ciasto - 164325 przepisów (strona:3307/10955)

Chleb piernikowy z orzechami laskowymi 189

Już w XIV wieku za sprawą piekarza Niclosa Czana pojawiły się pierwsze wzmianki o piernikach. Legendy mówią, że powstały przez przypadek. Do mąki i miodu, czyli składników popularnego ciasta zwanego miodownikiem, omyłkowo dodano przyprawy korzenne. Pierniki to nie tylko ciasta i ciasteczka. Piernikowy może być też chleb, a aromatu dodadzą mu orzechy laskowe. Składniki 250 g mąki pełnoziarnistej(...)uprażyć, aby zeszła skórka. W dużej misce mieszamy suche składniki - mąkę, przyprawę do piernika, cynamon, suche drożdże, cukier trzcinowy lub ksylitol, sól i posiekane orzechy. Dodajemy wodę i wrabiamy ciasto, które powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od dłoni. Ciasto umieszczamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut. Po tym czasie z ciasta formujemy dowolny

My Chcemy Jeść
Pierogi z kapustą i grzybami 198

Tradycyjne polskie pierogi z kapustą i grzybami- nie tylko na Wigilijny stół. Farsz jest doskonały do łazanek, pasztecików, krokietów czy naleśników. Składniki na ciasto na ok. 35 pierogów: 35 dkg mąki pszennej płaska łyżeczka soli 2 żółtka 150 ml ciepłej wody łyżka masła ( wersja postna - olej lub masło roślinne) Farsz: 40 dkg kapusty kiszonej 15-20 g suszonych grzybów(...)grzybami. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju i dodać kapustę. Smażyć, aż kapusta lekko się przyrumieni. Doprawić do smaku o ostudzić. W tym czasie przygotować ciasto. Połączyć wszystkie składniki na stolnicy, wyrobić elastyczne ciasto i przykryć ogrzanym talerzem. Rozwałkować na cieniutki placek i wykrawać szklanką koła, nakładać po łyżeczce zimnego farszu, sklejać i gotować w lekko

Maślane ciasteczko
Piernikowe pralinki z kaszy jaglanej + pierwsze urodziny bloga! 219

przede wszystkim podszkoliłam swój warsztat. Teraz gotowanie idzie mi o wieelee, wieeele sprawniej i nie robię (aż!...) takiego bałaganu. ;) Kiedyś nie pomyślałabym, że uda mi się upiec np. ciasto z kaszy jaglanej, czy ciasteczka z ryżu. Chociaż nie zawsze wszystko wychodziło tak jak chciałam, to wiele z umieszczonych tutaj przepisów powtarzam na co dzień. Dziękuję za każdy miły komentarz(...)paniki i zrezygnowania, a potem... olśnienie! No przecież - bajaderki! ... lub przynajmniej coś w stylu bajaderek ;)  Nigdy przedtem nie robiłam, ale nie pozostało mi nic innego... Podaję przepis na ciasto, które pierwotnie miało być babeczkami, a które przemieniło się w bardzo smaczne i dietetyczne pralinki. Ciasto wystarczy upiec w dowolnej formie, a po przestudzeniu drobno pokruszyć z dodatkami, uformować

Kuchnia Ellie
#5. Francuskie grzyby atomowe 174

Zapomniałam o cieście francuskim, które się trochę za bardzo rozmroziło i powstała z niego jednolita kostka.. I co teraz? Wałka nie ma, a coś z ciasta trzeba zrobić. Wykroiłam z bryły ciasta małym kieliszkiem małe okrągłe ciasteczka, włożyłam do piekarnika, patrzę, a tu wyrastają takie małe grzybki ;). Z błyskawiczną masą czekoladową wyszły przepyszne ;). Błyskawiczne francuskie ciasteczka z maślaną masą(...)czekoladową Składniki:  Opakowanie ciasta francuskiego 100 g gorzkiej czekolady 2 duże łyżki miękkiego masła 1 łyżka cukru pudru Przygotowanie: Ciasto francuskie (jeżeli w grubych płatach - zlepiamy smarując kolejne wodą; jeżeli wałkowane - składamy kilkukrotnie, smarując wodą warstwy, do grubości ok. 1,5 cm) - wycinamy małym kieliszkiem okrągłe ciastka, rozkładamy na blasze, smarujemy wodą i posypujemy cukrem. Pieczemy

Kuchnia w szuwarach
Krajanka piernikowa, czyli pierniki bez foremek 320

Krajanka piernikowa to pomysł na domowe pierniki, które możecie przygotować dosłownie kilka dni przed samymi świętami. Do ich przyrządzenia nie potrzebujemy żadnych foremek. Wystarczy z ciasta uformować wałek i pociąć go na mniejsze części. Poniższe pierniczki są miękkie, puszyste i mocno wciągające :) Składniki na 2 blaszki: 300 g mąki pszennej tortowej 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej  100 g zwykłego(...)ostudzić. Mąkę pszenną i żytnią wymieszać z sodą oczyszczoną i solą, np. za pomocą trzepaczki. Następnie do przygotowanej mąki wlać masę z rondelka. Całość wymieszać, np. za pomocą miksera. Ciasto po wyrobieniu będzie lekko się kleić. Przygotowane ciasto przełożyć do miski, przykryć folią i wstawić na całą noc do lodówki. Na drugi dzień masę podzielić na dwie części (ciasto będzie

