na którym nasze ciasto się piekło(...)nasze ciasto wykładamy biały serek i delikatnie rozsmarowujemy na całości, układamy plasterki wędzonego łososia. Ciasto od dłuższego boku zwijamy w roladę. Zawijamy w papier na którym leżało i wkładamy na minimum 4 godziny do lodówki, żeby całość stężała i ładnie się połączyła. Przed podaniem wyciągamy z lodówki i kroimy na plastry. Smacznego ! Rolada szpinakowa z łososiem
Kuchnia na wzgórzuFajna syta pizza z polskim akcentem - ogórkiem kiszonym i boczkiem. Ciasto na pizzę u mnie niezmiennie takie samo - zawsze się udaje :) Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki ciepłej wody 30 g drożdży 1 łyżeczka cukru szczypta soli 3 łyżki oleju Sos: 2 łyżki koncentratu pomidorowego zioła prowansalskie 1 zmiażdżony ząbek czosnku Farsz: 20 dag boczku 1 cebula(...)oleju. 2. Ogórki kiszone dowolnie kroimy, cebulę kroimy w piórka. 3. Drożdże rozpuszczamy z połową ciepłej wody, cukrem i 1 łyżką mleka. Odstawiamy, aż podrosną. 4. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy, dodajemy rozczyn i wyrabiamy ciasto. 5. Ciasto rozkładamy na wcześniej przygotowaną blaszkę. Smarujemy sosem. 6.Na sosie rozkładamy cebulę, a na tym boczek i ogórki kiszone. Całość posypujemy tartym żółtym
Kuchnia domowa Aniweekend piekę jakieś ciasto. Od dłuższego czasu chodziło za mną ciasto z truskawkami. Niestety moje dzieci nie lubią truskawek, ale cóż tym razem upiekłam ciasto takie jakie ja uwielbiam. Początkowo planowałam upiec typowy biszkopt, ale podczas wykładania składników do rąk wpadła mi otwarta paczuszka z migdałami i tak też mój biszkopt został wzbogacony smakiem migdałów. Składniki: biszkopt migdałowy(...)delikatnie wymieszać łyżką. Zmielone migdały oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać. Dno tortownicy (średnica około 26cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać do tortownicy i wyrównać. Piec około 30min w 180C. Wystudzić i przekroić na dwa blaty. Masa śmietanowa: Dobrze schłodzoną śmietankę ubić przez chwilkę cukrem pudrem. Następnie dodać śmietan
Amatorka kuchennaSkładniki: Ciasto: 300 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 200 g margaryny lub masła 3 żółtka Masa: 2 budynie waniliowe 500 ml mleka 3/4 szklanki cukru kryształ 1 łyżka cukru waniliowego Dodatkowo: 1 opakowanie galaretki truskawkowej Przygotowanie: Ciasto - mąkę z cukrem przesiać. Schłodzoną margarynę dzielimy na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku(...)dołeczek, wlać żółtka. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm. Foremką o dowolnym kształcie (w moim przypadku był top okrąg z ząbkami) wyciąć ciasteczka. W połowie ciasteczek zrobić otwory. Ciastka piec około 15 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Masa - ugotować budyń w 1/2 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny
Ciastka - domowe słodkościrozmącone jajko do posmarowania 2 łyżki nasion do posypania, u mnie sezam biały i czarny oraz mak Rozpuść drożdże w wodzie razem z miodem. Dodaj mąkę i zacznij zarabiać ciasto. Dodaj oliwę, zagnieć, a na końcu dodaj jajka i sól. Zagniataj ciasto przez około 10 minut. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie. Przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce(...)wyrośnięcia na 40 minut. Wyjmij wyrośnięte ciasto na oprószoną mąką stolnicę, złóż kilka razy w kopertę i pozostaw pod przykryciem na 10 minut. Następnie podziel ciasto na 4 równe kawałki, zroluj i zapleć warkocz. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia Posmaruj chałkę jajkiem i obficie posyp nasionami. Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg
codojedzeniaSłodka Niedziela Dzisiejszym wyzwaniem w ramach naszego wspólnego gotowania było przygotowania ciasta czekoladowego. Jak już wielokrotnie pisałam - cukiernictwo nie jest moją mocną stroną i zawsze przygotowanie czegoś słodkiego jest dla mnie dużym wyzwaniem. Co więcej nie jestem wielką miłośniczką słodyczy i gdyby miała do wyboru ciasto lub schabowego z pewnością wybrałabym schabowego;) Trzeba być jednak elastycznym i próbować różnych smaków(...)cukru Przygotowanie : Spód : Mąkę i kakao wymieszać w misce, dodać cukier i masło zmiksować do czasu uzyskania konsystencji okruszków chleba. Dodać żółtko i wodę, po czym zmiksować aż ciasto się połączy. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie cisto wyłożyć na posypaną mąką powierzchnie i rozwałkować na placek grubości
