ciasto - 163312 przepisów (strona:3328/10888)

Najprostszy chleb pszenny jasny 266

wyrastania chleba możesz użyć np. miski, garnka lub sitka. Ja najpierw próbowałam w misce, ale okazała się zbyt szeroka dlatego ostatecznie chleb wyrastał w wiklinowym koszyku. Przepis na ciasto chlebowe jest bardzo prosty - mąka pszenna, sól, woda i zakwas pszenny. Zrobiłam to tak: Do miski przesiałam 2,5 szklanki mąki pszennej ( u mnie typ 650) i dolałam 280 ml ciepłej(...)czasie dodałam płaską łyżkę soli ( jak ktoś lubi bardziej słone można dać więcej) i 2/3 szklanki gęstego zakwasu pszennego. Wyrobiłam w misce aż składniki się połączyły i ciasto wyłożyłam na blat. Zagniatałam  ręcznie przez 10 - 12 minut. Po tym czasie przełożyłam do wysmarowanej olejem miski i odstawiłam na 25 minut. Następnie wyjęłam ciasto na blat, rozciągnęłam i złożyłam

apetytnapieczenie
Chleb orkiszowy z prażonym słonecznikiem 253

Chleb ten powstał spontanicznie, ale efekt jak dla mnie jest całkiem dobry. Podprażony słonecznik jest bardziej wyrazisty w smaku i bardziej chrupiący. Ciasto zrobiłam  wieczorem i pozostawiłam do wyrastania na noc. Składniki na jeden duży bochen : 3 szklanki mąki orkiszowej typ 850 3 łyżki ziaren słonecznika 1/2 szklanki zmielonego siemienia lnianego 310 ml wody łyżka soli 1/2 łyżki(...)wymieszałam do połączenia składników. Całość odstawiłam na 15 minut. Po tym czasie dodałam sól, cukier, ziarna słonecznika i zakwas. Wyrabiałam w misce i zajęło mi to ok. 10 minut - ciasto jest zwarte, gęste i się klei, więc można je wymieszać mikserem. Przykryłam i odstawiłam na 30 minut. Po tym czasie chwilę wyrobiłam i ponownie odstawiłam na 30 minut. Ponieważ konsystencja

apetytnapieczenie
Chleb pszenny z suszonymi morelami 223

zapas mąki pszennej postanowiłam jej użyć. Chleb według mnie nie jest za słodki i całkiem smaczny i prosty do wykonania. Świeżość utrzymuje do 2 dni. Ostatnio ciasto na chleb wyrasta mi bardzo długo. W przypadku tego trwało to ponad 24 godziny. Na efekt jednak warto było czekać. Składniki i wykonanie : 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej(...)łyżki aktywnego* zakwasu żytniego jasnego ( o konsystencji jogurtu naturalnego) czubata łyżeczka drobnej soli Do miski z mąką i wodą dodałam wyżej wymienione składniki i wyrabiałam około 7 minut - ciasto nie jest zbyt luźne i nie klei się do rąk. Całość odstawiłam pod przykryciem na 20 minut. Po tym czasie jeszcze chwilę wyrabiałam i odstawiłam na kolejne 20 minut. Następnie posmarowałam

apetytnapieczenie
Chleb pszenno-kukurydziany z siemieniem i kminkiem 344

wykonania i niebyt pracochłonny. Jest spora różnica w smaku między chlebem pieczonym w blaszce i pieczonym bez niej.  Dlatego tym razem postanowiłam upiec chleb okrągły.  Ponieważ większość ciast na chleb przygotowuję wieczorem tak też było i w tym przypadku. Przygotowałam niedużą miskę, odmierzyłam 2 szklanki mąki pszennej typ 650 i przesiałam. Następnie odmierzyłam 1/2 szklanki mąki kukurydzianej(...)szklanki ziaren siemienia lnianego i łyżeczkę kminku. Dolałam 330ml cieplej wody i całość wymieszałam. Przykryłam miskę folią aluminiową i odstawiłam na 20 minut. Na tym etapie ciasto jest zwarte, więc aby było nieco luźniejszej konsystencji dolałam dwie łyżki kefiru. Oprócz tego dodałam czubatą łyżeczkę drobnej soli i 2 łyżki gęstego aktywnego zakwasu razowego żytniego( dokarmionego minimum 10 h przed

apetytnapieczenie
Chleb mieszany z suszonymi figami 231

razowego żytniego (dokarmionego min. 10h przed pieczeniem) Wykonanie : Wszystkie składniki umieściłam w misce. Dodałam najpierw suche składniki, zakwas, maślankę i na końcu wodę. W oryginalnym przepisie jest zalecenie żeby ciasto zagniatać - ja jednak z uwagi na połączenie mąki pszennej i żytniej całość wymieszałam do połączenia składników dzięki czemu ciasto nie będzie gliniaste. Miskę przykryłam folią aluminiową i odstawiłam(...)Ciasto jest nieco luźne, ale na upartego można z niego uformować okrągły bochenek. Po tym czasie do nasmarowanej olejem keksówki łyżką przekładałam ciasto. Wyrównałam, wierzch posmarowałam olejem i odstawiłam przykryte folią aluminiową do właściwego wyrastania.  Ciasto do pieczenia jest gotowe kiedy podwoi swoją objętość.  Pieczenie : Ponieważ ja ostatnio eksperymentuję z pieczeniem w piekarniku gazowym u mnie pieczenie chleba

