ciasto - 162907 przepisów (strona:3332/10861)

Puszysta kremówka 182

Kremówkę zawsze robiła moja Mama. Postanowiłam to odmienić i spróbować sama ją upiec. A skoro mi wyszła i prędko znikła, to i Wam wyjdzie:) Składniki: Ciasto: 30 dkg mąki 30 dkg margaryny 6 łyżek wody przegotowanej 2 żółtka Krem: 2 i 1/2 szklanki mleka 3 żółtka 2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1 i 1/2 łyżki mąki(...)zwykłej 1 cukier waniliowy Cukier puder do posypania po wierzchu Sposób przygotowania: 1. Ciasto: Do przesianej na stolnicę mąki dodajemy masło, wodę oraz żółtka. Wszystko siekamy i zarabiamy szybko ciasto. Odkładamy na godzinę do lodówki. 2. Ciasto dzielimy na dwie równe części, wałkujemy na długość i szerokość blachy (36x24cm). Dziurkujemy widelcem. Pieczemy osobno w mocno nagrzanym piekarniku na złoty kolor

Kuchnia w czekoladzie
Pizza z pomidorkami koktajlowymi 141

Pizza na cienkim, chrupiącym cieście z dodatkiem pomidorków koktajlowych. Smaczna przekąska. Składniki: Ciasto na dwie pizze o śr ok 35cm 4 szklanki mąki szklanka mleka pół szklanki przegotowanej letniej wody 1/3 szklanki oleju słonecznikowego ok 7 dkg drożdży łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru +mąka do podsypywania Ok 500g pomidorków koktajlowych 0.5 kg pieczarek 1 puszka kukurydzy 0.5 kg startego żółtego(...)sera 1 przecier pomidorowy (ok 150g) przyprawy: do pizzy, bazylia, oregano, sól, pieprz opcjonalnie kilka plasterków szynki Sposób przygotowania: 1. Ciasto: Mleko podgrzewamy delikatnie, dodajemy drożdże i cukier, mieszamy do rozpuszczenia. Pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wodę, olej, sól i wlewamy gotowy roztwór mleczno- drożdżowy. Mieszamy. Wyrabiamy na gładką masę i pozostawiamy do wyrośnięcia

Kuchnia w czekoladzie
Pierogi ruskie ze skwarkami 158

się wyzwania :) Na pierwszy rzut idą pierogi ruskie, nie każdy lubi, ale dla mnie to chyba numer jeden jeśli chodzi o Mamine przysmaki...  Składniki na ok. 80 pierogów Ciasto: 4 szklanki mąki (1 szklanka= 250ml) + do podsypywania blatu 1 płaska łyżka soli 1 szklanka gorącej wody 1 jajko 1/3 szklanki oleju Farsz: 5 dużych ziemniaków 1/2 kg sera białego(...)Mąkę przesiewamy na stolnicę, solimy, robimy wgłębienie, wbijamy jajko, polewamy olejem i siekamy. 4. W trakcie siekania stopniowo dolewamy gorącą wodę. Wyrabiamy nożem, a następnie dłońmi na gładkie ciasto. 5. Ciasto wałkujemy na grubość ok 3mm i kroimy: jeśli chcemy szybko, możemy płat ciasta podzielić na prostokąty o wymiarach ok 4x6cm, jeżeli chcemy ładnie, wycinamy krążki szklanką, a resztę ciasta

Kuchnia w czekoladzie
Banany w owsianym cieście czekoladowym 167

Taka przekąska króluje na internetowych forach z szybkimi przekąskami. W oryginalnej wersji banany są zanurzane w cieście naleśnikowym, smażone na głębokim oleju i posypywane cukrem pudrem... jeśli ktoś nie liczy kalorii to życzę smacznego :) Przekąska jednak tak mi się spodobała, że postanowiłam przygotować zdrową wersję :) Banany i czekolada to też wasze ulubione połączenie? Jeśli tak to zapraszam :) Składniki: 3 łyżki(...)mąkę lub mąki owsianej 1 jajko 1 łyżeczka kakao ciemnego 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 banan ewentualnie 1/2 łyżeczki cynamonu Rozgrzać patelnię.Wszystkie składniki wymieszać na gładkie ciasto. Banana przekroić w połowie długości. Powstałe połówki jeszcze raz przekroić wzdłuż . Na patelnię wylewać podłużne pasy ciasta. Ułożyć od razu banana i smażyć chwilkę, przylać od wierzchu ciastem i smażyć

Chocolate Muffin Blog
Chleb pszenno-żytni z maślanką 202

dalszej części opiera się właśnie na drożdżach suchych. W dużej misce wymieszać razem obydwie mąki, drożdże i sól. Stopniowo dodawać składniki płynne: miód, oliwę, maślankę i ciepłą wodę. Wyrabiać ciasto przez ok 10 minut, do dokładnego połączenia składnikó i uzyskania większej elastyczności ciasta - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami). Ciasto chlebowe wyjdzie raczej mało zwarte(...)mocno klejące. Odstawić je w misce przykrytej ściereczka kuchenną ciastem na ok. 1 godz. do wyrośnięcia - podwojenia objętości . Formę keksową o wymiarach 30x10x8cm (LxWxH) wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do bułki.  Wyrośnięte ciasto chlebowe krótko

