ciasto - 162258 przepisów (strona:3289/10818)

Chlebek z pesto 115

pszennej, na drożdżach, z dodatkiem pesto i parmezanu.  Przepis w oparciu o informacje z bloga Food Haven by Misia . Można tam zobaczyć jak taki chlebek zwinąć i spleść. Ciasto: 200 ml ciepłego mleka 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju 1 łyżka cukru 1,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki drożdży instant 400 g mąki pszennej(...)Nadzienie: 1/2 szklanki pesto  40 g tartego parmezanu lub żółtego sera kilka posiekanych orzechów nerkowca W misce umieścić wszystkie składniki na ciasto. Wyrabiać ręcznie ok. 10 minut lub mikserem z hakiem 8 minut, do czasu, aż ciasto nie będzie przyklejać się do miski. Posmarować ciasto oliwą i zostawić na godzinę, w ciepłym miejscu

Przepisy na domowy ser i chleb
Ciasto daktylowo-owsiane (bez cukru i mąki) 130

ciasto jest wynikiem moich eksperymentów kulinarnych. Jest wilgotne, puszyste i słodkie, o wyraźnym smaku owsa. Do jego przygotowania nie używam cukru ani maki, dzięki temu jest zdrowsze i mniej kaloryczne ale bardzo smaczne :) Składniki: (na formę o wymiarach 25 x 25cm) 240g daktyli bez pestek 200g masła 3 jajka L 1,5 szklanki zmielonych płatków owsianych bezglutenowych opcjonalnie 2 łyżki(...)masę. Stopniowo po jednym dodajemy jajka, a następnie zmielone płatki owsiane, sodę i proszek do pieczenia na zmianę z mlekiem. Dodajemy około łyżki octu spirytusowego. Nie będzie wyczuwalny w cieście a zniweluje metaliczny smak proszku do pieczenia. Opcjonalnie możemy dodać dwie czubate łyżki kartoflanki. Na końcu dodajemy pokrojone w kostkę jabłka i dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia

Pyry na Gaz
serowa tarta z brokułami 163

kilka ciekawych pomysłów; może uda mi się część wykorzystać w nadchodzący, ostatni tydzień postu. Na dziś miałam zaplanowaną już wcześniej tartę; w książeczce znalazłam fajny przepis na wytrawne ciasto, z niewielką ilością mąki i kaszą manną, spodobał mi się pomysł, wykorzystałam go. Nie zawiodłam się, ciasto wyszło bardzo dobre, delikatne i chrupiące. Połączenie sera pleśniowego i brokułów to sprawdzony wielokrotnie(...)duet. Tartę podałam z kubeczkiem czerwonego barszczu, było pysznie. Później podjadałam jeszcze na zimno i też było ok:) składniki: ciasto: 250 g twarogu 2 łyżki kaszy manny 2 łyżki mąki pszennej jajko szczypta soli nadzienie: brokuł 125 g sera pleśniowego 200 g pieczarek cebula 2 łyżki oliwy sos: 250 g jogurtu greckiego 2 jajka szczypta soli szczypta pieprzu cytrynowego Twaróg

6niebo
Muffinki owieczki 1210

momentu połączenia się składników. Dodać pastę lub aromat, ⅓ ilości mąki i wymieszać. Wlać ⅓ ilości mleka, wymieszać. Znowu ⅓ mąki i znowu ⅓ mleka, aż do wyczerpania całości obu składników. Następnie ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi papilotkami, wypełniając je do ¾ wysokości (fot.1) . Piec w temperaturze 180°C (bez termoobiegu) przez 25-30 minut  (fot.2) . Po upieczeniu wyjąć z piekarnika

Świat Ciasta
BABKA MAJONEZOWA 157

sztuk. SKŁADNIKI: ¾ szklanki mąki ziemniaczanej ¾ szklanki mąki pszennej 5 jajek 4 łyżki majonezu szklanka cukru 1,5  łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy, lub ulubiony aromat do ciast SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Wszystkie składniki umieścić w misce i miksować około 5 minut, do chwili gdy ciasto będzie gładkie i rzadkie. Ciasto przelać do formiki wysmarowanej masłem oraz wysypanej bułką tartą. Piec

