ciasto - 162258 przepisów (strona:3325/10818)

Pychotka (Pani Walewska) 135

Składniki Kruche ciasto: 500 g mąki pszennej Pół szklaki cukru pudru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 6 żółtek 200 g masła Beza: 6 białek 1,5 szklanki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Krem: 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru 2 żółtka 1 cukier wanilinowy 200 g masła Dodatkowo: Słoiczek dżemu(...)czarnej porzeczki 120 g migdałów Wykonanie Ciasto: Wszystkie składniki zagnieść. Powstałe ciasto podzielić na 2 części. Formę(25x33 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią 1 część ciasta, wyrównać, posmarować go dżemem, połową masy bezowej i posypać migdałami. Z drugim kawałkiem ciasta należy zrobić to samo. Piec w temperaturze 180*C przez ok. 40 minut. Beza: Białka ubić

The Sweet Damsel
Brokuły zapiekane w ciescie francuskim 133

Jeżeli jeszcze nie wiecie, co dziś ugotować, koniecznie spróbujcie zapiekanych brokułów w cieście francuskim :) Składniki: Brokuł Ciasto francuskie Sól Przygotowanie: Brokuł oczyścić, pokroić na mniejsze różyczki i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i osuszyć. Ciasto francuskie pokroić na kwadraty, muszą być na tyle duże, żeby umieścić w nich brokuły i móc swobodnie je zawinąć. Piec w piekarniku nagrzanym(...)momentu, kiedy ciasto będzie mieć ładny złoty kolor. Polecam podawać z sosem: Pół szklanki jogurtu greckiego 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę Posiekana natka pietruszki i koperek 1 ogórek starty na małych oczkach tarki Sól i pieprz Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Sos odstawić na ok. 5-10 minut, żeby składniki  ładnie  się ze sobą połączyły

The Sweet Damsel
Pyszne i delikatne naleśniki 101

rana miałam straszną ochotę na naleśniki z malinami. Chciałam jednak, żeby ciasto było inny niż zwykle. Bardzo długo przeglądałam różne strony i blogi, aż trafiłam na ciasto naleśnikowe z dodatkiem śmietany kremówki na   http://www.mojewypieki.com/przepis/nalesniki  :) Przepis pochodzi z  ks iążki Michela Roux 'Jajka' Ciasto jest bardzo rzadkie i przekręcanie ich sprawiało mi trudność, ale z każdym(...)wymieszać ze sobą mąkę, sól i cukier. Dodać jajka, 100 ml mleka, mieszając cały czas trzepaczką. Dolewać po trochu resztę mleka i kremówkę, cały czas mieszając. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce na ok godzinkę. Zanim zaczniecie smażyć naleśniki, należy dodać kilka kropli esencji. Patelnie należy smarować masłem i wlewać bardzo cienką warstwę ciasta. Smażyć ok 1 minuty, następnie przekręcić. Należy

The Sweet Damsel
Rolada z brzoskwiniami 187

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać mąkę i żółtka i zmiksować na niskich obrotach tylko do wymieszania się wszystkich składników. Dużą formę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać na papier i równomiernie rozprowadzić. Piec maksymalnie 15 minut w 180 stopniach.  W czasie gdy biszkopt się piecze należy przygotować czystą ściereczkę, wielkości naszej formy i oprószyć(...)cukrem pudrem. Ciasto nie może się spiec, zwłaszcza na brzegach, wówczas rolada na pewno Wam się nie zwinie a popęka. Biszkopt ma się tylko lekko zarumienić (nic nie szkodzi jeśli będzie blade). Od razu wyciągnąć ciasto z piekarnika, delikatnie odkleić papier i przełożyć biszkopt na przygotowaną ściereczkę. Zwinąć ciasto razem ze ścierką w rulon i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Masa

na moim stole...
Tarta jabłkowa z kolendrą w karmelu 143

Tartę tą szczególnie polecam miłośnikom wyrazistych smaków i kolendry. Ciasto francuskie można przygotować samemu, jednak jest to bardzo pracochłonne więc wykorzystałam gotowe ciasto francuskie. Składniki: 500 g surowego ciasta francuskiego 500 g jabłek 2 łyżki ziaren kolendry 50 g masła 100 g cukru masło do posmarowania formy Wykonanie: Na patelnię lub do garnka o grubym dnie wsypać cukier. Podgrzewać(...)mniejsze kawałki i zmielić na drobny proszek. Jabłka obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Jabłka pokroić na cienkie plastry. Formą na tartę wysmarować masłem.Formę wyłożyć ciastem francuskim dobrze dociskając go do formy, szczególnie na brzegach. Formę wstawić na 30 minut do lodówki. Piekarnik nagrzać do temperatury  180 o C. Na cieście ułożyć jabłka w kształcie rozety