Codzienne Gotowaniełyżeczki drożdży, szczyptę soli. Następnie wbijamy jajko oraz dodajemy 2 czubate łyżeczki naturalnego serka homogenizowanego. Powoli wlewamy ciepłe mleko połączone z masłem. Całość wyrabiamy ręcznie, aż do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto powinno spokojnie odchodzić od rąk, jeśli tak nie jest podsypujemy bardzo delikatnie mąką (odrobina na dłoń) i dalej wyrabiamy. Z ciasta formujemy kulę i odkładamy je do wyrośnięcia(...)misce przykrytej ściereczką lub tak jak ja w misce z zamknięciem. Czas wyrastania jest zależny od warunków, ale trwa około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto ubijamy z 2-3 razy pięścią, a następnie tworzymy z niego gruby rulon. Tniemy na kawałki. Można podzielić ciasto na równie części lub tak jak ja na mniejsze i większe (robię różne, gdyż każdy z domowników
Słodkie okruszkiskórkę i idealny miąższ. Odrobina mąki żytniej dodaje mu charakteru. Zaczyn: 65 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) 45 g wody 1 łyżka aktywnego zakwasu żytniego. Ciasto właściwe: 365 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) 20 g maki żytniej typ 2000 250 g wody łyżeczka soli cały zaczyn Składniki na zaczyn łączymy ze sobą w misce(...)spożywczą i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 12 godzin. Przypominamy: aktywny zakwas to taki dokarmiony ok. 12 godzin wcześniej. Po tym czasie do misy miksera wkładamy wszystkie składniki na ciasto właściwie oprócz soli. Mieszamy przez chwilę, jakieś 2 minuty, tak tylko żeby się składniki połączyły. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut. Następnie dodajemy sól i wyrabiamy dokładnie przez
Marder&Marder Manufacturesztywną pianę, stopniowo dosypywać cukier nie przerywając miksowania. Gdy piana będzie sztywna, zmniejszamy na najniższe obroty i porcjami wlewamy żółtka. Na koniec wsypujemy mąki i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180°C do suchego patyczka. Po wystudzeniu przekroić na dwa krążki. Budyń rozpuścić w 1/2 szklance mleka, resztę(...)obrać, pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka zalać szklanką wody, gdy lekko zmiękną, ściągnąć z ognia i wsypać galaretki, dokładnie wymieszać. Odstawić do schłodzenia. Do tortownicy włożyć jeden blat ciasta. Na to masę budyniową, wyrównać. Na wierzch ułożyć herbatniki i lekko docisnąć. Gdy masa z jabłkami zacznie lekko gęstnieć, wylać ją na herbatniki i przykryć drugim plackiem. Odstawić do lodówki
magiczna kuchnia Kasiprzechowuję. porcja na dwie mniejsze keksówki. Drukuj Chleb graham na zakwasie window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Zaczyn 75g zakwasu 75g mąki pszennej chlebowej 75g letniej wody Ciasto właściwe 300 g mąki żytniej graham 140 g mąki pszennej chlebowej 160 g mąki pszennej wieloziarnistej 1 szkl. nasion (siemię, dynia, kminek, słonecznik, płatki owsiane - nie nasionko:) 500-600 g letniej wody(...)łyżeczki soli 1 łyżka miodu gryczanego 1 łyżka oliwy Zaczyn Wykonanie Zaczyn Wszystkie składniki zaczynu łączymy. Przykrywamy folią i odstawiamy na 10-12h Ciasto właściwe Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy łyżką lub ręką. Ciasto powinno być dość rzadkie. Przykrywamy folią i odstawiamy na 10-12h. Keksówki smarujemy tłuszczem. Wysypujemy płatkami owsianymi lub otrębami. Wykładamy ciasto
Mieszam w Garnkudopiero niedawno zdecydowałam się na to... szczerze mówiąc to nie miałam pojęcia, że noże być aż tak fantastyczna! Delikatna, puszysta, pyszna. Majonez idealnie sprawdza się w roli tłustego składnika ciasta. Babka ma także tę zaletę, że robi się ją dosłownie chwilę, reszta to czas oczekiwania na gotowy wypiek. Możecie polać ją pomarańczową polewa tak jak ja, albo zwyczajnie w świecie(...)posypać cukrem pudrem, polać czekoladą lub lukrem. Możecie też podzielić ciasto na dwie części i do jednej dodać łyżkę kakao, otrzymując tym samym babkę w dwóch kolorach :-) albo zatopić w cieście owoce, bakalie, kawałki czekolady... Jednym słowem babka jest tak uniwersalna, że możecie ją piec jedna za drugą i za każdym razem będzie to inne ciasto :-) Ja bardzo lubię bawić
Czary - gary w kuchniSezon piknikowy za pasem więc pora na jakieś przepisy mogące się przydać podczas organizacji plenerowych spotkań :-) Dziś proponuję Wam bułki z parówkami w środku. Robi się je szybko, bo ciasto nie wymaga wyrastania, a jedynie porządnego wyrobienia, ponad to parówkę piecze się od razu w bułce, co też skraca czas przygotowania. Bułki smakują najlepiej tego dnia kiedy je pieczecie(...)łyżki oleju 7 - 8 parówek (w zależności od wielkości) kilka łyżek mleka sól ziołowa Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, olej i drożdże rozpuszczone w wodzie, a następnie zagniatamy ciasto - powinno być gładkie, jednolite i swobodnie odchodzić od ręki. Następnie dzielimy ciasto na tyle kulek ile mamy parówek. Każdą kulkę formujemy w prostokąt, rozwałkowujemy go i zawijamy w ciasto parówki
Czary - gary w kuchni