RAROSSA
Zielony makaron 126

tortowej Młynomag 2 jajka  szczypta soli woda [ ewentualnie] młody jęczmień w proszku Mąkę wysypać na blat, zrobić dołeczek i wlać roztrzepane jajka i szczyptę soli i jęczmień.Wyrobić ciasto. W razie potrzeby podsypać  lekko mąką lub wlać odrobinę wody.Ciasto rozwałkować na jak najcieńsze placki [ podsypywać mąką, aby ciasto nie przykleiło się do wałka].Rozwałkowane ciasto pozostawić(...)około 1 godziny do przeschnięcia - u mnie w sumie było to tylko pół godziny.Następnie ciasto pokroić w wąskie paski [ długość makaronu będzie zależała od długości pasków ciasta] i przepuścić przez maszynkę do makaronu. Makaron gotować w lekko osolonym wrzątku przez około 4-5 minut. Następnie odcedzić i przelać zimną wodą

Moje domowe kucharzenie
Langosze 2098

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis spisałam (dawno temu) z internetu i źródła nie pamiętam. "Langosz (węg. lángos, słow. lángoš)- specjalność charakterystyczna dla kuchni węgierskiej (i również słowackiej). Głównymi składnikami ciasta są mąka pszenna, drożdże, gotowane utłuczone ziemniaki, mleko, cukier, sól i olej. Przed smażeniem na głębokim oleju ciasto jest formowane w płaskie placki o średnicy kilku-kilkunastu centymetrów. Langosze jada(...)czosnkiem bądź masłem czosnkowym, a także śmietaną i cukrem, startym serem żółtym, szynką lub jeszcze innymi dodatkami." (Wikipedia) (4 sztuki o średnicy 13-14 cm lub 5 mniejszych) Ciasto: 250g mąki + 1/2 łyżeczki soli 1 średni ziemniak (ugotowany) 15g świeżych drożdży + 1 łyżeczka cukru (płaska) 180 ml ciepłego mleka 2 łyżki oleju Sos: 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju

Di gotuje
Sernik z mirabelkowym musem 159

dobrze przełamany kwaśnymi powidłami. Było z nim trochę stresu i rytualnych tańców błagalnych przed szybką piekarnika, ale na szczęście jest wpadko-odporny. W końcu mam niezawodny przepis na to ciasto- będzie dobra baza do dodawania owoców z ogrodu. Ale prawdziwym wstępem do tego wpisu są powidła. Żadne tam szaleństwa- po prostu nasze ogrodowe mirabelki, cukier i laska wanilii. Cierpliwi(...)pedantyczni usuwają skórki (np. przed zamknięciem słoika, przecierając dżem przez sitko), żeby efekt końcowy był mniej kwaśny. Ja tego nie zrobiłam, bo z założenia chciałam ich użyć do ciasta (dają radę w pleśniaku ). Laskę zostawiłam w słoiku, żeby sobie 'naciągała'- trzeba tylko pamiętać, żeby ją przed jedzeniem wyjąć. Wyszły bardzo intensywne, o pięknym złotym kolorze. A! Oczywiście mówiąc "mirabelki

les mirabelles
Kruche pierożki wegańskie z soczewicą 132

Ostatnie spotkanie z pierożkami w cieście zainspirowało do dzisiejszego wpisu. Jeżeli w danym miejscu nie ma opcji wegańskich, to najlepiej zawijać się do domu i robić własne zweganizowane danie! Kruche pierożki sprawdzą się doskonale na ciepło, jak i na zimno - mogą więc stanowić obiad sam w sobie, lub przekąskę. Idealne także do zapakowania  w pudełko jako posiłek do pracy/szko(...)Czasochłonne nie są, więc koniecznie zapraszamy do spróbowania! Kruche pierożki wegańskie z soczewicą Przepis na ok. 10-12 sztuk Potrzebujemy: Ciasto: ok. 300 g mąki (3 szklanki - u nas 200 g mąki pszennej + 100 g mąki z ciecierzycy) ok. pół szklanki wody 5-6 łyżek oliwy z oliwek pół łyżeczki soli pół łyżeczki proszku do pieczenia (przyda się także wałek

