ciasto - 162907 przepisów (strona:3322/10861)

jabłecznik kisielowy 158

Klasyczny jabłecznik z cytrynową nutą i dużą ilością jabłek. Doskonały do popołudniowej herbatki w środku tygodnia.  *foremka 24*24 cm Składniki: na ciasto: 300 g mąki 200 g masła 100 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 żółtka  2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% na masę jabłkową: 1,5 kg jabłek  3 opakowania kisielu cytrynowego(...)słodkości jabłek) dodatkowo:  cukier puder do posypania Jabłka obrać, pokroić w kostkę, poddusić z cukrem. Kiedy puszczą już dużo soku, wsypać kisiele i dokładnie wmieszać, wystudzić. Składniki ciasta posiekać a następnie zagnieść. Podzielić na połowę, każdą część rozwałkować na wielkość blaszki. Jedną część ciasta podpiec w 200*C przez około 15 minut, wyjąć z piekarnika i wyłożyć masę jabłkową

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
mazurek paryski 159

przepisów, wiele z nich na stałe zadomowiło się w naszej kuchni. W tym mazurku najbardziej smakowało nam nadzienie- powidła wymieszane z kakao.  *foremka 23*23 cm Składniki: na ciasto kruche: 110 g mąki 70 g masła 40 g cukru pudru jajko łyżka mleka lub śmietany na ciasto maślane: 60 g mąki 50 g cukru 50 g masła 2 jajka(...)przełożenie słoiczek powideł śliwkowych łyżka kakao + dodatkowo dowolna dekoracja Składniki na kruche ciasto posiekać nożem a następnie zagnieść. Wstawić do lodówki na pół godziny. W tym czasie przygotować masę maślaną i nadzienie. Masło utrzeć z cukrem, ucierając dodać jajka a następnie mąkę. Powidła wymieszać z kakao. Schłodzone ciasto rozwałkować na wielkość blaszki. Posmarować nadzieniem a na wierzch wyłożyć ciasto maślane

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ciasto francuskie z karmelizowanymi bananami 171

trzeba wielu składników ani dużo czasu  by stworzyć pyszny deser. Uwielbiam banany w karmelu i ciasto francuskie dlatego kiedy jedno i drugie zalegało mi w kuchni, w kilka minut przygotowałam deser do popołudniowej herbatki.  Składniki: arkusz ciasta francuskiego 4 banany 100 g cukru łyżeczka masła łyżka soku z cytryny Ciasto francuskie rozłożyć na papierze do pieczenia. Banany pokroić(...)plasterki, skropić sokiem z cytryny. W rondelku umieścić masło i cukier, podgrzewać do momentu aż powstanie brązowy karmel. Wrzucić banany i wymieszać. Przełożyć wszystko na środek ciasta francuskiego, zostawiając z każdej strony 2-3 centymetry marginesu. Zawinąć boki do środka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec aż ciasto będzie mocno zarumienione, czyli około 25 minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
babeczki melbowe z frużeliną 141

owocami lub ich przetworami np. frużeliną. Babeczki przed nałożeniem kremu  wysmarowałam najpierw rozpuszczoną czekoladą. Nie tylko po to aby dodać im smaku ale głównie po to, aby ciasto nie odmiękło od masy. Ten sposób zawsze się sprawdza i babeczki pozostają kruchutkie. Takie małe kolorowe słodkości przyciągają wzrok, zwłaszcza małych łasuchów. Składniki na ok. 30 babeczek: na ciasto(...)wiśni w żelu 3-4 łyżki brzoskwiń w żelu białe i różowe wiórki z czekolady 50 g czekolady deserowej 2 łyżki mleka masło i mąka do obsypania foremek Składniki ciasta zagnieść szybko, owinąć ciasto folią i wstawić do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkować i literatką wycinać kółka. Foremki na babeczki wsmarować masłem i wysypać mąką. Wylepić ciastem i wstawić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
tarta jajeczna z boczkiem 140

Bardzo łatwa tarta na klasycznym kruchym cieście, z nadzieniem z jajek, boczku i dużą ilością zielonej cebulki. Proste ale wspaniałe wiosenne danie na obiad lub kolację.  Polecam podać ją z ketchupem, sosem czosnkowym lub chrzanowym.  *forma do tarty 28 cm Składniki: na ciasto: 300 g mąki pszennej 2 żółtka 1 jajko 150 g masła 2 łyżki zimnej wody(...)szczypta soli na nadzienie: 8 jajek 150 wędzonego boczku cebula pęczek zielonej cebulki ząbek czosnku 125 g mozzarelli pomidor sól, pieprz Składniki ciasta zagnieść, ciasto rozwałkować i wylepić nim dno foremki do tarty. Wstawić do lodówki na około dwie godziny. Następnie nakłuć ciast widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C, piec około 20 minut.  Cebulę i czosnek

