ciasto - 164325 przepisów (strona:3308/10955)

paszteciki drożdżowe z kaszanką 275

kiszoną kapustą. Mój mąż stwierdził, że było to danie niecodzienne, ale bardzo smaczne. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, ale na zimno jako zamiennik kanapki też są dobre.  Składniki: na ciasto: 500 g mąki pszennej 30 g drożdży 3 łyżki masła 2 jajka 1 szklanka ciepłego mleka łyżeczka cukru płaska łyżeczka soli na nadzienie: 3 kaszanki 200 g kiszonej kapusty(...)przesiać do dużej miski. Na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć tam drożdże, zasypać cukrem i wlać odrobinę mleka. Odstawić na kilka minut. Następnie dodać resztę mleka, jajka i sól. Wyrabiać ciasto powoli dolewając roztopione i wystudzone masło. Wyrobione ciasto odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, przykrywając miskę ściereczką.  W tym czasie przygotować farsz: na rozgrzany olej wrzucić cebulę pokrojoną

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pierogi z szynką , serem i boczkiem - ravioli con la ricotta, prosciutto cotto e pancetta 247

SKŁADNIKI Na ciasto 600 g mąki 1 jajko 250 ml gorącej wody 1 łyżka  oliwy z oliwek sól Na nadzienie 200 g białego tłustego sera 1 łyżka śmietany   pół cebuli 200 g szynki 2 łyżki tartego sera typu Parmezan lub Grana Padano gałka muszkatałowa sól  Na okrasę  100 g wędzonego boczku 2 łyżki oleju(...)oliwy SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Najpierw ciasto : zagotować 250 ml wody i odstawić na 10 minut. Po upływie tego czasu wyspać mąkę na stolicę dodać 1 jajko, łyżkę  oliwy z oliwek , płaską łyżeczkę soli, gorącą wodę i wyrobić ciasto.  Uformować kulę, owinąć przezroczystą folią kuchenną i włożyć do lodówki na 30 minut. W tym czasie posmażyć cebule i zmielić razem

zielonacukinka
Ciasteczka imbirowe od Ciastkożerców 201

Znajdziecie tam przepiękne, już trochę świąteczne zdjęcia owych ciasteczek  i możecie pochwalić się fotką w komentarzu. Takich perypetii nie miałam chyba z żadnymi ciastkami ;p Pierwszy raz rozwałkowywałam ciasto bez podsypki z mąki a na papierze do pieczenia. Na początku przesuwało mi się czy zaginało, ale potem już jakoś poszło. I to nawet fajny sposób ;) Dodatkowo z grubego ciasta(...)mielonego imbiru (piekłam z 1 i ledwo go czuć) Masło należy wyciągnąć wcześniej żeby zmiękło i pokroić w kosteczki. Suche składniki wsypujemy do miski. Dodajemy masło i jajka. Zagniatamy ciasto do uzyskania gładkiej masy. Ciasto rozwałkowujemy na grubość kilku milimetrów. Ślicznie prezentują się ciastka w plecioną kratkę, ale wykonanie jest dość czasochłonne.  Rozwałkowane ciasto należy pociąć na paski

W kuchni bez szafek
Rodzinne pierniczki (dojrzewające dzień) 240

lukrem, orzechami, migdałami itd. itd. Pierniczki można wykonać dużo wcześniej, jak i dzień przed świętami ;) Składniki: (na ok. 200 pierników) 1 kg mąki (+ do podsypania stolnicy i trochę gdy ciasto wyjdzie za rzadkie) 350 g cukru 2 łyżeczki sody 200 g miodu (dałam syrop z mniszka, w oryginale było 400 g ale pomyliłam się w wykonywaniu i w sumie(...)wyobrażam sobie jak rzadkie byłoby ciasto z taką ilością) 2 opakowania przyprawy do piernika łyżeczka cynamonu 2 jajka 2/3 szkl. mleka 2/3 kostki margaryny Cukier, miód i margarynę rozpuścić w garnku. Dobrze ostudzić. Ciepła mieszanka potrzebuje więcej mąki. Z racji niskich temperatur na zewnątrz możemy garnek wystawić na parapet, ale mieszajmy co jakiś czas, bo na dnie może osadzić się

W kuchni bez szafek
Paluszki chlebowe - grissini 242

mieszamy drożdże, cukier, wodę i oliwę. Odstawiamy na 10 minut. Obie mąki wsypujemy do misy, mieszamy z solą. Po 10 minutach wlać drożdżowy płyn do mąki. Wyrobić ciasto - im dłużej wyrabiane, tym lepsze - jak staram się mu poświęcić ok. 10 minut. W razie potrzeby ciasto podsypywać mąką. Wyrobione ciasto powinno teraz wyrosnąć (podwoić objętość) - w tym celu trzeba(...)oprószyć mąką i przykryć folią spożywczą. Po godzinie wyrastania ciasto rozbić pięścią kilka razy. Lekko wyrobić i formować z kawałków ruloniki o grubości ok 1,5 cm oraz długości ok 25-30 cm. Każdy rulonik posypać wybraną przyprawą - solą, sezamem, czarnuszką, lekko skręcić, żeby powstała ładna faktura. Układamy wałeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając kilku centymetrowe odstępy - ciasto

