smalcu 250g śmietany marmolada pigwowa lub inna Wymieszać mąkę z miękkim masłem i smalcem, cukier, jajka i śmietanę wymieszać z drożdżami. Dodać do mąki z tłuszczem. Zagnieść ciasto.. podsypywać mąką by się nie kleiło. Ciasto odstawić na ok pół godziny, w tym czasie przygotować dwie formy do tarty lub inne formy do pieczenia i piekarnik. Ciasto wałkować(...)cienko na prostokąt o szerokości 30 cm. posmarować marmoladą, zrolować wzdłuż i kroić roladki o grubości ok 2 cm. układać na posmarowanych blaszkach niezbyt ciasno ponieważ ciasto będzie rosło. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st do uzyskania złotego koloru ok 20 min. posypać cukrem pudrem
Gotowanie jest łatweKiedy tylko zobaczyłam przepis na te ciasto, bardzo byłam ciekawa jego smaku. Na ogół sernik jaki robimy w mnie w domu to ten z rosą albo na czekoladowym cieście, są to sprawdzone przepisy, które zawsze się udają i mamy pewność, że wyjdą pyszne. Tym razem jednak zrobiłam coś innego, muszę powiedzieć, że miło mnie zaskoczył :) Trochę obawiałam się, że spód(...)będzie się rozsypywał, ale nic z tych rzeczy ! :) Dodatkowo dodatek cynamonu w cieście i skórki pomarańczowej w masie serowej nadał sernikowi bardzo fajnego smaku. źródło : wanilia i kardamon ciasto : 250 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 80 g cukru 100 g zimnego masła 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu masa serowa : 1 kg twarogu dwukrotnie zmielonego (ja użyłam waniliowego
charlotte gotujewięc postanowiłam upiec pizzę na obiad. Przepis znalazłam w jednej z gazet. Pizza wyszła mi puszysta i delikatna. Dokładnie taka jak lubię. Przepis na dwie duże pizze. Składniki na ciasto: 1 i ½ szklanki mąki pszennej 4 g suszonych drożdży ½ szklanki ciepłej wody 2 łyżki oliwy lub oleju roślinnego ½ łyżeczka cukru płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka suszonej bazylii ½ łyżeczki suszonego(...)majeranku Składniki na farsz: 20 startego sera 15 g salami 1 pomidor pasta z suszonych pomidorów sól, pieprz do smaku Sposób wykonania: Z podanych składników zagnieść jednolite i gładkie ciasto, uformować kulę, włożyć do miski i przykryć ściereczką. Pozostawić na 1 godzinę w ciepłym miejscu do podrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić. Formy do pizzy wysmarować oliwą i na każdej
Na słodko lub wytrawniekosmitów, Drożdżówa chrapie na legowisku a koty głośno domagają się jedzenia. Szybki rekonesans, mały szaber kuchni i taktyczne wycofanie się pod kocyk. W jednej ręce gorąca herbata, w drugiej ciasto. Właśnie- TO ciasto. Postało jako wypadkowa przepisu Jamiego Olivera i tego co akurat było w domu (z naciskiem na obecność marchewki). Wymieszane na szybko, z substytutami substytutów, wzorowo wyrosło(...)przeznaczenie- jakaś kulinarna siła wyższa poukładała właśnie te składniki w kuchni, po to żeby mogło powstać. Na szczęście pamiętam co tam nawrzucałam i eksperyment można powtórzyć. Macie ochotę? MARCHEWKOWE CIASTO (luźna interpretacja przepisu Jamiego Olivera z Cook with Jamie) 100g orzechów włoskich 250g marchewki (naszej!) 250g miękkiego masła 250g brązowego cukru 5 jajek (żółtka i białka oddzielnie) 1 cytryna 170g
les mirabellesKruche ciasto i delikatna piankowa warstwa serowa o delikatnym posmaku dyni tworzy pyszny jesienny sernik w sam raz do filiżanki ciepłej herbaty. Ciasto podałam na talerzyku z serii Jesień-Bogucice Do udekorowania użyłam niezawodnych jak zawsze produktów Dr.Oetker Składniki: Ciasto kruche 15 dag mąki pszennej 10 dag masła 2 łyżki cukru 1 żółtko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)szklanki cukru 1 budyń śmietankowy Pianka ze śmietanki: 1 szklanka śmietany 30% 1 galaretka pomarańczowa Prymulki Dr.Oetker Cytrynowa beza Dr.Oetker Blask pereł Dr.Oetker Sposób wykonania: Ciasto: Do mąki pszennej dodać cukier oraz żółtko i pocięte na kawałki zimne masło, wsypać proszek do pieczenia i zagnieść jednolite kruche ciasto, wylepić spód wyłożonej pergaminem tortownicy
