Miękkie masło wraz z cukrami utrzyj w malakserze na puszystą masę, potem dodaj kakao. Papryczkę chili ( sama zdecyduj o ostrości ciasteczek) posiekaj bardzo drobno dodaj do ciasta, teraz wsypuj mąki na zmianę i wlej espresso zimne! dodaj żółtko. Kiedy w malakserze ciasto się połączy przeżuć je teraz na stolnicę(...)zagnieć w jeden zbity kawałek ciasta. Jeśli będzie wolne podsypuj mąką. Ja rozwałkowałam ciasto i wycinałam kółkiem, jednak polecam podzielić ciasto na 3 części, z każdej zrobić wałek jak na kopytka, pociąć na niewielkie kawałki i w dłoniach formować kulki spłaszczając je delikatnie od góry. Zrobiłam kilka takich
AZgotuj!Dlaczego pizza ma być okrągła? Ja pobawiłam się ciastem i wyszła mi pizza podłużna. Lekko nacięłam "przedziały" a w ich miejsce położyłam wałki ciasta. Dzięki temu pizza się łamała. Wyszła pizza w odcinkach. Nie potrzebowałam noża. Są w niej zawarte też cztery smaki. "Odcinek" z salami był mojego syna. Wersje wege nasze. Niby(...)wiele składników, a tak naprawdę powstała z resztek, jakie miałam w lodówce. Ciasto na pizzę kupiłam w Carrfour za 1,67 - 0,5 kg !! Rozwałkuj ciasto. Odetnij z boku ok 1,5 cm pasek ciasta. Będziesz nim dzielić odcinki pizzy. Odcinek pierwszy: 4 szparagi (koniecznie blanszowane!!! Niektórzy kucharze twierdzą, że od tłuszczu szparag zmięknie
AZgotuj!Strudel z jabłkami na maśle kokosowym i ksylitolu. Zdrowe ciasto. Jednak mój syn kiedy go zobaczył powiedział: mamo to ciasto jest n i e f o t o g e n i c z n e. Myślę sobie: skubany wybrnął jak spec od public relation. Po mamusi:) Mamusia pracowała w PR. Bo fakt strudel piękny nie jest. Ale to Kopciuszek(...)Wiem na pewno w mojej kuchni na maśle zwykłym kruchego ciasta już nie będzie. Skutecznie zastąpię go masłem kokosowym. 400 gram mąki pszennej 4 czubate łyżki masła kokosowego z lodówki 3 żółtka 3 łyżki ksylitolu łyżeczka proszku do pieczenia Z podanych składników zagnieść ciasto i schować do lodówki na ok 30 minut 4 dorodne antonówki łyżka ksylitolu cynamon
AZgotuj!Lepszego ciasta nie jadłam. To będzie obok makowca hit w moim domu przy okazji świąt. W domu pachnie nieziemsko. Kilka lat temu w cukierni Misianka kupiłam sobie porcję ciasta pomarańczowego. Porcja kosztowała 12 zł. Wiedziałam, ze jest bez mąki. Przyszłam do domu i zaczęłam szukać w sieci przepisu. Znalazłam. Ale nie było okazji żeby go zrobić. W końcu(...)kilka dni temu kupiłam pomarańczową czekoladę. W Batidzie. Jaka ona dobra!!! Pamiętacie groszki o smaku pomarańczowym ? Tak właśnie smakuje. A potem dołożyłam paczkę żurawiny. Wilgotnością ciasta same kierujemy. Ja dodałam tylko 200 gram mielonych migdałów. Ale jeśli wolicie bardzie zwarte, suchsze ciasta 300 gram będzie wskazane. Aaaaa i zajmuje sporo czasu. Myślę, że pomarańcze można zrobić dzień wcześniej
AZgotuj!Dziś była próba wypiekania mazurka z galaretką. Kupiłam mrożone żurawiny. Wyszedł smaczny- jednak muszę bardziej obciążyć dno, bo ciasto się wybrzuszyło. Ja nie jem mąki- zjedli moi chłopcy. Smakowało bo poszedł w 10 minut. Fakt - duży to on nie jest;) Ciasto szklanka mąki 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka śmietany żółtko 1/3 kostki masła zimnego(...)Zagnieść ciasto z podanych składników i schować do lodówki na 30 minut. Potem rozwałkować dość cienko, wyłożyć formę, obciąż ciasto z wierzchu i piec w 180 stopniach ok 20 minut. opakowanie mrożonych żurawin 3 łyżki ksylitolu/ cukru żelatyna ( użyj odpowiedniej ilości ,w zależności od uzyskanego soku) Żurawinę przesyp do naczynia i zagotuj. Przez sito przetrzyj owoce i dodaj
