Jeśli lubicie ciasta szybkie, ucierane i do tego czekoladowe z orzechami, koniecznie wypróbujcie ten przepis. SKŁADNIKI (na keksówkę 30x12cm) 5 jajek 1 szklanka cukru 200 g masła 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego 4 łyżki ciemnego kakao 2/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich cukier puder do posypania(...)orzechy i mieszamy łyżką. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia (lub smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut. Wystudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem. Smacznego
Moje Kuchenne RewelacjeDzisiaj zapraszam na krokiety z kapustą i pieczarkami. Składniki farszu: 2 duże cebule 1 czubata łyżeczka majeranku sól pieprz 400 g pieczarek 750 g kapusty kiszonej oliwa Składniki ciasta na naleśniki: 250 g mąki 2 jajka 2 łyżki oleju 300 ml mleka 50 ml wody Pozostałe składniki: 2 jajka około szklanki bułki tartej olej do smażenia krokietów Wykonanie farszu(...)ugotowaniu, kapustę studzimy , odciskamy z wody i drobno kroimy. Tak przygotowane pieczarki, cebulę i kapustę łączymy, doprawiamy solą oraz dość mocno pieprzem i dokładnie mieszamy. Wykonanie krokietów: Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego miksujemy chwilę mikserem. Ciasto będzie dość rzadkie i łatwo usmażymy cieniutkie naleśniki: Na gorącą patelnię wylewamy chochelkę ciasta, rozprowadzamy je równomiernie, przechylając patelnię w ręku. Smażymy do momentu
Smak mojego domuPŁATKAMI CHILI. Składniki na około 60 sztuk: 15 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 410 g mąki pszennej 650 + do zagniatania i wałkowania ciasta 180 ml ciepłej wody 1 łyżeczka soli 3 łyżki oleju 140 g sera feta 1 niepełna łyżeczka suszonych płatków chili 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka oregano(...)minut. Po tym czasie dodać pozostałą mąkę, sól, olej, płatki chili, zioła prowansalskie oraz oregano. Całość delikatnie wymieszać. Na koniec dołożyć ser feta i ostrożnie połączyć z ciastem. Wyrobione ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką i zagnieść (ciasto będzie gładkie i elastyczne). Z ciasta odrywać kawałki i formować cienkie wałeczki długości koło 20 cm. Grissini ułożyć na blasze wyłożonej papierem
Zakątek rozkoszy kulinarnychnajbardziej okej ! :) źródło : słodkie niebo Składniki na namaczankę: 1/2 szkl płatków owsianych (użyłam górskich) 1 łyżka miodu 3 łyżki oleju 1 szkl wrzątku płaska łyżeczka soli Składniki na ciasto właściwe : 20 g świeżych drożdży 1,5 szkl mąki pszennej 1szkl mąki żytniej razowej 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego 3 łyżki siemienia lnianego w ziarkach 3 łyżki ciepłej wody(...)łączymy i odstawiamy do przestudzenia. Drożdże łączymy z cukrem, dodajemy ciepłą wodę i rozcieramy drożdże. Do miski wrzucamy wszystkie składniki, dodajemy wystudzoną namaczankę, drożdże i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Jeżeli ciasto jest za gęste to dodajemy trochę więcej wody. Ciasto przekładamy do miski, posypujemy niewielką ilością mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1,5 godz
charlotte gotujemiski, dodać kakao, cukier puder i sól. Wymieszać. Wlać ekstrakt z wanilii. Masło pokroić w kostkę. Rozetrzeć masło palcami z suchymi składnikami. Dodać jajko i zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Uformować z ciasta kulę, zawinąć ją w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Blachę do pieczenia ciastek wyłożyć papierem do pieczenia. Stolnicę lub blat również wyłożyć papierem(...)pieczenia. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość 4 mm. Na cieście delikatnie odciskać dowolny wzór przy pomocy stempelka do ciasta. Nie należy jednak przyciskać stempla zbyt mocno. Następnie przy pomocy okrągłego wykrawacza do ciastek lub np. metalowego kieliszka o średnicy 4,5 - 5 cm wykrawać ciasteczka. Ciasteczka układać na przygotowanej blaszce do pieczenia w niedużych odstępach. Schłodzić
