Najlepsze bułki jakie "wyszły" z mojego piekarnika. Powstały zupełnie przez przypadek. Inspirację zaczerpnełam z bloga Adama Piekarza. Inspiracją nie jest konkretny przepis, a raczej sposób przygotowania ciasta na bułki. A ciasto wg zaleceń przygotowałam metodą 2- fazową z tzw. podmłodą. Bułeczki są absolutnie genialne. Fakt, przygotowanie ich zajmuje trochę więcej czasu, ale efekt jest nieporównywalny. Bułki są cudownie chrupiące(...)faza: podmłoda orkiszowa. 100 g mąki orkiszowej jasnej wymieszaj ze 100 g wody i 0,5 łyżeczki drożdży. Przykryj i odstaw na 2 godziny do fermentacji II faza: ciasto właściwe. Wszystkie składniki wymieszaj razem z podmłodą i odstaw, by całe ciasto przefermentowało zagnieć celem pozbycia się gazów fermentacyjnych i ponownego napowietrzenia, a następnie uformuj walec. Ułóż go na podsypce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!łyżki świeżego tymianku 2 łyżki sezamu do posypania Pokrój cukinię w paski, posól o dstaw na 30 minut. Po tym czasie odciśnij nadmiar wody. Z podanych składników na ciasto zarób elastyczne ciasto drożdżowe. Zacznij z mniejszą ilością wody, dodawaj wedle potrzeby. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie złóż ciasto w kopertę i odstaw na 10 minut(...)Rozwałkuj ciasto w prostokąt. Rozłóż odciśnięte paski cukini, pokrojoną w kostkę pieczoną dynię i kiełbasę. Całość posyp oregano i zwiń w rulon. Pokrój na 2 cm kawałki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem. Przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut. Nagrzej piekarnik do 250ºC na termoobieg i wstaw bułki
codojedzeniaszybkie bułeczki zarówno na pyszny podwieczorek, jak i słodkie śniadanie. Są popularne i bardzo lubiane na Wyspach Brytyjskich. Podaje się je podczas tzw. tea time . Tradycyjnie w cieście można znaleźć także suszone owoce, np. rodzynki lub żurawinę. Wczoraj zakupiłam mąkę kukurydzianą, a po chlebku dyniowym pozostał mi caaały słoik gęstego p ur é e . No i jak tu się powstrzymać(...)przed ich wykorzystaniem? :D Tak więc postanowiłam poszperać coś niecoś w internecie i poszukać jakichś inspiracji... znajdowałam przepisy na różnorakie ciasta, muffinki, placuszki i inne cuda, aż w końcu... tak, to jest to! Dyniowe bułeczki - bez użycia drożdży i bez zakwasu. W wersji ekspresowej. To scones - okrągłe ,,ciastka" z mąki, masła, mleka i proszku do pieczenia. W oryginalnym przepisie
Kuchnia Elliecukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy olej i miksujemy. Następnie dodajemy jabłka, mąkę wymieszaną z sol, cynamonem, kardamonem oraz proszkiem do pieczenia, całość mieszamy przy pomocy szpatułki. Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierowymi papilotkami foremki na muffinki. Pieczemy w 180 st. C przez
Domowy Smak JedzeniaKtóż z nas nie lubi pierogów. Moje ulubione to oczywiście ruskie oraz z kiszoną kapustą. A dzisiaj na blogu pierogi jaglane z twarogiem i dodatkiem oscypka. Smacznego! Ciasto: 3 szklanki mąki, najlepiej poznańskiej 1 jajko 2-3 łyżki oleju łyżeczka soli 2/3 szklanki bardzo ciepłej wody Nadzienie: 1,5 szklanki kaszy jaglanej 300 g półtłustego twarogu 150 g oscypka(...)oleju. Ostudzić. Twaróg rozdrobnić widelcem. Ser zetrzeć na grubej tarce. Dodać ostudzoną kaszę jaglaną i cebulkę. Wymieszać i dobrze doprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotować ciasto. W mące zrobić dołek, dodać jajko i dolewać porcjami wodę, mieszając. Na końcu dodać olej i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na 3-4 porcje (to zależy od ilości miejsca
Czerwień i błękitSkładniki na farsz: 350 g świeżych leśnych grzybów 1 łyżka oleju 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku pęczek natki pietruszki sól, świeżo mielony pieprz Składniki na ciasto: 1 pełna szklanka mąki 1/2 łyżki oleju szczypta soli ok. 1/2 szklanki ciepłej wody CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczynamy od przygotowania farszu: grzyby kroimy w drobną kostkę, cebulę, czosnek(...)pieprzem. Przekładamy na talerz i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 2. W misce mieszamy mąkę ze szczyptą soli. Dodajemy olej, delikatnie mieszamy łyżką. Zaczynamy powoli wlewać wodę i jednocześnie zagniatamy ciasto ręką. Może się okazać, że nie będzie potrzebne aż pół szklanki. Zagniatamy kilka minut, aż ciasto będzie jednolite i sprężyste. Przekładamy do miski, przykrywamy ciepłym talerzem (ja swój włożyłam
