palonych żołędzi bez żadnych dodatków, nawet cukru, co z resztą w ostatnim czasie i tak okazuje się być strasznym burżujstwem. Poza kawą serwowano do picia herbatę lipową, natomiast tradycyjne ciasta i ciasteczka na deser, zastępowano tzw. ciasteczkami wiekuistymi, nazywanymi tak z powodu wyjątkowej trwałości (można je jeść jak piernik, nawet pół roku po upieczeniu). Poza wymienionymi wyżej, w Wielkim Poście(...)łyżkami mąki. Odstawić przykryte na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiać przez sitko i wymieszać z solą, następnie w wykopany po środki dołeczek wlać rozczyn drożdżowy, następnie zagnieść miękkie ciasto (jeśli będzie za suche, można dodać jeszcze trochę wody). Na koniec w czasie zagniatania dodać oliwę. Kulkę ciasta podzielić na dwie części, każdy wywałkować na ~40cm krążek (my całością ciasta
Przepysznik - BLW i nie tylkopojmuję jednej rzeczy, jak to jest z tym ciastem na placki i naleśniki? Generalnie przeważnie wymyślam różne przepisy sama (kiedyś zazdrościłam tego różnym blogerkom, po kilku latach wraz z doświadczeniem, przyszła i kreatywność w kuchni), ale zdarza mi się też buszować po Internecie i wyszukiwać różne ciekawe przepisy. Większość muszę jednak modyfikować, ponieważ zawierają tony cukru. No dosłownie tony. Szczególnie(...)widać po plackach właśnie, gdzie do ciasta sypie się 3-4 łyżki cukru, by potem zaserwować je oprószone romantycznie... cukrem. Cukier z cukrem, świetnie. A zatem na początek taki mój apel, nie sypcie cukru do ciasta na placki, jest tam zupełnie zbędny. Jeśli dorzucacie owoce, tym bardziej nie trzeba jeszcze dodatkowo dosładzać. W zupełności wystarczy lekko polać placuszki z wierzchu
Przepysznik - BLW i nie tylkodrożdży instant ( mogą być świeże 2,5 grama ale trzeba zrobić rozczyn) 175 ml mleka 80 g masła 2 łyżki cukru pół płaskiej łyżeczki soli 2 jajka do ciasta plus 1 jajo do smarowania Dodatkowo; sałata, wędlina, rzodkiewka, ser biały w plastrach, kiełki , kilka goździków Wszystkie składniki ciasta mieszamy i wyrabiamy ciasto. Masło możemy rozpuscic w mleku.Jeśli(...)używamy świeże drożdze wtedy, mleko należy podgrzać, dodac łyzke cukru, łyzke maki i drożdze, Wszystko wymieszać,zostawic na kilka minut az rozczyn urośnie i dodajemy do mąki. Wyrobic ciasto i odstawić na około godzine pod przykryciem. Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagnieść, podzielic na niewielkie kulki. Wszystko zależy od tego jakiej wielkości bułeczki chcemy otrzymać. Z każdej
Radość kipiąca uśmiechem.mieszkam od urodzenia na podkarpaciu. Było to ponoć danie biedoty która piekła te oto placki kiedy nic innego nie było do jedzenia. Kiedyś po prostu urywano małe kawałki ciasta i rzucano na blache aby się podpiekło z każdej strony no i ciasto przygotowywane było bez dodatku jajek. Bo przecież nie każdy je posiadał. Dziś nie będę odtwarzać dania(...)jogurtu naturalnego ( można dodać również zsiadłe mleko czy kefir - w zamian jogurtu) pół łyżeczki soli 1 jajko Przygotowanie; Do miski należy dodać wszystkie składniki i wyrobić z nich ciasto. Jego konsystencja powinna być nieco lużniejsza niż ciasto na pierogi. Po wyrobieniu wałkujemy ciasto na grubośc około 1,5 - 2 cm i szklanką wykrawamy koła. (Stolnice podsypując delikatnie maką) Patelnie
