ciasto - 162907 przepisów (strona:3293/10861)

Malinowo- bezowa Chmurka 317

Składniki: Ciasto Kruche: 1,5 szklanki mąki 1-2 jaja 1 cukier wanilinowy 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 kostki masła (125g) 1/4 szklanki cukru pudru jeśli lubimy słodkie dodajmy 0,5 szklanki cukru pudru Wszystkie składniki zagnieść na stolnicy, odkładamy do lodówki na 0,5 godziny. PO tym czasie wykładamy na tortownicę wcześniej wysmarowaną masłem i wyłożoną(...)pergaminem. Podpiekamy ok 15-20  minut w 170* do zarumienienia się ciasta. Odstawiamy do ostygnięcia. Maliny w galaretce: 3 galaretki truskawkowe lub malinowe rozrabiamy  3 szklanki wody 0,5 kg malin świeżych lub mrożonych (z mrożonych odcisnać w miarę możliwości sok) Galaretki przygotowujemy w 3 szklankach wody, studzimy, kiedy galaretka zacznie nam tężeć wsypujemy maliny delikatnie mieszamy

Moje Słodkie Piekiełko
muffiny z serem feta i suszonymi pomidorami 132

kostkę. Suche składniki mieszamy z płynnymi. Dodajemy pokrojone pomidory z serem. Wszystko mieszamy do połączenia się składników. Foremki na muffinki wykładamy papierowymi papilotkami (ok. 12 szt.). Wypełniamy je równomiernie ciastem. Pieczemy

Domowy Smak Jedzenia
Szarlotka razowa (z mąki żytniej) 289

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Inspiracja z: klik . Zdrowe i smaczne ciasto? Tak, właśnie te! Szarlotka jest pyszna i idealnie nadaje się dla osób będących na diecie, ograniczających cukier lub unikających glutenu. Kusi cynamonowo-orzechowym aromatem i doskonale się kroi - nie kruszy. Dzięki jabłkom - zachowuje swą wilgotność i do jej wypieku nie potrzeba żadnego tłuszczu. Zwykły cukier zastąpiłam brzozowym(...)można użyć zwykłego lub brązowego)   2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo (opcjonalnie): 1/3 szklanki orzechów włoskich   Umyte jabłka zetrzeć na tarce - o grubych oczkach. Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać (łyżką lub mikserem). Na końcu dodać starte jabłka i posiekane orzechy. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około

Di gotuje
Drożdżowe rogaliki z czekoladą 316

kubkiem kawy będą Wam smakować tak dobrze jak mi :) Składniki: Na 4 duże blaszki Zaczyn: 30g drożdży 150g mąki pszennej np Warmińskiej Młynomag 2 łyżki cukru 125ml mleka Ciasto właściwe: 5 żółtek 1 cukier waniliowy lub 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 1/2 szklanki cukru kryształu 750ml ciepłego mleka szczypta soli 1 kg mąki pszennej np Warmińskiej Młynomag 125g margaryny(...)cukier kryształ Sposób przygotowania: 1. Rozczyn: Do odmierzonej ilości mąki dodajemy mleko rozmieszane z drożdżami oraz cukrem. Dokładnie mieszamy całość i pozostawiamy na ok 4 godziny do wyrośnięcia. 2. Ciasto właściwe: Do wyrośniętego zaczynu dodajemy żółtka utarte z cukrem waniliowym oraz cukrem kryształem. powoli dolewamy ciepłe mleko oraz dodajemy szczyptę soli i mąkę pszenną. Wyrabiamy dokładnie po czym dodajemy roztopioną

Kuchnia w czekoladzie
Kurczak w cieście naleśnikowym z sosem 284

Proste, smaczne i szybkie danie. Pierś z kurczaka w cieście naleśnikowym podana z sosem. Do tego ziemniaczki, frytki lub ryż. Oczywiście nie może zabraknąć surówki. Ja podałam sałatkę pomidorową z mozzarellą . Pamiętam moja mama jeszcze po usmażeniu kotletów dawała je pod parę. Wtedy były jeszcze bardziej puszyste. Ja z braku czasu tak nie zrobiłam, ale i tak były smaczne. Składniki(...)kurczaka sól masło klarowane do smażenia Pierś z kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Podzielić na kotlety. Rozbić lekko tłuczkiem do mięsa. Każdy kotlet oprószyć solą , a następnie zrobić ciasto naleśnikowe. Ciasto 1 jajko 1 szklanka mąki 3/4 szklanki mleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól pieprz Wszystkie składniki włożyć do miski i wymieszać dokładnie

O kuchni z uczuciem
domowe podłużne biszkopty 151

sztywno, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy dalej. Dodajemy stopniowo żółtka i miksujemy do połączenia się. Następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy przy pomocy np. szpatułki. Gotowe ciasto przekładamy np. do rękawa cukierniczego z dużą okrągłą końcówką i wyciskamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia podłużne, wysokie biszkopciki. Oprószamy cukrem pudrem i pozostawiamy

