ciasto - 162258 przepisów (strona:3309/10818)

Babeczki czekoladowo-serowe 191

wypieki skradły serca wszystkich domowników. Na pierwszy ogień poszły rożki orzechowe, na które przepis znajdziecie tutaj KLIK (zmieniłam jedynie to, że nie obtaczałam ich w cukrze pudrze, a do ciasta dodałam 40g cukru kokosowego), wyszły niesamowicie kruche, wręcz rozpływały się w ustach. W następnej zaś kolejności upiekłam babeczki. Babeczki, które mój małżonek nazwał pysznymi, a przypominam że on woli waniliowe(...)ekstrakt z wanilii i ewentualnie żółtko pozostałe z przygotowania nadzienia serowego (żółtko nie jest konieczne). Wszystko należy delikatnie wymieszać łyżką, żeby składniki się połączyły. Do papilotek nakładamy 1 łyżkę ciasta, następnie na środek wykładamy łyżeczkę serka i przykrywamy jeszcze ciastem, ilość zależy od nas, mnie np. podoba się to, że w niektórych miejscach farsz wyziera spod muffinki - żeby osiągnąć taki

Przepysznik - BLW i nie tylko
Rogaliki z owocowym nadzieniem 159

damy rzadkie to wszystko się wyleje , u mnie powidła śliwkowe mimo większego rozmiaru i tak trochę wypłynęły :) ale rogaliki są pyszne i znikają w oka mgnieniu .... Składniki : Ciasto - 400 g mąki pszennej - 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej oczywiście jak ktoś woli można dać tylko mąkę białą - 20 g świeżych drożdży - 350 ml letniego mleka - 80 g roztopionego masła(...)masła    - 3 duże łyżki cukru lub ulubione owoce , nadają się truskawki , śliwki , brzoskwinie czy morele - 1 jajko do posmarowania rogalików - cukier puder do posypania Sposób wykonania :   Ciasto : Mąki wsypać do miski , drożdże rozrobić z częścią letniego mleka i łyżką cukru i wlać do miski z mąką ,posypać mąką i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 10 minut

Wypieki Rene
ślimaczki z serem i cynamonem 175

jest maślany i cynamonowy a skarmelizowany ciemny cukier nadaje posmak karmelu. Z podanej porcji wyszło mi łącznie 15 bułeczek, część z cukrem i cynamonem a część z serkiem. Składniki : ciasto - 550 g mąki pszennej typ 550 - 65 g cukru - 18 g świeżych drożdży - 80 g roztopionego masła - 100 ml letniego mleka - 150 ml maślanki o temperaturze pokojowej - 3 jajka - kilka(...)odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia . Po tym czasie wymieszać wszystkie składniki wyrabiając 10 minut, przykryć i odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto wyrobić chwilę ,oderwać 1/3 ciasta a z reszty rozwałkować prostokąt 48 x 34 cm ,posmarować masłem ,masło najlepiej wcześniej rozpuścić i zostawić a przez czas w jakim rośnie ciasto nabierze odpowiedniej

Wypieki Rene
Rogaliki ze szpinakiem ,serem blue i fetą 180

kruszymy sery i wyrabiamy kilka minut ręcznie , do mniejszej porcji dodajemy masę szpinakową i stopniowo dosypujemy mąkę bo nie wiadomo czy będzie potrzebna całe 60g ,wyrabiamy najlepiej robotem bo ciasto się bardzo klei. Każdą część dajemy do miski wysmarowanej oliwą ,posypujemy delikatnie mąką i odstawiamy na 1.5 godziny pod przykryciem w ciepłe miejsce. Po tym czasie wyrabiamy przez chwilę ciasto(...)dodatków , rozwałkowujemy je na kształt 60 cm x 21 cm Teraz bierzemy ciasto ze szpinakiem i postępujemy tak samo ,kładziemy ciasto szpinakowe na pierwszej warstwie ,w razie potrzeby dociągamy ciasto do brzegów ,jest ono tak elastyczne ,że nie ma z tym problemu. I teraz trzecia warstwa serowa, wałkujemy ,nakładamy na szpinakową i dociągamy do brzegów . Kroimy trójkąty jak widać

Wypieki Rene
Chleb pszenny z kminkiem i suszonymi pomidorami 120

robimy rozczyn,odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia po czym mieszamy wszystkie składniki ,jeśli chcemy zrobić dwa różne chleby jak ja to pomidory i kminek dodajemy tylko do polowy ciasta. Miskę smarujemy delikatnie oliwą i wkładamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie mieszamy ciasto wkładamy ciasto do foremek i przykrywamy ściereczka, odstawiamy(...)minut do wyrośnięcia przed włożeniem do piekarnika smarujemy ciasto rozmąconym jajkiem żeby skórka była ładnie błyszcząca Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni i wkładamy chlebki ,pieczemy przez pierwsze 10 minut ,potem przykrywamy folią aluminiową i pieczemy kolejne 25 minut ,odkrywamy chlebki i obniżamy temperaturę do 200 stopni ,pieczemy ok 20 minut jeśli skórka zacznie się za bardzo przypalać możemy ponownie przykryć