My Culinary Artrozum do głowy i prosi kelnerkę o gofry z bekonem. Takich rarytasów zdecydowanie nie mogliśmy odmówić ani sobie, ani Wam! Wspomniane gofry podaliśmy w dość nietypowy sposób, gdyż do ciasta dodaliśmy piwo i ser. Dodatek karmelizowanego boczku i syropu klonowego powoduje, że gofry z Gotham to istne marzenie każdego wielbiciela smacznych kalorii! DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA(...)mleko, mieszamy i doprowadzamy do letniej temperatury (ma być lekko ciepłe, ale nie gorące). Jajko wbijamy do miski, dokładnie roztrzepujemy i cały czas mieszając , powoli wlewamy letnią miksturę. 3. CIASTO (1 min) Do miski z suchym składnikami wlewamy mokre, dodajemy starty ser (chociaż możecie z niego zrezygnować, nam smakuje bardziej z jego dodatkiem) i mieszamy masę tylko do połączenia składników
Nerds Kitchenpewno fani włoskiej pizzy się ze mną nie zgodzą, ale warto zaryzykować to stwierdzenie :) Na kruchym spodzie można ułożyć dowolnie wybrane składniki, oddać się fantazji i tworzyć. Składniki na ciasto: 200g mąki pszennej 100g schłodzonego masła 1 jajko 3 łyżek zimnej wody sól Sposób wykonania: Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy do niej pokrojone na kawałki masło, jedno jajko, 3 łyżki(...)zimnej wody i sól. Składniki ugniatamy w kulę i otaczamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na ok. 1-2 godziny, aby ciasto się schłodziło. Następnie wałkujemy ciasto i wkładamy do okrągłej formy na tartę, którą wcześniej smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Za pomocą widelca równomiernie nakłuwamy spód. Wysypujemy na niego suchą fasolę lub groch, by zapobiec wybrzuszaniu się ciasta
Kuchnia Pani Wiosnysię nim najeść... Jest leciutkie, bo bez mąki i ma doskonale wyważoną ilość cukru. Wilgotne wnętrze pokryte rumowo - czekoladową polewą to uczta dla podniebienia! Proste i szybkie w przygotowaniu ciasto robi niesamowitą furorę ilekroć pojawi się na stole. Wypróbujcie bez wahania! Ten przepis na pewno znajdzie miejsce w Waszych sercach! Składniki na ciasto: 200g mielonego maku 6 jajek 300g cukru(...)proszek do pieczenia, kokos i dokładnie wymieszać mikserem. Osobno ubić białka jajek z drugą połową cukru. Sztywną pianę przenieść delikatnie drewnianą łyżką do masy makowo - jabłkowej i lekko wymieszać. Ciasto przenieść na papier do pieczenia i równomiernie rozprowadzić na formie. Piec w temp. 160 stopni Celsjusza ok. 40 minut. Składniki na polewę: 150g cukru pudru 150g margaryny 3 łyżki mleka
Kuchnia Pani Wiosnyagrestową: 800 g agrestu 150 g cukru 3 łyżki skrobi ziemniaczanej Składniki na bezę: 3 białka 150g cukru pudru garść płatków migdałów Sposób wykonania: Dokładnie ugnieść składniki na ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową i wstawić je na 30 minut do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć na papierze do pieczenia do tortownicy. Dno ponakłuwać widelcem. Można(...)wierzch wysypać fasolę, by ciasto równo się upiekło. Piec w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku ok. 10-15 minut, aż ciasto się zrumieni. W trakcie pieczenia spodu przygotowujemy masę agrestową. Owoce dusimy z cukrem aż zmiękną. Redukujemy ilość soku. Następnie dodajemy 3 łyżki skrobi ziemniaczanej i dokładnie mieszamy. Ostudzoną masę przelewamy na spód ciasta. Na koniec przygotowujemy bezę. Ubijamy