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
pomidorowe bułeczki ślimaczki 165

dodać dwie łyżki mąki i cukier, wymieszać. Odstawić na kwadrans. Mąkę przesiać i wymieszać z solą. Kiedy drożdże ruszą rozczyn wlać do mąki. Dodać jajko i masło, wyrobić jednolite ciasto. Kiedy ciasto będzie wyrobione podzielić je na połowę. Do jednej części dodać przecier pomidorowy i wyrobić jeszcze raz. Oba ciasta odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Wyrośnięte ciasta rozwałkować na kształt(...)prostokąta. Jedno ciasto nałożyć na drugie i zwinąć jak roladę. Całość pokroić na 6 części. Każdą posmarować po bokach białkiem i obsypać po bokach czarnuszką. Układać na blaszce "ślimakiem" do góry. Wstawić do piekarnika i piec w 200*C około 15-20 minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
kubeczkowe ciasto jogurtowe z jagodami i współpraca z Rossi 180

Sezon jagodowy nareszcie się rozpoczął więc od razu upiekłam ciasto. Latem nie mamy ochoty na długie stanie w kuchni więc ten przepis sprawdzi się doskonale- ciasto robi się bardzo łatwo i szybko. Jest miękkie, puszyste i trochę wilgotne. Ze szklaneczką mleka może stanowić pyszne drugie śniadanie. Składniki odmierzamy kubeczkiem po jogurcie, dlatego nazwałam je kubeczkowym.  *foremka(...)wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia, przesiać. Kiedy masa jajeczna będzie gęsta i puszysta dodawać mąkę na zmianę z olejem i jogurtem, na końcu dodać skórkę z cytryny. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem blaszki. Na wierzchu ułożyć owoce i posypać kokosem.  Piec w 180*C około 45 minut. Wystudzone ciasto przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Dzięki uprzejmości

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
marmurkowy sernik z kajmakiem 175

mocno kakaowym spodzie. A co najważniejsze nie musiałam czekać kilkunastu godzin żeby się do niego dobrać bo pięknie się kroił niedługo po wystygnięciu.  *tortownica 26 cm Składniki: na ciasto: 280 g mąki 200 g masła 40 g kakao 60 g cukru pudru 2 żółtka na masę serową: 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego 150 g masła 150 g cukru(...)jajek 20 g mąki pszennej 300 g kajmaku Składniki ciasta posiekać a następnie zagnieść. Rozwałkować na kształt koła większego od tortownicy. Dno i boki tortownicy wyścielić papierem do pieczenia a następnie wyłożyć ciastem. Wstawić do lodówki na minimum godzinę.  Masło utrzeć z cukrem pudrem a następnie z żółtkami. Powoli ucierając dodawać ser i mąkę. Z białek ubić pianę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ciasto marchewkowe z kremem 184

Jedliście kiedyś ciasto marchewkowe? Jeśli nie to koniecznie musicie spróbować. Ma ono tak charakterystyczny smak i zapach, że nie sposób mu się oprzeć. Próbowałam już kilku wersji i ciężko byłoby mi wybrać najlepszą, bo wszystkie były bardzo smaczne. Do tego dodałam orzechy, przełożyłam je kremem budyniowym takim jak do karpatki i wyszło z tego całkiem eleganckie ciacho. Jesienią u mnie(...)obowiązkowe.  *mała foremka 23*23 cm (jeśli chcecie upiec w standardowej blaszce należy zrobić z półtorej porcji) Składniki: na ciasto: 2 szklanki mąki  1 szklanka cukru 4 jajka 1 szklanka oleju 2 duże marchewki 3 łyżki orzechów włoskich łyżeczka cynamonu łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody  na krem: 30 g mąki ziemniaczanej 20 g mąki pszennej

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
łatwe ciasto na grysiku 205

Przedstawiam dziś idealne ciasto na środek tygodnia. Szybkie, łatwe do przygotowania, tanie i zrobimy je ze składników, które raczej zawsze mamy w domu. Kolejne z "babcinych" ciast do popołudniowej herbatki. Czuć w nim delikatną nutkę cytryny, która dobrze komponuje się ze słodyczą marmolady. Ciasto ma dość zwartą konsystencję, dlatego można śmiało zabrać je podróż-na pewno się nie pokruszy(...)końcu dodać sól, skórkę i sok z cytryny oraz rum. Dokładnie ale krótko zmiksować. Przełożyć do foremki wyścielonej papierem, piec w 180*C około godziny. Pod koniec pieczenia w ciasto wbić patyczek do szaszłyka- jeśli po wyjęciu będzie czysty to znaczy, że ciasto jest upieczone. Wystudzić na kratce. Następnie przeciąć na dwa blaty i przełożyć marmoladą. Wierzch oprószyć cukrem pudrem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pszenno serowe krążki piegowe 148