Kulinarne Inspiracje
Szpinak + Ciasto = Pierogi 224

Pyszne pierogi z maki pełnoziarnistej z nadzieniem szpinakowo-serowym. Idealne na obiad, kolacje. Przepis banalnie prosty, każdy da radę. Trzy, dwa, jeden START.  SKŁADNIKI: Ciasto: 250g mąki pszennej pełnoziarnistej,  3/4 szklanka gorącej wody (wrzątku),  1 łyżeczka soli,  1 łyżka oliwy  Szczypta tymianku Farsz: 400g mrożonego  250g odtłuszczonego twarogu 50g sera fety  3 ząbki(...)czosnku,  sól, czarny pieprz.   PRZYGOTOWANIE Ciasto Mąkę wsypujemy do miski. Stopniowo zaczynamy wlewać wodę ,, woda jest gorąca, uważamy więc na dłonie i mieszamy łyżką''. Następnie dodajemy pozostałe składniki i dokładnie wyrabiamy ciasto. Farsz Na patelnie kładziemy szpinak, mieszamy i czekamy aż się rozmrozi. Czosnek obieramy i wyciskamy do szpinaku. Szpinak  smażymy do momentu, aż odparuje z niego

Zdrowo i kolorowo
Samosy wegańskie po naszemu 358

Składniki: Ciasto: mąka pszenna (3 szklanki) mąka z amarantusa (2 szklanki) mąka kukurydziana (2 szklanki) mąka ziemniaczana (2 łyżeczki) woda (2 1/2 szklanki) olej rzepakowy (8 łyżek) sól (1 łyżeczka) Nadzienie: brokuł (1 szt.) ziemniaki (3 szt. duże) marchewka (1 szt. średnia) seler (1/4 szt.) pieprz (1 łyżeczka) kurkuma (1 łyżeczka) cynamon (1 łyżeczka) asafoetida (1/2 łyżeczki) imbir (1 łyżeczka(...)niego przyprawy: od najgrubiej zmielonej do najdrobniej zmielonej (kolendra, pieprz, imbir, cynamon, asafoetida, kurkuma). Smażymy mieszając ok. 1 minutę. Warzywa przesypujemy do miski. Solimy. Dodajemy przyprawy z olejem. Mieszamy. Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy olej i sól. Wlewamy szklankę wody. Mieszamy i ugniatamy ciasto stopniowo dodając resztę wody. Ciasto będzie miało właściwą konsystencję kiedy przestanie się kleić do rąk

Weganka gotuje
Tort wyjątkowo czekoladowy 219

tajemnica jego wyjątkowego, opływającego w czekoladę smaku- tkwi w podstawie: dwóch czekoladowych blatach, upieczonych według przepisu inspirowanego recepturą na Old Fashioned Chocolate Cake- uwielbianego i bardzo popularnego w Anglii ciasta czekoladowego ( i trzeba przyznać, że obok osławionego Carrot Cake- to jedno z najpyszniejszych angielskich wypieków). Zatem zamiast biszkoptu, znajdziecie w środku wilgotne, ciągnące czekoladowe ciacho- podane na talerzu w pysznej(...)czekoladowej oprawie …to nie może nie smakować! Jedyną wadą tego tortu jest to, że ciasto dzielimy na pół i każdy blat pieczemy osobno- co oznacza, że przydatne będą aż dwie tortownice ( chociaż przy odpowiedniej organizacji- można poradzić sobie z jedną …a reszta to już same zalety ! Jedną z nich jest to, że możecie trochę ‘pobawić’ się

Domowe Torty
Kurczak KFC 273

Kurczak  KFC Składniki : 80  dag fileta z kurczaka szczypta słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne  1/2 łyżeczki soli Gęste ciasto naleśnikowe: 1/2 szklanki mąki pszennej 1/3 - 1/4 szklanki mleka 1 jajko 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne  1/4 łyżeczki soli 2 szczypty słodkiej papryki Panierka: mąka pszenna do panierowania Dodatkowo: olej do smażenia   Przygotowanie : Mięso umyć , osuszyć(...)papierowym ręcznikiem. Pierś z kurczaka pokroić w grubsze paski. Następnie do miski wsypuję przyprawy, dokładnie mieszam i obtaczam  mięso. Ciasto naleśnikowe : Wszystkie składniki na ciasto, przekładam do miski, miksuję. Do przygotowanego gęstego ciasta, wkładam mięso, dobrze mieszam łyżką, aby każdy pasek mięsa był dobrze zanurzony w cieście. Za pomocą widelca, wyciągam po kawałku mięsa do głębszego pojemniaka

