Przepis na to ciasto dostałam w zeszłym roku, ale dopiero teraz zdecydowałam się go zrobić. Bardzo lubię drink Mojito zarówno wersję alkoholową jak i bezalkoholową więc byłam naprawdę mile zaskoczona, że smak ciasta był podobny do smaku drinka. Składniki: 1 szklanka posiekanej świeżej mięty i kilka łodyg mięty 1 szklanka mleka ¾ szklanki cukru skórka starta z 2 limonek 2 łyżki(...)mleko, sok z limonki, olej i rum. Wszystko zmiksować. Wymieszać ze sobą obie mąki, sól, sodę i proszek do pieczenia. Suche składniki partiami dodawać do mokrych cały czas miksując. Ciasto przełożyć do formy do pieczenia i piec w temperaturze 180 o C przez około 25 minut. Ciasto wystudzić. Śmietanę szybko ubić, dodać cukier i śmietana fix i miksować jeszcze przez
Mama Gotujeosobnym naczyniu i dopiero wlać w środek mąki. Mieszać powoli okrężnymi ruchami palca, tak by powoli rozpuszczone drożdże łączyły się z mąką. Dodawać również pomału resztę wody. Następnie wyrabiać ciasto przez ok.5min. W razie potrzeby dodać troszkę mąki, gdyby ciasto było lepkie. Wyrobione ciasto obsypać lekko mąką, naciąć i zakryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na ok.1h30min. W międzyczasie pomidory(...)osuszyć , pokroić na kawałki. Czosnek posiekać. Kostki bazylii rozkruszyć. Gdy ciasto wyrośnie (podwoi swoją objętość) jeszcze raz wyrobić (ok.1min.)- w trakcie tego wyrabiania dodać wszystkie dodatki. Na blaszce położyć papier do pieczenia, położyć ciasto i uformować na kształt chleba ( ja miałam tylko papier i dlatego na nim upiekłam chleb, ale muszę wymyślić coś innego by później nie męczyć
W kuchni u MonikiMąkę wsypać do miski i odgarnąć ją na boki. Do środka wlać rozpuszczone drożdże i okrężnymi ruchami palca, mieszając łączyć z mąką, powoli dodając resztę wody. Po chwili wyrabiać ciasto przez ok.5min. Uformować kulę, obsypać lekko mąką i naciąć. Przykryć ściereczką i odstawić na 1h30min. do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie jeszcze raz wyrobić, ale już tylko przez 1min(...)Uformować dwie większe kule i dwie małe. Małe kulki przyczepić do większych. Obsypać lekko mąką, przykryć ściereczką i odstawić na ok1h. do ponownego wyrośnięcia. Uformowane ciasto odstawić jak najdalej od siebie bo dość dużo urośnie. Uformowane ciasto po tym czasie przesmarować roztrzepanym jajkiem. Uwaga: Ja chciałam lekko poprawić kształt ciasta i pomarszczyło mi się dlatego radzę tego nie robić
W kuchni u Monikismakuje z sosem majonezowo czosnkowym. Czyli kolejny smak, który obie uwielbiamy :) Składniki: 1 cienka kiełbasa, 1 cebula, groszek konserwowy, kilka plasterków salami, kilka pieczarek, ketchup, sól, pieprz, 2 gotowe ciasta francuskie, 2 pomidory, 3 ząbki czosnku, dwie garście startego sera żółtego, olej. Przygotowanie: Pieczarki i kiełbasę pokroić w plastry, cebulę pokroić w półksiężyce i razem podsmażyć. Pomidory pokroić(...)plastry. Jeden placek ciasta francuskiego posmarować ketchupem. Podsmażone pieczarki, kiełbasę i cebulę wymieszać razem z groszkiem, pomidorami, serem żółtym, pieprzem i solą oraz wyciśniętym czosnkiem. Wyłożyć farsz na ciasto, obłożyć plastrami salami ( dwa plastry zostawić ). Na wszystkie składniki położyć drugi placek ciasta francuskiego i dobrze skleić z dolnym ciastem. Na górę położyć salami, pokrojone na cztery części. Piec na papierze
W kuchni u MonikiSkładniki: Ciasto: Przepis oraz przygotowanie ciasta znajduje się tu kliknij . Farsz: parówki ( na wielkość mojej blachy było 2 i 1.4), przekrojone wzdłuż, 70 g zielonych oliwek, pokrojonych w plasterki, 1/2 małej czerwonej cebuli, pokrojonej w paski, 1 świeża, czerwona papryka, pokrojona w kostkę, 250 g bekony, pokrojonego w kostkę, 140 g startego żółtego sera, 3 plastry sera, przekrojone wzdłuż(...)łyżeczką oregano i łyżeczką bazylii, 1 łyżka oleju wymieszana z dwoma wyciśniętymi ząbkami czosnku, odrobina oleju do posmarowania blaszki. Przygotowanie: Blaszkę posmarować oliwą lub olejem. Położyć wyrośnięte ciasto i dłonią rozprowadzić po blaszce. Na obrzeża ciasta położyć parówki zawinięte serem żółtym i skleić boki. Ciasto posmarować po całości olejem z czosnkiem. Następnie posmarować przecierem - sam środek, bez obrzeży
