roztarcia drożdży z łyżeczką cukru, rozpuść je w ciepłym (nie gorącym) mleku i pozostaw do wyrośnięcia. Przesiej mąkę do miski, dodaj cukier. Wlej wyrośnięte drożdże, dodaj jajko i wyrabiaj ciasto do uzyskania jednolitej masy. Dodaj roztopione masło pozostawiając w rondlu ¼ masła na potem. Ugnieć ciasto i odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 h. Po wyrośnięciu ciasta(...)podziel je na 2 porcje i rozwałkuj. Następnie posmaruj ciasto resztą masła używając pędzelka, posyp warstwą cukru i cynamonu. Ciasto zwiń w roladę, następnie pokrój na plasterki szerokości ok. 5 cm. Bułeczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku w 180 °C do zarumienienia
Calzonella.comCHLEBEK RAZOWY - SZYBKI I ZDROWY Bardzo lubię ten chlebek, bo po pierwsze jest zdrowszy od tego z białej mąki pszennej, szczególnie z marketu. Ciasta nie trzeba zagniatać, nie potrzebna jest maszyna, a zaledwie drewniana łyżka, a co najważniejsze na efekt wyrastania nie trzeba czekać godzinami :) Przygotowanie chleba trwa dosłownie 10 minut, a samo wyrabianie 2 min. Śmiem twierdzić(...)miód) 450 g letniej wody 1 łyżka białej mąki, do posypania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Lekko nasmarować keksówkę lub wyłożyć ją papierem do pieczenia. Pozostawić w ciepłym miejscu na czas przygotowania ciasta. Przesiać mąkę i sól do dużej miski. Dorzucić otręby, które zostały na dnie sita. Dodać drożdże i zrobić zagłębienie na środku. Wymieszać miód lub cukier muscovado z letnią wodą
Calzonella.comSkładniki: ciasto: 750g mąki pszennej 3 jajka 1 szklanka ciepłego mleka 125g margaryny 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 50g świeżych drożdży farsz: 1kg kapusty kiszonej 250g pieczarek 3 średnie cebule 2 łyżki oleju sól PIEPRZ TURECKI firmy RAFEX dodatkowo: MIESZANKA BABKI PŁESZNIK I JAJOWATEJ firmy RAFEX 2 żółtka Sposób przygotowania: ciasto: Z 1/2 szklanki mleka, cukru(...)Odstawić w ciepłe miejsce aby "ruszył". Margarynę stapiamy na wolnym ogniu i studzimy. Do osobnej miski wsypujemy pozostałą mąkę, wbijamy jajka, dodajemy sól, przestudzoną margarynę i zaczyn. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość. Ciasto przekładamy na stolnicę i dzielimy na mniejsze części, u mnie ok. 20. farsz: Kapustę gotujemy, odcedzamy, odciskamy z wody i kroimy
Prosto i Smacznie z Anetąoponki? Odpowiedź była jedna: TAK! I miały to być oponki , tylko w ostatniej chwili postanowiłam uprościć sobie zadanie, nie bawić się w wałkowanie i wycinanie. Wystarczyło urywać małe kawałki ciasta, toczyć z nich kulki i wrzucać na rozgrzany olej. Najlepsze są jeszcze takie ciepłe, od razu obtoczone w cukrze pudrze. Składniki : na około 40-50 szt. małych pączków(...)cukier puder Przygotowanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy ręką wgłębienie w środku, dodajemy pokruszony twaróg (nie musi być zmielony) i pozostałe składniki. Rękami wyrabiamy zwarte i elastyczne ciasto. Jeśli ciasto zbyt mocno klei się do rąk, dodajemy więcej mąki. Jeśli jest zbyt suche (kruszy się i nie jest w miarę jednolite), dodajemy więcej jogurtu lub kwaśnej śmietany
bistro mamaNastępny karnawałowy wypiek, w zastępstwie tłustych kalorycznych pączków proponuję lekkie jak piórko ptysie. To najlepsze ptysie jakie kiedykolwiek jadłam. Ciasto jest perfekcyjne, bardzo wyrośnięte, a pusty środek ptysia, aż się prosi o wypełnienie go - oczywiście pianką z jak najlepszej cukierni, czyli "włoską bezą". Takie ptysie lubię najbardziej. To wspaniały i bardzo prosty w przygotowaniu deser. Pierwszy raz z ciastem parzonym(...)zmierzyłam się przygotowując eklerki (przepis tutaj ). Przepis poprawny i jak najbardziej udany, godny polecenia. Wszystko jednak można ulepszyć. Dodatek mączki kukurydzianej czyni ciasto wyjątkowo lekkim i delikatnym. Ptysie