Ugotować
szybkie pierniczki 997

rozpuszczą i połączą ze sobą, zastawiamy z ognia i studzimy. Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą, dodajemy jajko oraz przestudzoną masę z masła i miodu. Wszystko wieszamy i zagniatamy ciasto (może się kleić). Następnie przekładamy na stolnicę, delikatnie podsypujemy mąką. Wałkujemy na ok. 3 mm grubości i wykrawamy dowolne kształty. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez

Domowy Smak Jedzenia
Uszka z kapustą i grzybami oraz najlepsze ciasto na uszka 210

przygotowaniu a o stokroć lepsze niż te z sklepu. Polecam serdecznie, szczególnie, że już za moment podam Wam przepis na najlepszy Wigilijny barszcz! Składniki (na 40 uszek): Ciasto: 220 gram mąki pszennej 110 ml gorącej wody 30 gram masła 1/2 łyżeczki soli Farsz z kapustą kiszoną i suszonymi grzybami: 1/2 porcji z tego przepisu na kapustę z grzybami(...)żurawiną Farsz przygotowujemy według podanego przepisu, dzień lub nawet dwa dni wcześniej, będzie najsmaczniejszy. Masło rozpuszczamy. Do przesianej mąki dodajemy sól, gorącą wodę, rozpuszczone masło i wyrabiamy gładkie ciasto przez kilka minut (około 5-6). Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie dzielimy przygotowane ciasto na 3-4 części. Każdą część wałkujemy cienko i wykrawamy

Mango Papaja
Pączki budyniowo-piernikowe 242

dłuższego czasu..a jak już zobaczyłam w telewizji w programie Przepis dnia...musiałam zrobić...no i zrobiłam..zaciekawił mnie dodatek cynamonu, przyprawy do piernika no i ugotowanego budyniu do ciasta...Pączki wyszły pyszne..polecam..ja swoje  zrobiłam z wiśniami.. Przepis na takie  pączki i filmik można zobaczyć  tutaj .  1  kg mąki 200 g masła(...)rondelku, dodać 1/2 szkl. mleka i razem podgrzać. Do mąki cynamon i przyprawę do piernika. Następnie dodać, budyń i masło z mlekiem oraz zaczyn i utarte żółtka z cukrem.Zagniatamy ciasto do uzyskania jednolitej masy (ciasto musi odchodzić od dłoni i miski). Na koniec dodać 2 łyżki spirytusu. Odstawić na 1 godzinę pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Ciasto rozwałkować

Moje domowe kucharzenie
Czekoladowo-orkiszowa tarta z figami 230

Kruche na orkiszowej mące ciasto...mega czekoladowa masa z kremowym serkiem, smaku dopełniają figi i winogrona, hawajska sól zielona to kropka nad 'i " w tym deserze.  Słodkość która zachwyci każdego łasucha! Może i dla  niektórych wyda się  prosta, ale o to chodzi, czasem te proste bywają......najlepsze. Warto spróbować. Składniki: Ciasto na formę(...)ewentualnie mascarpone lub ricotty   30 dag gorzkiej czekolady 60% zawartości kakao 1/2 szklanki cukru pudru 4-5 figi garść ciemnego winogrona sól hawajska-zielona do posypania Sposób wykonania: Ciasto: Wszystkie składniki ciasta zagniatamy razem, wylepiamy spód i boki natłuszczonej formy do tarty, przykrywamy papierem do pieczenia, wsypujemy suchy groch-obciążamy, pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180*c około

Wanilia i Kardamon
Kolakakor – szwedzkie karmelowe ciasteczka 198

łyżeczka sody oczyszczonej Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem mikserem na białą masę.  Dodajemy syrop lub miód oraz mąkę wymieszaną z sodą. Mieszamy lub miksujemy do momentu, aż otrzymamy ciasto jak na kruszonkę.  Ciasto dzielimy na 4 części i z każdej z nich formujemy rulonik o długości ok. 20 cm (tak jak szerokość blaszki mniej więcej)  Rulony(...)ciasta układamy obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczamy palcami.  Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy ok. 15-18 minut, aż ciasto będzie złote.   Po tym czasie wyjmujemy blaszkę z pieca i ostrym nożem kroimy gorące ciasto na paski (ukośne lub prostokątne).  Blaszkę wsuwamy z powrotem do piekarnika (już

bistro mama
Budyniowiec na ciasteczkach 223

Jest to ciasto bez pieczenia, budyniowy przysmak. Warstwa pierwsza – ciastka pokruszyć, masło roztopić dodać czekoladę, podgrzewać tak długo, aż czekolada się rozpuści. Dodać kakao, rodzynki, orzechy pokruszone ciastka i dżem, dokładnie wszystko wymieszać. Rozłożyć masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Masę lekko przygnieść i wstawić do lodówki na godzinę. Warstwa druga – ugotować budyń z dwóch paczek. Odstawić(...)wrzącej wody i odstawić tak długo, aż zacznie tężeć. Gęstniejącą galaretkę wymieszać z zimnym budyniem. Najlepiej użyć malaksera, blendera lub thermomix. Musi być dokładnie rozmieszane , następnie rozłożyć na górze ciasta. Wstawić do lodówki. Blaszka o rozmiarach