Grunt to przepis!
Ciasto ze śliwkami! 204

Jest pysznie! Sezon w pełni, śliwek do wyboru do koloru, ciemnofioletowe, szaro-fioletowe, żółte, pomarańczowe. Uwielbiam ten czas, i ten smak!  Zapraszam! SKŁADNIKI: NA CIASTO KRUCHE: - 200 g mąki pszennej - 100 g masła - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 jajo  - 50 g cukru - kilka kropel soku z cytryny - płaska łyżka jogurtu - mąką do podsypywania Ciasto szybko zagnieć(...)myjemy i drylujemy, kroimy na połówki. - 2 jaja - 1 białko - 100 ml mleka - serek mascarpone - 4 czubate łyżki cukru Z w/w składników, za pomocą trzepaczki, robimy płynną masę. Wyciągamy ciasto z lodówki, wylepiamy nim dużą tortownicę, układamy połówki śliwek dość ciasto. Zalewamy masą, wstawiamy do pieca na godzinę. Ja piekłam w temp 165 stopni C. Wyciągamy z pieca, studzimy całkowicie

SMYKWKUCHNI
Nad morzem miło jest. I drożdżówki z owocami 152

wszystko, co z oryginalnego przepisu zostało. Dodałam jeszcze garść poziomek, które został mi od sernika (uwaga! U mnie poziomki jeszcze są, więc może i u Was się znajdą...?), a ciasto zawinęłam w bułeczki-ślimaczki. Jeszcze ciepłą blachę zapakowałam, i zabrałam ze sobą. Tak się złożyło jednak, że po drodze ich nawet nie tknęliśmy. Do domu rodzinnego wkroczyłam więc z blachą(...)się migiem, i wszystkim bardzo smakowały. Polecam Wam je więc ogromnie, na te już ostatnie dni lata. Drożdżowe bułeczki z nektarynkami, poziomkami i marcepanem Składniki: (na formę 30x22 cm) ciasto: 500 g mąki pszennej 250 ml letniego mleka 75 g cukru 50 g masła 25 g świeżych drożdży skórka otarta z 1 cytryny 1 jajko nadzienie: 500 g nektarynek

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto cytrynowe z masą budyniową 221

Dziś my, blogerzy, mamy swoje małe święto bo dziś Międzynarodowy Dzień Blogera :) Z tej okazji nie może zabraknąć u mnie dobrego ciacha :) Delikatne ciasto cytrynowe z masą budyniową i cytrynowym lukrem. Pycha!  Składniki: Ciasto: 350 g margaryny 2,5 szklanki mąki pszennej 1 i 2/3 szklanki cukru 6 jajek cukier waniliowy skórka i sok z jednej cytryny 2 łyżeczki(...)skórkę otartą z cytryny oraz margarynę i dokładnie zmiksować. Przelać do blaszki 22 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach ok 30-40 min. Ciasto ostudzić i przekroić na dwa blaty. Można masę podzielić na dwie części i upiec dwa osobne placki. 2. Masa budyniowa: Z pół litra mleka odlać pół szklanki a resztę zagotować

Na Ciasteczkowych Papierach
Szafranowe mini-rogaliki z serkiem 131

minut. Do pozostałego mleka dodać roztarte palcami nitki szafranu. 2 jaja i żółtko rozetrzeć z cukrem, dodać mleko z szafranem, wlać wyrośnięte drożdże, dodać mąkę i wyrobić jednolite ciasto, dodając rozpuszczone masło. Z ciasta uformować kulę, posmarować olejem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania (ciasto powinno co najmniej podwoić objętość). Ser rozetrzeć z cukrem i jajkiem, wymieszać z ziarenkami wanilii(...)budyniem.Wyrośnięte ciasto odgazować, uderzając pięścią, podzielić na kilka części.Następnie ciasto podzielić na kilka części, rozwałkować na kształt koła .Przełożyć na rogalomanię , wyciąć trójkąty, nałożyć farsz i zwijać rogaliki.Układać na blaszkę. Wstawić od nagrzanego piekarnika, piec około 12-15 minut w temp 180 stopni.Upieczone rogaliki wystudzić, posypać cukrem pudrem

Moje domowe kucharzenie
Tort śliwkowy piętrowy 176

puszystej i gęstej pianki. Do ubitej masy dodać olej delikatnie mieszając, następnie przesiać przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Mieszać aż do połączenia wszystkich składników (delikatnie żeby ciasto urosło puszyste). Przelać masę do tortownicy i piec na środkowym poziomie piekarnika 30 minut (do suchego patyczka).   Biszkopt 2:   Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać(...)następnie stopniowo przesiać przez sitko składniki sypkie delikatnie mieszając szpatułką. Gotową masę przelać od razu do formy. Piec około 30 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika warto ciasto zrzucić na ziemię. Wystarczy na podłodze rozłożyć 2 ręczniki i zrzucić ciasto z wysokości 60 cm. Jeżeli macie również małą formę o średnicy 12 cm, to nieco ciasta odlać

Passions hobbies life