Kuchnia Pani WiosnyKruchy spód, schłodzony sernik, dojrzałe owoce i świeża, orzeźwiająca mięta to idealne połączenie na gorące, letnie dni. Mimo iż ciasto nie wymaga pieczenia, to przy jego przygotowywaniu potrzebujemy cierpliwości, spokoju i zaangażowania. Aby przepis się udał musimy użyć przede wszystkim dobrego mleka, najlepiej naturalnego, pełnotłustego i niepasteryzowanego. Podczas gotowania uzyskamy więcej sera, a po połączeniu z resztą składników osiągniemy prawdziwy(...)doskonały smak. Naprawdę warto! Składniki na spód: 150 g herbatników 2/3 puszki masy kajmakowej Sposób wykonania: Formę na ciasto wykładamy herbatnikami i rozprowadzamy na nich lekko podgrzaną masę kajmakową. Składniki na sernik: 1 litr mleka 4 jajka 200 g śmietany 12% 200 g masła 1/3 szklanki cukru pudru Sposób wykonania: Mleko gotujemy na niskim ogniu, dodajemy do niego roztrzepane
Kuchnia Pani Wiosnysuszonymi pomidorami, czosnkiem i rozmarynem Czas przygotowania 7 godzin Proporcje na 4 duże paluchy Składniki Zaczyn: 100 g mąki pszennej typ 650 150 g wody szczypta suszonych drożdży Ciasto właściwe: 400 g mąki pszennej typ 650 2 łyżki oliwy z oliwek EV 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów 1 łyżeczka suszonych drożdży 15 g cukru 22 g soli morskiej(...)Wykonanie: Składniki zaczynu mieszamy w misce, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy co najmniej na 5 godzin. Możemy też zostawić na całą noc. Po tym czasie to zaczyny dodajemy składniki ciasta właściwego. Wyrabiamy na gładkie elastyczne ciasto, ręcznie przez 15 minut, mikserem przez 10. Pod koniec dodajemy pomidory, czosnek, parmezan i rozmaryn. Mieszamy do połączenia składników. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy
Kulinarne przygody Gatitydużej mierze na czekaniu. Zróbcie tartę z karmelizowanymi gruszkami i domowym budyniem, a staniecie się mistrzami długich dystansów, czego Wam i wszystkim Waszym bliskim szczerze życzymy… Składniki: ciasto 1,5 szklanki mąki pół kostki masła 1 jajko 2 łyżki cukru pudru szczypta soli budyń 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka 1/2 szklanki(...)Mąkę przesiewacie do miski, dodajecie sól i cukier, mieszacie. Masło kroicie w kostkę i dodajecie do mąki wymieszanej z solą i cukrem. Rozdrabniacie je palcami, mieszacie, wbijacie jajko. Wyrabiacie ciasto, owijacie je folią i wstawiacie do lodówki. Foremkę na tartę smarujecie masłem i posypujecie np. otrębami, by ciasto nie przywierało podczas pieczenia. Jajka ubijacie mikserem z cukrem. Powoli wlewacie mleko
GRUBY WAŁEKpewno nie koniec! Korzystam z jesiennych dobroci w postaci orzechów, bo według mnie, smakują teraz najlepiej. Rogaliki są kruchutkie, delikatne i mocno orzechowe. Cudeńka! Składniki: CIASTO: 2 szklanki mąki 1 żółtko 100g twarogu mielonego 150g masła 1/3 szklanki cukru NADZIENIE: 250g orzechów włoskich 1/2 szklanki śmietanki 30% 2 łyżki cukru 2 łyżki miodu 1/2 łyżeczki cynamonu 1 białko odrobina soku(...)cytryny Przygotowanie: CIASTO: Składniki ciasta umieścić w misce lub na stolnicy, zagnieść szybko w elastyczne ciasto, owinąć folią spożywczą, schłodzić około 1 godzinę w lodówce. Po tym czasie podzielić na 4 części. NADZIENIE: Orzechy zmielić w blenderze, przełożyć do niewielkiego rondelka, dodać śmietankę, cukier, sok z cytryny i gotować 10 minut często mieszając. Odstawić do przestygnięcia. Do schłodzonej masy dodać
Cakes By Kejtdokładnie rozciera. Dodaje cukier, sól i mąkę aby miało konsystencję gęstej śmietany. Odstawia do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy zaczyn wyrośnie łączy go z resztą mleka i mąką aby ciasto miało podobną konsystencję ale było tego więcej. Dokładne rozciera to drewnianą łyżką i gdy ciasto jest jednolite pozostawia do wyrośnięcia( niby powinno podwoić objętość ale ono jest dość rzadkie więc(...)wiem czy tak się stało, co prawda gdy postawiłam miskę z ciastem przy gorącej patelni to prawie mi uciekło no ale...). Następnie Mamninka (a za nią i ja) dzieli ciasto na pół i do jednej części dodaje wiśnie... a druga zostawia :-D. Smażymy je na dość głębokim tłuszczu. Na ciasto bez wiśni kładziemy plasterek jabłka posypany cynamonem. Po usmażeniu posypujemy
sierotka maRysia w kuchni