AZgotuj!Jest to jedno z ulubionych ciast w naszej rodzinie. Na świętach, urodzinach, imieninach, ciasto zawsze się pojawia. Jak na razie nikomu się nie znudziło i nadal wszyscy zajadają je ze smakiem. Ciasto zawsze się udaje i nie wymaga pieczenia. Składniki: - słoik wiśni drylowanych - 3 galaretki wiśniowe - 2 kostki twarogu - pół szklanki cukru pudru - śmietana 36% - 3 śmietanfixy - słoik Nutelli(...)wykładamy na nasz spód z masą twarogową. Galaretki wiśniowe przyrządzamy zgodnie z opisem na opakowaniu. Odstawiamy do stężenia. Wiśnie z kompotu odcedzamy na sitku, układamy na ubitej śmietanie. Ciasto wstawiamy do lodówki aby dobrze się schłodziło
Pan i Pani Smith w kuchniMusztarda indiańska ciekawie zabarwiła sos i nadała smaku, a rosyjska wyostrzyła danie. Po zrobieniu zdjęć, placek zniknął bardzo szybko i został tylko wspomnieniem ;) Składniki (forma o śr. 30 cm): Ciasto: - 2 szklanki mąki pełnoziarnistej - kilka garści mąki krupczatki do podsypywania - 1 opakowanie suchych drożdży - sól, pieprz do smaku, 1 łyżeczka ziół prowansalskich - 1 jajko - 1 szklanka ciepłego mleka/wody - kilka łyżek(...)oleju/oliwy Suche składniki wymieszać, dodać jajko, wymieszać. Dolać ciepłe mleko/wodę, olej. Wyrabiać ciasto, dodając mąkę krupczatkę, tak długo, aż przestanie się kleić do rąk. Ciasto zostawić na 20 minut pod przykryciem ścierką. Farsz: - 5 średnich cebul - boczek wędzony 150 g - śmietana 12% 200 g - 1 lub 2 garści startego sera - 2 lub 3 łyżeczki musztardy rosyjskiej Roleski
Corner With RecipesUwielbiam cukinię w tej postaci. Kiedy zaczyna się sezon na cukinię działkową, co najmniej kilka razy na obiad pojawia się cukinia w cieście naleśnikowym. Jeśli jeszcze nie przygotowywaliście jej w tej postaci, koniecznie spróbujcie :) Składniki: - 1 duża cukinia/kabaczek - olej ciasto naleśnikowe: - 250 g mąki pełnoziarnistej - 0,5 l mleka/wody ( w tym trochę wody gazowanej) - 2 jajka - sól, pieprz ziołowy, bazylia(...)suszona, papryka słodka, czosnek granulowany Składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować ze sobą, odstawić na 20 minut. Umytą cukinię pokroić w plastry grubości ok. 0,5 cm (ważne, żeby plastry nie były ukośnie pokrojone, ponieważ ciasto będzie wtedy z nich spływać). Na rozgrzanej patelni smażyć zamoczone dokładnie w cieście naleśnikowym cukinie, smażyć z obu stron po 2 - 4 minut. Przepis brał
Corner With Recipeschłodnego masła - 100 g cukru pudru - 1 jajko/ 2 żółtka - 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zalane 4 łyżkami wrzątku i ostudzone Posiekaj wszystkie składniki w malakserze kuchennym. Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folię i przełóż na pół godziny do lodówki. Po tym czasie nasmarowaną masłem/wyłożoną papierem do pieczenia formę wyłóż rozwałkowanym ciastem. Prawdopodobnie zostanie trochę ciasta, resztę możesz(...)zamrozić albo upiec z nich małe ciasteczka do ozdoby lub do zjedzenia od razu ;) Teraz są dwie opcje: 1 - wkładasz formę z ciastem do zamrażarki na 10-15 minut, po tym czasie wkładasz ro rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczesz 15-20 minut; 2- wykładasz ciasto papierem, posypujesz fasolą/grochem itd., pieczesz 10 minut z obciążeniem, wyciągasz
Corner With Recipesproste przepisy. Proste połączenia smaków, tak samo będzie w tym przypadku. Jedynie pesto, pomidory i ser. Niewiele, a smak wyśmienity. Często będziemy dodawać pizze, a tym samym eksperymentować z ciastem, bo to często właśnie ono decyduje o ostatecznym smaku i przyjemności jedzenia. Dzisiaj coś na lato, świeże zioła i pachnące pomidorki. Przepis Składniki: 500 g mąki 10 g świeżych drożdży(...)doniczki pietruszki naciowej. Pomidorki wybierzmy te małe i pachnące, będą się ładnie prezentować i świetnie smakują. Przygotowanie: Mąkę zalewamy 270 mililitrami ciepłej wody, dodajemy drożdże i łyżeczkę soli. Wyrabiamy ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia. Stawiamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż podwoi swoją objętość. Maksymalnie jakieś dwie godziny. W międzyczasie przygotowujemy pesto. Oliwę z oliwek, bazylię, pietruszkę i orzeszki pinii
