ciasto - 164325 przepisów (strona:3313/10955)

Drożdżówki z konfiturą z dyni 194

każdy ma jakiegoś bzika.... Składniki na ok. 15 sztuk: 75 dag mąki pszennej 1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka 12 dag masła 15 dag cukru 1 jajo, żółtko do ciasta i białko do smarowania 5 dag świeżych drożdży szczypta soli Dodatkowo: słoik konfitury z dyni cukier puder 1. Roztopić masło i odstawić do wystudzenia. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże(...)mąkę, dodać sól i żółtko. Gdy rozczyn drożdżowy ruszy dodać do niego resztę cukru i wymieszać do zupełnego rozpuszczenia, połączyć z mąką i ciepłym tłuszczem. Wyrobić miękkie i elastyczne ciasto, jeśli lepi się do dłoni podsypać mąką. Ciasto zostawić w misce przykrytej szczelnie folią do żywności na ok. 1 godzinę, aby podwoiło swoją objętość. 3. Wyrośnięte ciasto wałkujemy trochę grubiej

Apetyczna babeczka
Ciasto Bounty 253

dawna jesteśmy miłośnikami kokosowych smaków, co widać po przepisach na blogu. Na ciasto Bounty miałam ochotę od dawna. Batoniki a'la Bounty robiłam już wielokrotnie, były tak pyszne, że zakochaliśmy się w nich bez pamięci. Pyszny, gęsty, kokosowy krem, pomiędzy delikatnym biszkoptem i z dużą ilością czekolady na wierzchu. Mniam! Składniki: (na blaszkę 20 x 20cm) BISZKOPT: 200g miękkiego masła(...)BISZKOPT: Miękkie masło zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku, miksować. Następnie przesiać do masy mąkę, proszek i kakao, dolać ekstrakt, delikatnie zmiksować na najniższych obrotach. Ciasto przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 180'C około 45 minut. Wystudzić, przeciąć na dwa blaty. UWAGA! Ciasto jest bardzo, bardzo łamliwe i delikatne. Należy przecinać uważnie

Cakes By Kejt
Marchewkowe z kremem 214

Składniki na ciasto marchewka, 2 szklanki drobno startej mąka pszenna, 2 szklanki cukier, 2 szklanki olej, 1 i 1/4 szklanki jajka, 4 sztuki soda oczyszczona, 2 łyżeczki proszek do pieczenia, 2 łyżeczki cynamon, 2 łyżeczki szczypta soli Składniki na krem śmietana kremówka 30%, 200ml serek twarogowy mielony, 200g śmietan-fix, 1 opakowanie cukier puder, 4 łyżki Składniki na polewę(...)marchewkowy, 500ml budyń śmietankowy, 1 opakowanie galaretka pomarańczowa, 1 opakowanie Przygotowanie Ciasto: jajka ucieramy z cukrem i szczyptą soli. Dalej miksując dodajemy na przemian stopniowo olej i mąkę przesianą i wymieszaną z proszkiem, sodą i cynamonem. Dodajemy marchewkę i dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180st. Studzimy i przekrawamy

Gotowanie moimi oczami
Ciasto jogurtowe z rabarbarem 178

Szybkie ciasto dla zapracowanych, przygotowanie trwa 15 minut :)   Składniki na ciasto mąka, 3 szkl proszek do pieczenia, 3 płaskie łyżeczki cukier, 3/4 szkl jajka, 3 duże sztuki jogurt naturalny, 1 szkl olej, 1 szkl aromat waniliowy, kilka kropel Składniki na wierzch rabarbar, 500-600g cukier, 2 łyżki cynamon, 1 łyżeczka cukier puder, do posypania Przygotowanie Rabarbar obieramy, kroimy(...)mieszamy z proszkiem do pieczenia. W drugiej misce mieszamy  jogurt, olej, jajka, cukier i aromat, przelewamy do mąki. Wszystko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką, aż masa będzie gładka. Przelewamy ciasto do formy natłuszczonej i wysypanej grysikiem. Rabarbar odsączamy z wody i wykładamy równomiernie na ciasto. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180st przez około 1 godz. Studzimy i obsypujemy cukrem pudrem

