ciasto - 163312 przepisów (strona:3299/10888)

Pyzy z mięsem 218

jest nieźle. Przy okazji zrozumiałam czemu babcia tak rzadko je robi... są straaaaaasznie czasochłonne i bałaganotwórcze. Ale smak wynagradza wszystko. Pyzy z mięsem  Składniki na ciasto: 1 1/2 kg ziemniaków 100 g mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 jajka sól Pyzy z mięsem Składniki na farsz: 500 g mięsa mielonego 1 cebula 1/2 główki czosnku jajko majeranek sól(...)pieprz Pyzy z mięsem Wykonanie Zaczynamy od ciasta. Połowę ziemniaków gotujemy. Następnie przeciskamy je przez praskę. Druga połowę ścieramy na tace na drobnych oczkach. Odciskamy z nich sok do miseczki (najlepiej przez ścierkę) i dodajemy do ugotowanych ziemniaków. Po kilku minutach z soku ziemniaczanego odlewamy wodę a pozostały na dnie krochmal dodajemy do ziemniaków. Dodajemy obydwie mąki, jajka i sól

Pyza i Surówka
Bułki poznańskie z przedziałkiem 190

zdjęciu z książki , nawet sam autor tego nie opisał, tylko pokazał co i jak.. Podmłoda: 200 g mąki pszennej typ 750 200 ml wody 2 g drożdży Ciasto właściwe: 10 g drożdży 200 ml wody 400 g mąki pszennej typ 750  10 g soli [ 1łyżeczka] Dzień przed pieczeniem: W misce wymieszać wszystkie składniki na podmłodę.Odstawić w temperaturze(...)godzin do fermentacji. W dniu pieczenia: Drożdże rozpuścić w wodzie i razem z pozostałymi składnikami dodać do zaczynu.Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i zagniatać przez około 7minut, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie kleić się do rąk.Przełożyć do miski, przykryć folią i odstawić na 2-3 godziny.W połowie tego czasu można zwilżoną dłonią naciągnąć każdy bok ciasta

Moje domowe kucharzenie
Pancakes z makiem i masłem o smaku mango – bardzo puszyste 157

Pancakes mogłabym jeść codziennie. Byle by się znalazł ktoś, kto wyręczy mnie od stania nad patelnią. To ciasto rośnie wysoko i jest bardzo puszyste. A mak przyjemnie wzbogaca jego teksturę, konsystencję i przede wszystkim smak. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę (ja użyłam Łaciatej 30%) ubijamy nieomal do konsystencji masła. Powinna być bardzo gęsta i bardzo sztywna, i powinna się od niej(...)ubiciu do miski wkładamy odważoną porcję jogurtu oraz oleju lub masła i całość miksujemy do połączenia. Do masy wrzucamy naszykowaną mąkę z makiem i spulchniaczami. Miksujemy dokładnie, aż ciasto będzie gładkie i błyszczące. Powinno być bardzo gęste, ale jeśli Wasze jest za suche i nie chce się dobrze zmiksować (może tak być jeśli macie sucho w kuchni albo otworzyliście świeże

Karo in the Kitchen
Korzenne ciasto z jabłkami 161

chyba prostszych ciast niż takie jak to  .  Wymieszać , wyłożyć do blaszki , upiec i jeść :) Najlepszy sposób na błyskawiczny deser. A jakie zapachy w domu w czasie pieczenia  mmmmm  Korzenne przyprawy robią swoje. Ciasto trochę piernikowe w smaku , wilgotne z delikatnym kwaśnym akcentem jabłek. Składniki : 2 szklanki maki (340g) 1 szklanka cukru (220g) 5 jajek 1 szklanka(...)cukrem na puszystą masę , dodać olej i przesiać wszystkie pozostałe składniki.  Wymieszać . Jabłka obrać , pokroić w dość dużą kostkę (ok2x2) Dodać do masy i połączyć całość , żeby ciasto okleiło wszystkie jabłka. Wyłożyć ciasto do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą . Użyłam dwóch foremek o wymiarach 10x25.  Piec ok 1 godziny w 180'C (do tzw suchego patyczka

Malinowa Kawiarenka
Tarta z kurczakiem , pieczarkami i jajkami . 161

Pyszna , w sam raz na obiad lub kolację :) Tartę podałam na porcelanie  Bogucice z kolekcji Jesień .  Składniki na ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki  1 jajko 1/2 łyżeczki soli  1/2 kostki masła 2 łyżki śmietany Farsz: 2 udka z kurczaka  4 duże pieczarki 5 jajek 1 duża cebula 3 łyżki masła 150 g sera żółtego(...)pomysł na zapiekankę makaronową Winiary sól, pieprz, szczypta chilli  do smaku Wykonanie : Do miski przesiać mąkę z proszkiem , dodać jajko, śmietanę i miękkie masło. Szybko zagnieść ciasto. Formę do tarty wysmarować margaryną. Rozwałkować ciasto   na większą średnicę niż forma i przełożyć.Spód nakłuć widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i wysypać kaszę lub groch. Piec w temperaturze