Mama Gotuje
Rogaliki ze starego przepiśnika 159

wanilia -kilka dojrzałych, słodkich nektarynek lub brzoskwiń -brązowy cukier do posypania Mąkę skruszamy z masłem. Do jajek dosypujemy łyżeczkę cukru, wanilię i roztrzepujemy. Drożdże rozcieramy ze śmietaną. Do skruszonego ciasta dodajemy drożdże i jajka i zagniatamy. Formujemy kulę ciasta. Ciasto zawijamy w ściereczkę i zatapiamy w bardzo zimnej wodzie. Czekamy, aż ciasto wypłynie na wierzch wody. Trwa(...)minut. Ciasto wyjmujemy ze ściereczki. Dzielimy na części. Na stolnicy rozwałkowujemy - dość cienko. W międzyczasie obieramy nektarynki i kroimy w słupki. Wycinamy trójkąty. Na każdym trójkącie układamy owoce i zwijamy rogaliki. Układamy na blaszce z papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy brązowym cukrem i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do temperatury 160 st. C. Pieczemy do zrumienienia ( ok. 15 minut

Maminek kulinarny
Bułki pszenne na jogurcie 130

szklanki ciepłego mleka. Odstawiamy na 10 minut, aż zaczyn podwoi swoją objętość. Masło roztapiamy. Do mąki dodajemy sól, jajko, ciepłe mleko, jogurt i zaczyn z drożdży. Zagniatamy ciasto, następnie dodajemy masło i wyrabiamy, aż stanie się gładkie, elastyczne. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Do mąki dodajemy sól, olej, resztę wody(...)zaczyn z drożdży. Zagniatamy ciasto i wyrabiamy przez chwilę. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, z których formujemy bułeczki. Kładziemy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 25 min. Po wyrośnięciu bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem

e-PrzepisyKulinarne
Kiełbasa w cieście z lubczykiem 155

Kiełbaska na gorąco?  Czemu nie! Szybko ciasto zagniatamy, kiełbaski w nie zawijamy, w piekarniku pieczemy i potem sobie jemy :)  Składniki: 4 szt. kiełbasy parzonej, 200 g mąki pszennej, 15 g świeżych drożdży, 150 ml wody, szczypta cukru, 1 płaska łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu, 1 płaska łyżka suszonego lubczyku. Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, dodajemy cukier(...)połowę mąki, mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min. w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy  sól, pieprz, lubczyk, pozostałą część mąki i zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy wody lub mąki. Ciasto dzielimy na 4 równe części, rozwałkowujemy na prostokąty o długości kiełbasy plus 1 cm. Kiełbaski (bez skórki) zawijamy w ciasto, końcówki łączymy. Kiełbasę w cieście

Moniki Smakołyki
Kwiaty cukinii zapiekane w cieście 93

miałam ochotę spróbować i zrobić takie zapiekane. Kupiłam, zrobiłam i powiem Wam, że jak tylko dostanę za tydzień kolejną porcję to zrobię, bo są smaczne. Składniki: 10 kwiatów cukinii Ciasto 1 szklanka mąki  1 jajko 1 łyżka oleju 1/2 szklanki mleka 1/4 szklanki wody gazowanej 1/4 łyżeczki słodkiej papryki 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego szczypta ostrej papryki sól olej(...)głębokiego smażenia Wykonanie: Kwiaty dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć.  W miseczce wymieszać wszystkie składniki ciastaCiasto musi być dosyć gęste, aby dobrze przylegało do kwiatów. Jeśli jest zbyt rzadkie dodać mąki, a jeżeli zbyt gęste dolać mleka. Każdy kwiatek obtoczyć w cieście i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony do momentu aż będą rumiane

O kuchni z uczuciem
Tarta jeżynowa 152

przeciętny, za to smak samej tarty jest wyjątkowy. Z połączenia śmietany, białek i proszku budyniowego powstała lekka i smaczna pianka okalająca owoce. Polecam wszystkim zwolennikom tart owocowych :-) SKŁADNIKI Na ciasto kruche: 270 g mąki tortowej 130 g masła 65 g cukru 3 żóltka 1 łyżka zimnej wody Na nadzienie: 500-600 g czarnej jeżyny (u mnie 600 g) 3 białka(...)łyżki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej WYKONANIE Masło pokroić nożem na mniejsze kawałki. Do miski lub na stolnicę wsypać mąkę, dodać masło, żółtka, cukier i wodę, zagnieść szybko ciasto (do uzyskania jednolitej konsystencji, w razie czego można dodać jeszcze trochę wody). Gotowe ciasto zawinąć w przejrzystą folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Piekarnik nagrzać do temperatury

