przygotowaniu a o stokroć lepsze niż te z sklepu. Polecam serdecznie, szczególnie, że już za moment podam Wam przepis na najlepszy Wigilijny barszcz! Składniki (na 40 uszek): Ciasto: 220 gram mąki pszennej 110 ml gorącej wody 30 gram masła 1/2 łyżeczki soli Farsz z kapustą kiszoną i suszonymi grzybami: 1/2 porcji z tego przepisu na kapustę z grzybami(...)żurawiną Farsz przygotowujemy według podanego przepisu, dzień lub nawet dwa dni wcześniej, będzie najsmaczniejszy. Masło rozpuszczamy. Do przesianej mąki dodajemy sól, gorącą wodę, rozpuszczone masło i wyrabiamy gładkie ciasto przez kilka minut (około 5-6). Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie dzielimy przygotowane ciasto na 3-4 części. Każdą część wałkujemy cienko i wykrawamy
Mango Papajadłuższego czasu..a jak już zobaczyłam w telewizji w programie Przepis dnia...musiałam zrobić...no i zrobiłam..zaciekawił mnie dodatek cynamonu, przyprawy do piernika no i ugotowanego budyniu do ciasta...Pączki wyszły pyszne..polecam..ja swoje zrobiłam z wiśniami.. Przepis na takie pączki i filmik można zobaczyć tutaj . 1 kg mąki 200 g masła(...)rondelku, dodać 1/2 szkl. mleka i razem podgrzać. Do mąki cynamon i przyprawę do piernika. Następnie dodać, budyń i masło z mlekiem oraz zaczyn i utarte żółtka z cukrem.Zagniatamy ciasto do uzyskania jednolitej masy (ciasto musi odchodzić od dłoni i miski). Na koniec dodać 2 łyżki spirytusu. Odstawić na 1 godzinę pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Ciasto rozwałkować
Moje domowe kucharzenieKruche na orkiszowej mące ciasto...mega czekoladowa masa z kremowym serkiem, smaku dopełniają figi i winogrona, hawajska sól zielona to kropka nad 'i " w tym deserze. Słodkość która zachwyci każdego łasucha! Może i dla niektórych wyda się prosta, ale o to chodzi, czasem te proste bywają......najlepsze. Warto spróbować. Składniki: Ciasto na formę(...)ewentualnie mascarpone lub ricotty 30 dag gorzkiej czekolady 60% zawartości kakao 1/2 szklanki cukru pudru 4-5 figi garść ciemnego winogrona sól hawajska-zielona do posypania Sposób wykonania: Ciasto: Wszystkie składniki ciasta zagniatamy razem, wylepiamy spód i boki natłuszczonej formy do tarty, przykrywamy papierem do pieczenia, wsypujemy suchy groch-obciążamy, pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180*c około
Wanilia i Kardamonletniej wody 1.1/2 szklanki otrębów Wykonanie: Do misy wsypuje mąkę żytnią ( przesiewam ją najpierw), wsypuje drożdże instant, mieszam. Wlewam letnią wodę i wsypuje otręby żytnie. Wyrabiam ciasto, zostawiam do wyrośnięcia na około 3 godziny. Ciasto mamy lepiące ale to nic , podsypujemy lekko mąką. Formę keksówkę (o wymiarach 12 cm x 22 cm) obsypujemy mąką i przekładamy(...)ciasto które wyrabiamy po 3 godzinach jeszcze raz. Ciasto wyrasta koło godziny teraz. Zwilżamy rękoma ciasto na wierzchu, wstawiamy do pieca, pieczemy w 200 stopniach koło 35-40 minut, smacznego
Różowa kuchniałyżeczka sody oczyszczonej Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem mikserem na białą masę. Dodajemy syrop lub miód oraz mąkę wymieszaną z sodą. Mieszamy lub miksujemy do momentu, aż otrzymamy ciasto jak na kruszonkę. Ciasto dzielimy na 4 części i z każdej z nich formujemy rulonik o długości ok. 20 cm (tak jak szerokość blaszki mniej więcej) Rulony(...)ciasta układamy obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczamy palcami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy ok. 15-18 minut, aż ciasto będzie złote. Po tym czasie wyjmujemy blaszkę z pieca i ostrym nożem kroimy gorące ciasto na paski (ukośne lub prostokątne). Blaszkę wsuwamy z powrotem do piekarnika (już