KasiaiKrzysiu.plwody 1 łyżeczka doli 250 g białego sera cukier waniliowy do smaku Dodatki : śmietana, maliny Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić wgłębienie, dodać jajko, sól i wodę. Wyrabiać ciasto, aż będzie elastyczne. Ser biały wymieszać z cukrem waniliowym. Ciasto rozwałkować, jeżeli robimy pierogi metodą tradycyjną to wykrawać szklanką kółka, nałożyć ser, skleić. W moim przypadku rozwałkowałam 2 płaty ciasta(...)Jeden nałożyłam na formę, we wgłębienia włożyłam ser, przykryłam drugim płatem ciasta i wałkowałam a następnie wyjęłam gotowe pierogi z formy. W ten sposób po chwili miałam już 19 pierożków :) Gotowe pierogi wrzucić na gotującą się wodę i gotować od wypłynięcia około 4 minuty, aż ciasto będzie miękkie. Podawać ciepłe u mnie dodatkami była śmietana i maliny. Smacznego
Moja Galeria SmakuSkładniki: Ciasto: 100 g mąki pszennej 75 g mąki żytniej razowej 15 g świeżych drożdży 1/3 szklanki mleka pół łyżeczki brązowego cukru 1 łyżka oliwy ciepła woda Przygotowywanie ciasta: Do ciepłego mleka wsypać brązowy cukier, pokruszyć drożdże i odstawić do wyrośnięcia i spienienia. Oba rodzaje mąk przesiać do miski, dodać zaczyn, oliwę i ciepłą wodę. Wyrabiać ciasto(...)elastyczne. Jeżeli robimy to ręcznie to powinno to trwać około 10 minut. Mnie wyręczył robot :) Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i dostawiamy do ciepłego miejsca na 30 minut. Ja włożyłam ciasto do piekarnika nagrzanego na 50 stopni. Dodatki do pizzy: puszka tuńczyka w sosie własnym 100 g sera żółtego pomidorki koktajlowe rukola 1/2 małej cebuli Dodatki do pizzy: Tuńczyka odsączyć
Moja Galeria Smakuwody Zakwas wyjąć z lodówki i ogrzać do temperatury pokojowej (około 1-2 h). Ogrzany zakwas przełożyć do wystarczająco dużej miski, żeby później przygotować w niej resztę ciasta. Dodać pozostałe składniki na zakwas. Wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić na noc (8-12h) w temperaturze pokojowej. Składniki na chleb właściwy: 350 g zakwasu 200 g mąki(...)mąki żytniej typ 720 lub 960 (takiej użyłam) 700 ml ciepłej wody 20 g soli (2 łyżeczki) pestki słonecznika do posypania (opcjonalnie) 1. Zakwas jest gotowy, kiedy po rozsunięciu ciasta widać, że ma gąbczastą strukturę. Odważyć 350 g, resztę przełożyć do słoika i wstawić do lodówki. Przyda się do następnego pieczenia. 2. Do odważonego zakwasu dodać wszystkie składniki i wymieszać
Moja Galeria Smakuwody Zakwas wyjąć z lodówki i ogrzać do temperatury pokojowej (około 1-2 h). Ogrzany zakwas przełożyć do wystarczająco dużej miski, żeby później przygotować w niej resztę ciasta. Dodać pozostałe składniki na zakwas. Wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić na noc (8-12h) w temperaturze pokojowej. Składniki na chleb właściwy: 900 g zakwasu 300 g mąki(...)żytniej razowej typ 2000 200 g mąki żytniej typ 720 500 ml ciepłej wody 20 g soli (2 łyżeczki) 1. Zakwas jest gotowy, kiedy po rozsunięciu ciasta widać, że ma gąbczastą strukturę. Odważyć 900 g, resztę przełożyć do słoika i wstawić do lodówki. Przyda się do następnego pieczenia. 2. Do odważonego zakwasu dodać wszystkie składniki i wymieszać w misce
Moja Galeria Smakuliwki z tymiankiem oraz krem z budyniu i mleczka kokosowego, do tego filiżanka kawy, herbaty lub szklanka mleka... polecam :) Porcje: forma 23 cm Czas przygotowania: 100 minut Składniki: Ciasto: 150 g mąki pszennej, 110 g zimnego masła, 4 łyżki cukru pudru, 1 jajko, 1 łyżka zimnej wody szczypta soli. Krem budyniowym: 400 ml mleka kokosowego, 100 g masła(...)cukru, 3-5 łyżek brązowego cukru, 2 łyżki posiekanych listków tymianku (opcjonalnie), 500 g śliwek, cukier puder do posypania. Zastawa Zakłady Ceramiczne "Bolesławiec" Sp. z o.o. Przygotowanie: Ciasto Mąkę, wymieszać z cukrem i solą, dodać zmrożone masło starte na tarce, rozetrzeć palcami, dodać jajko i wodę, szybko zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować (na stolnicy podsypanej mąką lub między dwoma kawałkami
SzczyptaSmaQ