Wypieki Rene
popękane ciasteczka 561

niskich obrotach. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy do połączenia się składników. Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin. Następnie wyciągamy z lodówki (ciasto powinno być bardzo twarde) i przy pomocy małej łyżeczki formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy je obficie w cukrem pudrem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy

Domowy Smak Jedzenia
Razowe pierogi z jarmużem i wędzonym twarogiem 228

wyjątkowo. Łamiąc nieco tradycję, proponuję dzisiaj przepis na razowe pierogi z jarmużem i wędzonym twarogiem. Na wigilię proponuję pierogi bez boczku, a w karnawale można poszaleć! Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki razowej 1 jajko 1/2 łyżeczki soli niepełna szklanka ciepłej wody 2 łyżki oliwy lub oleju Farsz: 1 woreczek jarmużu 250 g wędzonego twarogu 1 cebula(...)zeszklić na małym ogniu z łyżką oleju. dodać jarmuż, wlać nieco wody i poddusić, odparowując zbędny płyn aż jarmuż zmięknie. Ostudzić. Dodać zioła, rozkruszony twaróg, sól i pieprz. Przygotować ciasto. Mąkę wsypać do miski, dodać sól i jajko. Dolewać porcjami wodę, zagnieść dość wilgotne ciasto. Wyłożyć na blat kuchenny lub stolnicę. Na dłonie wylać olej i wyrabiać ciasto aż stanie

Czerwień i błękit
Świąteczny piernik długodojrzewający! 155

wielkimi krokami zbliża się najpiękniejszy czas w całym roku - czas Bożego Narodzenia! Warto również się do niego przygotować w kuchni. Już najwyższa pora - ba! ostatnia chwila! - aby wstawić piernikowe ciasto! ;) Święta przecież pachną cynamonem i piernikiem! ;) Świąteczny piernik długodojrzewający! Składniki: 500 g mąki żytniej 500 g mąki pszennej 500 ml miodu wielokwiatowego 250 g masła  1 szklanka cukru(...)mleka 3 jajka 40 g przyprawy korzennej do piernika 3 łyżki kakao (prawdziwego, gorzkiego) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Przygotowanie tego ciasta z pewnością nie zajmie Wam więcej niż 30 minut. Później potrzebuje ono spokojnie leżakować w lodówce, w misce (np. szklanej), pod przykryciem (lnianą ściereczką). W tym czasie ciasto - które jak sami zobaczycie przygotowując je jest dość rzadkie - znacznie ztężnieje

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Chleb pszenno-żytnio-orkiszowy - grudniowa piekarnia 183

mąki żytniej typ 2000 190 ml wody garść żytniego zakwasu Zaparka 65 g płatków orkiszowych (w oryginale żytnie) 65 g płatków owsianych 260 g wrzącej wody Zaparka Ciasto właściwe 430 g mąki pszennej typ 750 40 g mąki pszennej typ 1850 340 ml wody 240 g mąki orkiszowej typ 630 cały zaczyn cała zaparka 2 łyżeczki soli Składniki na zaczyn(...)lodówki). Następnego dnia mąkę pszenną i wodę wymieszać do połączenia się składników. Pozostawić do autolizy na 30 minut.  Po tym czasie dodać mąkę orkiszową, zaczyn i zaparkę. Wyrabiać ciasto ok. 8 minut. Następnie dodać sól i wyrabiać jeszcze 5 minut. Gotowe ciasto pozostawić do fermentacji wstępnej na 2 godziny w temperaturze 24 °C. W tym czasie ciasto rozciągamy

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb piernikowy z orzechami laskowymi 145

Już w XIV wieku za sprawą piekarza Niclosa Czana pojawiły się pierwsze wzmianki o piernikach. Legendy mówią, że powstały przez przypadek. Do mąki i miodu, czyli składników popularnego ciasta zwanego miodownikiem, omyłkowo dodano przyprawy korzenne. Pierniki to nie tylko ciasta i ciasteczka. Piernikowy może być też chleb, a aromatu dodadzą mu orzechy laskowe. Składniki 250 g mąki pełnoziarnistej(...)uprażyć, aby zeszła skórka. W dużej misce mieszamy suche składniki - mąkę, przyprawę do piernika, cynamon, suche drożdże, cukier trzcinowy lub ksylitol, sól i posiekane orzechy. Dodajemy wodę i wrabiamy ciasto, które powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od dłoni. Ciasto umieszczamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut. Po tym czasie z ciasta formujemy dowolny