Bananowe Pole
,,Jajka w cieście chlebowym’’ 235

łyżka oliwy 8 jajek ugotowanych na twardo Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Dodajemy mąkę, sól, cukier i otręby, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Wyrabiamy około 10 minut, aż ciasto będzie sprężyste. Ciasto przekładamy do miski i przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy 60 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. W tym czasie jajko gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Wyrośnięte ciasto krótko(...)wyrabiamy, dzielimy na osiem części, lekko rozwałkowujemy. Na każdym kawałku układamy jajko. Zlepiamy ciasto, formujemy kulę i zlepiamy brzegi. Jajka w cieście umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniem do dołu. Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie pieczemy w 200 st. C około 25 minut do zarumienienia. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia

Podróż w kulinaria
babeczki majonezowe z masą 124

majonez i miksujemy. Mąkę orkiszową mieszamy z mąka ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej. Na końcu dodajemy ekstrakt waniliowy. Całość miksujemy do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do wyłożonych papierowymi papilotkami foremek na muffinki. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 20 – 25 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę maślaną

Domowy Smak Jedzenia
Tarta gryczana ze szpinakiem i błękitnym lazurem 144

lodówce sobie poradzi. A oto wyniki testu ;-) Tarta gryczana ze szpinakiem i błękitnym lazurem TARTA GRYCZANA ZE SZPINAKIEM I BŁĘKITNYM LAZUREM Forma o średnicy 28 cm Na ciasto:    260 g mąki gryczanej    140 g masła roślinnego    1 duże żółtko    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia    4 suszone pomidory w zalewie(...)czosnek granulowany    250 ml śmietany 9% Mąkę gryczaną mieszamy z proszkiem do pieczenia odsączonymi i drobno posiekanymi pomidorami, solą, żółtkiem i posiekanym masłem roślinnym. Wyrabiamy ciasto którym następnie wykładamy foremkę do tarty. Ciasto będzie się kruszyć, ale wystarczy je dobrze docisnąć palcami. Po wyłożeniu foremki ciastem, nakłuwamy je widelcem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni - pieczemy

peggiwkuchni
Karpatka 188

Składniki na blachę 25 x 35 Ciasto:    1 szklanka wody    1 szklanka mąki    1/2 masła roślinnego    4 jaja   masło roślinne do posmarowania blaszki Do garnka wlewamy wodę, dokładamy masło - zagotowujemy. Cały czas mieszając dodajemy mąkę - ponownie zagotowujemy. Gdy masa zgęstnieje zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do przestygnięcia. Po przestudzeniu miksujemy dodając(...)jednym jaju. Jak jedno się wmiesza to dodajemy następne. Po wmieszaniu jaj miksujemy ciasto dalej przez minimum 10 minut pamiętając aby kręcić tylko w jedną stronę . Przetestowałam - jak kręciłam na opak to w czasie pieczenia nie robiły się ładne purchle. Ciasto dzielimy na połowę wykładamy do dwóch blaszek posmarowanych masłem roślinnym, wyrównujemy i pieczemy ok. 45 minut. Każdy placek pieczemy

peggiwkuchni
Babka Trzy Kolory 145

buraka ( oczywiście możemy sok pominąć ) 1. Jajka z cukrem ubijamy na puszysta masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej. Mieszamy wszystko. Odkładamy do osobnej miski 1/3 ciasta i mieszamy z kurkumą do uzyskania lekko żółtego koloru. Wylewamy na dno wysmarowanej i wysypanej bułka tartą blaszkę. 2. Teraz do tej samej miski znów wykładamy część ciasta tym razem połowę(...)tego co nam zostało i mieszamy z kakaem. Wylewamy na ciasto żółte. 3. Resztę ciasta mieszamy z kisielem wiśniowym i sokiem z buraków - jeśli ta część ciasta wydaje się nam zbyt gęsta możemy dolać do niej z 1-2 łyżki oleju. Wylewamy na warstwę kakaową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stop na 50-60 min (piek

Gotowanie...to proste !
Pierogi z kapustą i serem 171

zeszklić z usmażonym boczkiem, wszystko przekładamy do odciśniętej kapusty. Ser pokruszyć i dodajemy również do kapusty. Wszystko dokładnie, ale delikatnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Składniki na ciasto łączymy ze sobą dokładnie wyrabiając ciasto. Ciasto rozwałkowujemy, wycinać krążki, nakładamy farsz, zlepiamy boki, wrzucamy do osolonej, wrzącej wody, gotujemy pierogi do wypłynięcia. Ugotowane pierogi wyjmujemy, polewamy rozgrzaną oliwą

kgwjanczewo

Proponowane wyszukiwania