maniapieczeniawodą. Dwa jajka wybiłam do miski, wsypałam sól, cukier, wlałam mleko i wszystko razem zmiksowałam. Dodałam mąkę i miksowałam dalej, na koniec wlałam rozpuszczone masło. To jest podstawowa konsystencja ciasta naleśnikowego. Ja chciałam mega cienkie, więc sukcesywnie dolewałam mleko, alby ciasto było rzadsze, dlatego też w przepisie widzicie dodatkowe 1/4 szklanki mleka. Tu wybór należy do Was, możecie zostawić konsystencję(...)szklanką mleka, ale jak zaczniecie smażyć, zawsze do ciasta można dolać mleka i energicznie wymieszać łyżką. Ja tak czasami robię. Ciasto odstawiłam i zabrałam się za ser. Do dzbanka blendera włożyłam kostkę sera białego, wsypałam cukier i wszystko porządnie zmiksowałam . Miskę z serem odstawiłam. Rozmrożone wcześniej truskawki zmiksowałam, wlałam do rondelka, wsypałam cukier i podgrzewałam do momentu, w którym
Blondynka Gotujewodzie z dodatkiem cukru i 100 g mąki, odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 min w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałą część mąki i przyprawy, wyrabiamy ciasto, spłaszczamy je, dodajemy cieciorkę (można wcześniej zgnieść ją widelcem) i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie sprężyste i łatwo będzie odchodziło od dłoni. Z ciasta robimy wałek, dzielimy(...)podsypując mąką, tak aby nam się nie przyklejało do stolnicy. Podpłomyki pieczemy na kratce od piekarnika, pojedynczo w 250°C przez ok. 3 min. Rada: Jeśli ciasto podczas wyrabiania będzie za twarde, wystarczy dolać niewielką ilość wody, a jak za rzadkie, to dosypujemy mąki. Pastą z tuńczyka podajemy z podpłomykami lub z ulubionym pieczywem. Smacznego
Moniki SmakołykiNajprostsze na świecie wykonanie bułek. Do misy wsypujemy odmierzoną i przesianą mąkę, wsypujemy drożdże instant, cukier, sól. Składniki mieszamy do połączenia, wlewamy wodę letnią i olej . Mikserem wyrabiamy ciasto koło 5 minut . Kiedy ciasto odchodzi od ścianek, wiemy, że to jest właściwa konsystencja. Przykrywamy naszą miskę ścierką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1-2 godziny. Ciasto potroiło swoją(...)objętość. Przekładamy teraz ciasto na oproszoną mąką stolnice silikonową, wyrabiamy ciasto, dzielimy je na 8 części, z każdej części formujemy kulę, kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem od pieczenia, zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Smarujemy bułki jajem i popsujemy łuskanym słonecznikiem. Pieczemy 20-25 minut w 170 stopniach. Bułeczki wychodzą rewelacyjne i pięknie wyrośnięte
Różowa kuchniaboczkiem doskonała na obiad lub kolację. Proste i smaczne danie do serwowania na ciepło i na zimno. Inspiracją do powstania tarty była życzliwość marki Garneczki.pl Składniki: 6 płatów ciasta filo 0,5 kg dyni, 1 cebula, 30 dag boczku, 2 jajka, 5 łyżek śmietany, sól, pieprz, tarta gałka muszkatołowa. masło Wykonanie: Dynię czyścimy usuwamy środek z pestkami i kroimy(...)kroimy w paski, cebulę drobno siekamy. Boczek podsmażamy, dodajemy cebulę i na koniec dynię. Śmietanę mieszamy z jajkami. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Formę lekko natłuszczamy i wykładamy płat ciasta posmarowany klarowanym masłem za pomocą pędzla. Czynność tę powtarzamy na kolejnych plastrach ciasta. Przykrywamy farszem, zalewamy sosem. Pieczemy około 40 minut w temp. 200ºC. Do wykonania tarty wykorzystałam praktyczną, prostokątną
Podróż w kulinariaBardzo smaczne i szybkie ciasto z jabłkami i cynamonem. Składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 4 jajka 250 gram margaryny 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 4 duże jabłka 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka cukru tłuszcz i bułka tarta do formy Sposób przygotowania: Z białek ubijamy pianę,dodajemy cukier i żółtka.Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Na(...)końcu wlewamy ciepłą rozpuszczoną margarynę.Wszystko dokładnie mieszamy.Do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy(średnica 26 cm.) wylewamy ciasto. Jabłka obieramy i kroimy w ósemki ,przekładamy do miski,wsypujemy cukier i cynamon.Wszystko dokładnie mieszamy.Cząstki jabłek układamy na cieście.Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 -60 minut,do momentu aż wierzch się zrumieni. Po upieczeniu ciasto możemy posypać