Wanilia i Kardamonwody gazowanej - 2 jajka - 1,5 szklanki mąki - 0,5 łyżeczki p roszku do pieczenia ( można pominąć) - 3 łyżki oleju - 3 łyżki cukru - 2 duże jabłka Wszystkie składniki ciasta połączyć ze sobą ( można zmiksować). Odstawić na 10 minut. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeżeli jest za rzadkie - dodać odrobinę mąki. Obrać jabłka i pokroić w grube cząstki-plasterki. Wymieszać(...)ciastem. Ciasto ma otulać jabłuszka. Rozgrzać patelnię, delikatnie natłuścić. Kłaść po 2 łyżki ciasta z jabłkami. Smażyć do złotego koloru, odwrócić, ponownie smażyć na złoto. Jak sprawdzić czy nie jest surowy wewnątrz? Delikatnie dotknąć racuszka na środku - jak będzie sprężysty - znaczy, że jest dobry. Jak będzie bardzo miękki - zmniejszyć ogień i potrzymać jeszcze minutkę. Zdjęcia potraw są mojego autorstwa
kawawszklanceDomowe pieczywo uwielbiam najbardziej! Bułki, chleby czy drożdżówki! Składniki na ciasto: 60 dag mąki 4 dag drożdży ½ litra mleka 2 żółtka 1 jajko 10 dag cukru 1 aromat waniliowy 1 cukier waniliowy 10 dag masła szczypta soli tłuszcz do form mąka do formy Składniki na masę serową: ½ kg twarogu 5 dag masła 15 dag cukru 3 jajka 1 aromat waniliowy(...)bakalie lecz nie koniecznie Wykonanie ciasta: Drożdże rozetrzeć z jedną łyżką cukru, z 10 dag mąki,1/3 szklanki ciepłego mleka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie do rozczynu dodać utarte żółtka z cukrem, mąkę, mleko, sól, aromat (kilka kropel) i stopione letnie masło. Ucierać aż ciasto stanie się lśniące i gładkie, po czym odstawić ponownie do wyrośnięcia. Formę
Tradycyjna KuchniaDzień dobry :) W ten deszczowy sobotni dzień mam dla Was pomysł na obiad lub starter - w zależności od tego jakiej wielkości przygotujecie ciasto. Przepis banalnie prosty a do tego bardzo smaczny ! Co potrzebujemy: FARSZ: - dwie garści jarmużu (kupionego w LIDLu) - oliwa z oliwek - 6 dużych ząbków czosnku - 1/2 łyżeczki papryki wędzonej - suszone 2 malutkie papryczki peperoni z Kamisa(...)smaku - 1/2 łyżeczki słodkiej papryki - 1/5 szklanki bulionu (ja dodałam bulion curry, który robiłam w tym samym dniu) - ok. 10 plastrów żółtego sera - kostka sera pleśniowego blue 100g CIASTO: - 1 szklanka mąki zwykłej ;) - 1 szklanka mąki razowej - 1/2 łyżeczki soli - 1/2 łyżeczki cukru - 3/4 szklanki kefiru - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Jak zrobić farsz? Na rozgrzaną oliwę wrzucamy jarmuż -mieszamy
dlaSmaQskładniki na spód sernika: 100 g herbatników kakaowych 40 g masła wykonanie: Masło roztapiamy. Herbatniki rozdrabniamy by pomocy np. blendera, dodajemy do nich masło i mieszamy
Domowy Smak Jedzeniadrożdży instant Dodatkowo: 2 łyżki masła 80 g gorzkiej czekolady Wykonanie: przygotować puree z dynii wg tego przepisu mleko podgrzać w rondelku. Dołożyć wiórki masła wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie robota i zagnieść gładkie, nieklejące się, mięciutkie ciasto. Dałam nieco więcej płynu niż w orginale, ale zależy to pewnie od gęstości dyniowego puree. Misę przykryć folią spożywczą(...)Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia wyrośnięte ciasto wyrzucić na blat, krótko powtórnie zagnieść. Rozwałkować na omączonym blacie na kwadrat o długości odpowiadającej foremce, w której będzie pieczone. Ciasto posmarować roztopionym masłem i rozkruszyć drobno posiekaną czekoladę. Lekko wcisnąć ja w ciasto. Zwinąć roladę i umieścić w foremce wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Wierzch posmarować pozostałym masłem piec
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!już nieco wolniej. A na samym końcu wsypywać stopniowo maki i delikatnie mieszac najlepiej drewnianą łyżka. Tortownice o średnicy 26cm. wyłozyc papierem (samo dno) i wlac do niej ciasto. Włożyc do nagrzanego piekarnika do 190C i piec do tzw. suchego patyczka. Z takich samych składników należy zrobić kolejne ciasto jednak tym razem upiec je w metalowej misce o przybliżonej(...)pół. Jeśli chcemy aby biszkopty były cieńsze wtedy kroimy tak aby było 5 krążków. Jeśli miska w której piekliśmy biszkopt jest nieco mniejsza niż tortownica wtedy po ułożeniu ciast na siebie delikatnie scinamy dolny placek (ten z tortownicy) aby blaty miały ta samą srednice. Najpierw ponczujemy ciasto z tortownicy. Pierwszy krązek ponczujemy, następnie smarujemy dżemem a na niego wykładamy część
Radość kipiąca uśmiechem.Składniki: Nadzienie: 2kg umytych jabłek sok z 1/2 cytryny 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 100g cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku bez cukru 2 łyżki bułki tartej Ciasto: 330g mąki pszennej (użyłam tortowej) szczypta soli 150g cukru 180g masła 100g poszatkowanych orzechów włoskich 2 żółtka Nadzienie: 1. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić na kawałeczki. Przełożyć(...)ugotować, cały czas mieszając. Zmniejszyć ogień i gotować go jeszcze przez 1 minutę. Zdjąć z ognia. 3. Do gorącego budyniu dodać jabłka i wymieszać, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto: 4. Wymieszać razem mąkę, sól, cukier i orzechy. Dodać żółtka, posiekane masło i rękoma wyrobić k ruszonkę. 2/3 kruszonki przełożyć do formy ceramicznej posmarowanej masłem lub do tortownicy o średnicy 26cm
Mała Cukierenkałyżeczkę) 1 i 1/2 łyżeczki soli 57 g miękkiego masła 152 g letniej wody 113 g letniego mleka 25 g roztopionego masła do posmarowania przygotowanie Połączyć wszystkie składniki ciasta w dużej misce, wymieszać i zagnieść na miękkie, gładkie ciasto. Zagniecione ciasto umieścić w lekko natłuszczonym pojemniku, Przykryć i pozostawić ciasto do wyrośnięcia na 60 do 90 minut, aż podwoi swoja(...)objętość. Wyrośnięte ciasto delikatnie odgazować i przenieść na lekko natłuszczony blat. Podzielić na 15 równych części, z każdej uformować okrągła bułkę. Posmarować formę 25 x 30 cm ułożyć bułki w niej bułki w 3 rzędach po 5 bułek Przykryć blaszkę ściereczką i pozostawić bułki do wyrośnięcia na około 60 do 90 minut. Wyrośnięte bułki wypełnią blaszkę
Stare Garyjajkiem, olejem oraz cukrem. W osobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem oraz imbirem. Do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy do połączenia się składników. Gotowe ciasto przekładamy do foremki na muffinki wyłożonej papierowymi papilotkami. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 25 min., do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia
Domowy Smak Jedzeniabatoników Kinder Bueno. Wypróbowałam kilka przepisów znalezionych w sieci, coś dodałam, czegoś ujęłam i powstał najbardziej mi odpowiadający smak. Krem można wykorzystać do ciast, deserów czy innych ciasteczek. Z podanych składników na ciasto powinno wyjść ok. 80 całych orzeszków. Są to proporcje dla mega cierpliwych, bo jeśli nie posiadamy dużej ilości foremek lub specjalnego urządzenia(...)orzechy, cukier waniliowy i zmiksować. Przestudzić. Dodać śmietanę i znowu zmiksować. Na końcu wsypać mleko w proszku i miksować jeszcze aż masa wyraźnie zgęstnieje i zrobi się kremowa. Ciasto: 20 dkg masła (ewentualnie margaryny do pieczenia) 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 18% 1 jajko 2 żółtka 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 0k. 60 dkg mąki pszennej szczypta soli Oraz
Maślane ciasteczko