Kuchnia Pokoleń
Karpatka czekoladowa 683

Coś dla czekoladożerców - karpatka w wersji czekoladowej. Dla mnie bajka, ale przyznaję, że nie jestem obiektywna, bo od lat karpatka jest moim ulubionym ciastem. A Ty którą wersję wolisz? Tradycyjną czy w nowej, czekoladowej odsłonie? Przepis na tradycyjną karpatkę znajdziesz tutaj . Składniki: Ciasto: 1 szklanka wody 125 g masła lub margaryny 5 jajek 1 szklanka mąki (odjąć 2 łyżki(...)czubate łyżki mąki ziemniaczanej 4 czubate łyżki mąki pszennej 2 łyżki kakao 2 żółtka 1 kostka (200 g) miękkiego masła 1 opakowanie cukru waniliowego 80 g czekolady deserowej Przygotowanie: Ciasto: Zagotować wodę z masłem, dodać mąkę wymieszaną z kakao i energicznie mieszać np. drewnianą łyżką rozcierając masę. Gdy zgęstnieje i zacznie odchodzić od ścianek naczynia zestawić garnek z ognia

Domowa Cookierenka Agi
Drożdżowe bułeczki cynamonowe 173

wystarczy... Bardzo się pomyliłam ;)  Teraz robię już całą partię i na drugi, czy trzeci dzień wrzucam na chwilę do mikrofalówki - są jak prosto wyjęte z pieca :) SKŁADNIKI Na ciasto: 700 g mąki pszennej 70 g cukru 1/2 łyżeczki soli 21 g drożdży instant (lub drugie tyle świeżych) 100 g masła 400 ml mleka 1 jajko    Na nadzienie(...)masła 100 g brązowego cukru 2 czubate łyżeczki cynamonu kilka kropelek aromatu waniliowego Dodatkowo 1 jajko do posmarowania PRZYGOTOWANIE Przygotowujemy ciasto- mieszamy w misce mąkę, cukier, sól oraz drożdże. Masło roztapiamy i mieszamy z mlekiem i jajkiem. Wlewamy wszystko stopniowo do mąki i mieszamy. Następnie zagniatamy ciasto. Dzielimy na pół i każdą część wyrabiamy (oprószamy ręce i ciasto mąką

Moje Kuchenne Rewelacje
Mleko i ser z łubinu oraz niezwykłe pierogi 217

zagotować. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień, gotujemy około 1 godziny często mieszając.  Tak powstały serek przecedzić na durszlaku wyłożonym gazą. Odstawiamy do osączeni a pozostałej wody w serku. Ciasto 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki łubinowej 3 łyżki oleju 1,5 szklanki ciepłego mleka łubinowego farsz 0,5 kg serka łubinowego 200 g boczku wędzonego 1 duż a cebulę(...)zeszklić cebulę. Do serka dodajemy przeciśnięte przez praskę ugotowane ziemniaki, przestygnięty boczek cebulę, jajko oraz pokrojony drobniutko czosnek. Przyprawiamy przyprawami dokładnie łącząc składniki farszu odstawiamy. Z podanych składników wyrobić ciasto na pierogi. Na stolnicy rozwałkowujemy placek ciasta, szklanką wykrawamy krążki, nakładamy łyżeczką farsz z serka łubinowego, sklejamy pierogi. Gotujemy pierogi w osolonej wodzie wykładamy na talerz łyżką cedzakową,  polewając

kgwjanczewo
Ozdoby z masy solnej 360

ciekawość Stasia ” a jaki kolor wyjdzie jak połączę ten i ten” jest nieposkromiona. Ale malujemy. I tak dwie niedziele z rzędu robiliśmy dekoracje z masy solnej. Na ciasto : Szklanka mąki pszennej Szklanka soli 125 ml wody ( jeśli masa nie będzie się kleić dolać jeszcze wody) Składniki umieścić w misce, wyrobić do połączenia i gotowe. Stolnicę podsypać mąką(...)gotowej masy wycinać dowolne kształty : u nas gwiazdki, choinki, skarpetki, serduszka i dzwonki. Jeśli chcecie dekorować np. pestkami z jabłek to należy to robić przed wysuszeniem ciasta – wystarczy powtykać pestki w ciasto. Jeśli chcecie malować to według mnie lepiej już na przesuszonym cieście. Ciasto można suszyć w piekarniku w niskiej temperaturze 50-70 stopni przez około

Niebieski kubek z kawa

Proponowane wyszukiwania