możesz wypełnić bitą śmietaną, kremem budyniowym lub właśnie pianką z białek zaparzonych syropem cukrowym. Są wspaniałe i jestem niezwykle dumna z wypieku. Debiut ptysiowy uważam za bardzo udany. Zapraszam do przepisu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dodatkowo twarda marmolada wykonanie: Masło ucieramy z cukrem pudrem oraz z cukrem z prawdziwą wanilią. Dodajemy jajko, sól i miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę i miksujemy na gładką masę. Ciasto przekładamy do mocnego rękawa cukierniczego z dużą tylką np. Wilton 1M lub przy pomocy maszynki do ciastek i wyciskamy na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia, okrągłe kształty. Na środek każdego
Domowy Smak Jedzeniazostał omówiony i zakończony, nazywajmy jak chcemy, smakuja zawsze wybornie...prawda? Otóż zrobienie pierogów bezglutenowych bylo lekkim wyzwaniem... otóż: Składniki na ciasto: - 1 szklanka mąki Shar na naleśniki/pierogi (bazuje na mące ziemniaczanej) - 1 szklanka mąki Shar na ciasto kruche - 1,5 szklanki ciepłej wody - 2 szklanki oliwy/oleju Ciasto dobrze(...)zagnieść w misce. Dobrze zawiązaną masę ciasta, dognieść na stolnicy. Lekko podsupujac maka, rozwałkować ( ok 3 mm, nie za cienko bo ciasto może pękać). Wykroić szklaneczką kółeczka, łyżeczkę borówek zamykamy w środku i gotowe. Gotujemy na lekko osolonej wrzącej wodzie. Czekamy
Lajtkraft food intolerancezimowe wieczory, kiedy za oknem zimno, najlepsze hiszpańskie churros. Churros to pyszne ciasteczka z ciasta parzonego, chrupkie na wierzchu, a w środku mięciutkie. Najsmaczniejsze są ciepłe i posypane cukrem pudrem, ale również smakują z gorącą czekoladą. Składniki: 250 ml wody 3 jajka 2 łyżki cukru 30 g masła szczypta soli cukier puder do posypania olej do smażenia Wodę gotujemy(...)masłem, solą i cukrem. Gdy masło się rozpuści, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, aż ciasto zacznie odchodzić od garnka. Do ciasta stopniowo dodajemy jajka, cały czas miksując. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. W głębokim garnku rozgrzewamy olej i wyciskamy na niego porcje ciasta, tworząc długie paski. Smażymy na złoto-brązowy kolor
Pyszności Słodkościodstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Dwa całe jajka i dwa żółtka ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy do wyrośniętego zaczynu pozostałą przesianą mąkę i resztę ciepłego mleka. Ciasto zagniatamy i bardzo dokładnie wyrabiamy. Gdy ciasto zacznie odstawać od ręki, stopniowo dodajemy stopione ciepłe masło i szczyptę soli. Ciasto przykrywamy ściereczką i na pół godziny odstawiamy(...)ciepłe miejsce. Stolnicę posypujemy mąką, ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm, kroimy na kwadraty o boku 10 cm. Każdy kwadrat przecinamy na dwa trójkąty. Na trójkąty kładziemy kawałek czekolady i zwijamy ciasto na kształt rogalików. Układamy je na natłuszczonej blaszce i zostawiamy je na 15 minut do wyrośnięcia. Rogaliki smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy
Pyszności SłodkościDługo zbierałam się by zrobić to ciasto. Naczytałam się przepisów. I sama nie wiedziałam, gdzie tkwi sekret, poza kolorem. Niby banalne ciacho, ale ..zawsze jest jakieś ale. Gdy się jednak człowiek przemoże, to okazuje się, że wcale nie było tak źle. Zatem polecam spróbować, każdemu kto się jeszcze waha. Udało się mi, to uda się i wam! : ) Smakowe! Pięknie się(...)składniki i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Płynne ciacho dzielimy na dwie części. Każdy blat pieczemy osobno. Piekarnik nastawić na 180 stopni. Tortownicę 24 cm przygotować do przelania ciasta. Nim się to uczyni należy rozpuścić łyżeczkę sody w łyżce octu jabłkowego i wymieszać z porcją ciasta. którą będzie się piekło pierwszą. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec
Karczma Honoriettyznalazłam jakiś przepis. Upiekłam faworki i nie byłam zadowolona. Moje oczekiwania były trochę inne. To nie wina przepisu. Zmodyfikowałam go i efekt był o wiele lepszy. Do podstawowego ciasta dodałam trochę masła, Takie odchudzone faworki smakują też pysznie, choć myślę, że niektórzy się ze mną nie zgodzą i będą woleli te smażone na tłuszczu. Ale jak ktoś jest na diecie(...)przyrządzania: Żółtka wymieszać z solą, cukrem waniliowym i kwaśną śmietaną. Dodać przesianą mąkę, spirytus, ekstrakt waniliowy i miękkie masło. Zagnieść i wyrobić gładkie ciasto, na koniec wybić dobrze wałkiem, aż pojawią się pęcherzyki powietrza albo przepuścić 2 - 3 razy przez maszynkę do mielenia mięsa. Ciasto zawinąć w folię, włożyć do lodówki na 1 godzinę
Zakątek rozkoszy kulinarnychCzosnek i pietruszka - połączenie doskonałe, do tego drożdżowa bułeczka, trio idealne! Składniki: *Ciasto: 400 g mąki pszennej 10 g drobnego cukru szczypta soli 10 g drożdży świeżych 260 g mleka 30 g roztopionego masła lub margaryny *Farsz: ok.8 dużych ząbków czosnku natka pietruszki (dużo) 4-6 łyżek oliwy lub oleju *Dodatkowo: mleko do posmarowania bułeczek Wykonanie: Robimy rozczyn(...)mąki i cukru, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż drożdże trochę podrosną. Następnie do miski wsypujemy mąkę, mleko, resztę cukru, masło i wyrośnięty rozczyn i dobrze wyrabiamy ciasto. Ciasto musi być elastyczne i dobrze wyrobione. Odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość. Robimy farsz. Czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę lub drobno
Piekę, bo lubięDzięki temu, że ciasto spiralnie, gęsto ponacinałam, fajny kształt i wzór chlebka po upieczeniu uzyskałam. Czosnek niedźwiedzi i pieprz nadał smaku ciekawego, bardzo smakowitego. Skórka po ukrojeniu wyszła falująca i bardzo chrupiąca. Składniki: 40 g świeżych drożdży, 3 płaskie łyżeczki soli, 300 ml ciepłej wody, ½ łyżeczki cukru, 200 g mąki żytniej, 350 g mąki pszennej(...)wodą. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min do wyrośnięcia. Następnie dodajemy czosnek niedźwiedzi, pieprz i pozostałą część mąki. Wyrabiamy ciasto na chleb tak długo, aż będzie sprężyste, gładkie, ale delikatnie będzie przyklejać się do dłoni. W zależności od potrzeby dodajemy trochę mąki lub wody. Z ciasta formułujemy kulę, układamy
Moniki Smakołykipewno jeszcze nie raz do nich wrócę. Wspaniałe, puszyste i delikatne, na następny dzień jeszcze smaczniejsze niż zaraz po upieczeniu. Z podanego przepisy wyszło mi 30 pączków. Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 70 g cukru 20 g drożdży świeżych lub 10 g drożdży suchych ½ łyżeczki soli 3 jajka 80 g roztopionego masła lub margaryny 250 ml śmietanki kokosowej(...)pączków: Masło lub margarynę rozpuścić i wystudzić. Do mąki dodać drożdże (jeżeli są świeże zrobić wcześniej rozczyn), przestudzone masło, sól, cukier, jajka, śmietankę, cukier i zagnieść gładkie i jednolite ciasto. Cisto będzie dość luźne, ale w miarę możliwości nie dosypywać mąki do ciasta. Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 – 2 godziny w ciepłe miejsce
Na słodko lub wytrawniechce mi się nic robić. LABA. Czy ja ciągle muszę coś robić? Nie muszę..., ale coś bym zjadła chociażby z nudów. Przypomniało mi się, że w lodówce mam ciasto francuskie. Otwieram ... myślę dziwne to ciasto. Wreszcie eureka, to ciasto filo. Zapomniałam o nim. I znów zagwozdka. Mhm... zrobić na słodko, czy może zostawić na coś wytrawnego. Jednak ochota na słodkie(...)była większa, więc zdecydowałam zrobić cygara z ciasta filo z nutellą. Lubię mieć dużo produktów " pod ręką", bo zawsze można coś wyczarować. Przepis ze zdjęciami krok po kroku . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). CZYTAJ
Przepisy Aleksandry