My Chcemy Jeść
Pierogi z kapustą i grzybami 144

Tradycyjne polskie pierogi z kapustą i grzybami- nie tylko na Wigilijny stół. Farsz jest doskonały do łazanek, pasztecików, krokietów czy naleśników. Składniki na ciasto na ok. 35 pierogów: 35 dkg mąki pszennej płaska łyżeczka soli 2 żółtka 150 ml ciepłej wody łyżka masła ( wersja postna - olej lub masło roślinne) Farsz: 40 dkg kapusty kiszonej 15-20 g suszonych grzybów(...)grzybami. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju i dodać kapustę. Smażyć, aż kapusta lekko się przyrumieni. Doprawić do smaku o ostudzić. W tym czasie przygotować ciasto. Połączyć wszystkie składniki na stolnicy, wyrobić elastyczne ciasto i przykryć ogrzanym talerzem. Rozwałkować na cieniutki placek i wykrawać szklanką koła, nakładać po łyżeczce zimnego farszu, sklejać i gotować w lekko

Maślane ciasteczko
Piernikowe pralinki z kaszy jaglanej + pierwsze urodziny bloga! 164

przede wszystkim podszkoliłam swój warsztat. Teraz gotowanie idzie mi o wieelee, wieeele sprawniej i nie robię (aż!...) takiego bałaganu. ;) Kiedyś nie pomyślałabym, że uda mi się upiec np. ciasto z kaszy jaglanej, czy ciasteczka z ryżu. Chociaż nie zawsze wszystko wychodziło tak jak chciałam, to wiele z umieszczonych tutaj przepisów powtarzam na co dzień. Dziękuję za każdy miły komentarz(...)paniki i zrezygnowania, a potem... olśnienie! No przecież - bajaderki! ... lub przynajmniej coś w stylu bajaderek ;)  Nigdy przedtem nie robiłam, ale nie pozostało mi nic innego... Podaję przepis na ciasto, które pierwotnie miało być babeczkami, a które przemieniło się w bardzo smaczne i dietetyczne pralinki. Ciasto wystarczy upiec w dowolnej formie, a po przestudzeniu drobno pokruszyć z dodatkami, uformować

Kuchnia Ellie
#5. Francuskie grzyby atomowe 122

Zapomniałam o cieście francuskim, które się trochę za bardzo rozmroziło i powstała z niego jednolita kostka.. I co teraz? Wałka nie ma, a coś z ciasta trzeba zrobić. Wykroiłam z bryły ciasta małym kieliszkiem małe okrągłe ciasteczka, włożyłam do piekarnika, patrzę, a tu wyrastają takie małe grzybki ;). Z błyskawiczną masą czekoladową wyszły przepyszne ;). Błyskawiczne francuskie ciasteczka z maślaną masą(...)czekoladową Składniki:  Opakowanie ciasta francuskiego 100 g gorzkiej czekolady 2 duże łyżki miękkiego masła 1 łyżka cukru pudru Przygotowanie: Ciasto francuskie (jeżeli w grubych płatach - zlepiamy smarując kolejne wodą; jeżeli wałkowane - składamy kilkukrotnie, smarując wodą warstwy, do grubości ok. 1,5 cm) - wycinamy małym kieliszkiem okrągłe ciastka, rozkładamy na blasze, smarujemy wodą i posypujemy cukrem. Pieczemy

Kuchnia w szuwarach
Krajanka piernikowa, czyli pierniki bez foremek 271

Krajanka piernikowa to pomysł na domowe pierniki, które możecie przygotować dosłownie kilka dni przed samymi świętami. Do ich przyrządzenia nie potrzebujemy żadnych foremek. Wystarczy z ciasta uformować wałek i pociąć go na mniejsze części. Poniższe pierniczki są miękkie, puszyste i mocno wciągające :) Składniki na 2 blaszki: 300 g mąki pszennej tortowej 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej  100 g zwykłego(...)ostudzić. Mąkę pszenną i żytnią wymieszać z sodą oczyszczoną i solą, np. za pomocą trzepaczki. Następnie do przygotowanej mąki wlać masę z rondelka. Całość wymieszać, np. za pomocą miksera. Ciasto po wyrobieniu będzie lekko się kleić. Przygotowane ciasto przełożyć do miski, przykryć folią i wstawić na całą noc do lodówki. Na drugi dzień masę podzielić na dwie części (ciasto będzie

Ugotować
szybkie pierniczki 945

rozpuszczą i połączą ze sobą, zastawiamy z ognia i studzimy. Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą, dodajemy jajko oraz przestudzoną masę z masła i miodu. Wszystko wieszamy i zagniatamy ciasto (może się kleić). Następnie przekładamy na stolnicę, delikatnie podsypujemy mąką. Wałkujemy na ok. 3 mm grubości i wykrawamy dowolne kształty. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez

Domowy Smak Jedzenia

Proponowane wyszukiwania