apetytnapieczenie
Ciastka orkiszowe z suszoną żurawiną 263

Kształty u mnie tradycyjne – okrągłe, ale co kto lubi wielkość i kształt dowolne. Miałam od dawna ochotę upiec coś z żurawiną. W głowie pojawiły się pomysły na chleb lub ciasto z żurawiną jednak ostatecznie zmobilizowałam się do upieczenia ciastek. Lekko kwaskowate ze względu na obecność żurawiny i sycące.  Powstały w dwóch wersjach : orkiszowe z żurawiną i owsiane z rodzynkami(...)przekonana do pieczenia drobnych wypieków. Obawiałam się, że będą spalone od spodu i blade z wierzchu. Ale nie ma tego złego jak to mówią. Wizyta u rodziców zrodziła pomysł – ciasto przygotuję u siebie, a upiekę u rodziców w piekarniku elektrycznym. Mój przepis powstał tak : Pół szklanki mąki pszennej typ 550  Szczypta proszku do pieczenia Łyżka otrąb pszennych 3 łyżki

apetytnapieczenie
Chleb z płatkami orkiszowymi i kminkiem 151

Słońce przez okno do mnie się uśmiechało, a w mojej kuchni pięknie pachniało, bo piekłam chleb z orkiszowymi otrębami z dodatkiem kminku ziarenkami. Ciasto pod wpływem ciepła Słońca rosło znakomicie, a po upieczeniu smakowało wyśmienicie.   Składniki: foremka 30/15 cm 50 g świeżych drożdży, 450 g mąki pszennej typ 650, 300 ml ciepłej wody, 2 płaskie łyżeczki soli, ½ łyżeczka cukru(...)wyrośniętego zaczynu dodajemy otręby, kminek i połowę mąki. Całość mieszamy mikserem ok. 4 min. (końcówką świderek, żeby jak najwięcej wprowadzić powietrza). Następnie dodajemy pozostałą część mąki i wyrabiamy ciasto na jednolita, gładką masę. Z ciasta formułujemy kulę, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 min do wyrośnięcia. Ponownie zagniatamy ciasto, formułujemy wałek, który przekładamy do foremki podsypanej mąką.  Ciasto

Moniki Smakołyki
Stromboli – zawijana pizza 223

Moja wariacja na temat tej włoskiej potrawy, nazywanej również kanapką na gorąco. Nadzienie można dowolnie zmodyfikować, ja akurat miałam ochotę na takie serowo-pomidorowe. Składniki: Ciasto opakowanie suchych drożdży 240 ml wody w temp. Pokojowej 500 g mąki pszennej grubo mielonej (Typ 740) 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli Nadzienie: mały słoiczek koncentratu pomidorowego łyżka oliwy sól, pieprz, zioła(...)sera żółtego kulka mozzarelli spora garść oliwek czarnych kilka listków świeżej bazylii Do posmarowania: oliwa, zioła prowansalskie Przygotowanie Drożdże mieszamy z mąka, dodajemy sól, oliwę i wodę i zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy na cienkie, prostokątne placki. Koncentrat pomidorowy mieszamy z oliwą

e-PrzepisyKulinarne
Czekoladowy tort z truskawkami 264

będzie smaczniejszy! Pierwsza propozycja to czekoladowo truskawkowy tort z kit-katem. Dzięki wafelkom na brzegach nie musimy się martwić czy krem jest nałożony równo. Tortownica, w której piekłam ciasto ma 16 cm średnicy, zdecydowałam się na dwa blaty z biszkoptu, myślę jednak, że trzy byłyby lepszym pomysłem – więc jeśli macie na tyle czasu polecam dorobić jeszcze jeden. Mój tort(...)sztywno z cukrem, im lepiej ubijamy jajka tym ładniejszy i bardziej puszysty będzie biszkopt. W tym przepisie, podobnie jak w przepisie na brownie nie dodajemy proszku do pieczenia, ciasto rośnie tylko dzięki pęcherzykom powietrza wtłoczonym do masy podczas ubijania. Biszkopt w prawdzie nie urośnie tak bardzo jak w przepisach z proszkiem, ale też nie upadnie po wystudzeniu i będzie równiutki

Ciastkozercy
Tarta ze szparagami i szynką 163

Pyszna, delikatna wytrawna tarta. Sezon na szparagi rozpoczęty i nawet dla mnie. Pierwszą wariację ze szparagami postawiłam na tartę. Strzał w dziesiątkę, zachęcam do wypróbowania ;) Składniki Ciasto : 250 g mąki 125 g zimnego masła 1 żółtko 50 ml wody 1 łyżeczka smalcu szczypta soli Nadzienie : pęczek szparagów 200g pieczarek 1/2 cebuli 100g szynki garść startego żółtego sera 2 jajka 100ml(...)śmietany szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz Wykonanie: W misce umieścić wszystkie składniki ciasta, posiekać nożem, następnie zagnieść. Zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika. W czasie, gdy ciasto leżakuje, kroimy cebulę, pieczarki - podsmażamy. Zdrewniałe końce szparagów ucinamy, myjemy. Szparagi gotujemy przez około 10 minut w słonej wodzie z cukrem. Ugotowane szparagi odcedzamy i kroimy na kawałki około 2 cm. Jajko

