ciasto - 162258 przepisów (strona:3334/10818)

Naleśniki toffi z pomelo 180

Niestety owoc ma dość grubą skórkę i ciężko jest go obrać, dlatego ta robota zawsze spada na męża :) Naleśniki  toffi z pomelo 14 naleśników o średnicy 22 cm Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 2 i 1/3 szklanki mleka + ewentualnie odrobina do uzyskania odpowiedniej gęstości szczypta soli 2 jajka budyń o smaku toffi bez cukru odrobina oleju do smażenia Nadzienie(...)mnie dyżurna w sprayu Naleśniki toffi z pomelo Żółtka oddzieliłam od białek. Mąkę przesiałam do miski, dodałam szczyptę soli, proszek budyniowy, żółtka i mleko. Całość dokładnie zmiksowałam i odstawiłam ciasto na 15 minut. Twaróg utarłam z miodem na gładką, puszystą masę. Białka ubiłam na sztywną pianę i dodałam do ciasta. Delikatnie wymieszałam łyżką. Ciasto powinno mieć taką konsystencję

Kuchenne zapiski Edyty
Pierogi porosołowe mięsno-warzywne 333

którego nikt nie miał już ochoty, ostatnią gałązkę koperku i usmażoną cebulkę, porządnie doprawiłam do smaku i proszę, oto one, naprawdę bardzo smaczne pierogi z nadzieniem mięsno-warzywnym :) Składniki: CIASTO: 2 szklanki mąki + do podsypania – u mnie poznańska szczypta soli 2/3 szklanki letniej wody FARSZ: około 1,5 szklanki drobno posiekanego mięsa drobiowego z rosołu – u mnie z indyczego skrzydła(...)najlepiej łodygi łyżeczka posiekanego koperku łyżka oleju 2 łyżki posiekanej cebuli sól pieprz DODATKOWO: do gotowania: sól, łyżka oleju do podania: 1-2 łyżki sklarowanego masła, prażona cebulka Wykonanie: CIASTO: mąkę przesiałam do miski, dodałam szczyptę soli i wodę, wymieszałam łyżką, a następnie na stolnicy wyrobiłam dłońmi gładkie ciasto. Przykryłam je odwróconą do góry dnem miską i pozostawiłam

Kuchenne zapiski Edyty
Pizza pieczarkowa na grubym cieście 163

Kolejna propozycja na zagospodarowanie solidnej porcji pieczarek. Usmażone z cebulą na sklarowanym maśle są wilgotne i soczyste. Moim zdaniem do takiego pieczarkowego farszu najlepiej pasuje grube ciasto :) Składniki: CIASTO: 2 szklanki mąki pszennej na pizzę 1/3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 2 dag świeżych drożdży szczypta cukru łyżeczka oliwy z oliwek ok. 3/4 szklanki letniej wody OBŁOŻENIE(...)śmietany. Odstawiłam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Do mąki dodałam szczyptę soli, czosnek granulowany, oliwę i wyrośnięty zaczyn. Mieszając łyżką dolałam partiami letnią wodę. Następnie ręką wyrobiłam gładkie, sprężyste ciasto. Kiedy przestało lepić się do miski i do dłoni, przykryłam miskę ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do momentu, aż podwoiło objętość – około 20-30 minut. Pieczarki oczyściłam, opłukałam, pokroiłam

Kuchenne zapiski Edyty
Karpatka no. 1 191

zbyt płynny:) Teraz mogę powiedzieć, że doszłam do perfekcji w jej przygotowywaniu i nieskromnie przyznam, że przy każdej okazji wszyscy moją karpatkę zachwalają:) Zdecydowanie mój nr 1 wśród ciast. Składniki: Na ciasto: 1 szklanka wody 125 g margaryny (pół kostki) 4-5 jaj (w zależności od wielkości) 1 szklanka mąki Masa: 2 szklanki mleka pół szklanki cukru pudru 3 łyżki(...)mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1 kostka masła 1 cukier waniliowy (16 g) 1 żółtko Przygotowanie: Ciasto: Zagotować wodę z margaryną, dodać mąkę i dalej gotować rozcierając masę. Po dokładnym wystudzeniu masy wbijać do niej kolejno 4-5 jaj i miksować ok. 10 minut, do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Ciasto podzielić na 2 części i rozprowadzić cienką warstwą

Domowa Cookierenka Agi
Ciastka Red Velvet z Oreo 163

czerwony barwnik spożywczy. Do osobnej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i sól. Suche składniki dodać do mokrych i miksować na niskich obrotach, aż się połączą. Ciasto powinno mieć kremową konsystencję, nie zrażajcie się, że jest za bardzo lepkie. Tak powinno być:) Jeśli jest za luźne dodać 1/4 szklanki więcej mąki i wymieszać ponownie. Przykryć i schłodzić(...)lodówce przez ok. godzinę, aby ciasto łatwo formowało się w dłoniach (jeśli jesteście niecierpliwi tak, jak ja i wyciągniecie ciasto z lodówki zanim trochę stwardnieje, to proponuję co jakiś czas zmoczyć ręce w wodzie, aby ciasto nie przywierało nam do rąk). W międzyczasie wsypać do miseczki (lub na głęboki talerz) przesiany cukier puder, wyłożyć 2-3 blachy papierem do pieczenia

