środku zrobić wgłębienie, w które wlewamy jajka i nieco mleka. Powoli ucierać wrabiając coraz więcej mąki. Dolać masło, następnie resztę mleka i ubijać aż powstanie gładkie ciasto bez grudek. Przykryć miskę i odstawić na co najmniej 30 minut. Ciasto może być przechowywane do 24 godzin w lodówce, ale należy je wyjąć 15 minut przed rozpoczęciem smażenia(...)czasie można wymieszać wszystkie składniki na farsz. Przystępując do smażenia naleśników należy dokładnie rozmieszać ciasto. Patelnię rozgrzać na silnym ogniu i delikatnie przetrzeć kawałkiem papierowego ręcznika kuchennego zanurzonego w oleju. Zmniejszyć płomień do średniego. Wylać odpowiednią ilość ciasta na patelnię i rozprowadzić błyskawicznie po całym dnie cieńką warstwę przechylając patelnię. Smażyć 1 minutę
cucinarejest autorstwa mojej mamy a szarlotka wg niego gości na naszym stole wiele lat. Polecam i życzę smacznego :) Składniki (na blaszkę o wymiarach 25 x 33 cm ) : Na ciasto: 500 g mąki tortowej 1/2 szklanki śmietany gęstej 18% 4 żółtka 1 łyżka smalcu 125 g margaryny 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na masę jabłkową(...)około 10 jabłek cukier, cukier waniliowy (1 paczka = 16 g) i cynamon cukier puder Wykonanie : Z powyższych składników zagnieść szybko ciasto i podzielić na 2 części. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 1 godzinę. Jedną część ciasta rozwałkować (najlepiej pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia) i przełożyć do prostokątnej formy. Odkleić
cucinarepostaci konfitury lub domowej roboty galaretki ... aż dostałam solidną porcję agrestu od teściowej i nie chcąc zmarnować owoców postanowiłam poszukać jakiegoś ciekawego i prostego przepisu na ciasto ucierane. Znalazłam idealne ciasto z agrestem na blogu Mała cukierenka . Ciasto posmakowało nam tak bardzo, że zrobiłam zapasy agrestu w zamrażarce żeby jesienią lub zimą powrócić do tego letniego(...)przepisu. Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm (lub 21 cm wtedy ciasto będzie wyższe) : WSZYSTKIE SKŁADNIKI MUSZĄ BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ !!! 5 jaj osobno żółtka i białka 200g cukru pudru 200g miękkiego masła 3/4 łyżeczki aromatu waniliowego 1 cytryna, umyta i sparzona wrzątkiem 300g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4-5 łyżek jasnego brązowego
cucinarewszystkich świąteczno-sylwestrowych ciastach byłach w weekend przesłodzona :) zdecydowałam się na szybki i prosty deser a do tego nie koniecznie słodki:) Polecam:) Składniki (na tortownicę o średnicy 27 cm lub formę do tarty) : opakowanie ciasta francuskiego (używam tego z Biedronki 275 g) 125 g serka mascarpone 150-200 ml śmietanki 30% lub 36%, schłodzonej cukier puder cytrusy - pomarańcze i/lub grejpfruty(...)opcjonalnie melisa i suszona skórka pomarańczowa do dekoracji Wykonanie : Formę wysmarować masłem i posypać mąką. Wykleić ciastem francuskim, ponakłuwać widelcem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 o C na około 15 minut (piekę na funkcji termoobieg). Uwaga ! Jeśli w trakcie pieczenia ciasto zaczyna się "puszyć" ponakłuwać je jeszcze w kilku miejscach widelcem. Śmietankę ubijamy na sztywno
cucinarejagód; – 30 dag twarogu; – 3 łyżki cukru; – 1 łyżka mąki ziemniaczanej – 1 żółtko Twaróg ugnieść widelcem, dokładnie wymieszać z żółtkiem, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Ciasto: – 0,5 kg mąki; – 1 żółtko; – łyżeczka oleju; – sól; – 3/4 szklanki gorącej wody (może być trochę mniej, należy kontrolować ciasto); Z mąki, żółtka, oleju i wody zagnieść elastyczne ciasto. Wodę(...)należy wlewać powoli, tak, żeby ciasto było elastyczne, nie kleiło się do rąk. Oderwać połowę, a resztę zawinąć w folię, ja zawijam w reklamówkę, żeby nie wyschło. Wałkować ciasto na grubość około 3 mm i wykrawać szklanką okręgi. Na każde kółko nakładać po łyżeczce farszu. Zlepiać brzegi. Gotować w lekko osolonej wodzie z łyżką oleju około 5 minut od wypłynięcia
dom-agi.plSerniki i serniczki do wyboru ...to temat wspólnego pieczenia Ciasta na niedzielę ....Ja upiekłam sernik według przepisu znalezionego tutaj ..mój sernik nie wyszedł taki wysoki...tzn.jak się upiekł był wysoki...ale niestety opadł..ale i tak był smaczny.. Razem ze mną serniki piekły... Ciasto: 1/2 kg maki 2 całe jaja 2 łyżki cukru 2 łyżki kakao 200g stopionego tłuszczu(...)szkl. cukru 1 łyżka maki ziemniaczanej (lub 1 budyń śmietankowy) 1 kostka margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta ze sparzonej cytryny lub aromat cytrynowy Wszystkie składniki ciasta zagnieść, podzielić na dwie części i włożyć na 30 minut do zamrażarki.Margarynę (wyjętą wcześniej z lodówki) utrzeć z cukrem i żółtkami, dodawać stopniowo zmielony twaróg, mąkę wymieszaną z proszkiem
