ciasto - 162258 przepisów (strona:3308/10818)

chatka Puchatka vel chatka baby Jagi 484

składniki: 500 g białego sera 140 g cukru pudru 250 g masła 1 łyżka ciemnego kakao 36 szt herbatników (mogą być kakaowe) opcjonalnie: aromat waniliowy wykonanie

Domowy Smak Jedzenia
Drożdżowe babeczki z bakaliami 170

Pyszne drożdżowe babeczki z bakaliami idealnie sprawdzą się nie tylko na zbliżające się Święta, my na podwieczorek jemy je już teraz ;) Do prostego ciasta drożdżowego możecie dorzucić bakalie według uznania, ja kupiłam mieszankę różności i uzupełniłam ją nieco tym, co znalazłam w moich cukierniczych szafkach :) Składniki na ciasto: 1 i 3/4 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki(...)pomarańczowa… :) W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i połowę cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Jajko ucieramy z resztą cukru, masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto łyżką. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno rosnąć około 40 minut, w tym czasie ma podwoić swoją objętość. Blaszkę na muffinki wykładamy papilotkami. Nakładamy po dużej

Ciastkozercy
Pierniczki 188

przepis na pierniki  na blogu. Pierniczki po upieczeniu są twardawe, ale po "zapuszkowaniu" w towarzystwie skórek z jabłek fantastycznie miękną. Oczywiście można je udekorować dowolnym lukrem i dodatkami. Ciasto jest bez dodatku tłuszczu, dlatego też wymaga cierpliwości podczas wyrabiania, ale naprawdę wychodzą pyszne pierniczki.   Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki miodu płynnego(...)piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej tłuszcz do blaszki Sposób wykonania: 1. Mąkę przepisać z sodą, drobić dołek i wlać miód. Dodać przyprawę do piernika, cukier, jajko i wyrobić ciasto. Jeśli ciasto jest sypkie, należy dodać jeszcze miodu. Wyrobić ciasto. 2. Uformować kulę i małymi porcjami wałkować placki o grubości ok 1/2 cm. Za pomocą foremek wycinać pierniki. 3. Ciastka wyłożyć

Kuchnia domowa Ani
Pierogi z bialym makiem i bakaliamy podane z masłem pomarańczowym i granatem 170

malakserze na dużych obrotach prawie przez 10 minut, aż uzyskam jednolitą masę. Marcepan miksuję z cukrem a następnie łączę z kandyzowaną skórą pomarańczy oraz mielonym makiem i bakaliami. Ciasto W misce mieszamy łyżką mąkę, gorącą wodę, rozpuszczone masło oraz sól. Jeśli ciasto niezbyt się klei dodajemy więcej gorącej wody, lecz niezbyt dużo. Jeśli jest zbyt płynne- odrobinę mąki (maksymalnie łyżkę(...)dwie). Następnie ciasto wyrabiamy na stolnicy przez około 10 minut. Już teraz powinniśmy zauważyć jego elastyczność. Gotowe ciasto wkładamy do miski i przykrywamy wilgotną ściereczkę, odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na pół, jedną część pozostawiamy w misce a drugą wałkujemy dość cienko i wykrawamy kółka szklanką. Masło rozpuszczamy w garnuszku z dodatkiem skórki z pomarańczy. Odstawiamy

Mango Papaja
aksamitna polewa czekoladowa na ciasta 235

mieszamy i chwilkę jeszcze podgrzewamy do połączenia się, nie doprowadzamy do zagotowania. Następnie zestawiamy z ognia i stopniowo dodajemy po łyżce śmietanę, za każdym razem mieszamy. Gotową polewą polewamy ciasta. (inspiracja z przepisu s. Anastazji

Domowy Smak Jedzenia
Serduszka z nadzieniem orzechowym 157

nimi dosłownie każdy. Do nadzienia możecie wykorzystać dowolne orzechy takie jak włoskie, brazylijskie czy pekan - każde będą tu pasować. Drożdżówki są puszyste i smaczne nawet przez kilka dni :) Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki masła 15 g świeżych drożdży 160 ml ciepłego mleka Nadzienie: 200 g mielonych orzechów (włoskich,pekan lub brazylijskich(...)rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż rozczyn podwoją objętość . W misce umieszczamy pozostałe składniki,na końcu dodając masło, powoli wlewamy rozczyn z drożdży. Ciasto wyrabiamy mikserem (spiralne końcówki), aż utworzy gładką, elastyczną kulkę (naciśnięte palcem odkształci się). Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie można dosypać 1 łyżkę mąki i ponownie wyrobić. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy

Chocolate Muffin Blog
Proste ciasto mocno pomarańczowe 246

Pyszne ciasto z mnóstwem pomarańczowej słodyczy. Mniam <3 Ciasto inspirowane jest przepisem ze strony Kuchnia w opałach . Zapraszam do pieczenia! Składniki na ciasto: 2 małe słodkie pomarańcze 100 g cukru 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 250 g mąki pszennej tortowej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 8 g cukru wanilinowego 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru(...)pieczemy około 60 minut do tzw. "suchego patyczka". Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.  3. W małej miseczce cukier puder rozcieramy z sokiem z pomarańczy. Lukrem polewamy ciasto, całość posypujemy kandyzowaną skórką. Smacznego

My Culinary Art
Ciasto wiewiórka 158

zawsze jest nieco inny. Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam przepis na „naszą wiewiórkę”. Może jak taki sam jak Wasz, a może nieco inny? a może w ogóle nie znacie tego ciasta... jeśli nie znacie to czas to zmienić! Składniki: Na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej ¾ szklanki cukru 4 jajka 3 jabłka 50g rodzynek 25g żurawiny 25g skórki pomarańczowej 1 szklanka orzechów(...)mieszamy na niskich obrotach tylko do połączenia składników. Dodajemy odcedzone rodzynki, jabłka, skórkę pomarańczową oraz czekoladę i delikatnie mieszamy łyżką. Okrągłą formę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy na to ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 190 stopni na około 40 minut. Pieczemy to suchego patyczka. Wyjmujemy ciasto i dostawiamy do ostygnięcia. Przygotowujemy polewę. Serek ubijamy z masłem. Dodajemy stopniowo

Kolizje Smaków
Sakiewki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i serem 167

Szybki sposób na przekąskę, która trafi w gusta fanów szpinaku i serów. Sakiewki z ciasta francuskiego uświetnią spotkanie z przyjaciółmi, albo umilą długi zimowy wieczór : ) 1 h 4 składniki: ciasto francuskie 2 opakowania szpinaku 100 g sera feta 200 g serka typu Philadelphia 2 jajka 3 plastry szynki parmeńskiej sól, pieprz, czerwona papryka, suszona bazylia, gałka muszkatołowa wykonanie: Szpinak zagotować(...)stanie się miękki, odcedzić i ostudzić. Sery wymieszać łyżką w misce, dodać jajko, przyprawić intensywnie i dołożyć szpinak. Z ciasta francuskiego wyciąć trójkąty. Na trójkącie ułożyć kawałek szynki parmeńskiej oraz łyżeczką nadzienie szpinakowe. Na gotowe nadzienie ułożyć kolejny trójkącik i skleić brzegi. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Rozbełtać jajko i za pomocą pędzelka rozprowadzić je na sakiewkach. Piec około

Ania i Marcin gotują
Sernik wyborny 178

Składniki: 3 szklanki mąki pszennej  łyżeczka proszku do pieczenia 4 żółtka 3/4 szklanki cukru pudru  kostka masła Wykonanie: Mąkę przesiać, wymieszać z resztą składników i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto podzielić na dwie części jedną większą (3/4) i drugą mniejszą (1/4). Mniejszą część ciasta włożyć do zamrażalki. Większą częścią ciasta wyłożyć tortownicę o średnicy 28 cm i piec przez(...)pomarańczową, rodzynki i startą skórkę z pomarańczy, dokładnie wymieszać. Na sam koniec do masy serowej delikatnie wmieszać ubite białka. Gotową masę wylać na podpieczony spód na to zetrzeć resztę ciasta i całość piec przez około 60 minut w 180 stopniach. Sernik pozostawić w piekarniku na całą noc do wystudzenia. Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Torcik z Racuszków z Truskawkami i Bitą Śmietaną 164

wygląda i idealnie nadaje się do podania na śniadanie lub deser, na pewno będzie smakował dzieciom. Torcik najlepiej podawać schłodzony. Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie 2 torciki na ciasto: 300 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej) 300 ml mleka 2 jajka 20 g drożdży świeżych 50 g cukru 50 g masła roztopionego szczypta soli olej do smażenia około(...)śmietanę : 500 ml śmietany 30% 2 śmietan fix (18g) 2 łyżki cukru pudru Link do filmu z przygotowania: Torcik z racuszków z truskawkami https://www.youtube.com/watch?v=MATsbvv5JsI Przygotowanie: Najpierw przygotuję ciasto: Do miski rozkruszam drożdże, dodaję cukier, sól, mleka i całość miksuję (mieszam) do rozpuszczenia drożdży. Następnie dodaję jajka, mąkę, roztopione i przestudzone masło, całość nadal miksuję (mieszam) do uzyskania jednolitej