Domowa Cookierenka Agi
Strucla z powidłami 170

Uwielbiam drożdżowe wypieki. Co prawda trzeba być cierpliwym i czekać, aż ciasto wyrośnie, ale później jesteśmy smakowicie wynagradzani :)   Mam nadzieję, że poniższe zdjęcia zachęcą Was do zakasania rękawów i zrobienia tej prostej, pięknie pachnącej, mięciutkiej, rozpływającej się w ustach strucli. Składniki: 30 g świeżych drożdży 4 łyżki cukru 5 łyżek mleka 300 g mąki 4 żółtka 1 cukier(...)cieple.  2. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem.  3. Gdy rozczyn podwoi objętość, dodajemy utarte żółtka, cukier waniliowy, 2 łyżki mleka i letnie stopione masło oraz pozostałą mąkę. Ciasto wyrabiamy drewnianą łyżką (lub mikserem z hakiem).  4. Gdy zacznie odchodzić od łyżki/ haka, rozwałkujemy na grubość 1 cm, formując prostokąt. Rozwałkowane ciasto smarujemy równomiernie powidłami, uważając, żeby

Domowa Cookierenka Agi
Mazurek ekspresowy 148

wrzątku 1 małe opakowanie cukru waniliowego (lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii) 2 łyżki tradycyjnego kakao (lub2 łyżki kawy rozpuszczalnej, albo 100 g czekolady deserowej) bakalie do przybrania Przygotowanie: Ciasto kruche: Ręcznie : Posiekać masło z mąką i cukrem, Palcami rozetrzeć grudki, dodać żółtko i jogurt/ śmietanę. Zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez(...)Mikser planetarny/ malakser: Wszystkie składniki umieścić w misie miksera/ malaksera. Włączyć urządzenie i miksować tylko do czasu, kiedy składniki zaczną się sklejać. Wyjąć ciasto, dłońmi uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 30-60 min. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C (180 ° C termoobieg) . Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na grubość ok. 5 mm. Przełożyć do formy

Domowa Cookierenka Agi
Mazariner - szwedzkie tartaletki migdałowe 157

uważany jest za afrodyzjak? :)   Spróbujcie koniecznie tego wypieku i niech Was nie zwiedzie długi przepis, bo mazariner są naprawdę łatwe do wykonania. Składniki (na 23 szt.): Kruche ciasto: 200 g zimnego masła 2 szklanki * mąki 1/4 szklanki cukru 2 łyżeczki kardamonu w ziarnach (rozgnieść w moździerzu lub zmielić w młynku do kawy) 1 małe jajko Nadzienie: 1 szklanka(...)szklanki brązowego cukru nierafinowanego 3 małe jajka Lukier: 120 g cukru pudru 2 łyżki soku z pomarańczy lub cytryny * do odmierzania składników używamy szklanki o poj. 250 ml Przygotowanie: Ciasto: Ręcznie : Posiekać masło z przesianą mąką i cukrem, dodać zmielony kardamon i jajko. Zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez min. 30 min. Mikser planetarny/ malakser

Domowa Cookierenka Agi
Oponki jabłkowo-cydrowe 162

Uwielbiam oponki, a gdy zobaczyłam przepis na jabłkowo-cydrowe wiedziałam, że muszę je zrobić :) Co prawda w źródłowym przepisie podano, aby wyrobione ciasto wstawić do lodówki na minimum 2 godziny, a dopiero po tym czasie zabrać się do wykrawania i smażenia oponek, ale pominęłam ten etap i wcale nie żałuję :) Oponki wyszły bardzo smaczne: delikatnie korzenne, mięciutkie i niezbyt słodkie(...)lukier nadrabia to niedociągnięcie. Zapraszam do spróbowania :) Składniki (na ok. 22 szt.): 2 jabłka 1,5 szklanki cydru 4 szklanki mąki + 1 szklanka mąki do podsypywania ciasta 4 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu pół łyżeczki soli 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 2/3 szklanki cukru 3 łyżki miękkiego masła 1 jajko + 1 żółtko 1/4 szklanka maślanki

Domowa Cookierenka Agi
Cookierenkowa pokusa, czyli ciasto jogurtowo-rabarbarowe 197

Dziś wyjątkowy dzień - święto naszych Mam. Na tę okazję proponuję przygotować to przepyszne ciacho, na pewno każda Mama będzie zachwycona :)  A co my tu mamy? Ciasto kakaowe z zatopioną w nim kruszonką, jogurt z białą czekoladą i rabarbarowy curd z cynamonem, a całość uwieńczona wiórkami czekolady. Jakby to powiedzieli w Top Chefie: petarda! :) Smaki naprawdę idealnie skomponowane. Spróbuj koniecznie(...)Składniki (na formę o wym. 23x39 cm) : Ciasto: 3 jajka 1 szklanka kwaśnej śmietany 3 łyżki dżemu 3 płaskie łyżki kakao 1 łyżeczka sody Kruszonka: 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 kostka masła Warstwa jogurtowa: 2 szklanki jogurtu greckiego 2 tabliczki białej czekolady 2,5 łyżeczki agaru Warstwa rabarbarowa: 3 szklanki rabarbarowego curdu 2,5 łyżeczki agaru Do dekoracji