Kuchnia Danusi
Zakręcone ciasteczka 205

Rumcajsa. Składniki: 4 jajka 1/2 kg mąki 4 łyżki wody (ok. 50 ml) cukier puder olej do głębokiego smażenia Przygotowanie: Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy jajka i wodę. Wyrabiamy ciasto rękami. Musi być jednolite i aksamitne. Dzielimy ciasto na 3 części, dwie odkładamy i przykrywamy ściereczką, by nie wyschły. Rozwałkowujemy ciasto do grubości około 1 milimetra i kroimy(...)długie wąskie paski. W jeden koniec paska wbijamy widelec i zwijamy ‘ślimaka’ z ciasta. Przygotowane zawijasy smażymy na głębokim tłuszczu, aż zrobią się złociste. Wyławiamy i układamy na papierowym ręczniku, by ociekły z tłuszczu. Tak samo robimy z pozostałymi dwiema częściami ciasta. Podajemy posypane cukrem pudrem

Gotuj z Rumcajsem
Cebulak 218

Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim masło. Drożdże mieszamy z mąką i solą. Dodajemy do nich mleko z masłem. Dodajemy roztrzepane widelcem jajko, zostawiamy sobie łyżeczkę do posmarowania później ciasta. Wyrabiamy ciasto, aż przestanie się kleić do rąk. Zostawiamy do wyrośnięcia na 60-90 minut. Cebulę zeszklamy na odrobinie oleju. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 równych części. Rozwałkowujemy na placki(...)średnicy 15-20cm. Zawijamy lekko brzegi do środka. Dajemy ciastu wyrosnąć przez około 30 minut. Nakładamy farsz na wierzch ciasta, brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w 180 stopniach 25-30 minut

Gotuj z Rumcajsem
Jablkowy deser dla dwojga 301

dwojga na zakończenie romantycznej kolacji.  Składniki (na dwie porcje):  2 średnie jabłka 40ml ciemnego rumu mały jogurt naturalny cukier, cynamon masło do nasmarowania kokilek do zapiekania płat ciasta francuskiego Przygotowanie: Jabłka obieramy i oczyszczamy z gniazd nasiennych, Kroimy ćwiartki a potem na cieniutkie plasterki. Rozgrzewamy niedużą patelnię i wrzucamy jabłka (żadnego tłuszczu!). Smażymy jabłka cały czas mieszając około(...)minut. Dodajemy 2 łyżeczki cukru i odrobinę cynamonu. Dokładnie mieszamy. Cały czas mieszając dolewamy rum i pozwalamy chwilkę odparować. Z ciasta francuskiego wycinamy kwadraty o mniej więcej 1/3 większe od naszych naczynek. Smarujemy je tłuszczem i wylepiamy ciastem, zostawiając zapas do zalepienia wierzchu. Układamy warstwę smażonych jabłek, przekładamy jogurtem, znów jabłka, znów jogurt i tak do napełnienia naczynek lub wyczerpania

Gotuj z Rumcajsem
Ciasto z dynią. I nie tylko... 224

mnie, że będą dla siebie doskonałym towarzystwem. Dorzuciłam jeszcze białej czekolady dla zrównoważenia smaku żurawin, i muszę przyznać, że wyszło mi coś niesamowicie pysznego. Cudownie wilgotne, o pięknym kolorze ciasto, naszpikowane kwaśnymi żurawinami i słodkimi kawałkami białej czekolady. Całość pod polewą z tej ostatniej, żeby wyglądało już troszkę świątecznie... Dodałam też odrobinę tonki - pięknie pachnie i nadaje ciastu zupełnie wyjątkowego(...)subtelnego aromatu. Jeśli jej nie macie, łyżeczka ekstraktu z wanilii będzie w sam raz. Ciasto dyniowe z białą czekoladą i żurawiną Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) 200 g musu z dyni 115 ml oleju 3 jajka 1 starte ziarno tonki 180 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 100 g cukru

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wegańskie ciasto marchewkowe 171

Ciasto z dodatkiem warzyw nie dziwi już nikogo, na blogu jest kilka wypieków z ich dodatkiem. Były bardzo smaczne muffiny z cukinią, było brownie również z tym dodatkiem a tym razem na blogu pojawia się przepis na wegańskie ciasto marchewkowe, które jest przepyszne. Dla urozmaicenia smaku postanowiłam przełożyć je konfiturą figową i udekorować (to już w wersji niewegańskiej) polewą(...)cukrem oraz marchewką. Olej mieszam z siemieniem lnianym i wodą. Składniki mokre mieszam ze składnikami suchymi z marchwią i dokładnie mieszam. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia i wypełniam ją ciastem. Ciasto piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut. Studzę a następnie wystudzone kroję na dwa blaty. Jeden z nich smaruję konfiturą figową i przyciskam drugim. Składniki polewy

Mango Papaja

Proponowane wyszukiwania