Radość kipiąca uśmiechem.Babeczki świetnie nadają się na kolacje jak i na imprezową przekąskę. Kto chętny? Składniki ciasto; 40 dag mąki pszennej 2 łyzki zmiksowanego ugotowanego brokuła 15 dag margaryny 2 łyzki smietany 2 zółtka sól 1 łyżeczka proszku do pieczenia Pasta; 1 brokuł 1 serek śmietankowy (15 dag) sól, pieprz 1 łyzeczka kuminu sok z jednej cytryny(...)Dekoracja; 2 łyzki pistacji kiełki brokuła Przygotowanie; Brokuła myjemy, dzileimy na mniejsze różyczki i gotujemy kilka minut. Nastepnie blendujemy aby powstał mus. Wszystkie składniki ciasta mieszamy ze sobą i ugniatamy ciasto. Z powstałego musu zabieramy 2 łyzki i dodajemy również do ciasta. Reszte odkładamy. Foremki możemy natłuscic, ciasto po pół godzinnym schłodzeniu wałkujemy , wycinamy kółeczka i wylepiamy nimi
Radość kipiąca uśmiechem.Jakiś czas temu dostałam w prezencie cudowny miód z cynamonem od którego już chyba jesteśmy uzależnieni ;) Do wypieku ciasta również nadał się znakomicie a sam przepis ogromnie Wam polecam. Jeśli lubicie bezglutenowe ciasta to to z pewnością przypadnie Wam do gustu :) 180 g mąki gryczanej 15 g mąki amarantusowej 3 łyżki surowego kakao łyżeczka cynamonu łyżeczka sody łyżeczka proszku(...)oleju jajko szklanka malin (poza sezonem mrożonych) W jednej misce mieszamy składniki płynne a w drugiej suche. Łączymy je se sobą. Przelewamy je do keksówki. Na wierzchu układamy maliny. Ciasto pieczemy około 30 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni. Smacznego :) Artykuł Bezglutenowe ciasto z cynamonem i malinami pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogjędrne, albo o żółtym aromatycznym miąższu. Powinno się usuwać pestki ze śliwek. Śliwki najlepiej przechowywać w ażurowych koszykach. Często zastanawiamy się jakie śliwki będą najlepsze do deserów, ciast, czy kompotów lub powideł. Poniższe informacje mam nadzieję rozwiążą problem. Przedstawię kilka najbardziej popularnych odmian śliwek i w jaki sposób najlepiej spożytkować je w naszej kuchni. Popularne odmiany śliwek: Empress(...)kształt typowej węgierki. Skórka granatowoczarna z charakterystycznym jasnym nalotem. Miąż zielonkawożółty w niektórych miejscach niezbyt dobrze oddzielający się od pestki, soczysty i słodki. Najlepsze do jedzenia na surowo, do ciast mniej polecane z racji dużej zawartości wody. Można przeznaczyć je także na dżemy i powidła. Mirabelka - małe kuliste owoce o złotożółtej barwie. Ich miąż jest miękki i szklisty, słodki
Ciastka - domowe słodkościSzarlotka z bezą... Bardzo łatwa i pyszna szarlotka, która bardzo szybko znika. Żeby ją uwiecznić musiałam piec ją 3 razy bo nigdy nie mogłam zdążyć przed zjedzeniem... Składniki: KRUCHE CIASTO: 3 szklanki mąki kostka margaryny (250g) 4 łyżki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek JABŁKA: 1 kg jabłek cukier do smaku (ja daję łyżeczkę) łyżeczka cynamonu BEZA(...)lodówki. Jabłuszka obrać i zetrzeć na tarce na większych oczkach. Wsypujemy na patelnie, dodajemy cynamon, cukier i podsmażamy. Dno blaszki (26cm) wykładamy papierem do pieczenia. Po godzinie ciasto rozwałkować i wyłożyć na dno blachy oraz brzegi. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do pieca rozgrzanego do 210°C na 20 min. W tym czasie ubijamy białka ze szczyptą soli
Pelusiowa Kuchniaruszenia. Resztę składników oprócz masła rotop. mieszamy w misce (mąka, jajo, zapach waniliowy, pozostałe 2 łyżki cukru, śmietane ). Kiedy zaczyn nam "wyrośnie" dolewamy go do naszej miski. Zaczynamy wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania dolewamy co jakiś czas, aż do zużycia nasze roztopione masło. Kiedy ciasto nabierze odpowiedniej konsystencji, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 30 min do podwojenia objętości(...)czasie kiedy ciasto nam już wyrosło, wykładamy je na stolnice i dzielimy na około 10-12 kawałków. Bierzemy taka jedną kulkę i wałkujemy ja na kształt takiego jakby jęzora. Starajmy się wałkować tylko wzdłuż nie w poprzek, następnie zaczynamy zwijać naszego jęzora starając się przy każdym zawinięciu naciągać lekko ciasto oraz wyginać lekko końce rogalika do siebie. Pamiętajmy aby koniec