Ciasto jak na pizzę przygotowujemy, tylko ser do niego dodajemy, następnie ciasto rolujemy, krążków robimy ile chcemy, w zależności od ich grubości. Już ich nie zagniatamy tylko tak pokrojone na blachę układamy. W piekarniku pieczemy i na ciepło lub zimno podajemy. Moje dzieci na gorąco z ketchupem zjadały, a na zimno, przekrojone, masłem smarowały. Ziół, przypraw różnych można dodawać(...)chili. Do zaczynu dodajemy kolejną porcję mąki (200 g) i mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Dodajemy ser i mieszamy. Stopniowo dosypujemy pozostałą część mąki i wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Ciasto rolujemy na wałek o średnicy ok. 7 cm, kroimy na plasterki, które układamy na podsypanej mąką blasze. Plasterki pod wpływem swojego ciężaru, zapewne się spłaszczą i dlatego delikatnie formułujemy

Moniki Smakołyki
Brownie z dyni dwukolorowe! Najsmaczniejsze! 201

Ciasto z dynią! Długo się zastanawiałam jak nazwać to ciasto, czy jako chmurkę z dyni, ponieważ jest bardzo delikatne, puszyste niczym mus, czy jako niby sernik ale bez sera, bo z dyni,  konsystencją przypomina mi właśnie ten rodzaj ciasta, czy też jako brownie z dyni, bo jest z dodatkiem prawdziwej gorzkiej czekolady, ma bardzo czekoladowy a zarazem pikantny smak(...)pieczenia, wysmarowaną olejem kokosowym lub masłem - wylewamy na przemiennie masę - pieczemy 45 minut w temp. 160- 170 stopni C, pod sam koniec uruchom termoobieg - po wyjęciu z piekarnika, ciasto studzimy całkowicie dopiero kroimy ostrym nożem SMACZNEGO! ZAPRASZAM na Facebooka SMYKWKUCHNI jak i po więcej fotografii na:  Instagrama profil: Smyk_W_Kuchni Do Zobaczenia! ;-)))) Buziaki! Pięknego dnia

SMYKWKUCHNI
Poduszkowiec z kremem 138

ciasta francuskiego na krem 1 kostka masła 1 szkl cukru pudru 3 serki homogenizowane 1,5 szkl mleka w proszku 1 łyżka soku z cytryny otarta skórka z cytryny aromat cytrynowy dodatkowo truskawki Ciasto francuskie rozwinąć, lekko rozwałkować jeszcze, przeciąć na pół , nakłuć widelcem i upiec dwa placki. krem; Masło utrzeć z cukrem pudrem, partiami dodać serki i mleko(...)proszku, doprawić aromatem, sokiem z cytryny i otartą skórką z cytryny. 4 łyżki masy przełożyć do rękawa cukierniczego, resztę masy rozsmarować na jednym upieczonym cieście. ostrym nożem zaznaczyć cięcia na 6 ciastek. Na każdym kwadracie przy pomocy rękawa cukierniczego zakończonego tylką z gwizdką ułożyć rozetki i na każdej położyć truskawkę. Ciasto schłodzić przed podaniem

Gotowanie jest łatwe
Tarta serowa z groszkiem cukrowym 134

ciasto; 2 szkl mąki 2 jajka 125 g margaryny szczypta soli 1 łyżeczka cukru nadzienie; 200 g sera białego 150 ml śmietany 18% 2 jajka pół cebuli sól pieprz szczypta chili suszonej w płatkach 1 papryczka chili 200 g groszku cukrowego 1 kulka mozzarelli szczypta oregano Groszek ugotować w osolonym wrzątku, ok 15 min. Odcedzić, wystudzić. Ciasto zagnieść z podanych(...)składników, formę na tartę posmarować margaryną i wysypać tartą bułką. Wylepić ciastem, nakłuć widelcem. Ciasto podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 st ok 20 min. Ser, jajka, śmietanę i cebulę zmiksować blenderem doprawić do smaku solą, pieprzem, i chili w płatkach. Na podpieczone ciasto wylać masę serową i wstawić do piekarnika na ok 10 min, po tym czasie ser się

Gotowanie jest łatwe
Szparagi w bekonie, na kruszonym cieście, w serowej piance. 125

ciasto 2 szkl mąki 2 zółtka 160 g masła szczypta soli łyżeczka suszonych pomidorów szczypta bazylii 1 ząbek czosnku szczypta oregano szczypta proszku do pieczenia pęczek białych szparagów bekon w plastrach na serową piankę 200 g serka sałatkowego typu feta 150 g śmietany 18% pieprz pomidor suszony pokrojony w kosteczkę 2 białka 1 całe jajko Szparagi obrać ze skórki, wierzchołki(...)pozostawić nie obierane, zawinąć w plastry bekonu. Przygotować ciasto; mąkę, żółtka i masło razem z przyprawami i proszkiem rozetrzeć w palcach. Przygotować ciasto bardzo kruche, prawie jak kruszonka. W brytfance o rozm ok 21x30 rozłożyć papier. Wysypać przygotowane ciasto i równomiernie przygnieść do dna, nakłuć widelcem i podpiec w temp 180 st przez 15 min. W tym czasie serek przełożyć

Gotowanie jest łatwe