Garnkowe fanaberie
Chleb z siemieniem lnianym i słonecznikiem. 185

miski. Dodajemy płatki, sieminie lniane i słonecznik. Drożdże rozcieramy z cukrem i dodajemy letnią wodę. Dokładnie mieszamy. Wlewamy do mąki z ziarnami i mieszamy łyżką, aż do połączenia składników. Ciasto powinno być luźne i lepkie. Misę z ciastem nakrywamy ściereczką i pozostawiamy na 20 min. do wyrośnięcia. Następnie ciasto przelewamy do formy (35 x 12 cm lub dwóch mniejszych) wyłożonej(...)papierem do pieczenia. Pozostawiamy w ciepłym miejscu na 15 min. lub do momentu, kiedy ciasto wyrośnie do wysokości brzegów foremki. Foremki wkładamy do nagrzanego do temp. 200 stopni C piekarnika. Pieczemy przez 45 min. następnie wyciągamy ciasto z foremki i dopiekamy jeszcze 15 minut. Po tym czasie stukamy w bochenek od spodu, jeśli wydaje głuchy odgłos znaczy, że jest upieczony

Miksturownik
Jogurtowe placuszki z miętą 235

Zrobiłam więc również wariant bez mięty za to z cappuccino oraz cukrem waniliowym. W tym przypadku mleko staje się już składnikiem nie opcjonalnym, a obowiązkowym, bowiem po dodaniu cappuccino ciasto staje się bardzo gęste. Wariant ten zobaczycie na blogu już jutro.  Placuszki są mega dobre i szybkie.  Przepis oryginalny z bloga Grażyny macie tutaj TUTAJ . Składniki około(...)naturalnego (użyłam greckiego) 1,5 łyżki posiekanych listków mięty  1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia  łyżeczka cukru  szczypta soli olej do smażenia opcjonalnie - mleko do rozrzedzenia ciasta Sposób Do miski wbijamy jajka, do nich dodajemy jogurt naturalny, dokładnie łączymy oba składniki. Przechodzimy do dodawania produktów sypkich, wsypujemy kolejno: cukier, sól, oraz mąkę. Delikatnie mieszamy.  Listki mięty

Kuchenne aromaty
Ciasteczka maszynkowe 196

łyżeczka proszku do pieczenia,   1 – 2 łyżki śmietany,   cukier waniliowy Wykonanie: Mąkę, cukier i tłuszcz rozetrzeć razem. Dodać proszek do pieczenia, a następnie śmietanę i jajka. Zagnieść ciasto. Schłodzić i wyciskać przez specjalną nakładkę do maszynki. Piec na rumiano ok 15 min w 180 stopniach

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
ORZECHOWA SZARLOTKA Z BEZĄ 142

Szarlotkę zaliczam do jednego z moich ulubionych ciast. A to za sprawą idealnego połączenia smaków, jakim są jabłka i cynamon. Tym razem do jabłek dodałam jeszcze włoskich orzechów, których mam w domu w nadmiarze ;) Wyszło całkiem smaczne ciasto, do kawki. SKŁADNIKI: na ciasto 250 g mąki 120 g masła (schłodzonego) 4 żółtka szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)wina płatki migdałowe A jak to zrobić: Na stolnicę wysypać mąkę z proszkiem do pieczenia, sól i cukry, wymieszać. Dodać masło i całość "przesiekać" nożem. Dodać żółtka i zagnieść ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką. Wstawić je na około 30 minut do lodówki. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Skropić je sokiem z cytryny, posypać

Kuchnia w opałach
PYSZNE CIASTECZKA ŻYTNIE, PEŁNOZIARNISTE Z DODATKIEM PESTEK DYNI 205

łyżeczki cynamonu * szklanka 250ml Masło pokroić na mniejsze kawałki. W misie miksera umieścić mąkę, dodać pokrojone masło, syrop z agawy, proszek do pieczenia, cynamon i przy pomocy haka zagnieść ciasto, następnie dodajemy jajka i mieszamy. Na samym końcu dodajemy pestki dyni, mieszamy do połączenia składników. Można również zagnieść ciasto ręcznie. Otrzymane ciasto (będzie klejące) dzielimy na dwie części, każdą zawijamy(...)osobną folię spożywczą i umieszczamy w lodówce, na ok.30 minut. Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy (przykryte folią spożywczą) na stolnicy lub na blacie wyłożonym folią spożywczą (można również użyć papieru do pieczenia). Z ciasta wycinamy, przy pomocy ostrego noża dowolne kształty, u mnie kwadraty, prostokąty, trójkąty... Ciasteczka wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i umieszczamy na kilka minut w lodówce

Smaczne Zdrowe