Uwaga Babcia Gotuje
Ciasto cytrynowe (cytrynowiec) 207

Pyszne ciasto cytrynowe koniecznie musi zagościć na naszych świątecznych stołach. Ten i inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym Ciasto cytrynowe (cytrynowiec) Jak zjesz pierwszy kawałek na pewno zapragniesz następnego Składniki : Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)Składniki pozostałe:  25-30 herbatników 100 ml wódki Biszkopt (jako pierwsze pieczemy biszkopt według przepisu: http://sprawdzoneprzepisykulinarnee.blogspot.com/p/biszkopt-do-ciasta-zarazem-jedno-z.html ) Przygotowanie:          Przygotowanie biszkoptu: Zaczynamy przygotowywanie ciasta od zrobienia biszkoptu, który będzie bazą do cytrynowca. Przepis na biszkopt można znaleźć pod tym linkiem  http://sprawdzoneprzepisykulinarnee.blogspot.com/p/biszkopt-do-ciasta-zarazem-jedno-z.html Przygotowanie masy cytrynowej: Do garnka wlewamy 0,5 litra wody

Sprawdzone przepisy kulinarne
MIĘKKIE NADZIEWANE PIERNICZKI 395

wymieszać z kakao,białka ubić na sztywno,dodając cukier,żółtka - ciągle ubijając.Przygotowaną masę jajeczną przelać do mąki,delikatnie mieszając łączyć składniki,wlać miód,na końcu śmietanę.Wyrabiać by ciasto miało jednolitą konsystencję.Ciasto wyjdzie kleiste i rzadkie..takie ma pozostać.Należy je przykryć,odstawić na 24h w chłodne miejsce,ale nie do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy ciasto(...)stolnicę wysypaną mąką i ugniatamy.Możemy dosypać mąki,ale ciasto ma pozostać lepkie,inaczej nie będzie można go dobrze  skleić. wałkujemy ciasto na ok 3 mm,wycinamy serca,gwiazdki...kładziemy na nie powidła i przykrywamy pustym sercem,bądź gwiazdką,lekko dociskamy i dokładnie sklejamy.Pieczemy ok 10 min w 180stC. Pierniczki są miękkie przez cały czas,chodź im dłużej leżakują

Niespełnione zdolności kulinarne
Kakaowe ciasteczko z orzeszkiem do świątecznej puszki 190

które - o zgrozo! - przynoszę do domu. Po pierwsze sypię mąką na prawo i lewo, nie myśląc o tym, że ktoś ( ja ) będzie to musiał posprzątać. Codziennie wałkuję tyle kruchego ciasta, że w głowie się nie mieści, podsypując je hojnie mąką. Sięgam po nią całymi garściami, i to, że część ląduje na podłodze czy fruwa po okolicy, denerwując okularników, nie zaprząta(...)specjalnie głowy. Wczoraj, wałkując ciasto na pierniczki w domu, tak właśnie uczyniłam... Po czym złapałam się za głowę; co ja wyrabiam...?   Ale nie to było najgorsze. W pracy, gdy się czymś ubrudzę, a natychmiast potrzebuję czystej dłoni, po prostu wycieram ją w fartuch. I tak po tych ośmiu godzinach idzie do prania; czekolada, mąka, cukier puder czy lukier lądują

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kruche półksiężyce migdałowo-miodowe 176

mnie w domu już świąteczna atmosfera :-) Przepis znalazłam w książce "Wielka księga ciast" przełożonej z niemieckiego dla czytelników KDC Klub Dla Ciebie. Rogaliki są pyszne i chrupiące. UWAGA: Ciasto na półksiężyce musi leżakować przez całą noc. Na około 60 dużych półksiężyców lub 75 małych. SKŁADNIKI 400 g mąki pszennej (ja użyłam tortowej) 280 g masła 50 g cukru 1 opakowanie(...)jajko 2 krople olejku migdałowego cukier puder do dekoracji mąka do podsypywania WYKONANIE Zimne masło posiekać, migdały zmielić. Wszystkie składniki połączyć w misce i dobrze zagnieść. Z zagniecionego ciasta uformułować kulkę, dobrze owinąć ją folią spożywczą i włożyć do lodówki na całą noc. Ciasto na półksiężyce wyciągnąć z lodówki nieco wcześniej. Piekarnik nagrzać do temperatury 175 °C,  blaszki wyłożyć

Passions hobbies life

Proponowane wyszukiwania