Domowy Smak Jedzenia
Chałka idealna z kakao. 224

pszennej 1 łyżeczka cukru 30 g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 1 jajko 0,5 łyżeczki soli 0,50 g stopionego masła plus 3 łyżki kakao do połowy ciasta roztrzepane jajko do posmarowania chałki Z 0,5 szklanki ciepłego mleka ,łyżeczki cukru i 3 łyżek mąki robimy zaczyn i odstawiamy na 15 minut .Z pozostałych składników i wyrośniętego zaczynu(...)wyrabiamy gładkie ciasto i dzielimy je na dwie części .Do jednej dodajemy kakao rozrobione w dwóch łyżkach ciepłego mleka i wyrabiamy ciasto aż stanie się kakaowe.Następnie jasne i ciemne ciasto odstawiamy na około 1 godzinę do podwojenia objętości. Po tym czasie wyrabiamy ciasto jeszcze przez chwilę i dzielimy jasne na dwie części i ciemne na dwie .Formujemy podłużne wałeczki

Ladylaura.
Ciasta bez pieczenia 214

Ciasta na zimno- bez pieczenia Ciasto Kinder cuntry Cytrynka z jabłkiem Ciasto grysikowe z truskawkami Ciasto adwokat- bez pieczenia Sernik na zimno z truskawkami Sernik na zimno na serkach homogenizowanych  Sernik z musem truskawkowym 3 bit Ciasto bananowe Jabłecznik z bitą śmietaną

Aga w kuchni
Babka wielkanocna 139

nasza pierwsze Święta Wielkanocne na blogu i postaramy się, aby do tego czasu, pojawiło się kilka przepisów na ten szczególny czas. Zaczynamy od baby, która obok mazurka, jest popisowym ciastem tych Świąt. Nasza dzisiejsza baba jest wykonana według bardzo klasycznego przepisu. Prosta do wykonania i co ważne, nawet jak troszkę wyschnie, posmarowana masłem smakuje wybornie:) składniki: 200 g masła(...)wypieków 1 łyżeczka sody oczyszczonej 4 jajka 2 łyżki soku z cytryny 1/2 szklanki śmietany kremówki wykonanie: Wszystkie składniki należy wyjąć z lodówki około godziny przed rozpoczęciem przyrządzania ciasta. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy pojedynczo jajka, bardzo dokładnie mieszając. Mąki i sodę łączymy w jednym garnuszku. Dodajemy połowę mąki oraz połowę kremówki i dokładnie mieszkamy. Następnie dodajemy

Ania i Marcin gotują
domowe rogaliki krucho drożdżowe 184

rozpuszczamy w letnim mleku. Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem o pieczenia. Dodajemy masło i siekamy nożem następnie dodajemy żółtka, jajko oraz mleko z drożdżami. Siekamy nożem i zagniatamy ciasto. Wkładamy do woreczka i schładzamy w lodówce przez ok. 20 min. Następnie dzielimy na trzy części. Każde z osobna rozwałkowujemy na kształt koła i wycinamy po 8 trójkątów. Na każdy

Domowy Smak Jedzenia
Bułeczki cynamonowe + film 213

pomysłem na drugie śniadanie lub przekąskę do pracy. składniki na 12 bułek                    ciasto  500 g mąki pszennej 2 jajka 1/2 szklanki letniego mleka 2 łyżki cukru 50 g masła 50 g drożdży szczypta soli(...)cukrem i rozkruszonymi drożdżami starannie mieszając. Do misy miksera wsypujemy mąkę wymieszaną ze szczyptą soli, wlewamy rozpuszczone w mleku drożdże z cukrem, dodajemy jajka oraz roztopione masło i wyrabiamy ciasto około 5 minut aby miękkie i elastyczne, w razie potrzeby podsypujemy odrobiną mąki ( ciasto możemy również wyrobić ręcznie). Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę

Smakowite Dania
Brownie z M&Ms 192

Pyszny głęboki smak czekolady tylko w Brownie ! Ten i inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym Brownie z M&Ms Gotowe Brownie z M&Ms Składniki ciasto: 200 g gorzkiej czekolady 200 g masła 2 00 g cukru ( stosowałem trzcinowy) 100 g mąki pszennej 6 jajek    Składniki polewa: 50 g gorzkiej czekolady (może być też(...)wykładam papierem do pieczenia. Brownie pieczemy w 180 o C około 25 min.  Między czasie szykujemy polewę, dodajemy mleko, czekoladę oraz masło i rozpuszczamy na wolnym ogniu. Ciasto po wyciągnięciu z pieca, nakładamy polewę i posypujemy m&m's oraz lentilkami. Tak przygotowane Brownie jest delikatne i cały czas wilgotne! Polecam!     Masło kroimy na mniejsze

Sprawdzone przepisy kulinarne
jabłecznik z połówek 149

Jabłecznik z połówek to ostatnio bardzo popularne ciasto. Mimo tego, że jest tanie i szybkie do zrobienia, to smakuje świetnie. Nie wymaga dużego nakładu pracy, żadnego ścierania czy przesmażania jabłek. Dużą blaszkę zrobimy już za kilka złotych więc polecam je szczególnie oszczędnym paniom domu.  *foremka 25*34 cm Składniki: 3 szklanki mąki tortowej 200 g serka homogenizowanego waniliowego(...)jabłek 2 łyżeczki cynamonu cukier puder lub lukier na wierzch  Mąkę przesiać na blat, dodać posiekane masło, cukier puder, serek homogenizowany i proszek do pieczenia. Zagnieść szybko ciasto, owinąć je folią i wstawić na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części. Jedną połowę rozwałkować na dnie wyścielonej papierem blaszki. Jabłka obrać, podzielić na połówki, ułożyć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia