ciasto - 162907 przepisów (strona:3317/10861)

Bułeczki z pestkami dyni 110

szklanki letniej wody z dodatkiem cukru, pozostawiłam na kilka minut. Do mąki dodałam sól, pestki dyni ( 2/3 resztę zostawiłam do posypania bułeczek ) wbiłam jajko, wlałam wodę i rozczyn, zagniotłam ciasto. Na koniec dodałam olej. Ciasto dobrze wyrobiłam, odstawiłam do wyrośnięcia przykryte ściereczka na jedną godzinę. Gdy ciasto wyrosło rozwałkowałam je na stolnicy podsypując delikatnie mąką, nadając mu kształt prostokąta. Rozwałkowane(...)ciasto przekroiłam wzdłuż i trzy razy w poprzek uzyskując 6 bułek. Ciasto ułożyłam na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia , każdą bułeczkę posmarowałam mlekiem , posypałam pestkami dyni. Pozostawiłam do wyrośnięcia na następne 30 minut.  Piekłam w temperaturze 180 stopni przez 25 minut

Darcia w kuchni
Pierogi z bobem czosnkiem i twarożkiem 161

użyć także mrożonego lub ze słoiczka. Składniki: farsz: 500 gram ugotowanego, obranego z łupinek bobu 100 gram twarożku 3 ząbki czosnku 1 mała cebulka sól, pieprz, oliwa do smażenia ciasto: 2 szklanki mąki olej  sól ciepła woda jajko do okraszenia podsmażona cebulka na maśle lub oliwie Sposób wykonania: Farsz: Na patelni rozgrzej olej, dodaj pokrojoną z drobną kosteczkę cebulkę(...)zeszklij. Do wysokiego naczynia wsyp obrany bób, dodaj podsmażoną cebulkę, obrany; przeciśnięty przez praskę czosnek, twaróg, zmiksuj blenderem na jednolitą masę, dopraw do smaku. Ciasto: Do miski wsyp mąkę, wbij jajko, dodaj szczyptę soli,olej, ciepłą wodę i wszystko dokładnie wymieszaj. Gdy ciasto będzie już gładkie i elastyczne przykryj  ściereczką żeby się nie zeschło. Wykonanie pierogów:  Ciasto rozwałkuj

Darcia w kuchni
Pierożki z ciasta półfrancuskiego z mięsem z rosołu i serem 149

bardzo fajny sposób na wykorzystanie mięsa gotowanego pozostałego na przykład z rosołu. Są sycące,  więc z kubkiem aromatycznego czerwonego barszczu, kilka takich pierożków spokojnie można podać na obiad. Ciasto w smaku jest podobne do francuskiego, ale jego wykonanie zajmuje znacznie mniej czasu, zatem bardzo polecam:) Z proporcji składników, które podaję wyszło mi 20 sztuk pierożków z koła(...)średnicy 8cm. Składniki na ciasto: 20-25 dkg mąki pszennej 3 dkg świeżych drożdży 1 łyżka śmietany 15 dkg masła 1/4 łyżeczki soli 1 jajko Farsz: 30 dkg gotowanego mięsa z kurczaka 1 cebula 3 łyżki oleju, masła lub oliwy do smażenia 15 dkg sera żółtego lub mozzarella posiekana natka pietruszki sól, pieprz, słodka papryka lub inne przyprawy

Maślane ciasteczko
z mielonym kotletem pierogi żytnio pszenne... 169

kotlety mielone z łopatki, ugotowane ziemniaki - zmielić w maszynce na drobnym sitku kotlety, ziemniaki, kiszoną kapustę, dodać tartej bułki i wszystko wymieszać do misy robota wsypać wszystkie składniki na ciasto, hakiem wyrabiać na sprężyste ciasto, jeśli potrzeba to dosypać mąki pszennej lub dolać gorącej wody wyrobione ciasto włożyć do woreczka i zostawić na 30 minut aby odpoczęło porcje ciasta cienko(...)dość cienko rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy, ciasto z mąką żytnią jest dość klejące i nie da się całkiem cienko rozwałkować, szklanką do koktaili /ma większy otwór/ wycinać kółka, nakładać czubatą łyżeczkę farszu i zlepiać pierogi, wkładać do ciut posolonego wrzątku z łyżeczką oleju, po wypłynięciu na mniejszym ogniu gotować z 2 minuty, składniki okrasy usmażyć na patelni i polać

W Mojej Kuchni Lubię
Drożdżówki z budyniem 149

Domowe drożdżówki są najlepsze! Polecam wersję z budyniem :) Składniki: Ciasto: 250 g mąki + do podsypania 20 g świeżych drożdży 1 jajko 125 ml mleka 50 g masła 1/4 szklanki cukru szczypta soli Nadzienie: gęsty budyń przygotowany na nieco mniejszej ilości mleka niż pisze na opakowaniu Sposób wykonania: 1. Zrobić rozczyn: drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru, wlać połowę letniego mleka(...)dodać 1 łyżkę mąki, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia. 2. Do miski przesiać mąkę, wbić jajko, dodać sól, cukier i rozpuszczone letnie masło. Dodać rozczyn, wyrobić ciasto. Podsypać mąką, jeśli ciasto jest zbyt kleiste. 3. Gładkie ciasto przykryć ściereczką, by podwoiło swoją objętość. 4. Ciasto rozwałkować na prostokąt, posmarować wystudzonym gęstym budyniem, złożyć i pokroić w równe paski, każdy pasek skręcić

Kuchnia domowa Ani
Chleb pszenno-żytni z ziarnami 153

żytniego razowego (z mąki typu 2000) 1 szklanka mąki żytniej razowej 1 szklanka wody Składniki wymieszać i zostawić w przykrytym naczyniu na 10-12 godz., w ciepłym  miejscu. Ciasto cały zaczyn 4 szklanki mąki pszennej typ 450, 500 lub 550 8 łyżek słonecznika 2 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki sezamu 5 łyżeczek otrębów pszennych lub żytnich 2 łyżeczki soli(...)szklanki wody kilka łyżeczek słonecznika do posypania chleba Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać, ciasto jest dosyć rzadkie, takie że można je przelać do formy.  Przełożyć do formy 30x10 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem i obsypanej mąką. Chleb  posypać ziarnami słonecznika.  Ciasto przed wyrośnięciem Wyrastanie w formie ok. 4 godz. Ciasto po wyrośnięciu Nagrzać piekarnik

Przepisy na domowy ser i chleb
Paszteciki z ciasta francuskiego z kurczakiem, dynią i soczewicą 153

Jesień w pełni, więc u mnie jeszcze troszkę dyni ;) Uwielbiam przygotowywać cudeńka z ciasta francuskiego, a to połączenie jest bardzo smakowite. Dodatkowo wzbogacone soczewicą i kurczakiem - tego po prostu trzeba spróbować! Szybkie, ale niezwykle sycące danie jest idealne jako przekąska, ale i w wersji obiadowej. Paszteciki z ciasta francuskiego z kurczakiem, dynią i soczewicą  Składniki(...)arkusz ciasta francuskiego   1 filet z kurczaka 1/2 szklanki czerwonej soczewicy ok. 100 g pieczonej dyni 8 plasterków sera żółtego ketchup masło przyprawy: sól himalajska, pieprz, kminek mielony, słodka papryka, gałka muszkatołowa Zaczynamy od przygotowania dyni - jak to zrobić dowiecie się tutaj . Przygotowane w ten sposób   100 g dyni kroimy w drobną kostkę. Umytą i osuszoną pierś

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
FALE DUNAJU-Proste i tanie 217

pyszne,klasyczne ,ucierane ciasto z jabłkami i budyniowym kremem-w sumie to zapomniałam o tym cieście-kiedyś tak popularnym-ale znalazłam stary przepis i wiecie co-pyszne,wilgotne -takie jak lubię-polecam  SKŁADNIKI: ciasto :6 jajek, 1 szkl.cukru, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 250 g mąki, 3 łyżeczki kakao, 180 g margaryny, 1 kg jabłek, Krem :125 g masła(...)mleka, dodatkowo kakao do posypania PRZYGOTOWANIE: żółtka utrzeć z cukrem i margaryną ,następnie mieszając dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia, białka ubić i połączyć delikatnie łyżką z resztą ciasta. masę podzielić na dwie części, pierwszą wylać na blachę(ok 25x35,wysmarowaną margaryną i wysypaną mąką) na to obrane i pokrojone na kawałki jabłka, do drugiej części masy dodajemy kakao,mieszamy

Swojskie jedzonko
Dietetyczna tarta z patelni z kremem budyniowym (wegańska) 286

Ostatnio próbuję różnych przepisów na tarty. Usłyszałam, że można zrobić ciasto na patelni i spróbowałam. Przepis oryginalny znalazłam tu . Oczywiście mocno go przerobiłam i oto jest moja pierwsza tarta z patelni. Jest dietetyczna - prawie nie zawiera cukru, tłuszcz dodany jest tylko do masy budyniowej, bazą ciasta jest kasza grycznana zawierająca mnóstwo składników mineralnych i błonnika. Do posłodzenia użyłam niewielką ilość(...)suszne. Jeśli zamieni się miód np. na syrop z agawy tarta będzie idealna dla wegan. Jest również odpowiednia dla osób z nietolerancją glutenu i laktozy. Bardzo, bardzo, bardzo smaczna :) Ciasto Składniki: 150 g ugotowanej niepalonej kaszy gryczanej (około 50 g suchej) 1,5 łyżki kakao 2 łyżki mąki ziemniaczanej 200 ml mleka sojowego 2 łyżki miodu (syropu) 5 daktyli łyżeczka

pyszne zdrowości
Rogaliki krucho-drożdżowe 188

Bardzo długo zbierałam się do upieczenia rogalików. W planach miałam rogale marcińskie wypiekane na 11 listopada w Poznaniu. Po przejrzeniu kilku przepisów nieco zwątpiłam, ponieważ w ciasto należy wpoić kostkę masła... ponadto chłodzenie + wałkowanie co 30 minut - przynajmniej trzy razy! Przepis legendarny, może kiedyś się za niego wezmę, ale nie w tym roku :) Zamiast rogali upiekłam rogaliki z ciasta półkruchego(...)śliwkowe Nutella Zrobić rozczyn z 1/4 szklanki śmietany i drożdży, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło posiekać z resztą składników, mają powstać okruszki. Dodać rozczyn i wyrobić gładkie ciasto. Można dodać więcej śmietany, jeśli ciasto jest za suche. Zawinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce na całą noc.  Następnego dnia ciasto wyjąć i przekroić na trzy części

Chocolate Muffin Blog
Mus czekoladowo-orzechowy w kokilkach z ciasta filo 168

Chodził za mną ostatnio mus czekoladowy i ciasto filo. Wymyśliłam sobie, że włożę mus do "kokilek" z ciasta filo :) Deser jest prosty do zrobienia a bardzo smaczny i efektowny, zasmakuje nawet najwybredniejszemu smakoszowi. Składniki na 12 sztuk: - 3 płaty ciasta filo, - olej, - 1 opakowanie tofu jedawbistego miękkiego, - 2 duże łyżki orzechowego masła czekoladowego, - 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady, - 2 płaskie(...)zmiksować tofu, masło orzechowe, agar, olej kokosowy a czekoladę rozpuścić w misce nad garnkiem z gotującą się wodą (lub w mikrofali) i dodać ją do pozostałych składników, dokładnie mieszając. Ciasto filo tniemy ostrym nożem na ok 12 cm kwadraty. Na 1 kokilkę potrzebujemy 4 kwadraty, pierwszy smarujemy przy pomocy pędzelka olejem, układamy na nim kolejny, tak by rogi kwadratów

Co na wege obiad?
Łatwy jabłecznik z cynamonem 212

Bardzo, bardzo proste ciasto z jabłkami (które można też zastąpić innymi owocami). Szybko się robi, szybko znika - czego chcieć więcej? SKŁADNIKI (na foremkę 16x29 cm) 180 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia   160 g cukru 2 jajka 125 g roztopionego masła 2 duże jabłka 1 łyżeczka cynamonu cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni(...)termoobiegiem). Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia miksujemy z resztą składników. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę. Układamy na cieście (lekko dociskamy) i oprószamy cynamonem. Pieczemy przez około 40 minut.  Wystudzone ciasto obsypujemy cukrem pudrem.  Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
bułeczki jogurtowe z czosnkiem i koperkiem 133

Bułeczki z lekką nutką czosnku, w sam raz na kolację lub śniadanie. Ciasto, z którego powstają jest bardzo elastyczne a bułeczki po upieczeniu nie są chrupiące ale bardzo lekkie i mięciutkie.  Składniki na 10 bułeczek: 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 40 g drożdży świeżych łyżka cukru łyżeczka soli 1/3 szklanki oleju 1/2 szklanki ciepłej wody(...)suszonego koperku 2 ząbki czosnku Drożdże zasypać cukrem i poczekać aż się rozpuszczą. Mąkę przesiać do miski z drożdżami, dodać mąkę ziemniaczaną, jogurt, jajko, olej, wodę i sól. Wyrabiać ciasto aż będzie się odklejać od ścianek miski (najlepiej mikserem z hakami). Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i krótko wyrobić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pizza z chorizo, oliwkami kalamata i mozzarellą 178

dodatek sera mozzarella  przełamał jej pikantność a oliwki kalamata z suszonymi pomidorami tylko dodały jej smaku, oczywiście jeśli ktoś nie lubi z powodzeniem można z nich zrezygnować. Składniki: Ciasto na dwie duże pizzy: ½ kg mąki pszennej 300 ml ciepłej wody 7 g drożdży suchych 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 jajko 3 łyżki oliwy z oliwek Dodatki(...)dużych pieczarek 20 dag sera  mozzarella ½ czerwonej papryki 15 dag pikantnej chorizo ½ słoiczka oliwek kalamata z suszonymi pomidorami sos pomidorowy do ciasta przyprawa do pizzy do smaku świeża rukola do posypania Sposób wykonania: Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami, cukrem oraz solą, wlać oliwę i ciepłą wodę, dodać jajko,  wyrobić gładkie ciasto, w razie konieczności dolać wody

Wanilia i Kardamon
Babeczki na cieście migdałowym ze śliwkami. 110

Możemy także dać pokrojone i osączone ćwiartki brzoskwiń z puszki Składniki : Ciasto : 25 dkg mąki 5 dkg obranych zmielonych migdałów 10 dkg masła lub margaryny dobrej jakości 1 łyżka cukru pudru 1 ł yżka śmieta ny 18% kilka łyżek zimnej wody lub mleka Dekoracja : około 30 dojrzałych śliwek ( najlepiej węgierek ) cukier brązowy  cynamon Sposób wykonania :   M ąkę wymieszaj(...)mielonymi migdałami i cukrem pudrem, dodaj masło lub margarynę posiekane na małe kawałki, oraz śmietanę i kilka łyżek wody lub mleka. Zagnieć ciasto, gdyby było zbyt twarde dodaj jeszcze troszkę wody. Foremki ( duże ) wylep ciastem. Śliwki dokładnie opłucz pod bieżącą wodą na sitku lub cedzaku. Do każdej babeczki poukładaj wydrylowane i pokrojone w ćwiartki śliwki jedna obok drugiej. Posyp

Przepisy i porady kulinarne