Passions hobbies life
Skrzydełka w panierce 260

zajmie Wam dłużej niż 30 min. Smacznie i szybko. Składniki: 1 kg skrzydełek łyżeczka soli szczypta słodkiej papryki pół łyżeczki pieprzu cayenne - oczywiście ilość uzależniona od Waszych upodobań ciasto naleśnikowe: 1 jajko 1/4 szklanki mleka pół szklanki mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli 2 szczypty pieprzu cayenne 2 szczypty słodkiej papryki panierka: 1,5 szklanki przesianej mąki pszennej dodatkowo: tłuszcz(...)wymieszać wszystko najlepiej za pomocą dłoni. Do miski wbić jajko, wlać mleko, dodać mąkę, sól, pieprz i paprykę i zmiksować wszystko za pomocą blendera, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Ciasto naleśnikowe musi być bardzo gęste. Jeśli jest za rzadkie, dodajemy mąkę i mieszamy ponownie. Przelewamy ciasto do miski ze skrzydełkami. Każdy kawałek mięsa dokładnie obtaczamy w cieście naleśnikowym

na moim stole...
Sernik na Zimno z Serka Homogenizowanego 447

Nieskomplikowany, bardzo prosty przepis na szybki sernik na zimno. Deser idealny na letnie dni kiedy mamy ochotę na lekkie owocowe ciasta przy których nie trzeba spędzać dłuższego czasu w kuchni. Sernik na zimno z serka homogenizowanego możemy przygotować z dowolnymi owocami co sprawia, że za każdym razem może być inny a bazowy przepis pozostaje taki sam. Osoby, które chcą jeszcze(...)bardziej zaoszczędzić czas i uniknąć użycia piekarnika, zamiast pieczenia biszkoptu mogą użyć gotowych okrągłych biszkopcików - dzięki temu ciasto będzie jeszcze łatwiejsze w przygotowaniu.   Sernik na Zimno z Serka Homogenizowanego - Składniki: ok. 150 g okrągłych biszkoptów  lub składniki na biszkopt: 2 jajka 4 łyżki cukru 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżki mąki tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Słodka Strona
Kieszonki z ciasta francuskiego z pieczonym kalafiorem ,papryką i tuńczykiem. 185

Ciasto francuskie sprawdziło się u mnie wielokrotnie , kiedy lodówka świeciła pustkami a my zajadaliśmy coś pysznego w kilka chwil .Moje kieszonki są nadziane pastą z pieczonego kalafiora ,pieczoną papryką i tuńczykiem . Niestety zdjęcia przekrojonego nie mam ,bo pojechały z nami na większą kolację w plenerze. Składniki : 2 arkusze ciasta francuskiego 2 papryki ,upiec w piekarniku w 200 stopniach przez około(...)następnie zdjąć skórkę i pokroić na mniejsze kawałki pasta z pieczonego kalafiora ,można upiec kalafior równocześnie z papryką. Tuńczyk bez zalewy ,2 puszki małe. 2 jajka ugotowane na miękko Ciasto rozkładamy na papierze i smarujemy pastą z kalafiora , na niej kładziemy tuńczyka ,kawałki papryki i kawałki jajka . Wszystko przykrywamy drugim płatem ciasta ,kroimy na sześć kawałków i brzegi sklejamy

Ladylaura.
Naan 188

Trudno wyobrazić sobie wizytę w indyjskiej restauracji bez spróbowania świeżo upieczonych, pachnących chlebków zwanych naan. Podłużne placki, wyrabiane z drożdżowego ciasta, tradycyjnie wypiekane są w glinianym piecu tandoor i podawane jeszcze ciepłe jako dodatek do różnych indyjskich dań. Nawet nie dysponując specjalnym piecem, z powodzeniem możemy przygotować pyszne i aromatyczne naany w zwykłym, domowym piekarniku. Chleb naan można wzbogacić(...)misce z drożdżami, czarnuszką, proszkiem do pieczenia oraz solą.  W drugiej misce mieszamy jajko, oliwę, jogurt i mleko. Przelewamy płynne składniki do miski z mąką i mieszamy. Następnie ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i ugniatamy, aż będzie elastyczne i gładkie. Można też wyrabiać ciasto mikserem wyposażonym w hak do wyrabiania. Na koniec wkładamy do posmarowanej olejem miski, przykrywamy

Smakowity Blog Kulinarny
Pierogi z borówkami (ciasto parzone) 145

Pierogi z borówką  i ciastem parzonym. Z ciastem tym bardzo fajnie się pracuje i nie zawiera jajek. Borówki lub jagody wcześniej mrożę , dzięki czemu łatwiej sklejać pierożki. Składniki: 3 szklanki mąki 1,5 szklanki wrzącej wody 1 łyżka oleju 1,2 łyżeczki soli 1,5 szklanki borówki 200 ml śmietany cukier do posypania Wykonanie: Na stolnicę wsypać mąkę, sól(...)dodać olej. Mieszając nożem wlewać wrzącą wodę, a następnie zagnieść ciasto w razie potrzeby lekko podsypując mąką. Ciasto musi być gładkie i elastyczne. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 30  minut. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części i każdą z nich rozwałkować na placek. Wyciąć szklanką kółka i na każde kółko nałożyć borówki po czym złożyć

O kuchni z uczuciem

Proponowane wyszukiwania