bistro mamaJest to ciasto bez pieczenia, budyniowy przysmak. Warstwa pierwsza – ciastka pokruszyć, masło roztopić dodać czekoladę, podgrzewać tak długo, aż czekolada się rozpuści. Dodać kakao, rodzynki, orzechy pokruszone ciastka i dżem, dokładnie wszystko wymieszać. Rozłożyć masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Masę lekko przygnieść i wstawić do lodówki na godzinę. Warstwa druga – ugotować budyń z dwóch paczek. Odstawić(...)wrzącej wody i odstawić tak długo, aż zacznie tężeć. Gęstniejącą galaretkę wymieszać z zimnym budyniem. Najlepiej użyć malaksera, blendera lub thermomix. Musi być dokładnie rozmieszane , następnie rozłożyć na górze ciasta. Wstawić do lodówki. Blaszka o rozmiarach
Kuchnia PokoleńCoś dla czekoladożerców - karpatka w wersji czekoladowej. Dla mnie bajka, ale przyznaję, że nie jestem obiektywna, bo od lat karpatka jest moim ulubionym ciastem. A Ty którą wersję wolisz? Tradycyjną czy w nowej, czekoladowej odsłonie? Przepis na tradycyjną karpatkę znajdziesz tutaj . Składniki: Ciasto: 1 szklanka wody 125 g masła lub margaryny 5 jajek 1 szklanka mąki (odjąć 2 łyżki(...)czubate łyżki mąki ziemniaczanej 4 czubate łyżki mąki pszennej 2 łyżki kakao 2 żółtka 1 kostka (200 g) miękkiego masła 1 opakowanie cukru waniliowego 80 g czekolady deserowej Przygotowanie: Ciasto: Zagotować wodę z masłem, dodać mąkę wymieszaną z kakao i energicznie mieszać np. drewnianą łyżką rozcierając masę. Gdy zgęstnieje i zacznie odchodzić od ścianek naczynia zestawić garnek z ognia
Domowa Cookierenka Agiwystarczy... Bardzo się pomyliłam ;) Teraz robię już całą partię i na drugi, czy trzeci dzień wrzucam na chwilę do mikrofalówki - są jak prosto wyjęte z pieca :) SKŁADNIKI Na ciasto: 700 g mąki pszennej 70 g cukru 1/2 łyżeczki soli 21 g drożdży instant (lub drugie tyle świeżych) 100 g masła 400 ml mleka 1 jajko Na nadzienie(...)masła 100 g brązowego cukru 2 czubate łyżeczki cynamonu kilka kropelek aromatu waniliowego Dodatkowo 1 jajko do posmarowania PRZYGOTOWANIE Przygotowujemy ciasto- mieszamy w misce mąkę, cukier, sól oraz drożdże. Masło roztapiamy i mieszamy z mlekiem i jajkiem. Wlewamy wszystko stopniowo do mąki i mieszamy. Następnie zagniatamy ciasto. Dzielimy na pół i każdą część wyrabiamy (oprószamy ręce i ciasto mąką
Moje Kuchenne RewelacjePyszne ciasto, z kawałkami orzechów włoskich i laskowych, z dodatkiem topinamburu. W formie tortu, w stylu, ostatnio popularnym, naked cake. Przełożony kremem czekoladowym, na bazie gorzkiego kakao i wiórków czekoladowych. Pomysł na świąteczne ciasto, w nieco mniej tradycyjnym wydaniu. Polecam :) Składniki na ciasto: 3 duże jajka 125 ml oleju 200 g brązowego cukru 125 g mielonych migdałów 200 g mąki(...)olej, mielone migdały i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Do masy dodać orzechy i topinambur, delikatnie wymieszać. Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Dokładnie wystudzić i przekroić na 2 blaty. Masa czekoladowa: 250 ml śmietany 30% 250 g mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru
Domowa cukiernia Ewyzagotować. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień, gotujemy około 1 godziny często mieszając. Tak powstały serek przecedzić na durszlaku wyłożonym gazą. Odstawiamy do osączeni a pozostałej wody w serku. Ciasto 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki łubinowej 3 łyżki oleju 1,5 szklanki ciepłego mleka łubinowego farsz 0,5 kg serka łubinowego 200 g boczku wędzonego 1 duż a cebulę(...)zeszklić cebulę. Do serka dodajemy przeciśnięte przez praskę ugotowane ziemniaki, przestygnięty boczek cebulę, jajko oraz pokrojony drobniutko czosnek. Przyprawiamy przyprawami dokładnie łącząc składniki farszu odstawiamy. Z podanych składników wyrobić ciasto na pierogi. Na stolnicy rozwałkowujemy placek ciasta, szklanką wykrawamy krążki, nakładamy łyżeczką farsz z serka łubinowego, sklejamy pierogi. Gotujemy pierogi w osolonej wodzie wykładamy na talerz łyżką cedzakową, polewając