Gotowanie moimi oczami
Bułki pełnoziarniste na zakwasie 132

musi być aktywny. Mąki mieszamy razem. Do dużej miski wlewamy letnią wodę, dodajemy drożdże, rozpuszczamy. Następnie dodajemy miód i zakwas, dokładnie mieszamy. Dodajemy połowę ilości mąki po łyżce, mieszamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie do ciasta dodajemy sól i wszystkie nasionka. Dokładnie, ręcznie wyrabiamy przez około 10 minut, dodając resztę(...)mąki. Gdy ciasto będzie już elastyczne, formujemy kulę i wkładamy do miski wysmarowanej olejem. Przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie ciasto odgazowujemy, składamy w kopertę i ponownie odstawiamy. Ponawiamy składanie jeszcze 2 razy w odstępach 45 minutowych.  Po ostatnim składaniu dzielimy ciasto na  8 części, formujemy bułeczki i układamy na blaszce do pieczenia. Oprószamy delikatnie

Gotowanie moimi oczami
Chleb pszenny zwykły 154

Składniki na zaczyn zakwas żytni dokarmiony, 50g mąka pszenna typ550, 75g woda, 75g Składniki na ciasto właściwe mąka pszenna typ550, 420g mąka pszenna pełnoziarnista, 50g mąka żytnia, 30g drożdże świeże, 10g woda, 270g sól, 12g cały zaczyn Przygotowanie Wszystkie składniki na zaczyn połączyć razem. Przykryć i odstawić na 3 godziny, a następnie przełożyć do lodówki na noc. Wyjąć z lodówki(...)godzinę przed użyciem. Drożdże rozpuszczamy w wodzie. W misce mieszamy wszystkie składniki na ciasto właściwe. Wyrabiamy przez około 10-15 minut, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 90 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie co 30 minut ciasto odgazowujemy uderzając kilkokrotnie pięścią i składamy w kopertę. Po tym czasie z ciasta formujemy bochenek i umieszczamy

Gotowanie moimi oczami
Kruche babeczki ze śliwkami 179

Składniki na ciasto mąka pszenna, 300g masło, 200g cukier puder, 100g żółtka, 2szt cukier waniliowy, 1 opak Składniki na nadzienie śliwki, 500g cukier, 2 łyżki mąka pszenna, 1 łyżka Przygotowanie Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski. Początkowo siekamy nożem, później wyrabiamy ręcznie gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 1 godzinę. Śliwki drylujemy i kroimy(...)małą kostkę. Wrzucamy do miski, zasypujemy cukrem i mąką. Dokładnie mieszamy. Foremki na babeczki smarujemy masłem. Ciasto cienko wałkujemy, wylepiamy foremki (wystarcza na 20 babeczek). Do każdej babeczki nakładamy po łyżce śliwek. Z pozostałego ciasta wycinamy paseczki, układamy na wierzchu tworząc kratkę. Pieczemy w temperaturze 180st przez około 20-25minut. Wyjmujemy babeczki z foremek dopiero jak całkowicie ostygną

Gotowanie moimi oczami
Nocne bułeczki 155

minut. W misce mieszamy mąkę pszenna, ziemniaczaną i sól. Gdy drożdże ruszą dodajemy je do mąki, wraz z olejem i wodą. Całość mieszamy łyżką, aż do połączenia składników. Następnie ciasto przekładamy na blat i wyrabiamy ręcznie przez 5 minut. Jeśli ciasto klei się do rąk, podsypujemy mąką. Przykrywamy ciasto miską i pozostawiamy na 5 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie(...)ciasto wyrabiamy jeszcze przez 3 minuty, przekładamy do miski wysmarowanej dokładnie olejem, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na całą noc. Rano wykładamy ciasto na obsypany mąką blat. Dzielimy na 12 części. Każdą część formujemy w bułeczki o dowolnym kształcie. Układamy na blaszce wyłożonej papierem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Bułeczki smarujemy delikatnie mlekiem