Gotowanie...to proste !kilka ulubionych ciast... raz po raz pojawiają się nowe, które detronizują z pierwszej trójki poprzednie albo są przynajmniej równie dobre. To ciasto podbiło moje serce (i nie tylko moje). W mojej prywatnej opinii jest zdecydowanie najlepszym ciastem ucieranym jakie jadłam. Puszyste, lekkie z dużą ilością owoców i chrupiącą kruszoną... po prostu najlepsze. Idealne ciasto na letni piknik
Pyry na Gazklasyk, raczej może ptyś z bitą śmietaną. Zawsze uwielbiałam karpatkę, wyczekiwałam, kiedy babcia albo któraś ciocia ją zrobi, bo akurat taki pech, że moja Mama jakoś bała się tego ciasta. Strach ten odziedziczyłam ja, aż do momentu, gdy moja Teściowa pokazała sprawdzony sposób na ciasto parzone. Zawsze wychodzą góry! A ja uwielbiam wpatrywać się, jak te góry powstają. 150g margaryny(...)miksujemy. Powinna powstac masa ładnie odchodząca od garnka, którą wystarczy podzielić na dwie części i piec na blasze 20×30cm w temp180 stopni przez ok 30minut do momentu, kiedy ciasto będzie złote. Gotowe ciasto można przełożyć kremem karpatkowym, ale ja tym razem wybrałam bitą śmietanę (oczywiście sama ją zrobiłam, te w sprayu mi kompletnie nie smakują). Smacznego
Smaki Przyprawy i Kolorytemperaturze pokojowej. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i wstawić do mocno ciepłej wody na 10minut. Mąkę wymieszać z cukrem i zaczynem drożdżowym. Dodać żółtka, masło, sól i alkohol. Zagniatamy ciasto. Ciasto na pączki jest luźne i klei się do rąk. Ale unikajmy podsypywania mąki, bo wtedy pączki nie będą puszyste. Lepiej jest posmarować ręce olejem. Zagniatamy do momentu aż ciasto(...)będzie odchodzić od rąk. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinkę. Zagniatamy ciasto ponownie. Odrywamy po kawałku ciasta i rozgniatamy w dłoni. Do środka wkładamy łyżeczkę marmolady i zlepiamy w kulkę. Takie pączki zostawiamy jeszcze na 30 minut. Olej podgżewamy do 180°C. Pączki smażymy z każdej strony po ok 3minuty. Lukier robimy mieszając wszystkie składniki razem na gęsty syrop
Smaki Przyprawy i KoloryJest to przepis mojej koleżanki Karoliny, która ma niezwykły talent do wypieków wszelkich łącznie z pizzą . W niedzielę zrobiła to ciasto u mnie w domu. Dziś jest czwartek a ja od niedzieli już piekłam je trzy razy. Składniki: 2,5 szklanki mąki przesianej 1 żółtko, 1 szklanka mleka, Drożdże, Łyżka cukru, Sól, 3 łyżki oliwy Na wierzch pizzy: Przecier(...)pomidorowy, dodałam taki z kartoniku, Ser, może być mozzarella, Cebula, Salami, Oregano. Oczywiście można zrobić pizze inaczej, według własnych upodobań, ale polecam to ciasto. Jest smaczne, ma świetny kolor wychodzi wspaniale. Do garnuszka wlać szklankę mleka dodać łyżkę cukru i 30 dg drożdży. Lekko podgrzać, ja nastawiam płytę indukcyjną na 6 w skali 1-9 na jedną minutę. Przesiać
Smaki Przyprawy i Koloryłyżek aktywnego zakwasu, całość mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na dwanaście, czternaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę żytnią, mąkę pszenną, podzielone na pół suszone śliwki, oraz sól. Całość mieszamy łyżką, dodając tyle(...)wody, aby powstało dość luźne ( prawie "gliniaste") ciasto. Ilość wody zależy od mąki i nie sposób podać dokładnych proporcji. Zasadą której należy się trzymać jest uzyskanie konsystencji klejącej się do łyżki. Tak wyrobione ciasto wkładamy do wyłożonych pergaminem foremek, napełniając je co najwyżej do połowy chlebowym( ponieważ jeszcze sporo urośnie). Wyrównujemy górę bochenka dłonią zwilżoną wodą( możemy wierzch
Miód i pieprz