Sama słodycz i szczypta chili
Posesyjne niemalże tradycyjne już tureckie ciasto vel polski murzynek 148

przepis rodowicie Turecki. Delikatny,ale sprężyty i puszysty murzynek z polewą,która sprawia,że ciacho jest przyjemnie wilgotne i odrobinę kawowe. (ale jeżeli nie lubicie - pomińcie kawę w polewie, ciasto jest wtedy równie dobre!   bo ciasto czekoladowe lubicie- precz z rasizmem ciastowym-pieczmy czekoladowce) Planowałam zrobić wczoraj obiad-wyszło ciasto (i obiad) Bywa, prawda? Składniki   mokre 1,5szklanki(...)rogrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza* 1. Mokre składniki połącz w jednej misce 2. Suche składniki połącz w drugiej misce 3. Mokre składniki dorzuć do suchych. Wymieszaj. 4. Przelej ciasto do formy. [kwadratowa 23x23 lub tortownica 21] 5. Piecz 30-40 minut. * Polewa* 1szklanka mleka pół szklanki cukru 2łyżki kakao 2łyżki espresso łyżka masła/oleju 1.Składniki umieść w rondelku

Fiolka w kuchni
Swojskie bułeczki 178

łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 8 g drożdży instant Wykonanie: W wodzie rozpuszczamy cukier, wsypujemy drożdże dokładnie mieszamy. Do miski wykładamy pozostałe składniki, wlewamy drożdże, wyrabiamy ciasto około 10 min. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Po wyrośnięciu ciasta formujemy małe bułeczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko

kgwjanczewo
Szarlotka 252

Lubię jak w domu pachnie ciastem, dlatego dzisiaj postanowiłam przygotować pyszną szarlotkę  - typowo jesienne ciasto.   Składniki: 1,5 kg jabłek 1 szklanka cukru 4 białka 1 kisiel cytrynowy szczypta soli 3 szklanki mąki 4 żółtka 1 margaryna 2 łyżeczki proszku do pieczenia Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, odciskamy sok i dodajemy kisiel. Białka ubijamy(...)sztywną pianę ze szczyptą soli i cukrem. Ubitą pianę dodajemy do jabłek i mieszamy. Ciasto zagniatamy z mąki, żółtek, margaryny i szczypty soli. Dzielimy je na dwie części i schładzamy w lodówce. Blaszkę smarujemy margaryną, posypujemy bułką tartą. Na dno blaszki ścieramy na tarce pierwszą część ciasto, wykładamy jabłka i ścieramy drugą część ciasta.  Szarlotkę pieczemy ok. godziny

Salonik smaków
Paszteciki ze szpinakiem 124

potrzeby dodać resztę śmietany. Rozwałkować na grubość około 0,3 - 0,5 mm, wykładać nim wysmarowane masłem foremki (ja użyłam foremki do mini tart 4 sztuki) tak, aby trochę ciasta wystawało poza brzegi. Wypełnić farszem i przykryć krążkiem ciasta (trochę większym od średnicy foremki), zlepiając dokładnie oba kawałki ciasta.Odciąć nadmiar ciasta. Wierzch ciasta posmarować rozmąconym białkiem. Wstawić do piekarnika(...)nagrzanego do 180 stopni na 35-40 minut. Jeśli zostanie nam trochę ciasta, można z niego upiec paluszki – zrobić wałeczki o średnicy około 0,8 cm, obsypać solą, ostrą papryką... i upiec). *może być również ser typu feta zastawa

królestwo garów
Chleb z twarogiem i jogurtem 147

kiedyś z pieczywem z serem feta - Chleb pełnoziarnisty z serem feta . Tym razem postanowiłam wykorzystać inny typ sera, a mianowicie twaróg i domieszać jogurt naturalny , jako kolejny nietypowy dodatek. Ciasto chlebowe wyszło dość zwarte, ale przez to łatwo formowalne w zgrabny, owalny bochenek. Sam chlebek ma smaczną, półtwardą skórkę oraz bardzo miękki i delikatny środek. Chlebek wcale nie jest ciężki(...)się właśnie na drożdżach suchych.   W dużej misce wymieszać razem obydwie mąki, drożdże, sól, cukier. Dodać składniki płynne: mleko, masło, jogurt naturalny. Na końcu wkruszyć twaróg.  Wyrabiać ciasto przez ok 10 minut, do dokładnego połączenia składników i uzyskania gładkiego oraz elastycznego ciasta - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami). Gdy mikser będzie się już