Bajeczna KuchniaSernik jest smaczny i efektowny,kusi swoim wyglądem.Możemy go upiec na święta wielkanocne. Składniki: Ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej 1 kostka margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 1 szklanka cukru cukier waniliowy 1 jajko Masa serowa: 1 kilogram sera białego 1 masło roślinne 8 jajek 350 gram cukru 1 budyń waniliowy 1 puszka brzoskwiń Dodatkowo(...)papier do pieczenia Sposób przygotowania: Wszystkie składniki ciasta kruchego łączymy ze sobą i zagniatamy gładkie ciasto.Dzielimy na dwie równe części ,zawijamy w torebkę foliową i na godzinę wkładamy do lodówki.Formę (25x40 cm.) wykładamy papierem do pieczenia .Jedną część ciasta wałkujemy i wykładamy na dno formy. Ser mielimy trzykrotnie.Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na puszysta masę.Dodajemy stopniowo
Bajeczna KuchniaProste ciasto na kruchym spodzie z rabarbarem i bezą . Szybkie do przyrządzenia i w dodatku bardzo ładnie się prezentuje . Składniki: Ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru 0,5 kostki margaryny 1 jajko 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: 4 żółtka 0,5 szklanki cukru 1 budyń waniliowy 1 cukier waniliowy 400 gram rabarbaru(...)Beza: 4 białka 0,5 szklanki cukru Sposób przygotowania: Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche,wylepiamy nim formę(25x34 cm) ,nakłuwamy widelcem.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 10-15 minut. Rabarbar kroimy na małe kawałki.Żółtka ucieramy z cukrem,cukrem waniliowym i budyniem.Dodajemy pokrojony rabarbar,dokładnie mieszamy i masę wykładamy na podpieczone ciasto.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Bajeczna KuchniaPyszne ciasto które powstało szybki sposób. Nie miałam czasu na pieczenia ciasta a miałam ochotę na ciasto z truskawkami więc postanowiłam zrobić ciasto podobne do 3-bita, zamiast masy toffi dodałam mus truskawkowy. Składniki: Masa budyniowa: 1 litr mleka 1 szklanka mąki krupczatki ¼ szklanki cukru 1 masło roślinne 1 cukier waniliowy Masa truskawkowa: 0,5 kilograma truskawek 2 łyżki cukru
Bajeczna KuchniaCiasto biszkoptowe bardzo często gości w moim domu , moja rodzinka się nim zajada . Proste i smaczne ciasto . Składniki: Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 0,5 litra śmietany 30% 4 łyżeczki cukru pudru cukier waniliowy 3 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 0,5 kilograma truskawek 3 galaretki truskawkowe Sposób przygotowania: Białka(...)ubijamy na sztywną pianę,dodajemy cukier i po jednym po żółtku i ucierając dalej.Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia , delikatnie mieszamy . Ciasto przelewamy do formy (25x40c.) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 30 min. w temperaturze 180 stopni . Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym . Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody
Bajeczna KuchniaPyszne i efektowne ciasto z truskawkami,kremem i bitą śmietaną. Idealne na deser do kawy. Składniki: Biszkopt jasny: 2 jajka 1/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt ciemny(...)cukrowa Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywną pianę,dodajemy cukier i po jednym po żółtku i ucierając dalej. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy (25x34cm.) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 30 min. w temperaturze 180 stopni. Biszkopt ciemny pieczemy tak samo, tylko dodajemy kakao. Z mleka odlewamy 1/3 szklanki
Bajeczna Kuchnia