Gotowanie moimi oczami
Bułeczki z pestkami dyni 146

szklanki letniej wody z dodatkiem cukru, pozostawiłam na kilka minut. Do mąki dodałam sól, pestki dyni ( 2/3 resztę zostawiłam do posypania bułeczek ) wbiłam jajko, wlałam wodę i rozczyn, zagniotłam ciasto. Na koniec dodałam olej. Ciasto dobrze wyrobiłam, odstawiłam do wyrośnięcia przykryte ściereczka na jedną godzinę. Gdy ciasto wyrosło rozwałkowałam je na stolnicy podsypując delikatnie mąką, nadając mu kształt prostokąta. Rozwałkowane(...)ciasto przekroiłam wzdłuż i trzy razy w poprzek uzyskując 6 bułek. Ciasto ułożyłam na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia , każdą bułeczkę posmarowałam mlekiem , posypałam pestkami dyni. Pozostawiłam do wyrośnięcia na następne 30 minut.  Piekłam w temperaturze 180 stopni przez 25 minut

Darcia w kuchni
Pierogi z bobem czosnkiem i twarożkiem 193

użyć także mrożonego lub ze słoiczka. Składniki: farsz: 500 gram ugotowanego, obranego z łupinek bobu 100 gram twarożku 3 ząbki czosnku 1 mała cebulka sól, pieprz, oliwa do smażenia ciasto: 2 szklanki mąki olej  sól ciepła woda jajko do okraszenia podsmażona cebulka na maśle lub oliwie Sposób wykonania: Farsz: Na patelni rozgrzej olej, dodaj pokrojoną z drobną kosteczkę cebulkę(...)zeszklij. Do wysokiego naczynia wsyp obrany bób, dodaj podsmażoną cebulkę, obrany; przeciśnięty przez praskę czosnek, twaróg, zmiksuj blenderem na jednolitą masę, dopraw do smaku. Ciasto: Do miski wsyp mąkę, wbij jajko, dodaj szczyptę soli,olej, ciepłą wodę i wszystko dokładnie wymieszaj. Gdy ciasto będzie już gładkie i elastyczne przykryj  ściereczką żeby się nie zeschło. Wykonanie pierogów:  Ciasto rozwałkuj

Darcia w kuchni
Pierożki z ciasta półfrancuskiego z mięsem z rosołu i serem 184

bardzo fajny sposób na wykorzystanie mięsa gotowanego pozostałego na przykład z rosołu. Są sycące,  więc z kubkiem aromatycznego czerwonego barszczu, kilka takich pierożków spokojnie można podać na obiad. Ciasto w smaku jest podobne do francuskiego, ale jego wykonanie zajmuje znacznie mniej czasu, zatem bardzo polecam:) Z proporcji składników, które podaję wyszło mi 20 sztuk pierożków z koła(...)średnicy 8cm. Składniki na ciasto: 20-25 dkg mąki pszennej 3 dkg świeżych drożdży 1 łyżka śmietany 15 dkg masła 1/4 łyżeczki soli 1 jajko Farsz: 30 dkg gotowanego mięsa z kurczaka 1 cebula 3 łyżki oleju, masła lub oliwy do smażenia 15 dkg sera żółtego lub mozzarella posiekana natka pietruszki sól, pieprz, słodka papryka lub inne przyprawy