kgwjanczewociekawość Stasia ” a jaki kolor wyjdzie jak połączę ten i ten” jest nieposkromiona. Ale malujemy. I tak dwie niedziele z rzędu robiliśmy dekoracje z masy solnej. Na ciasto : Szklanka mąki pszennej Szklanka soli 125 ml wody ( jeśli masa nie będzie się kleić dolać jeszcze wody) Składniki umieścić w misce, wyrobić do połączenia i gotowe. Stolnicę podsypać mąką(...)gotowej masy wycinać dowolne kształty : u nas gwiazdki, choinki, skarpetki, serduszka i dzwonki. Jeśli chcecie dekorować np. pestkami z jabłek to należy to robić przed wysuszeniem ciasta – wystarczy powtykać pestki w ciasto. Jeśli chcecie malować to według mnie lepiej już na przesuszonym cieście. Ciasto można suszyć w piekarniku w niskiej temperaturze 50-70 stopni przez około
Niebieski kubek z kawakiszoną kapustą. Mój mąż stwierdził, że było to danie niecodzienne, ale bardzo smaczne. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, ale na zimno jako zamiennik kanapki też są dobre. Składniki: na ciasto: 500 g mąki pszennej 30 g drożdży 3 łyżki masła 2 jajka 1 szklanka ciepłego mleka łyżeczka cukru płaska łyżeczka soli na nadzienie: 3 kaszanki 200 g kiszonej kapusty(...)przesiać do dużej miski. Na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć tam drożdże, zasypać cukrem i wlać odrobinę mleka. Odstawić na kilka minut. Następnie dodać resztę mleka, jajka i sól. Wyrabiać ciasto powoli dolewając roztopione i wystudzone masło. Wyrobione ciasto odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, przykrywając miskę ściereczką. W tym czasie przygotować farsz: na rozgrzany olej wrzucić cebulę pokrojoną
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSKŁADNIKI Na ciasto 600 g mąki 1 jajko 250 ml gorącej wody 1 łyżka oliwy z oliwek sól Na nadzienie 200 g białego tłustego sera 1 łyżka śmietany pół cebuli 200 g szynki 2 łyżki tartego sera typu Parmezan lub Grana Padano gałka muszkatałowa sól Na okrasę 100 g wędzonego boczku 2 łyżki oleju(...)oliwy SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Najpierw ciasto : zagotować 250 ml wody i odstawić na 10 minut. Po upływie tego czasu wyspać mąkę na stolicę dodać 1 jajko, łyżkę oliwy z oliwek , płaską łyżeczkę soli, gorącą wodę i wyrobić ciasto. Uformować kulę, owinąć przezroczystą folią kuchenną i włożyć do lodówki na 30 minut. W tym czasie posmażyć cebule i zmielić razem
zielonacukinkaZnajdziecie tam przepiękne, już trochę świąteczne zdjęcia owych ciasteczek i możecie pochwalić się fotką w komentarzu. Takich perypetii nie miałam chyba z żadnymi ciastkami ;p Pierwszy raz rozwałkowywałam ciasto bez podsypki z mąki a na papierze do pieczenia. Na początku przesuwało mi się czy zaginało, ale potem już jakoś poszło. I to nawet fajny sposób ;) Dodatkowo z grubego ciasta(...)mielonego imbiru (piekłam z 1 i ledwo go czuć) Masło należy wyciągnąć wcześniej żeby zmiękło i pokroić w kosteczki. Suche składniki wsypujemy do miski. Dodajemy masło i jajka. Zagniatamy ciasto do uzyskania gładkiej masy. Ciasto rozwałkowujemy na grubość kilku milimetrów. Ślicznie prezentują się ciastka w plecioną kratkę, ale wykonanie jest dość czasochłonne. Rozwałkowane ciasto należy pociąć na paski
W kuchni bez szafek