Moje domowe kucharzenieDziś przyszedł czas na naleśniki Niby prosta rzecz a często zdarza Nam się zrobić za grube, albo ciasto wyjdzie nie takie. Ten przepis znalazłam kiedyś w internecie , delikatnie go zmodyfikowałam i wyszły naleśniki idealne :) Składniki 2 szklanki mąki 1,5 szklanki mleka 1,5 szklanki wody gazowanej 2 jajka szczypta soli Jajka ubijamy z szczyptą soli. Do ubitych jajek dodajemy(...)przesianą mąkę, mleko i mieszamy Następnie dodajemy wodę i mieszamy wszystko na jednolitą masę. Żeby sprawdzić czy ciasto ma odpowiednią konsystencję wystarczy sprawdzić to łyżką, jeśli po podniesieniu jej ciasto spływa ale jednocześnie częściowo zostaję na łyżce to znaczy, że wyszło Nam ciasto idealne. Jeśli ciasto wyszło za gęste dolewamy odrobinę mleka, jeśli za rzadkie dosypujemy mąki. Smażymy na praktycznie
Ptasia KuchniaBeza francuska, klasyczna, jest świetnym, delikatnym i bardzo wdzięcznym ciastem. Jeśli tylko opanujecie podstawy jej wykonania, będziecie w stanie zrobić wiele ciast, ciasteczek a także pyszne torty ze świeżymi owocami. A TERAZ NAJWAŻNIEJSZE. Podstawową proporcją tego ciasta jest 50g cukru na jedno białko (białko jaja rozmiaru M ma ok.32-34g). Czyli – bierzemy 3 białka + 150g cukru, 4 białka + 200g cukru(...)wyłożoną papierem do pieczenia lub matą silikonową) szprycą, rękawem cukierniczym z ozdobną końcówką lub np. dwoma łyżkami Prawidłowo upieczone bezy francuskie powinny pozostać jasne. Ich pieczenie to bardziej suszenie – ciasto z wierzchu jest chrupiące i delikatne, w środku powinno pozostać lekko lepkie i ciągnące. Suszymy bezy w niskiej temperaturze – około 120-130⁰C. Najlepiej wychodzą w piekarnikach z termoobiegiem. Pamiętajcie
Karo in the KitchenDzisiaj przedstawiam przepis na szarlotkę japońską - nazwa jest mocno myląca, bo ciasto prawdopodobnie nie ma nic wspólnego z Japonią, a dodatkowo to w zasadzie makowiec z dodatkiem jabłka :) Na początku trochę się go obawiałam, jednak niepotrzebnie - ciasto w smaku okazało się zachwycające - mocno makowe, a do tego niesamowicie mięciutkie i wilgotne za sprawą jabłek. Przepis pochodzi ze starego zeszytu(...)wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. 2. Wszystkie składniki na polewę umieszczamy w garnuszku. Podgrzewamy na średnim ogniu do całkowitego rozpuszczenia cukru, co jakiś czas mieszając. Ciepłą polewę wylewamy na ciasto, odstawiamy do całkowitego zastygnięcia. Ciasto możemy dodatkowo udekorować bakaliami lub migdałami. Gotowe
My Culinary Artwierzchu Przygotowanie: Do miski wkładamy masło, siekamy je. Następnie wlewamy 3 łyżki jogurtu naturalnego i miód, mieszamy lekko łyżką. Dodajemy żółtko oraz 1 3/4 szklanki mąki. Zaczynamy zagniatać ciasto. W razie potrzeby dosypujemy resztę mąki. Ciasto zagniatamy tak długo, aż całe masło połączy się ze wszystkimi składnikami. Ciasto ma mieć gładką konsystencję i nie powinno się lepić do rąk(...)ciasta zagniatamy kulę. Rwiemy z niej kawałki z których tworzymy małe kulki, każdą spłaszczamy lekko w dłoniach i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Każde ciasto smarujemy lekko mlekiem. Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut (do zarumienienia). Jeszcze ciepłe ciasteczka posypujemy delikatnie cukrem pudrem. Ciasteczka są miękkie i puszyste. Smacznego * przepis własny
Słodkie okruszkiCiąg dalszy wypieków z ciasta drożdżowego i jagód tym razem jagodzianki :) Któż nie lubi tych pysznych bułeczek, u mnie w domu zniknęły w ekspresowym tempie. Składniki: (na 8 dużych bułeczek) ciasto drożdżowe: 250 ml mleka 40 g świeżych drożdży 4 łyżki cukru 1 jajko 30 g roztopionego masła 3,5 szklanki mąki tortowej(...)Przygotowanie: Kruszymy drożdże w dużej misce, dolewamy mleko z cukrem, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie dodajemy do zaczynu mąkę, jajko, sól oraz roztopione masło. Zagniatamy ciasto aż składniki dobrze się połączą, formujemy kulę, zakrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie oprószamy blat mąką, formujemy z ciasta wałek i dzielimy
Symfonia smakowa