Grunt to przepis!
Orzeszki z Nutellą. 158

Składniki na ciasto kruche : 300 g mąki  150 g masła 3 łyżki cukru pudru  1 cukier waniliowy 3 żółtka 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia  Nutella  Wykonanie : Do miski Przesiać mąkę z proszkiem , dodać cukier puder , cukier waniliowy , masło i żółtka . Zagnieść ciasto . Z ciasta uformować malutkie kuleczki w zależności od wielkości Waszej foremki. Formę do orzeszków(...)rozgrzać , poukładać w dołkach kulki ciasta , piec na loty kolor. Ja mam taką formę  Upieczone orzeszki obkroić z nadmiaru ciast jeśli coś Wam wyszło po boczkach . Nadziewać orzeszki Nutellą i złączyć ze sobą. można posypać cukrem pudrem. Jeśli chcecie większą ilość to proponuję zrobić z podwójnej porcji . Pyszne , proste , i szybkie w wykonaniu :) Smacznego :) http://www.sklepbghnetwork.pl/category/new-hollis-gold

Sama słodycz i szczypta chili
cieniutkie arabskie chlebki pita 234

łyżki ciepłej (około 40 stopni) wody i odstawiamy na 3 minuty, aż zaczną się tworzyć pęcherzyki mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże oraz stopniowo ciepłą wodę z kubka ciasto mieszamy drewnianą łyżką, aż wszystkie składniki dobrze się połączą - stopniowo dolewamy wody, ciasto powinno być bardzo lepkie formujemy kulkę z całego ciasta, stół podsypujemy mąką, ale nie bardzo, by ciasto było(...)gotowe pity odkładamy na talerz do ostygnięcia i przykrywamy ściereczką kuchenną, by nie wysychały tak przygotowane możemy użyć od razu, bądź zamrozić dla uzyskania bardziej orientalnego smaku można do ciasta dodać nieco roztartego w moździerzu kuminu oraz czarnuszki w całości

zobacz ich smak
PIEROŻKI Z DYNIĄ I SOCZEWICĄ NA OSTRO 148

roku szaleję z dyniowymi przepisami jak nigdy – rodzinka jest zachwycona! Dyniowe ciasta …. dyniowe kluseczki i kopytka , naleśniki dyniowe , placuszki oraz przepyszne zupy! Dziś mam dla Was przepis na przepyszne pierożki Tortellini ( tradycyjne włoskie pierożki ) nadziewane dynią oraz soczewicą , które to sprawiają, że są one niezwykle sycące. Wszystko to fantastycznie doprawione , na ostro, tak jak lubię i okraszone dużą(...)ilością zrumienionej cebulki. Danie idealne na obiad albo kolację na ciepło! Polecam! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) CIASTO NA PIEROGI: * mąka pszenna – 1 szkl * małe jajko – 1 szt * masło – 0,5 łyżeczki * sól – 1 szczypta * ciepła woda – ok. 1/3 szt FARSZ: * dynia – 200 g * czerwona soczewica – 150 g * duża cebula – 1 szt * czosnek

Ostra na Słodko
Babeczki przekładane kremem i owocami 233

kolejny pokusiłam się o przygotowanie ciasta z gotowej mieszanki, którą otrzymałam do testowania. Co prawda w oryginale miało to być ciasto, ja jednak upiekłam babeczki, które przełożyłam kremem i świeżymi owocami. Muszę przyznać, że wyszły naprawdę bardzo smaczne! Składniki:   opakowanie ciasta Volcano Gellwe , 3 jajka, 100ml oleju rzepakowego, 100ml wody.  Do misy miksera wbić jajka, dodać olej(...)wodę oraz gotową mieszankę na ciasto. Ubijać minutę na wolnych obrotach, następnie ok. 3 minut na najwyższych obrotach. Ciasto rozlać do foremek na babeczki do 3/4 wysokości (u mnie foremki silikonowe). Piec około 30 minut w temp. 180st. Ostudzić i odciąć góry babeczek. Krem: 500ml śmietanki 30%, 200g borówki amerykańskiej, 200g malin, 100g jeżyn, 100ml letniej wody. Mocno schłodzoną śmietankę

Z miłości do słodkości
TORTELLINI Z DYNIĄ I SOCZEWICĄ NA OSTRO 151

roku szaleję z dyniowymi przepisami jak nigdy – rodzinka jest zachwycona! Dyniowe ciasta …. dyniowe kluseczki i kopytka , naleśniki dyniowe , placuszki oraz przepyszne zupy! Dziś mam dla Was przepis na przepyszne pierożki Tortellini ( tradycyjne włoskie pierożki ) nadziewane dynią oraz soczewicą , które to sprawiają, że są one niezwykle sycące. Wszystko to fantastycznie doprawione , na ostro, tak jak lubię i okraszone dużą(...)ilością zrumienionej cebulki. Danie idealne na obiad albo kolację na ciepło! Polecam! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) CIASTO NA PIEROGI: * mąka pszenna – 1 szkl * małe jajko – 1 szt * masło – 0,5 łyżeczki * sól – 1 szczypta * ciepła woda – ok. 1/3 szt FARSZ: * dynia – 200 g * czerwona soczewica – 150 g * duża cebula – 1 szt * czosnek

Ostra na Słodko