W kuchni u MonikiSkładniki: Na 23 pierogi Farsz: 140g szpinaku ( ja miałam świeży), 50g bekonu, 1 woreczek kaszy gryczanej (100g), 1/2 cebuli, kilka suszonych pomidorów z zalewy, sól, pieprz, smalec. Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej), 1 jajko, 1 łyżka oleju, niepełna szklanka gorącej wody, szczypta soli. Ponadto: 1/2 cebuli, 75g bekonu, smalec, sól i ciut oleju do gotującej się wody. Przygotowanie(...)Dodać szpinak i pomidory. Chwilę razem poddusić. Dodać ugotowaną i odcedzoną kaszę. Wymieszać, posolić i popieprzyć do smaku - próbować z kawałkiem bekonu, gdyż z nim farsz jest bardziej słony. Ciasto: ( jeśli robisz pierogi z grubym ciastem zrób z większej ilości mąki) Wszystkie składniki razem połączyć i zagnieść ciasto - należy uważać by się nie oparzyć wodą (najlepiej na początku składniki łączyć
W kuchni u MonikiSkładniki: 2 pojedyńcze piersi z kurczaka, 300g pieczarek, cebula, 1 opakowanie ciasta francuskiego, garść startego sera żółtego, olej lub oliwa, sól, pieprz, jajko. Przygotowanie: Pieczarki umyć i pokroić w półksiężyce. Podsmażyć razem z cebulą pokrojoną w kostkę na niedużej ilości oleju lub oliwy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Po podsmażeniu pozostawić do ostygnięcia. Piersi kurczaka umyć i osuszyć. Przekroić(...)pół, ale nie nacinać do końca - zrobić tak zwane kieszonki. Położyć na cieście francuskim. Ciasto przeciąć na pół i po bokach ponacinać paski. Ostygnięty farsz oraz starty ser żółty włożyć do środka piersi z kurczaka. Z wierzchu mięso posolić i popieprzyć, Kolejno paski ciasta francuskiego zakładać na mięso. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem. Włożyć do piekarnika nagrzanego
W kuchni u MonikiSkładniki: opakowanie ciasta francuskiego, 28 szparagów ( u mnie to były dwa pęczki), 2-3 garście startego sera żółtego, sol, pieprz, 1 jajko. Przygotowanie: Ciasto francuskie przeciąć wzdłuż, a następnie pokroić w paski. Ser żółty rozsypać po cieśćie. Szparagi umyć i odłamać twarde końce. Posolić i popieprzyć, a następnie zawijać w paski ciasta francuskiego. Zawinięte szparagi układać na blaszce wyłożonej papierem(...)pieczenia. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C ok.12-15 minut (tak aby ciasto się ładnie zarumieniło). Smacznego
W kuchni u MonikiSkładniki: ( na 6 sztuk) Ciasto: 250g mąki pszennej ( ja użyłam tortowej) + do podsypywania, 1/2 łyżki cukru ( 8g), 7g suchych drożdży, ok.1/2 łyżeczki soli ( 3g), 1 jajko, w temp. pokojowej, 30 masła, roztopionego, 1/2 szklanki mleka, ciepłego. Farsz: 4 cebule, 3 łyżki ketchupu pikantnego, masło do podsmażenia cebuli, bazylia i oregano. Ponadto: olej do posmarowania papieru do pieczenia. Przygotowanie: Ciasto(...)Składniki suche ( mąka, cukier, sól, drożdże) razem wymieszać. Jajko roztrzepać widelcem i większą część przelać do drugiej miseczki ( mniejsza część pozostanie do posmarowania ciasta). Do większej części roztrzepanego jajka dodać roztopione masło i mleko - wymieszać. Składniki mokre wymieszać razem ze składnikami suchymi. Zagnieść ciasto podsypując mąką do momentu, aż będzie się odklejało od rąk. Uformować kulę, włożyć do miski, przykryć
W kuchni u MonikiSkładniki: Ciasto: 550g mąki pszennej, 300ml ciepłej wody, 7g suchych drożdży, 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru, łyżka oliwy lub oleju. Sos: 1 puszka pomidorów, 3 ząbki czosnku, 1/2 cebuli, 2 łyżki oleju, bazylia, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki cukru. Ponadto: 200g startego sera żółtego, 125g mini mozzarelli lub jedna duża kulka, 140g kukurydzy, ok.50-70g salami. Przygotowanie: Mąkę należy wymieszać(...)solą oraz cukrem, odgarnąć ją na boki i wlać łyżkę oleju. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie i powoli wlewać je do mąki. Zagnieść ciasto. Zagniatać przez kilka minut, uformować w kulkę, położyć w misce, przykryć ściereczką i odłożyć na ok. 1h do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrasta przygotować sos pomidorowy. Połowę cebuli pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor
W kuchni u Monikiwyrośnięcia na 15 minut. Wyrośnięte drożdże mieszamy z mąką, przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy na 8-10 godzin do wyrośnięcia. 2. Po upływie 8-10 godzin, do miski z ciastem dodajemy jajka, roztopione masło i szczyptę soli. Dokładnie wyrabiamy przez kilka minut (ciasto będzie mocno lepiące - takie ma być) i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. 3. W czasie(...)ciasto na racuszki wyrasta, jabłko obieramy i kroimy w dużą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej. 4. Na rozgrzany olej przy pomocy małej chochelki wlewamy porcję ciasta, a w środek wbijamy kawałek jabłka. Smażymy z obu stron na rumiany kolor, odsączamy na ręczniku papierowym. Czynność powtarzamy z pozostałym ciastem. Podajemy z cukrem pudrem, żurawiną lub podsmażanymi jabłkami. Smacznego! :) *podsmażane jabłka
My Culinary ArtCzereśnie i letnie truskawki jadłam w ilościach hurtowych, wiśnie przegapiłam, jagody pochłaniałam w jagodziankach u teściowej, borówki jeszcze są i korzystam z nich w rożnych kombinacjach. Miałam upiec ciasto z jabłkami ale niestety jabłek do ciasta w sklepie nie było, za to były borówki właśnie. Przepis na ciasto podpatrzyłam w KUCHNI wrześniowej. Dokonałam zmian kilku. Małżona(...)Dodajemy skórkę. Do puszystej masy dodajemy po jednym jajku i po trochu mąki z proszkiem. Wlewamy śmietankę i mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 175 st.C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy. Pieczemy ok 40 minut. Po ostudzeniu ciasto posypujemy cukrem i pistacjami
Dzieje kuchennej WiewióryPyszne ciasto drożdżowe z orzechową wkładką. Składniki: Na dwie keksówki o wym. 25x10.5cm 1 szklanka mleka letniego 0.5 kg mąki 1/4 szklanki oleju 1/5 roztopionej kostki margaryny lub masła 1 całe jajko 2 żółtka 6 dkg drożdży 4 łyżki cukru połowa małej buteleczki aromatu pomarańczowego lub cytrynowego małe opakowanie rodzynek Masa orzechowa: 2 białka szklanka zmielonych orzechów włoskich 2 łyżki(...)mąki, olej, przestudzone masło oraz aromat. Wszystko mieszamy łyżką lub ręką do całkowitego połączenia składników. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple na ok 30 minut do wyrośnięcia. 3. Jeśli ciasto podwoiło swoją objętość, dzielimy je na dwie części i każdą raz jeszcze wyrabiamy na blacie. Wałkujemy na prostokąt o długości keksówek i szerokości ok 20 cm. 4. Przygotowujemy orzechową wkładkę
Kuchnia w czekoladzierazu stwierdził, że muszę koniecznie spróbować mu je zrobić. Zrobiłam, zjadłam i przekonałam się, że mogę jeść wątróbkę w takiej postaci:) Są pyszne:) Składniki na ok 70 pierogów: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej + 1 szklanka do podsypywania przy wyrabianiu i wałkowaniu 1 jajko 1 płaska łyżka soli szklanka przegotowanej letniej wody 2 łyżki oleju Farsz: ok. 70 dkg obranej(...)ugotowanej wątróbki ok. 0.5 kg ugotowanych ziemniaków 3 cebule średniej wielkości 125g masła sól, pieprz Omasta: 3 cebulki 125g masła Sposób przygotowania: 1. Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę (blat), robimy na środku wgłębienie i dodajemy jajko, sól, olej oraz małym strumyczkiem przegotowaną wodę cały czas siekając ze sobą składniki. Dłonie oprószamy mąką i ugniatamy ciasto na jednolitą kulę
Kuchnia w czekoladzieKruche i delikatne rogaliki z marmoladą zaspokoją zachcianki niejednego łasucha. Składniki: Ciasto: 1 kg mąki 2 margaryny 4 jajka 10 dkg drożdży ok. 8-10 łyżek śmietany Nadzienie: słoik marmolady (ok 350g) Wierzch: cukier puder Sposób przygotowania: Składniki na ciasto posiekać ze sobą, zagnieść ciasto. Odstawić na chwilę do zimna- ok. 30 min. Ciasto rozwałkować, pokroić na małe kwadraty(...)bokach ok. 6x6cm. Każdy listek ciasta położyć przed sobą na kształt rombu i na jeden róg nakładać po odrobinie marmolady. Zwijać do samego końca zaczynając od rogu z marmoladą. Formować rogaliki. Piec 15-20 min. na złoty kolor
Kuchnia w czekoladzie