Domowa Cookierenka Agi
ŚWIĄTECZNA STRUCLA MAKOWA 184

miękkim masłem na gładką masę. Gdy masa będzie gotowa, dodajemy żółtka i całe jajko oraz sól.Wykładamy na stolnicę, łączymy z mąką i drożdżowym rozczynem. Wyrabiamy na gładkie, plastyczne ciasto. Odstawiamy je na ok. 1h by wyrosło. Następnie wałkujemy na prostokąt, który smarujemy ubitym białkiem i masą makową.Zwijamy, niezbyt ścisło-> ponieważ masa makowa przebije warstwy ciasta(...)stopni i pozwalamy jej wyrosnąć przez 30 minut. Po tym czasie zwiększamy temp. piekarnika do 180 stopni i pieczemy naszą strucle przez ok. 45 minut- muszą być rumiane, a ciasto lekko odstawać od foremek. Jeszcze ciepłe wykładamy na stolnicę bądź kratkę do studzenia ciast i polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem

chili & sugar
PRZYGOTOWANIA DO WIELKANOCY #1 - JOGURTOWA BABKA CZEKOLADOWA (W WERSJI LIGHT!) 149

powoli wlać jogurt wymieszany z ekstraktem waniliowym i miksować do połączenia składników. Formę na babkę (z kominem) o śr. 21cm lub więcej wysmarować masłem i wysypać otrębami. Ciasto przelać do formy i wstawić do piekarnika. Piec ok. 30 min, po czym w ciasto włożyć patyczek szaszłykowy, jeśli będzie suchy można wyjąć ciasto, jeśli będzie mokry i oblepiony ciastem należy jeszcze

chili & sugar
brownie. najsmaczniejszy zakalec na świecie. 226

Moje pierwsze brownie możecie zobaczyć TUTAJ . Ostatnio zatęskniłam za tym meeega czekoladowym ciastem. W szafce znalazłam ostatki czekolady (chwała Bogu, że nazbierałam 200g! :)). Oprócz niej do brownie potrzebna będzie już tylko mąka, jajka, masło i cukier. Robi się je błyskawicznie, a jeszcze szybciej znika... :) I nie musicie się bać, że nie wyrośnie, czy że wyjdzie zakalec. Brownie z natury jest(...)rozpuścić. Dodać jajka i wymieszać. Następnie przesiać mąkę, dodać cukier i sól i połączyć z masą czekoladową. Foremkę o wymiarach 18x18 wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto. Włożyć je do piekarnika uprzednio nagrzanego do 170* i piec ok. 30-40 min. Patyczek wbity w ciasto powinien być wilgotny, ale nie powinien być zbytnio oblepiony okruchami ciasta. Uważajcie

chili & sugar
rainbow cake. urodziny w kolorach tęczy 160

tylko zobaczyłam to ciasto od razu mnie urzekło, choć maluchem już nie jestem, bo od kilku dni mam szesnastkę na karku ;) Co prawda było to dla mnie duże wyzwanie, bo nigdy nie robiłam żadnego tortu, ani nie miałam styczności z barwnikami. Pierwszy blat nie zbyt mi wyszedł (fioletowy) więc musiałam go piec dwa razy, podobnie było z blatem, który miał(...)razem już te dwa blaty wyszły tak jak powinny ;) Przepis zobaczyłam tutaj , jednak z oryginalnego przepisu w mojej wersji zostały tylko kolory blatów... ;) Po pierwsze - nie zrobiłam blatów z ciasta ucieranego, lecz z biszkoptowego. Torty jakoś zawsze kojarzą mi się z ciastem biszkoptowym ;) Po drugie - krem wykonałam z tłustego serka zamiast z mascarpone i kremówki. Żeby szukać mascarpone nie miałam

chili & sugar
mazurek różany 164

zobaczenia po świętach :) MAZUREK RÓŻANY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I MIGDAŁAMI przepis autorski // mazurek o wymiarach 20x25cm ~250g mąki pszennej ~125g masła ~jajko ~80g cukru Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto i rozwałkować na wymiary formy 20x25cm. Z resztek ciasta, które będą odcinane możecie zrobić dowolną dekorację - przykleić do boków mazurka itp. Ciasto nakłuwamy widelcem na całej powierzchni i wkładamy(...)moja masa była nawet za słodka :) Masę wykładamy na spód mazurka. Migdały lekko prażymy na suchej patelni i posypujemy nimi masę. Czekoladę ścieramy na tarce i również posypujemy nią ciasto. Odstawiamy na ok. 2h. Smacznego! :) Przepis dodaję do akcji

chili & sugar

Proponowane wyszukiwania