Maślane ciasteczko
z mielonym kotletem pierogi żytnio pszenne... 213

kotlety mielone z łopatki, ugotowane ziemniaki - zmielić w maszynce na drobnym sitku kotlety, ziemniaki, kiszoną kapustę, dodać tartej bułki i wszystko wymieszać do misy robota wsypać wszystkie składniki na ciasto, hakiem wyrabiać na sprężyste ciasto, jeśli potrzeba to dosypać mąki pszennej lub dolać gorącej wody wyrobione ciasto włożyć do woreczka i zostawić na 30 minut aby odpoczęło porcje ciasta cienko(...)dość cienko rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy, ciasto z mąką żytnią jest dość klejące i nie da się całkiem cienko rozwałkować, szklanką do koktaili /ma większy otwór/ wycinać kółka, nakładać czubatą łyżeczkę farszu i zlepiać pierogi, wkładać do ciut posolonego wrzątku z łyżeczką oleju, po wypłynięciu na mniejszym ogniu gotować z 2 minuty, składniki okrasy usmażyć na patelni i polać

W Mojej Kuchni Lubię
Drożdżówki z budyniem 182

Domowe drożdżówki są najlepsze! Polecam wersję z budyniem :) Składniki: Ciasto: 250 g mąki + do podsypania 20 g świeżych drożdży 1 jajko 125 ml mleka 50 g masła 1/4 szklanki cukru szczypta soli Nadzienie: gęsty budyń przygotowany na nieco mniejszej ilości mleka niż pisze na opakowaniu Sposób wykonania: 1. Zrobić rozczyn: drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru, wlać połowę letniego mleka(...)dodać 1 łyżkę mąki, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia. 2. Do miski przesiać mąkę, wbić jajko, dodać sól, cukier i rozpuszczone letnie masło. Dodać rozczyn, wyrobić ciasto. Podsypać mąką, jeśli ciasto jest zbyt kleiste. 3. Gładkie ciasto przykryć ściereczką, by podwoiło swoją objętość. 4. Ciasto rozwałkować na prostokąt, posmarować wystudzonym gęstym budyniem, złożyć i pokroić w równe paski, każdy pasek skręcić

Kuchnia domowa Ani
Chleb pszenno-żytni z ziarnami 196

żytniego razowego (z mąki typu 2000) 1 szklanka mąki żytniej razowej 1 szklanka wody Składniki wymieszać i zostawić w przykrytym naczyniu na 10-12 godz., w ciepłym  miejscu. Ciasto cały zaczyn 4 szklanki mąki pszennej typ 450, 500 lub 550 8 łyżek słonecznika 2 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki sezamu 5 łyżeczek otrębów pszennych lub żytnich 2 łyżeczki soli(...)szklanki wody kilka łyżeczek słonecznika do posypania chleba Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać, ciasto jest dosyć rzadkie, takie że można je przelać do formy.  Przełożyć do formy 30x10 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem i obsypanej mąką. Chleb  posypać ziarnami słonecznika.  Ciasto przed wyrośnięciem Wyrastanie w formie ok. 4 godz. Ciasto po wyrośnięciu Nagrzać piekarnik

Przepisy na domowy ser i chleb
Paszteciki z ciasta francuskiego z kurczakiem, dynią i soczewicą 187

Jesień w pełni, więc u mnie jeszcze troszkę dyni ;) Uwielbiam przygotowywać cudeńka z ciasta francuskiego, a to połączenie jest bardzo smakowite. Dodatkowo wzbogacone soczewicą i kurczakiem - tego po prostu trzeba spróbować! Szybkie, ale niezwykle sycące danie jest idealne jako przekąska, ale i w wersji obiadowej. Paszteciki z ciasta francuskiego z kurczakiem, dynią i soczewicą  Składniki(...)arkusz ciasta francuskiego   1 filet z kurczaka 1/2 szklanki czerwonej soczewicy ok. 100 g pieczonej dyni 8 plasterków sera żółtego ketchup masło przyprawy: sól himalajska, pieprz, kminek mielony, słodka papryka, gałka muszkatołowa Zaczynamy od przygotowania dyni - jak to zrobić dowiecie się tutaj . Przygotowane w ten sposób   100 g dyni kroimy w drobną kostkę. Umytą i osuszoną pierś

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!

Proponowane wyszukiwania